Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Zdravím smile

Už se tu vyskytlo pár 3D tištěných ozvučnic a já jsem si teď taky trochu zaexperimentoval. Zkusil jsem navrhnout zaoblenou rotační ozvučnici, která by teoreticky neměla tolik trpět na stojaté vlnění, jako ozvučnice kvádrové. Ozvučnice má plné 12mm silné stěny, objem 3 litry, uzavřená, reprák je Tang Bang W4-1052SD. Ozvučnice vypadá takto, dole pak ještě pohled zboku a řez 3D modelem. Podélné drážkování je pouze zvenku, uvnitř je ozvučnice hladká.

https://i.postimg.cc/4NM0MT2v/zm-1.jpg

https://i.postimg.cc/yD7jFn1j/zm-2.jpg https://i.postimg.cc/qzVj74W9/rez-3-D-model.png

Při měření (venku, 10cm od reproduktoru, v ose reproduktoru) se ale ukázaly tři výrazné vady v charce (1kHz, 1,5kHz a 2kHz), které na první pohled vypadají jako stojaté vlnění. Měření z úhlů nemám, ale dělal jsem měření z boční strany ozvučnice a tam šly tyto vady vidět také.

https://i.postimg.cc/T1NsT8d6/male-sirokopasmo-nezatlumene.jpg

Doma jsem zkusil dát do ozvučnice tlumící materiál a udělat alespoň orientační měření (cca. 5cm od reproduktoru, v ose reproduktoru). Vady zmizely, tipuji tedy že šlo opravdu o stojaté vlnění.

https://i.postimg.cc/MZ9N7ByF/male-sirokopasmo-zatlumene.jpg

Máte někdo tušení, kde v ozvučnici může vznikat stojaté vlnění? A navíc na třech frekvencích? Tvar je inspirován ozvučnicemi, o kterých výrobci tvrdí, že mají dobrý akustický tvar. Ale možná by bylo potřeba dodržet přesnou geometrii, ne jen přibližnou... a možná by pomohlo přidat podélné drážkování i dovnitř, to by mohlo pomoci stojaté vlnění rozbít.


https://i.postimg.cc/q7KKXWzv/755309555f366b3e757b.jpg

https://i.postimg.cc/fRpXdMWP/norh-9-0.jpg

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

V jakékoliv symetrické geometrii vznikne stojaté vlnění a koule je nejhorší tvar. Bodově symetrická, nejsilnější rezonance, 1.2.3. řád.

Web

(upravil Wili 11. 8. 2021 0:57)

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Jory spravil si par veci inak:

1) chyba ti tam jeden zasadny prvok a to je kuzel na magnete toho stredobasu, prave vdaka nemu to stojate zvlnenie nevznikne
2) tiez ten kuzel z vnutra nema tvar kuzelu, je to koule + kuzel, ktory zhruba odpoveda tvaru roznych harmonickych pri tvorbe stojateho vlnenia... vid zopar prilozenych obrazkov...
3) v tom kuzeli maju vela vatelinu

https://i.postimg.cc/4yWKqNQX/d800.png

https://i.postimg.cc/Y0rGdmgX/d800-stand.png

(upravil hranatybraska 11. 8. 2021 9:40)

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Až teď jsem si všiml, že ten ocásek vzádu není basreflex smile

Web

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Wili: velice zajímavé, díky! smile náhodou zdroj těch obrázků bys neměl? Nebo jsou ze soukromé sbírky? smile

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

neni zac, najdes pres google, ak zadas 800D development paper:

https://www.google.com/url?sa=t&rct … mKx2ph10K6

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Ty obrázky s dráhami odrazů vypadají velmi sofistikovaně, ale zvuk není světlo, aby to šlo takhle po přímkách a úhel odrazu byl úhel dopadu. Vlnová délka zvuku je nějak srovnatelná s rozměry komory a tam se to chová o dost jinak. Koneckonců měření jasně ukazuje, že klíčové je dostatečné tlumení. Pokud by to byl vatelín, musí být hodně stlačený, zmiňoval se o tom kdysi Velký Bobo, ale zdroj už nedohledám, možná si někdo vzpomene.

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Wili: díky za odkaz smile zajímavé čtení.

Elox: máš nějakou představu, jak přesně by měly probíhat odrazy zvukových vln?

Co jsem teď narazil na nějaké další informace, tak často odrazy zvukových vln kreslí jako na obrázcích výše. Ovšem zde zdaleka nemají tolik odrazů, jako B&W.

Např. zde píšou, že i v kouli vznikají stojaté vlny (tedy jak jste tady psali i vy) a že optimální tvar z pohledu stojatých vln je prizmatický tvar.

https://i.postimg.cc/W4Wsy96y/prismstaningwaves.jpg https://i.postimg.cc/gJxGbvg2/sphere.png

Ze zvědavosti teď zkouším tisknout ještě jednu upravenou ozvučnici. Vnitřní povrch jsem udělal vlnkovaný, aby byl povrch co nejvíce členitý. Ovšem podle toho, co psal check, tedy že v každé symetrické geometrii bude vznikat stojaté vlnění, tak toto vlnkování stačit nebude. Proto jsem přidal i podélné drážky, kterých je lichý počet. Díky tomu se narušila symetrie, neboť teď je naproti vlnkovaným úsekům hladká drážka jiného tvaru.

Je to jen pokus, nehodlám se tím zabývat až tak dopodrobna, jako v dokumentech od Bowers & Wilkins, ale jsem docela zvědavý, jestli tohle pomůže alespoň částečně omezit vznik stojatých vln. Hned jak budu mít nějaké měření tak se podělím smile

https://i.postimg.cc/qRW4JzFX/3D-v2.png

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Jakékoliv vlnky, či obecně struktury, které tam naděláš, se uplatní pro vlnění, které bude mít výrazně kratší vlnovou délku, než jsou rozměry těch struktur.

Cituji z této stránky:
https://rdacoustic.cz/cs/blog/2019/03/3 … mistnosti/

Rychlost šíření zvuku je závislá na podmínkách prostředí, především teplotě, tlaku a vlhkosti. V domácím prostředí při 22°C je rychlost zvuku zhruba 345 m/s. Frekvence je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek. f=1/T, kde f je frekvence s jednotkou Hertz (Hz) a T je časová perioda v sekundách (s). Bude-li vzdálenost stěn poslechového prostoru 3,45 m, zvuk ve vzduchu tuto vzdálenost urazí za jednu setinu sekundy – 1/100 s (0,01 s), tj. vlnová délka frekvence 100 Hz je přesně 3,45 m. Jen pro orientaci – slyšitelný rozsah 20 Hz až 20 kHz je po přepočtu na vlnovou délku 17,25 m až 1,7 cm.

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Jory tie tvoje navrhy sa zacinaju podobat erotickym hrackam usi

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Však brzo už bude jasno, jestli je to na kokot nebo ne big_smile

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Vyzerá to zujímavo.

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Minimalne rezonance v podelnem rozneru se nikdy nezbavis navrhem bedny. Vzhledem ke kulate bedne bude vyznamba i pricna rezonance. Oboji se da vyresit tlumicim materialem. Nevim co tady vymyslis, zadnou Ameriku neobjevis.

Web

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

check - otázne je, ČO možno reálne rozpoznať sluchom (technické fakty nespochybňujem).
Niekto "počúva očami" a prečo ho v tom nenechať smile Mne by tie príšery spôsobovali šok, ak by som sa v noci rozospatý zobudil a zbadal ich, no určite niektorým spôsobia radosť. A o tom to naše hobby (jedno z viacero mojich) je smile

Tiež - fandím každému, kto niečo tvorí. Nemusí to byť naj ani geniálne. Proste platí - "kto si hraje, nezlobí"

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Hele jdi s tímhle "argumentem" někam.
Jako řeší tady blbosti. Přesný tvar ozvučnice potřebuješ navrhnout, když řešíš návrh komůrky výškáče a nebo třeba i 3" kalo%táku, tam to má význam řešit. Ještě i u 4" má smysl se zamyslet. U větších střeďáků nebo u basáků to nemá smysl řešit. Zatlumit to jde normálně tlumícím materiálem a nemusí to být celé vyplněné.
Tyhle vlnky a tvary jsou blbost, toho si ta vlna vzhledem k jejím rozměrům, na kterých rezonuje uvnitř, ani nevšimne. Pokud řešit tvar, tak nedělat kulatou ozvučnici, ta ja na rezonance uvnitř i difrakce z venku z daleka to nejhorší, co se dá udělat.

Web

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Pri BW a mnohých iných výrobcoch je to o atraktívnom dizajne a technická stránka je už druhotná. Tie marketingové zdôvodnenia sú často len keci. Blbé je že niekto na to skočí a chce si to vyrobiť tiež.

Niečo k tej konštrukcií z mojej strany:   https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 75#p367575

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

check napsal:

... Pokud řešit tvar, tak nedělat kulatou ozvučnici, ta ja na rezonance uvnitř i difrakce z venku z daleka to nejhorší, co se dá udělat.

To mě zajímá, vnitřní koule je jasná, ale naopak vnější tvar kulové ozvučnice z hlediska difrakcí by měl být nejlepší.
Jasně, pro bodový zdroj na povrchu té koule, ale to už jdeme do detailů, ideální to nebude nikdy.

(upravil mechanik 12. 8. 2021 15:05)

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Konkretne kruh z vonkajšej strany je najhorší. Pretože vlna má k okrajom zo všetkých strán rovnako daleko. To čo sa tu rozoberá sa za gulu nedá považovať, je to skôr valec so zaoblením.

(upravil Kocour 12. 8. 2021 15:08)

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Se podivejte jak to BW meri:
https://pkaudio.webnode.cz/bw802d2/

Ten stredak je perfektni, jen by to nahoru chtelo vyskac ve WG, nebo parni vyskac a delit ~pod 2k LR2, aby se smerovosti vykompenzovaly.

ruzne DIY repro

Web

Re: Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

check: neřeším blbosti, neobjevuju ameriku, říká se tomu učení wink 3D tisk je můj koníček a jelikož se s jeho pomocí dá vyrobit (téměř) libovolný tvar, tak se úvaha zkusit s ním vyrobit vhodnější ozvučnici pro akustiku přímo nabízí.

Jenže člověk se na internetu dočte ledacos a pravda je kolikrát jinde. To samé s ozvučnicemi a teoriemi přímo od výrobců, jak už tu zaznělo. Někdy tedy nezbývá, než si něco navrhnout, postavit, proměřit a něco se dozvědět.

Kulatá ozvučnice není dobrá, OK, to už jsme zjistili. Je tedy nějaký tvar, který je z hlediska stojatých vln opravdu lepší, než kvádr?

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stojané vlnění v zaoblené ozvučnici?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£