(upravil dawsoo 18. 9. 2021 21:22)

Téma: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

z vlákna o tranzistorech... proč to nezkusit opačně nasimulovat něco co je změřený v reálu jak to schválně vyjde big_smile ?

Na zkreslení by se to mělo projevit,já naměřil v yamaze MX-630, kde jsem osadil nejdřív jen po jednom páru zda bude nějakej rozdíl skn 2SA1492/2SC3856 vs toshiba TTA1943/TTC5200 0,0039% vs 0,0020% při cca 5W pak ještě se dvěma páry 0,0021% vs 0,0009% ,ale musel jsem překlemovat kontakty ochr. relé, abych se dostal na kile pod 0,002 vše ostatní default osazení vyjma BP na vstupech a v NFB. Zvuk komentovat nesmím neb tu nechci nikomu již nadále ubližovat big_smile

Škoda že jsem se nedostal k srovnání toshib 2SA1943/2SC5200 a TTA1943/TTC5200 mezi sebou. Ale,proč jsem si na to vzpomněl je že to nebude problém páč jednu celou desku i s chladičema na MX-630 jsem si uvědomil že někde v krabici skovanou mám... koupil jsem to tenkrát za šprdlik na ebay jako nefunkční z rozebraný mašiny na díly, ale nijak neponičenou plně osazenou desku i s chladičema bez trafa a škatule a čehokoliv dalšího. Tak na tom mohu porovnat i různý kusy jiných tranzistorů mezi sebou, když se budu někdy nudit.případně s MX-460 která je uplně obyč a danwattem který bude snad brzy až seženu vše na to. Zátěž jsem měl zbastlenou tenkrát jen 50W s cca 9,2 nebo 6,0R. měřil jsem na té vyšší. Klidový proud nastavenej na emitorákách 0R22 na cca 10-26mV.

Danhard a další :
Nechcete si pohrát s MX-630 v simulaci? pošlu klidně servisku,je tam i HCA obvod,minimálně vst diferák resp celej frontend kerej je uplně obyč s diferákem s ojebaným zrcadlem, kaskodovaným SE VAS s PP sledovačem v áčku, myslím vylepčit věřím že by šel, minimálně pokus se zdrojem proudu by určitě něco mohl změnit big_smile
https://1iq.cz/img/2WJf8/kZ64t.jpg
https://1iq.cz/img/2WJf8/uT2nt.png

THD udávaj 0,003% já naměřil 0,0021% s dvouma párama původních tr. nebo jedním TTA tošibím při cca 5W/1kHz
https://www.diyaudio.com/forums/solid-s … rcuit.html

Horší varianta Yamaha MX-460 bez kaskody a HCA, obyč jednoduchej srabík ničím zajímavej,totéž bývalo v yamažích integráčích AX, ale při srovnání s MX-630 je o nulu měřící hůře 0,012% při 5W/1k/9R  tou krmím v práci bedničky k PC big_smile
https://1iq.cz/img/2WJf8/S6zPD.png

vše reál z někdy z roku 2014 cca,psal jsem to v souvislosti se změnou koncáků v MX-630 jako zajímavost .

Není co dodávat...

(upravil danhard 18. 9. 2021 22:11)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

Sorry nechceme, je to plečka.
Dělat tam kskódu zakončenou na 1k5 boostrap z výstupu ???

(upravil dawsoo 19. 9. 2021 10:16)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

1. To je mi právě jasný že ten frontend celej V-AMP to asi nejvíc zabíjí,napadá tě prosím něco co by šlo zrealizovat přímo tam na desce, aby se to zlepšilo resp odstranit či změnit ty největší píčoviny co to dělaj blbým ? Chci to jen jako demo cvičení zda v reálných podmínkách se něco při zlepšení topo frontendu na výstupu ukáže nebo ne.Mam to jako hotovou věc která funguje čistě na hraní si. Je to rychlý i stabilní pěkně se slušnou limitací a thd je spíš nadprůměr imho.

2.Dal bych místo odporů aspoň CCS na pozice do emitorů vst diferáku (crd dioda či jiný zdroj proudu třeba s TL431 místo odporu) a místo toho 1k5 nabastlit to samé nebo tranzistor+led a pár R . Ten bootstrap tam je zřejmě kvůli modulaci signálu toho HCA obvodu nelineárního buzení konce. Od toho HCA dál až po konec je to myslím vcelku zajímavě řešený,ano je to složitý ale chová se to mravně i při malém Iq takže HCA asi něco dělá,konec je řešenej jako darlingtonovej, jen je v diskrétu... proč na to jsem nepřišel zda to souvisí s HCA nebo to je jen blbost či jinej záměr konstrukce..  HCA by šlo i vypustit jednoduše přerušením spojení emitorů výst sledovače frontendu,doplnění Vbe Multi a napojení budičů čímž by se z toho stal klasický tripple EF konec.

3. Ochrany makaj na DC složku na výstupu a na úbytku na emitorákách a stahujou buzení už na VAS takže relé při odepnutí se signálem nedostává takovej kouř a na vstupním diferáku je i indikátor limitace. Ač je to proti M-50/70 co mám já jako svoje top horší tak na ucho to sračka není, po drobný úpravě to DPA222 i 223 v klasice to s přehledem kouslo, ač to vedle toho vypadá jako hnízdo a charakter to má v něčem podobnej big_smile S vylepšenými DPA s moderním alternativním osazením jsem neměl možnost to přímo nikdy srovnat.

To zapojení pod tím byl jen příklad pro srovnání uplně lacinýho základ japan stroje jen o model podtím s horším zvukem.

Není co dodávat...

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

Je tam nějaká teplotní vazba mezi konci a tím modulem HCA ?
Spoj kondenzátorů C64 5pF a C60 220pF jde přímo na zem ?

(upravil dawsoo 19. 9. 2021 11:40)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

1. Je tam tepelný spojení konců na hlavním chladiči s těmi dvěmi ultralow sat rychlými trandy A885S/C1846S(Q15-Q18) v TO126 jsou připrclý blízko nich,ty řídí a zároveň i teplotně stabilizují klidový proud co jsem já pochopil ze šéma. Buzniče A1306/C3298 jsou volně bez přídavnýho chlazení,zjevně aby se rychle ohřály a už do toho nekecaly? . Basestoppery jsou různých hodnot pro P a N polaritu u koncových tr což jsem jinde moc neviděl.

2. Ano jdou ve společném bodě do země. z bodů výstupní PP sledovač v áčku A1145/C2705 a dolní trand VAS C1815 z kaskody C2705,lokální dvojpol kompenzace frontendu předpokládám správně?

Není co dodávat...

(upravil danhard 19. 9. 2021 12:25)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

Počítají s tím, že se budiče s výkonem neohřívají a mají teplotu okolí, což není zcela pravda.
Aha, rozpitval jsem ty odpory a ty Q16, Q18 pracují částečně jako násobiče Ube, tak to by šlo.
Stejně ale budiče vandrujou teplotně jak se jim zachce.

Pokud je ten střed kondů uzemněn, tak to žádná "slavná" kompenzace není big_smile
Je tam jen kapacitně zatížený VAS C20, C22.

(upravil dawsoo 19. 9. 2021 14:30)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

Ty budiče jsou teplý,ohřejou se hned na začátku ale pak jsou v provozu víceméně ustálený a netopí zas tak moc rukou odhaduju 35-45st,já bych je osobně kdybych to navrhoval já chladil buď alespoň lokálně al křidýlkem aby byly vlažný a nebo je dal na drátky jako to dělali u předchozích modelů a připrcl klasicky na hlavní chladič.

To s tou kompenzací máš pravdu,ale lokální úprava "kompenzace průběhu" na horním konci pásma jako RC článek to nějako funguje,sníží to LG a sníží definovaně impedanci na výstupu za vas, který také nemá nekonečně malý výst odpor, ale samozřejmě tím směrem nahoru zvýšuje zkreslení, ale určo lineárněji než kdyby tam nebyl vůbec a HCA s 2EF koncem viselo přímo na VAS ,podobně to měl kompenzovaný i symasym s R paralelně k tomu,který ale hrál i měřil o něco hůř a nebo i třeba electrocompaniet, kde bez toho to fest také kmitalo, protože tam byly dva invertující zesilovače za sebou a definoval do země impedanci na vstupu toho druhého a klasickej miller ani nic podobnýho v tý topo ani u jehoho uspokojivě a stabilně co pamatuju moc nefungovalo.

Todle je cca rok vývoj odhaduju 88-90,takže se asi muselo jen počítat a měřit,nebo nevím jak jinak tenkrát probíhal návrh a optimalizace jejich zapojení..

Nicméně zkušené tvé oko vidí zásadní věci hned,ten sledovač natvrdo do země přes 220pF se mi taky moc nelíbí,je to dost brutální takhle natvrdo ho zdegradovat ale cílem bylo asi oddělit nelineární zátěž hca a konce od vas,tak bych tomu já laik rozuměl proč tam je, a těch 5pF ve VAS mi také příjde docela nízká hodnota,ale asi zabraňuje VF lokální oscilaci,což kaskody rády dělaj jak je vidno i z jiných vláken a asi to jinak a líp v tý době klucí z yamahy neuměli a stejně tak ani já ne,proto jsem se dovolil zeptat větších mistrů v čele s tebou na názor a případně zda by s tím případně stálo za to zkusit něco udělat.

Nelezu lidem do prdele, ale to že ty jsi král vím už velmi dávno,jen tě asi nebavilo se s těma věcma nikdy moc srát,což teď zdá se se mírně zlepšilo a proto mě zajímá hlavně tvůj názor na věc,o nic samože nejde,jen si říkám když jsi pozvedl danwatta a dexana třeba by tě napadlo něco udělat zázračným strojem i tuhle mrchu big_smile s kterou si lze hrát,neb na nic jinýho ji nepotřebuju smile stačí jen trafo a připojit konektory.

Takže co myslíš krom blbý "kompenzace" že je ještě obvodově uplně blbě co by šlo přilípnutím nebo odejmutím vylepčit? Na CCS vs Odpory není taky jednotnej ustálenej názor (R11 a R12 za 1-2mA CCS) u R25 a 26 vůbec nevím kolik a zda vůbec,empiricky mě vždy přišlo že CCS je lepší,ale zda to platí obecně a 100% i v praxi to jen fabuluju a jen tipuju na základě pár  simulací v MC když jsem ho měl nainstalovanej a hráli jsme si, ale pak často stejně vše bylo uplně jinak,ale k ověření funguje nefunguje jako ok dobrý, páč jsme si tehdá hráli asi blbě a s blbejma modelama.Ten společnej zdroj pro diferáky obou kanálů je taky píčovskej,ale to už není problém lépe ošetřit.   

Jako cíl by bylo super THD dostat pod 0,001% pod 1kHz pro výkony 5W až -3dB pod limitací, což věřím že možné je a povedlo se mi to asi náhodně s lineárníma toshibama na konci při 5W těsně a pod 0,01% na 10k za více než dobrej a dostatečnej a dobrej výsledek (tam jsem bohužel neměřil) zátěž 2x25W odpory ponořená v hrnci s vodou nebyla nic moc. big_smile To zapojení jsem vybral kvůli tomu HCA což by mohlo pomoci s přechoďákem že nebude až tak moc dominantním nelineárním kontaminantem a hrát by to mohlo třeba nakonec fakt pěkně.

kdyby jsi se nudil a chtěl se mrknout třeba líp je na hajfajendžajnu
https://www.hifiengine.com/manual_libra … -630.shtml

Není co dodávat...

(upravil dawsoo 19. 10. 2021 14:14)

Re: Yamahy pro pspice a microcap simulanty

něco málo jsem si pohrál zde je mírně pošolichaná mrdka MX-460 12Vrms@1kHz do 7,5R.
https://1iq.cz/img/fJMn8/8h9pX.jpg

Zátěž je nouzovka,zkusím samože změřit i jiný zesáky pro zajímavost a vyladit to abych pak mohl danwatty a další srandy...v loopbacku to zatím měří 0,0005% tak ještě musim vyměnit za julinu a udělat zdroj pro ultralow THD 1k generator kterej mam z dřívějška postavenej. To zabordelení u zesáku je tristní ale nejsem si jist zda to je tím nebo blbým propojením na stole... vidím to spíš jako hovní PSRR,což by mělo jít pořešit vcelku snadno, nicméně ukazuje to že i obyč zapojení má co nabídnout ... zlepšení o nulu při spárovaných koncákách Onsemi MJL4302/4281 a drobný úpravě ve VAS.

https://1iq.cz/img/fJMn8/4Csjx.PNG
vyházení sraček RG-59 a náhrada audio mikrofonním kabelem téhož zvednuto 18V rms

pro srovnání default JVC AX-330 stejné napětí už nestíhá asi zdroj
https://1iq.cz/img/fJMn8/3gYC2.PNG

Není co dodávat...