Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 33 z 33]

(upravil wimshurst 12. 1. 2022 22:14)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Pokud mate dostatecne citlive menice, jako zacatek, uplny zacatek vstupu do hrani si z Dckem, je TA2020.
Moduly cinske, existuji i velmi kvalitne osazene kvalitnimi svitkovymi condy.
TPA3116 D2, se take objevuji v dobre topologii desky a osazene celkem kvalitnimi soucastkami, ale nestoji zase malo.
Ale pro bezny zdroj zvuku jako je "nejake PC" nejaky domaci entertiment tuner DAB, DVBT, DVBS, aby nechrastil plackaty TV malymi repraky, ale dalo se proste poslouchat na normalnich bednach, plus nejaky sub, neni obvykle problem.

Tak jak pise Karel, limity ma obvykle zdroj, ktery pouzijeme na napajeni modulu.
Opravdu dobre a tvrde zdroje, take neco stoji, pokud tedy chceme jit na limit vykonu toho modulu.
Vysledek bude ale obvykle stejne lepsi, jako treba LM3886, ktera se musi vymazlit a udelat kvalitni symetricky zdroj, nebo udelat kvalitni spinany symetricky zdroj.
Ale zase plati, pokud stavet z modulu, je dobre se kouknout na topologii desky, ne vsechno je zarucene dobre udelane. Je to jako cinska instani nudlova polevka, nebo to muze byt i kulinarsky zazitek.

Jinak pokud se dodrzi katalogova zakladni topologie, pro TPA3116, je mozne udelat opravdu malo zravy a velmi sympaticky zesilovac.

Jinak treba TA2020, 2024, apod se pouzivali a pouzivaji dodnes.
Podminka je, ze to je vhodne pro citlive soustavy a menice.
https://www.audiophonics.fr/en/hifi-dev … -8573.html
https://www.tnt-audio.com/ampli/kingrext20_e.html

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Zajimava novinka

https://audioxpress.com/news/hypex-pres … zVWNTJ6YYk

Web

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Se zájmem jsem pročetl vlákno;
D-Class zesilovače v PA používám 12 roků, ale tam se jedná o „burst“ výkony a použití v domácím Hifi mi bylo vždy proti srsti – hluk větráků, drobné „cvrlikání“ při nulovém Volume.
Zhruba poslední dva, tři roky pokukuji po malých déčkových modulech z Číny, kterých se na netu objevuje přehršle, že bych taky něco někdy ze zvědavosti na doma zkusil. Ideální stav nastal nyní za horkých letních dnů, sedávajíc na zahradě pod pergolou a chtělo to zavést sem nějaký zvuk ke zpříjemnění. V Hadexu jsem objednal modul zesilovače 2x100W na bázi čipu TDA7498 https://www.hadex.cz/m428-zesilovac-2x1 … s-tda7498/
Abych se držel v tomto případě „digitálního“ konceptu, k modulu zesilovače taky přikoupil spínaný zdroj https://www.hadex.cz/m395a-napajeci-zdr … c24vdc-6a/
Když se na celou věc zpětně podívám, už se nejedná o čiré bastlení, stavbu zesilovače. Stačí pouze najít nějakou vhodnou krabici, prodrátovat a hotovo! Úžasné je, nejsou potřeba žádné velké chladiče pro ztrátové teplo. Zvuk a výkon docela solidní, prověřil jsem s PA bednami 15+1“ (Kappalite 3015 + D220Ti). Pod pergolu mám bedničky s reproduktory ARN5604 + ARV081.
https://i.ibb.co/vx1PpBX/zes-a.jpg https://i.ibb.co/cFYSWSk/zes-b.jpg https://i.ibb.co/KsVTNNT/zes-c.jpg https://i.ibb.co/DbDb2c7/zes-d.jpg https://i.ibb.co/DkP6wXG/zes-e.jpg https://i.ibb.co/cxKfyDT/zes-f.jpg

Sestava je ještě doplněna BT modulkem https://www.hadex.cz/m429g-bluetoothaux … acvysilac/ pro použití zesilovače s tabletem, či mobilem.

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Betatrone, zasel si mi do hlavy nápad na něco podobného. Když to vemu kolem a kolem, tak kvalita zvuku těchto číňanů je už snesitelná (na ven určitě) a za tu cenu nic klasického nepostavíš --- 100W zesilovač za 440kč, plus zdroj 280kč, to prostě nemá konkurenci, klasické bastlení je mrtvé. hmm

Jinak máš to pěkný, jednoduchý a funkční. smile

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Přes víkend jsem sesmolil ještě jeden D-Class zesilovač, tentokrát s modulem na bázi obvodu TDA8954 s výkonem 2x210W, v BTL modu 420W.
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet … 954TH.html

I tento modul mám z Hadexu a rovněž k němu doporučený spínaný napájecí zdroj 2x35V
https://www.hadex.cz/m428b-zesilovac-2x … s-tda8954/
https://www.hadex.cz/m392-napajeci-zdro … 5vdc-500w/
Napájecí zdroj dává ve skutečnosti téměř +/- 39V, což se blíží hranici max. napětí TDA8954.
Modul obsahuje obvod s relé pro zpožděné připojení reproduktorů. Rovnou jsem testoval zvuk na patnáctkové PA bedny. Čistý, brilantní silný zvuk. Vůbec bych se s tímto modulem pro satelitní boxy nebál ozvučit nějakou klubovou muzikantskou akci.
Oba moduly jsou umístěny do krabice od starého CD playeru, pouze jsem zakryl AL plechem čelo.

https://i.ibb.co/Wvg6P6x/TDA8954-a.jpg https://i.ibb.co/DKPVG3H/TDA8954-b.jpg https://i.ibb.co/177H6kr/TDA8954-c.jpg https://i.ibb.co/nc2wfHv/TDA8954-d.jpg https://i.ibb.co/qny4WNG/TDA8954-e.jpg

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Zase palec nahoru. Pěkné, díky!

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Ani na plný výkon nikde nic nehřeje? V krabici není ani jeden větráček?

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Jistěže chladič trochu hřeje, pro běžný domácí poslech Hifi větrák není potřeba. Tedy, jak jsem za jeden den poslechu hudby zjistil. Na plné výkonové pecky bylo puštěno asi deset minut, než se žena vrátila z obchodu big_smile Po tu dobu stále přijatelná teplota chladiče. Nicméně s větráčkem se u modulu počítá, vedle chladiče je malý konektor s napájením 12V. Stejně tak je 12V pomocný výstup pro větrák u spínaného zdroje.
https://i.ibb.co/Gc6TzKX/TDA8954-modul-detail.jpg

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Tak jsem taky zkusil výše zmiňovaný modul s TDA7498, šlo mě hlavně o spotřebu naprázdno, něco k projektoru na filmy, na to nemusí frčet DPA které mě bere naprázdno cca.70W. Toto mě ukazuje spotřebu cca. 6W, toroid má něco přes 100W.
Číňan si tam osadí co má zrovna po ruce, na foto má elyty 220uF/35V, já mám osazeny 100uF/50V. Napájení píše 14-32V, dle datasheetu lze jít bezpečně na 39V, vzhledem k osazeným elytům a toroidu co mám zrovna po ruce to napájím 34V. Je normální že ty výstupní tlumivky děsně topí? Chladič je vlažný, zatímco ty tlumivky už víceméně pálí.. Asi tam budu muset vymyslet jiný zdroj s menším napětím.

Repro mám 6ohm, opět dle datasheetu je to pouze na 6-8ohmu, ne 4ohmy jak prodejci všude uvádí, ani hodnoty výstupního filtru pro 4ohmy tam nejsou uvedeny.
Jinak to zahrát nahlas umí, ale není to teda nic extra (výšky), tak na ty filmy dobré.. Gain musí být na minimum, jinak to z repráků i bzučí, když je na min. je slyšet použe šum, ale není to nic tragického.
Akorát se to bojím provozovat bez DC ochrany, je to u digitálu nějaký problém?
Ony totiž musí být samostatné pro každý kanál včetně napájení, nelze spojit na výstupu země, což se trochu komplikuje, na trafu mám jen jedno pomocné vynutí.. Toto měl být takový lowend.

No a než jsem to zapojil na repro, šlo to na škopek, no div mě to neshořelo.. Nápajeno lab. zdrojem, generátor oddělený zdroj od sítě, pouze škopek kostra na PE. Nevím, asi nějaká kapacití vazba, jakmile jsem se dotknul sondou výstupní mínus svorky, odběr naskočil přes 3A, žádná zátěž, začalo to topit. Hned jsem to vypnul, po zapnutí zas ok do doby než jsem se opět dotkl minus svorky . Oddělovací trafo nemám, tak že jsem to nakonec ani nezměřil, no možná dobře nevidět co z toho leze..

(upravil reeb 7. 12. 2022 15:04)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

No leze z toho vf humus ktery se pali ve vyhybce/vyskaci

Novinka.. https://www.diyclassd.com/

Web

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

To bude spojení  přes PE na výstup pro repro, kterej je na polovině DC napětí, a nějakej komponent má přeipojenou GND na PE. Jeden z důvodů, proč mám v osciloskopu baterku, a pro některý případy ještě diferenciální sondu (když potčřebuju druhej kanál na jiným potenciálu než první).

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Tohle je mě jasné.. Nakonec je chyba na mé straně, i generátor má na GND PE, ne je škopek, jak jsem původně myslel. Teď jsem si to změřil, tak že se tam uzavřela smyčka kde neměla. Ono by to vyřešilo i oddělovací tráfko v napajení třeba toho generátoru. Zatím jsem měřil vždy jen klasiku, tam to nevadilo..

(upravil wimshurst 9. 12. 2022 23:08)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Ja uz leta pouzivam, jako domaci zesilovac, pidizvyka seskladaneho z modulu cinskych.
https://img24.rajce.idnes.cz/d2402/13/13806/13806896_947cf71305c61f0a44abf78d69ca23d0/images/IMG10506.jpg?ver=1
https://wimshurst.rajce.idnes.cz/TDA7492/

Je to klasicke TDA7492.
Moje pani te krabicce rika "struhadlo"
Je to krabice od nejakeho zpinaneho zdroje 2,5V 60A, je to opravdu malinke, ale pro bezny provoz na dva monitory, nebo na RJ enclosure, uplne staci.

Příspěvky [21 až 33 z 33]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£