Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Oprava subwooferu u repro Logitech S220

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

(upravil rotacak 1. 9. 2021 19:39)

Téma: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Ahoj,

předem chci říct, že vím, že bude pomalu levnější to hodit do koše a koupit si za 1000,- lepší, ale o to nejde.

Jde o tyhle repráky k pc: https://www.czc.cz/logitech-s-220-oem/46604/produkt

Měl jsem je asi 5 let ve skříni, teď jsem je vytáhl a malé repráky hrají, ale subwoofer jen hrozně slaboučce (když je to puštěné na plné pecky a max basy).

Tady je fotka tišťáku: https://ctrlv.cz/shots/2021/08/26/RqTB.png

Chtěl bych se zeptat: Může to způsobovat nějaký kondenzátor? Dávalo by mi smysl, že časem odešel, i když se to nepoužívalo. Nic jiného asi takhle moc odejít nemůže.

Výstupy z malého IC UTC4558 dávají 9V (měřil jsem): https://www.ame.cz/UTC4558C-MC4558C-_a1 … 10699.aspx

Potom jsou tam dva větší IC D6282 (nenašel jsem na netu, že by šel koupit: http://www.datasheet39.com/PDF/839014/D … sheet.html ), předpokládám, že jeden je pro přední repráky a druhý pro subwoofer. Ten pro subwoofer se chvíli po zapnutí začne hřát, takže asi "něco dělá".

Napadlo by někoho, kde a jak hledat chybu?

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

No, samozřejmě by to chtělo schéma. Ale co mě z toho napadá, pokud tam jsou jenom dva výkonové "dual" IC D6282 a není tam druhá deska někde schovaná, tak jeden bude asi zapojený jako stereofonní pro přední bedýnky a druhý v můstku pro subwoofer. Hřející se... A vůbec, 9 V z operáku - proti čemu?, je napájen symetricky nebo nesymetricky?..., je tady hodně otázek. A co zdroj, je to klasické trafo na 50 Hertzech nebo nějaký invertorový (spínaný)?
Napětí v síti... Určitě ale hned změř stejnosměrné napětí, co jde na basák, když si myslím, že by už bylo dávno po něm během Tvých pokusů to zapnout a zkoumat...

(upravil rotacak 26. 8. 2021 21:36)

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

jik: Schéma jsem právě nikde nevygooglil. No na ty otázky asi moc neodpovím, protože ani nevím co je napájení symetricky nebo nesymetricky sad Zdroj je klasické trafo 50Hz, leze z toho 12 V střídavých. 9V jsem naměřil na IC out 1 a 2 proti gnd. Ale přece kdyby bylo něco s trafem, tak nebudou hrát ani ty malé repráky ne? A ty hrají krásně. Jen ten subwoofer má tak 0,1 výkon na max.

Napětí na basáku jsem měřil už před časem, bylo tam nějaké minimum, které se ani neměnilo při změně hlasitosti. Můžu to zkusit znovu. Každopádně takhle jsem to měl už v provozu asi tak 10 hodin. Podezříval jsem potenciometr, protože před pěti lety vím že to při otáčení chrastilo, ale tím to není (nejspíš by totiž chrastily i ty přední - a to už si nepamatuji).

Ty kondenzátory tohle můžou způsobit? Nebo tam jsou kvůli napájení (hlavně ten velký).

Edit: tak ty dva D6282 budou v pořádku, prohodil jsem je a nic se nezměnilo.

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Ale dyť já jsem se neptal proto, že by bylo něco s trafem. Ptal jsem se kvůli těm 9 voltům proti čemu jsi je naměřil, ale to jsi už teď odpověděl...

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 14:54)

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Ahoj šel bych po kondenzátorech okolo brouka který krmí ten basák... většinou bývá jeden součástí ZV a když vyhnije dějou se pak podobné věci. v datašítu jsou označeny jako C1 a C2,ale u subu budou asi paralelně nebo v můstku,pokud není možné změřit kondy tak všechny preventivně vyměnit za značkové typy pro začátek.

Není co dodávat...

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Tak jsem to opravil. Koupil jsem všechny kondenzátory (kromě keramických), tranzistory, diody, potenciometr (který je mimochodem stereo a používá se jen jako mono) a ten malý zesilovač. Zesilovač nepomohl, potenciometr nepomohl a nakonec zabral až asi osmý kondenzátor - jeden z těch nejmenších, 100 μf 16v, cena 1,33,- kč.

Tenhle: https://i.ibb.co/PZYf8CK/MZp0-fb.png

Mimochodem, ten cín, který je tam použit má nějakou vyšší teplotu tavení a hrozně rychle tuhne, vůbec se s tím nedá dělat a odsávačka je úplně k ničemu.

(upravil dawsoo 1. 9. 2021 19:48)

Re: Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Tak paráda, předpokládám že to je podle kapacity i ten onen on co jsem psal,schema bude to co v datašitu toho brouka, jen s jinými hodnotami možná a cín co ti nejde letovat je pbfree sračka, co má vyšší teplotu než klasická olovnatá pájka,proto to jde klasickejma pájedlama s teplotama na původní cíny, tak blbě.  Ale máš to aspoň zrepasovaný a vydrží ti to nafurt pokud jsi tam dal slušnější kondíky a ne opět čísnkej odpad co tam byl původně.

Není co dodávat...

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Oprava subwooferu u repro Logitech S220

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£