(upravil dawsoo 6. 9. 2021 21:19)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

2,2mH = 16E/ks nic neobvyklého...s 11E jsem se uklepl to byla 1,2mH, měď je dneska drahá všude jádro ale fakt nebrat je to do 2p na středech fakt hnus smile To Eerko zas taková bída není aby k tomu musel dávat jádro.

https://monacor.sk/product/lsip-220
https://monacor.sk/product/lsip-39-2
https://monacor.sk/product/mkpa-47
https://monacor.sk/product/mkta-68
https://monacor.sk/product/mkpa-27
https://monacor.sk/product/lsr-68-10

Tomu rozumím,ale trošku nesmysl tahat součástky na vyhýbky s dražším poštovným zvenčí od Jantzenu. Na slovensku se musí dát přeci koupit vše za jedno poštovné... stavět projekt kvůli jetým použitým výškám co stály litr pár a přizpůsobovat tomu vše mi příjde trošku nesmyslnost už od začátku asi až dokonce trošku se to dělá spíš naopak pokud se teda pamatuju správně:D Já bych je za ten litr poslal dál a za daného rozpočtu pořídil a postavil  spíše něco lepšího s kompletní podrobnou dokumentací.

Jo jasně pokud by to byl lepší reprák, alespoň se základním zkratovacím kroužkem snižující Le, tak bych tomu rozuměl určitě lépe. Jinak 2,0-2,7mH je obvyklá hodnota do 2p 8R podobného typu,takže volbou jiného řešení při odpovídající kvalitě by se stejně nic neuspořilo,max použít 4ohm verzi basáku,tam by to smysl mělo a úspora na hlavní cívce by byla nemalá.

alternativa s lepšími repro třeba jeden z těchto:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=22343
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=23724

Není co dodávat...

(upravil BV 6. 9. 2021 21:18)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Nie je to do PA pre výkon 300W. Takže to jadro sa pri "normálnom" použití nepresýti, ergo neskresľuje. Stačí si to zmerať s cievkou v sérii a samotný reproduktor, nie špekulovať. Pri nejakých 100dB SPL budú ďaleko viac skreslovať tie reproduktory ( aj mnohé výrazne drahšie..), takže vzduchová cievka je tam v podstate zbytočná, len pre dobrý pocit. Ale niektorí počujú aj to.

(upravil dawsoo 6. 9. 2021 21:57)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Modulační zkreslení nejen hysterezníma ale i jinýma ztrátama v jádru,(nemluvím o přesycení ale o prac oblasti) které zanáší výkonově a frekvenčně závislou nelinearitu je na středech slyšet při ostatních kvalitativně odpovídajících opatřeních skoro vždy (je to zvukově podobnej hnus trošku jako modulovanej digitální jitter a tak je třeba to i měřit) na thd sinu a statickém měření je vidět skoro prd a opravdu dobré jádro železoprach,spešl nf ferrit je drahé skoro jako vzuch. Takže za mne raději slabší drát než se honit na 0,1Rdc cívkama. V tom stejně jako kondenzátorama a jejich TgD a linearitou dielektrika, mech. stabilitou elektrod mam vcelku jasno. Nicméně každej samože dle svého a svých možností a zkušeností, já jádro používal jen u basáků dělených pod 400Hz u levnějších a výš jen u opravdu nenáročných projektů.  Do top osazeného projektu bych to nedal nikdy a to ani k basáku smile Takže co si tam dá Franta je jen o tom čemu dá přednost a kolik chce utratit vs co čeká smile Tady i se vzduchem a MKP v signál cestě by furt byl ještě myslím cenově v rozumných mezích.

Není co dodávat...

(upravil František 6. 9. 2021 22:28)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Toto ja nedokážem posúdiť...či je lepšie ostať pri nízkom Rdc s jadrom, alebo radšej ten vzduch s vyšším R.
Janzen s dopravou bude podobne drahý ako ten monacor, možno aj Benazi bude vedieť naceniť zaujímavú ponuku s tým 1,4mm drôtom smile
Potom je to fakt len o tom, čo bude po technickej/zvukovej stránke lepšie/výhodnejšie.
Strata citlivosti nevadí, dostatočne silný koniec to "pretlačí" smile na druhej strane ako je potom s DF?

Čo sa výšok týka, mal som a mám za to, že sú celkom fajn, dokonca trochu lepšie ako fajn smile aspoň podľa všeobecného názoru na ne. Tak isto ten stredobass mi k nim cenou aj hodnotením pasuje.
Kupovať výšky by bolo ďalších +-100€. Je to úplne prvý projekt, tak mi prišlo rozumné ich zúžitkovať, získať prvé skúsenosti so stavbou a následne mať rozumne a slušne hrajúce bedničky napríklad k telke a bežné počúvanie hudby, rádia, Pc apod.
Nieje v pláne prešťať "všetko čo tu bolo", ale samozrejme keď sa to už robí, tak v rámci zdravej racionality, z toho vyťažiť maximum.

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

František, neviem kde žiješ, ale ak nemáš ďaleko do Trnavy , niekdy sa zastav.. Nie je nad  skúsenosť "na vlastné uši", ako také tlmivky"hrajú" a čo dokážu tie meniče ". Jantzen má predajcu aj v ČR,  http://www.audiodiy.cz/shop/ .
Dawsoo, aké asi "jadro" je v každom reproduktore?? Ideálne, bezstratové a 100% lineárne?

(upravil jozy 7. 9. 2021 7:11)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Monacor je fajn, prvy shop, ktory maju v ponuke ked kliknes na "Kup teraz" ma postovne cez Zasielkovnu 2.5e. Lenze, monacor  polovicu cievok a 1/3 kondenzatorov dlhodobo nema v sklade. Pricom mam pocit, ze niektore hodnoty uz ani nema v ponuke vobec. Ani ta vzduchova LSIP-220 (2.2mH) nieje dostupna.

Frantisek:
Nespekuluj, dawsoo ti tam nahadzal odkazy  na monacor na vsetky komponenty. Vzduchova cievka 2.2mH nieje dostupna momentalne a ani rezistor 6R8. Tak namiesto vzduchovej cievky objednaj https://monacor.sk/product/lsi-22t (o 6e nizzsia cena) a rezistor kupis v nejakom kamennom obchode. Cena tak cca 36e + postovne 2.5e cez zasielkovnu. Cize za 40e si vystarany. Plus samozrejme, nejake veci ako terminaly, br, atd. Ked si maknes s ozvucnicou za 2 tyzdne hras.
Ak sa ti bude v buducnosti chciet kupis tu vzduchovu cievku a mozes porovnavat zvuk cievky s jadrom / vzduch.

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Civky at ti namota benazi nebo Lukas z reproobchod.cz. diru do kapsy ti to neudela.
Ta 2.2mH at ma klidne rdc pul ohmu, nic se nestane.
LSI traficko fakt ne, delal jsem s tim. Je to dobry tak akorat na srazeni orechu ze stromu.

ruzne DIY repro

Web

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Chlapi pardon nekoukal jsem co maj skladem,bral jsem to jako věc co maj na jednom místě,je to bída se vším poslední dobou je problém koupit i tady u nás. BV pokud máš vše co potřebuje tak je to asi nejjednodušší varianta.

Není co dodávat...

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Napísal som Benazimu, ceny sú fajn smile ešte som mal nejakú otázku na prevedenie, ak ma nekopne na ďialku do riti, tak bude vzduchová s 1,4mm drôtom smile

Opäť vďaka za rady. Je jasné, že ani skúsení borci sa nie vždy zhodnete, ťažko by som ja tápal listovaním 100viek strán internetu.

Môžno keď budem na budúce zase objednávať repro a podobne z EU eshopov, vezmem aj janzena s jadrom a budem porovnávať priamym prepínaním tlmivky smile

Vďaka BV, keď sa mi nebude niečo pozdávať na mojom dielku iste sa zastavím smile

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Příště Franto nejdřív vyber projekt a až pak reproně a věci na to... minimálně tenhle tvůj první ti pomůže se příště vyvarovat slepých cestiček a chyb a vše bude mnohem jednodušší s kýženým výsledkem. Neshodne se nikdy nikdo nikde,což je dobře a jen to nás posouvá dál a dopředu,kdyby tomu tak nebylo jsme někde na stromech v lepším případě big_smile

Není co dodávat...

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Výšky boli za dobrú cenu, nieje to žiadny raritný neznámy model, sú fajn hodnotené a na prvé pokusy sú to viac než vyhovujúce repro, projektov je s nimi dosť, ja som len chcel pomôcť vybrať slušné dvojpásmo...nemám so stavbou skúsenosti preto sa radšej spýtam na všetko. Tu sa bežne rozbehnú diskusie aj na menej háklivé témy smile

Slepými cestami by bolo keby som sa tu nepýtal a hladal na nete a robil projekty, ktoré by ma sklamali...tam by lietali sumy aj čas do stratena....a myslím, že takých sa nájde dosť, len sa radšej nepochvália.
Môj prvý "projktík" je odobrený od BV aj Benazi a čo to som ušetril na výškach. Nemyslím, že by to bol nejaký extra slepý štart wink

(upravil dawsoo 7. 9. 2021 18:31)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Františku,
Slepej byl právě především výběr výškáče s kterým žádné ověřené veřejné projekty skoro nejsou,argumentace dobrou cenou za polovic za používané jeté staré repráky,pokud to neumíš změřit a otestovat,no to je min otázka názoru,sehnat lze z druhé ruky leccos i nejetý a za podobný peníz i třeba s lepším 27TDFC se kterým je projektů proti tomuto mraky) 

Jedinný veřejný projekt které u nás někdo stavěl je ten Troelsův a Besie z JJJ z období kolem milenia, ale tam zas už neseženeš středobasy, neb obojí je hodně staré a důvod proč vznikl nebyl proto že by to bylo cílem, ale že ty repráky Troels zrovna měl,ale on si to mohl dovolit neb změřit a navrhnout bednu a vyhýbku umí narozdíl od tebe, takže to nebyl pro něj problém (27TTFC nepoužil z důvodu jeho kvalit, ale protože ho měl a protože měl i ten střeobas od Scan Speaku ačkoliv není odpovídající kvalitativně k tomu uplně základnímu basic seasu,patří k němu výška řady minimálně excell pokud jsme u seasu) a z toho návazný problémy co se tu řeší.

Takže pro příště,pokud něco budeš dělat a záleží ti abys vytěžil maximum, takhle se to nedělá,protože kdyby BV neměl svůj starší projekt k dispozici (není to primárně konstruktér jen hifireprosoustav) a který ti tu zdarma poskytl a nahodil,měl bys dál zásadní problém jako člověk co tomu vůbec nerozumí co s tím dělat dál. A to je jedinnej důvod proč jsem ti napsal co jsem napsal,podobné věci se tu na foru řešily odnepaměti,hele mam repráky poraďte co postavit,protože si asi každej myslí, že postavit slušně hrající bednu je brnkačka,tak tě jen chci jen vyvést z omylu kterej je vždy daný jen neznalostí problematiky = není big_smile 

Pokud je to tvoje první jen stavba čistě pro zábavu typu postavím si svý první bedny, tak jo ok je to v pohodě,ale pokud ale máš nějaký očekávání tak tohle je slepá cesta a poměrně zásadní chyba,neb jde vždy o suboptimální řešení typu znouzectnost,zvláště když ani nemáš možnost ověřit zda ty měniče cos výhodně koupil z druhý ruky mají po čase ležení ve skříni specifikace takové jaké mít mají (zejména jde-li o typ s FFL).

Vždy se to dělá zcela naopak, pokud nejsi kompetentní si veškeré věci okolo návrhu zrealizovat sám, což evidentně nejsi když je tu toto vlákno:

1. vybrat si projekt který je možné si třeba u někoho poslechnout a je k němu kompletní dokumentace pro výrobu.
2. nakoupit nové měniče a součástky dle dokumentace, ideálně na jednom místě za jedno poštovný.
3. Mít pořešenou truhlařinu odpovídajícím způsobem,protože udělat skelety nezvládne každý stolař technicky správně.

Neber to nijak zle,ale napsat jsem to musel,neb to zde bylo na denním pořádku a můžeš být rád že se povedlo díky BV k tý výšce vybrat smysluplně zbytek. Pokud budeš stavět třeba jednou něco lepšího aspoň budeš vědět jak na to a moje poučování třeba i doceníš.

Není co dodávat...

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Tak zahodím výšky a kúpim nové k tým ER?

(upravil dawsoo 7. 9. 2021 19:21)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

ne vůbec ne, toto udělej jak je ,jen že když bys chtěl časem dělat něco dál tak reproně vybírej a kupuj až bude jasnej vybranej projekt smile BV věřím že by ti neposlal nehrající bastl ... proč to pitvám je že si myslím že ty výškáče jsou možná tyhle dva putovní vytažený z projektu a nahrazený Morelama
Culíka a kolovaly tu ale asi jen jako uloženky páč nikdo z nich nic nepostavil,protože a právě že open projekty s nimi prostě nebyly (rok 2007-2021):D
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=7062&p=5

Já s nima dělal kdysi myslím 2x nebo i 3x,ale jednou to bylo 3p a podruhé 2p ale s osazením co se již nevyrábí (P17RCY) a pak jedna funkční náhrada za spáleninu ve stejném rozměru co nešla v originále už sehnat. Takže jsem ti nic podobně jako ostatní zde poskytnout smyslupnýho s nimi taky nemohl. Nový tehdá stávaly 980-1100,- kč/kus cca.

Chtěl jsem ti poradit Intertechnik ale nějak koukám že přestali uplně dělat repráky... tam mívali za dobrou cenu pár Eur náhradní díly jako např nové náhradní kmitky na seasy,čímž by se vše vyřešilo asi nejlépe. Ale je vše koukám zcela jinak a zdražení všech repráků je enormní teda smile

Není co dodávat...

(upravil bastl 7. 9. 2021 19:08)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Já ho  mám nově(rok) ve stereu i v centru a super.
http://www.troelsgravesen.dk/SEAS-3WC_Jarda/6.jpg

(upravil BV 7. 9. 2021 19:09)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

František, urob to a žiadne výšky nevyhadzuj, na to máš času dosť ..Vypočuj si to a potom sa rozhodni. S tými 27TFFC som urobil možno 30-40 párov 2 aj 3 pásmových boxov. Nikto sa "nesťažoval"..

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

bastl: líbí se mi tenhle jednoduchej design

(upravil dawsoo 7. 9. 2021 19:35)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Basstl:
to jsou 27TDFC-čka koukám pěkné kinečko smile chtěl jsem Frantovi poradit vyměnit kmitky za nový TFFC, aby je měl fungl jako nový a tutovku že to bude sedět a nebo pokud ještě nenakoupil ER18 přehodit na ně kmitky z 27tdfx s kterýma je toho hodně na výběr ceny byly kolem 5-8E za kus kmitky s čelem což bylo fajn a rozumný. Mag obvody a celej zbytek je naprosto identickej pro celou basic i prestige řadu a liší se jen verzemi s komorou a bez, ale za těch pár let, krámy kde jsem díly bral buď vůbec nejsou nebo fest zdražili. sad

Není co dodávat...

(upravil bastl 7. 9. 2021 19:46)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Je to 3x 27TFFC. Vnitřní truhlařina docela složitá. Je tovidět třeba tu
http://www.troelsgravesen.dk/3WC_Denis.htm

(upravil dawsoo 7. 9. 2021 20:18)

Re: Dvojpásmo s ER18RNX + 27TDFC + sub TIW300 s miliónom otázok :)

Podobný bedny velký 3p regály ala vintage jsem stavěl ve 45l uzavřence a celopolypropylenu včetně raritní výšky P25REX-MP14RCY-25TNF v mahagonu,hrálo to parádně a dobově a nejen starý pecky hrály příjemně a šlo to poslouchat bez únavy celej den smile .

Seasy nejsou vůbec špatný repráky,mají špicovou konzistenci výroby a ve svojí kategorii základních repro patří mezi špičku, jen se od nich nesmí čekat něco na co jsou vhodnější jiné typy.

Není co dodávat...