Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 37)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jednoduchý zesilovač třídy B

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 37 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 727]

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

podme porovnavat paze. ja mam priemer 45cm  smile

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 14:19)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Danhard:
Já si myslím že podstatu jsi ty nastínil svými nápady a vylepšními odstraňujících chyby v proflákláých zapojeních,problém spíše je kolik lidí toto dokáže v dnešní době takto v kontextu vidět a navrhnout účinná řešení? Já bohužel rozhodně ne, tak aspoň se snažím podpořit ty kteří ano a zkoušet přeleštit jemným hadříkem dobrou práci mistrů smile Proto jsem vzdal stavět cokoliv svýho a raději se jal leštit hračky u kterých jsem viděl potenciál.  To je moje schopnost včetně rozpoznání toho co má a co smysl nemá,alespoň jsem si to doposud tak nějak myslel no big_smile

Laco: Já 52 big_smile pokud jsi myslel obvod a ne průměr, ale už ne dávno maso bohužel

Není co dodávat...

(upravil rvx73 31. 8. 2021 15:20)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

https://www.google.com/imgres?imgurl=ht … egUIARCtAQ

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

laco napsal:

podme porovnavat paze. ja mam priemer 45cm  smile

Tyjo, takový mám stehno u prdele big_smile

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 16:29)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Pokud jde fakt jen o jednoduchost pro začátečníky a nemá to bejt čistej brouk,tak asi parametry a zvuk je fakt jedno,nicméně proč neudělat něco co bude jednoduchý blbuvzdoorný a oživitelný bez spešl vybavení a zároveň to nebude uplná sračka, co si může zbastlit uplně každej z levných součástek. Místo operáčů lze použít i tzv integrovaný budiče uPC1270 a x dalších nec a jiných klonů či následně lepších LM(E) ze starých zásob či vytahaných ze starých mašin. Ono to kupodivu tak strašný není , THD podobný jako většina diskrétních řešení 0,00x% a je to lepší než celošvábový řešení kde kvazi koncák stojí opravdu za velkou figu .

Není co dodávat...

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

danhard napsal:
laco napsal:

podme porovnavat paze. ja mam priemer 45cm  smile

Tyjo, takový mám stehno u prdele big_smile

Zabudol som uviest, ze ide o stereo system. Navyse su dost asymetricke, 24+21. Odkedy ma zena opustila rastie mi prava. Zvlastneee.

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Vnesiem sem trochu entuziasmu na podporu tvorivých myšlienok.
Dawsoo myšlienka pekná, ale aby to malo zmyseľ kolko začínajúcich kusov by to malo zaujať?...5, 10, 20, 100?
Pre 5-10 kusov stačia odkazy na hotové konštrukcie....pre tolko ľudí kresliť dosku a napísať návod na oživenie s meraniami asi nemá zmysel.
20ks - ľudí si nepostavilo asi ani danwatt a aká úspešná temá to bola smile
100ks mladých začínajúcich ambiciozných bastličov, ktorý si vyberú práve tu vzniknuté zapojenie, ako svoj úvod do tranzistorových zosilňovačov sa zrejme nenájde ani za 10-20rokov smile

Do toho ďalšie problémy:
https://www.poradte.cz/zvirata/8285-osm … indik.html

Ale vytvoriť a odladiť jednoduchý slušne hrajúci, blbu vzdorný, lacný a dostupný zosík, sa vždy môže smile

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

František napsal:

20ks - ľudí si nepostavilo asi ani danwatt a aká úspešná temá to bola smile

Tak 20 jich snad bylo, jenom já jsem dodával materiál třem lidem. Problém je nedostatečná medializace, protože audioweb asi moc mladých nezná / nečte.

Přitom je to zapojení jako stvořené k publikaci v amáru - když tam mohli rok tisknout ty Ffff výtvory. Už jsem tam před časem něco publikoval, takže kdyby mi dal autor zapojení svolení, a Laco nebo Wili měření + fotky (přece jenom to mají hezčí než to moje) možná bych za dlouhých podzimních večerů něco sepsal a poslal p. Belzovi ...

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 19:11)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

František:
Já vycházím z názvu vlákna,do kterýho spíš nahlédne někdo takový... audioweb je myslím takovým věcem nakloněn nejvíce a zároveň tu jsou lidé co jsou při věci a uplný nesmysly odfiltrují.

O mě ani tak nejde, já si umím v nejhorším něco spíchnout či koupit když buude potřeba ... prošel jsem si experimentální fází taky včetně simulaček v microcapu a sranda je, že složitý a často i na stavbu drahý zapojení, krom hodně hliníku a mědi a dobrýho pocitu za pochvalného mručení ostatních nic moc navíc v reálu, krom pocitu dokázal jsem to bohužel až tak moc nenabízí a nikdo bez pořádný výbavy je ani není schopen korektně oživit. Tak proto se mi ta myšlenka tak líbí a samozřejmě se budu snažit byť jen slovně či plkama okolo podpořit... chci zrealizovat i nějaký měření v práci takže mohu nabídnout do takového projektu zatím aspoň to. Časem věřím že zas budu moci bastlit v rámci možností snad,potřeboval sjem asi odpočinout si od všeho.

Není co dodávat...

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Myslím si, že Danwatt si postavilo víc než 20 lidí, akorád né všichni s "problematickýma" rychlýma koncema - to bych bastlíři bez lepšího technického vybavení, fakt nedoporučil. Mě na mé desce to nechodilo, ale s "pomalými" konci v pohodě.

Chtělo by to zapojení jednoduchý, snadno opakovatelný a nevyžadující bůh ví jaké technické vybavení, prostě oživit to jen za pomocí multimetru a hotovo. smile

(upravil rvx73 31. 8. 2021 19:49)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

multimetr, generátor signálu + jednoduchej škopek z čajny, kterým nastavíš symetrii danwattu při maximálním rozkmitu, to by měl být dnes základ kohokoliv, kdo chce něco bastlit. K tomu tester součástek a pájedlo s T12 hrotama a za 5 tisíc z brigády máš dílničku vybavenou. Děcka dnes machrujou telefonama za 15-20 klacků, tak tohle by neměl být problém wink

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Dawsoo: Nejak sa nerozumieme...dať dokopy slušný jednoduchý dostupný zosík je super.

Vyskladať zosík, ktorý zaujme mladých začínajúcich je už trochu horšie...hladajú po nete nezmysli a rozhodujú sa na základe pocitov a audiofilných leštičiek gulý.

A takmer nikto nebude hladať tu v temách, ale cez google "super popiči nič stoji dobre šlape amplifier"

Takže ak to má mať úspech, nestačí len vytvoriť produkt, ale aktívne ho ponúknuť svetu začiatočníkov. Na to stačí zobrať danwatt a urobiť reklamu s promo a balónikmi. Ak to danhard dovolí.
Danwatt je najviac po pipiči amp na prvú stavbu tranzistorového zosíka, zhltne všetky bežné a lacne typy "audio" trandov, je jednoduchý, skoro nič nemusí stáť, malý chladič, široký rozsah napájania, dostupné návrhy dosiek, overené a aj parametre na začiatok OK.

A kým sa nenájde niekto, ochotný kto dokáže toto "predať" mladým vo veľkom, audioweb a svet nepotrebuje ďalší zosík určený pre začiatočníka smile lebo nieje pre koho a to ešte mnohí budú siahať po stavebniciach.
Úplne stačí ostať pri myšlienke jednoduchý dobre hrajúci, bez bejkovin.

Svetielkom na konci tunela je tak rvx73 smile

Tu som ešte niečo písal, ale celé som to zmazal aj s tým hore smile to ale nechám...nechcem byť demotivátor dobrej myšlienky, ale ak ide o mladých netreba hladať nový zosík, dôležitejšie je ich aktívne priviesť k už exisujúcim.
Preto väčšiu zásluhu bude mať propagácia, možno aj hladanie medzi mladými elektronikmi, tých ktorým audio učaruje, než tvorba nových zapojení.

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 20:44)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Je to tak,problém je že ten kdo to vybavení má a ví jak kompenzovat a kde v případě nestability, tak se tím nezabejvá.

A diy netový bastly jsou často všeobecně hnaný na hraně stability, jsou hodně náchylný na jakoukoliv změnu v osazení byť blbý bc od různých výrobců. S podobnejma věcma a zvláště pak s rychlejma a moderníma trandama se musí předem na pcb počítat a bejt přichystané od počátku,viz zřeba proč DPA222 a 223 což není rozhodně jednoduchá konstrukce pro každýho, v době kdy místo normálních moderních součástek které byly už běžně všude v odpovídajícím pouzdře se tam cpaly z důvodu nějakýho šetření nebo setrvačnosti furt zastatralý srajdy typu MJE a BD. Místo posranejch pičičovinek typu hranoly který nestojej korunu tam mělo bejt raději místo na pořádný pouzdra nebo dvě min TO3P-TO264 a pozice na base stoppery což je standart u všech normálních strojů.

Zrovna Danwatt je topo natolik jednoduchej že by s kompenzacemi na rychlý trandy bejt problém neměl,ale platí opět to co jsem psal musí být pcb na tyto potřebný úpravy aspoň připravenej ověřenej a hlavně dostupnej pro výrobu,kvůli opakovatelnosti výsledku když to dělá každej po svým tak je pak těžký jakýkoliv srovnání a optimalizace neb na pcb záleží mnohem více než si řada lidí myslí.

Typickej příklad byl před deseti lety např Symasym vycházející z koncepce Matti Otally,to byl zesík co hrál pěkně o když kompenzace byly trošku netradiční většina lidí ho zprovoznila s různými tranzistory.

Není co dodávat...

(upravil rvx73 31. 8. 2021 20:55)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

ad Danwatt - danhardovi se z toho povedlo vymáčknout maximum, ale sám nejlíp ví, že to zapojení má svoje mouchy.
Ostatně proto udělal Dexan a hraje si s Odrbánkem wink

Jestli teda něco ladit, tak zapojení operák s koncem v béčku (ať to kroutiči trimrů neusmaží), symetricky napájený (toroidy stejně dneska všechny maji dva sekundáry + elyty na menší napětí se líp sháněj a jsou levnější). Akorát to teda bude chtít aspoň nějaký primitivní ochrany repráků ... i když i ty se od číňana daj pořídit za pár korun

(upravil dawsoo 31. 8. 2021 21:05)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Já si myslím že by zasloužily všechny tři stroje udělat do finálu a změřit je, pokud někdo uděláte desky tak klidně to osadim a oměřim a vyzkouším různý varianty osazení . DPS to jedinný nedokážu zabezpečit vše ostatní včetně součástek ano. V Práci musim dopodělat jen měření pc s kartou mam jen umělá zátěž chybí a dělič s ochranou na měř vstup, což zvládnu na uni desce. Nemam ani licence na sw na nový widle ,proto mam starýho kocoura na XP ale kde skončily starý data a instalačky na veškerej sw už taky moc bohužel nevim big_smile

Danwatt.... je pro začátek bastlení top
Dexan........ bych si postavil i pro sebe na měření do malý krabky
Odrbánek......... je mix toho nej z obého deluxe je ideál pro začínající fajnšmejkry,kouzlo výst kondu je že není v cestě relé!

big_smile

Není co dodávat...

(upravil rvx73 31. 8. 2021 21:15)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

pokud jde o změření danwatta, nějaký desky mi ještě zbyly, tak mohu poskytnout

je to ale "junior" verze, na napájení +50V a obyčejné tranzistory - BD139/140, TIP35/36C

(upravil dawsoo 1. 9. 2021 19:52)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Tak jo klidně junior vůbec nevadí klidně rád od tebe dvě (stereo) koupím a pohraju si 50V mam zdroj v práci 2A ale to by ničemu vadit nemělo pokud nebudu chtít sosat max do malý impedance. Součástky na to určitě mám, takže by to neměl bejt problém.Pošleš náhled na pokuk? Klidně do SZ. Mohu v práci porovnat s yamahou MX-460 (není to vůbec nic moc proti vyšší 630 např)  krmím s ní takový ultralowcost plečky co mam na stole k pc big_smile

Není co dodávat...

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

dawsoo: pošli mi do sz email na sebe a pošlu schéma + nějaké foto

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

...čo sa týka tých rýchlych trandov, tak laco už dostal z danwatta "maximum"...akurát v limitácii to lepšie prenesie odtrhy ako pomalé konce.

https://photos.google.com/share/AF1QipM … B4MnNLb293

S 1302/3281 to ide potrápiť aj na 80V a 130W/4R smile

(upravil dawsoo 1. 9. 2021 13:24)

Re: Jednoduchý zesilovač třídy B

Aspoň se uvidí zda bude nějakej rozdíl v PCB,zkusil bych osadit jeden obyč matrošem a jeden lepším typu 2SA1220A/2SC2690A (b649/d669) + Toshibama 1943/5200 ,nebo i modernějšíma Sankenama A2223/C6145. Onsemi mám také,ale to si nemyslím že má smysl zkoušet když to dělal laco. Jinak pánové klobouk dolů tak jednoduchý a bastlo-vzdorný zapojení s pár součátkama a takovej pěknej výsledek to je naprosto super smile

Není co dodávat...

Příspěvky [101 až 120 z 727]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 37 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jednoduchý zesilovač třídy B

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£