Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 33]

(upravil dawsoo 9. 8. 2021 9:58)

Téma: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Asi tu nějaké informace jsou, ale nenašel jsem žádný specializovaný vlákno,ač nejsem žádný příznivce této technologie, tak dnes myslím nastal čas minimálně vzhledem k ceně a lepší kvalitě oproti různým pokusům před x lety si zaslouží mít svoje vlákno.

Takže všichni kdo máte s něčím podobným zkušenost a jste ochotní se podělit tak sem ať je to na jednom místě smile

je toho dnes milion od číny až po trošku lepší včetně all-in-one řešení vč zdroje na jedný desce

koukal jsem např sem:
https://www.profusionplc.com/parts/icepower50asx2-se
https://www.profusionplc.com/parts/engine-400
parametrově i cenou bych řekl že to jde smile

Jedinný co jsem zatím kdy vyzkoušel fyzicky je toto:
https://eshop.flajzar.cz/cs/elektronika … 2-24v.html

v době nákupu to bylo pod 200,- kč a za ty peníze s levným in wall zdrojem 19V/5A od staršího ntb to fungovalo za ty prachy v bedýnkách k pc vcelku slušně smile

Není co dodávat...

(upravil Wili 9. 8. 2021 10:51)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

tak uz sam asi vidis ze existuju fakt predrazene (casto ale aj parametrovo lepsie) ale aj velmi lacne Dcka. Osobne mam skusenost taky zlaty stred TPA3250. Existuje aj vykonnejsi cenovo dostupny a s dobrym vykonom TPA3255. Daju sa kupit ci uz hotove v krabicke alebo na evaluation boarde. Asi by som zacal s niecim takym, pripadne lacnejsie TPA3116 s tym su tiez super skusenosti od mnohych ludi...

Ja osobne mam tpa3250 od fx audio, trochu upraveny zdroj, chladenie a spinacia frekvencia. Sice som to v tej dobe meral so shity zvukovkou ale aspon nieco: https://postimg.cc/gallery/SjL2DPz

ak k tomu ^^ das 32V/5A adapter, da to peknych hudobnych 2x100W/4R co je neuveritelne vzhladom na velkost smile

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Nedokáži ty uplně nové věci posoudit,cca 2013-4 ještě bylo déčko zvukově proti konvenčním špičkovým řešením horším,takže pro náročné použití to ještě nebylo,ale standartní kvalita asi význam dnes určitě má,proto jsem založil i tohle vlákno, aby to bylo na jednom místě pohromadě a ne rozházený po různých jiných vláknech o něčem jiném.

Není co dodávat...

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Sám zkušenosti moc nemám. V podstatě je to jako modulovaný spínaný zdroj. Je potřeba zvolit vhodně spínací frekvenci a co nejlépe a nejstrměji ji odfiltrovat.
Asi dnes z objetivního hlediska na hifi nemá smysl nic moc jiného než moduly Hypex (nebo obdobně řešené). Poměr cena / kvalita je neskutečný. Za danou cenu a v daném výkonu při daném THD atd. těžko postavíte i DIY ABčko.

(upravil reeb 9. 8. 2021 13:17)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Nejdál je

https://purifi-audio.com/eigentakt/

https://www.audiosciencereview.com/foru … fier.7984/

a https://orchardaudio.com/mono s GaN

https://audioxpress.com/article/fresh-f … takt-eval1

https://audiophilestyle.com/ca/bits-and … zeys-r815/

Web

(upravil hranatybraska 9. 8. 2021 11:40)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Já zkusil tohle připojit na velký bedny a vůbec to není průser! Na to jak je to prťavý to hraje dobře. Jenom to má nepěknou vlastnost, že při zapnutí a připojení bluetooth zařízení se přehraje signalizační zvuk v PLNÉ hlasitosti. smile
https://hadex.cz/m424c-bluetooth-42-ste … ul-mh-m38/

Jinak se mě líbí ty Dčka, kde je reprák připojen v můstku, který je spínán na nějaké vysoké nosné. A napětí na výstupu je řízeno fázovým posuvem mezi těmi polovinami můstku. Zajímavý princip.

Za mě je v digitálních zesícíh budoucnost v tom, že časem se prosadí to samé, co už teďka frčí ve velkých studiích. Tzn. všechno po eternetu/optice a zesilovač je ta bedna, do které se strčí eternetový kabel, zastrčí se do zásuvky a na výstupní svorky jsou připojené bedny. Zkrátka výkonový DAC.

Web

(upravil dawsoo 9. 8. 2021 12:34)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Super pánové díky za odkazy rád si rozšířím obzory smile
Jedno ze starších vláken
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=20500

Není co dodávat...

(upravil xor 9. 8. 2021 13:53)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Ty čínské moduly s TPA3255 (třeba shui yuan je od USD 18) jsou super levné, mají ochrany, při vypnutí a zapnutí nelupou (ty shui yuan) a podle mě znějí ok. Ale je potřeba počítat s tím, že zdroj 32-48V bude dražší než ten modul. Třeba RSP-320-48 (výstupní napětí jde nastavit od cca 37V) stojí cca 1400 (a na domácí použití má hlučný větrák). Vychází to dobře pro aktivní použití, tam je ale zas boj jakou vícekanálovou zvukovku.

(upravil dawsoo 9. 8. 2021 18:38)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Na prd je že Aliexpress a čajna obecně už nebude taková pohoda jako dřív,strašně se zpomalily zásilky z číny a to nejden díky celníkům ale i dopravě tam u nich kde zas řádí asi koroňáček co jim tam natahali z okolních zemí. Mam doma krásnou škatuli od totna vyčazenýho Densena B-300 kde je i solidní zdroj a napadlo mě z toho udělat déčkovej konec ,škoda aby se tam válel,původní vnitřek je taková mrdka, že se mi to ani nikdy nechtělo opravovat protože zvuk je z toho v béčku bez celkový NFB naprosto příšernej smile Ale krabice je to přímo luxusní a má navíc vše co je třeba,takže hotová big_smile http://www.audiocostruzioni.com/r_s/amp … t-b300.htm

Není co dodávat...

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Podle mne, puriste nikdy nebudou jasat, nad reseim,ktere je moderni.
Ono za tu cenu, neni o cem.
Pokud je zdroj signalu, PC, nebo TV, domaci kino, na normalni domaci poslech, na nejake to domaci zvykani, je pak nanejvys divne, nepouzit parve modul kupr. TPA3116.
Neni nutne ho honit na plny vykon na 24V, staci mu i mene.
Ja osobne davam prednost ruznym zesilovacum a jejich modulum D, ponevac pouzivam a posloucham na miste, kde neni moznost sitoveho napajeni a pak mi 12V baterie, nakrmena solarem, dela muziku a spotreba je uplne v pohode.

Budoucnost to ma, ponevac treba u kytarovych aparatu, se dlouho resi elektronky a ruzne nuance, ktere zamrzli nekde v koncem 60tych let, ponevac polovodicove zesilovace byli drahe a komplikovane a malo vykonne, pri prebuzeni, nemeli hezky zvuk.
Lampy se stali standardem, ponevac na konstrukci nebylo nutne, resit komplikovane chlazeni, teplo se distribuovalo infrazarenim do prostoru a pri prebuzeni, to melo jeste i zvuk, ktery se stal etalonem kytaroveho zvuku.
Pred relativne nedavnym casem, prisli modelingova komba, ktera funguji na principu digitalniho spracovani {spraseni zvuku} takze davat na konec lampovy konec, je uplna blbost. Z podstaty zvuku, dojde pouze k dalsimu zkresleni.
Modeni modelingove hlavy, maji format placky, ktera obsahuhuje na vystupu predimenzovany D zesilovac a nejde je rozeznat od starych aparatu. Na to slouzi kompletni simulatory efektu, zesilovacu v ruzne forme aktivniho zkresleni a simuluje se i bedna, ktera u kytarovych aparatu v konecnem dusledku kresli zvuk take.

Tudiz dnes jako kytarovy aparat, ktery je zvukove na urovni vseho, co se vyrabelo a zvuk je znamy, se smrsknul na jeden soundblaster, ktery ma jeden, nebo vice vstupu, ku tomu PC, a pak vykonny konec D, ktery driv, nez zacne plivat ohen, {kolem 300W, idelane 400W} a velke 4x 12" bedny, dokaze vlastne zahrat vsechno. Co se neda udelat pres zvukovku a SW, da se dat na klasickych efektech do smycky efektove, ktera se spusti v pripade potreby, aby se nemuseli vyhazovat krabicky.
....................
Kdyz zdrojem zvuku, na domaci poslech u PC, nebo v byte u TV, nebo prehravace neceho, je nejaky downlink DVBT, DVBS, DVBC, youtube, nebo nejaky doma ulozeny spakovany zuk, je podle mne asi vice mene jedno, ci je to zesilovac D, nebo nejaka klasika lienarni.
Ja si totiz myslim, ze purista hifista, z let 70tych a 80tych, dokonce i 90tych by jasal, kdyz by mohl mit doma na polici dva monitory treba Yamaha NS-10m a ku tomu malou krabicku z TPA3116 a nejaky prehravac.

(upravil dawsoo 9. 8. 2021 20:24)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Jojo bylo by to fajn kdyby to tak bylo,ale bohužel tak jednoduchý to opravdu není smile Moderní totiž neznamená rozhodně lepší, ale spíše výrobně levnější a efektivnější,navíc s plánovanou životností což je teda dle mého vcelku v rozporu s těmi green ptákovinami, ale budiž proč ne... nicméně ano trh si to žádá,automatizovaná výroba a velké objemy to dělají levné a kvalita se také jak je vidět asi pomalu stále zlepšuje, takže ok, nakonec to třeba i tak jednou dopadne a těm co to nevyhovuje tak zatím mají stále možnost volby,což je dobře. jinak by nedávaly smysl ty různý lampy,magneťáky,gramce,hi-res nahrávky snažíce se v digitálu nabídnout to co má analog apod.  Gudba je o emocích ne o měřákách na to by se nemělo zapomínat,neb by to pak nedávalo vůbec jako celek smysl.

* Doufám že to s NS-10M byl jen vtip,neb hifista kterej není hluchej jak pařez by si tohle zrovna nikdy domů nedal big_smile ty bedny jsou vcelku strašný a to že jsou legendou mezi zvukařema jen ukazuje kdo tu produkci pro ty nebožáky hifisty dělá.

Není co dodávat...

(upravil PMA 9. 1. 2022 12:55)

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Ahoj Davide,

malý příspěvek k tématu:

http://pmacura.cz/pma_nc252mp.htm

Za mě je to správná cesta. Neznám mnoho lepších class AB zesilovačů, jak co do parametrů, tak zvuku.

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Ahoj Pavle,díky za tip koukal jsem na Hypexy a Icepower řešení,zatím nemám bedny ale v práci plánuju nějaké drobné hrátky s konvencí vs D.

Není co dodávat...

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Bolo by zaujimave otestovat aj taku nc2k…hypex pozeram, ze tlaci moduly ako na pile…

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Nedávno jsem viděl staré velké Tesla Muzikantské bedny a připojené k takovéhle krabičce. Nejdřív jsem si myslel, že někdo připojil nesmysl, ale asi to bude i hrát. Neslyšel jsem to.

https://i.postimg.cc/BPgnc9rS/IMG-20211211-145533.jpg https://i.postimg.cc/MMJB9wFV/IMG-20211211-145545.jpg https://i.postimg.cc/KKS42NDy/IMG-20211211-145556.jpg https://i.postimg.cc/PNrJTNYN/IMG-20211211-145606.jpg

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

tohle bude variace na téma TPA3116... Podobně "velkým" zesilovačem krmím subwoofery na domácí použití.

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Jaký to dá výkon?

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Berte prosím v úvahu, že mezi zesilovači "třídy D" jsou obrovské rozdíly co se týče zkreslení v závislosti na kmitočtu a tvaru kmitočtové charakteristiky v závislosti na impedanci komplexní zátěže. Určuje to použitý obvodový princip. Jediná opravdu špičková řešení jsou od Bruna Putzeyse -  Purifi a trochu s odstupem nCore. Celé kouzlo je v návrhu zpětnovazební smyčky. ICEpower mají horší linearitu na vyšších kmitočtech a obvody TPA3YXX a podobné jsou už spíš hračky, se slyšitelně modulovanou kmitočtovou charakteristikou podle komplexní impedance repro. Podobně jako třída AB neznamená stejné vlastnosti všech takových zesilovačů, tak to platí pro třídu D.

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

se slyšitelně modulovanou kmitočtovou charakteristikou podle komplexní impedance repro

Je škoda, že se nás hluchejch před víc než rokem ve Skalici sešlo tolik... na druhou stranu netvrdím, že neexistuje nic lepšího.
TPA3116 - viz datasheet, BTL 4R/50W nebo PBTL 2R/100W - to už je teorie, do 4R jsem naměřil 30W se zkreslením pod procento. Na sub mám PBTL modul, do 4R vlastně zbytečně. To provozuju v obýváku k domácímu kinu. V pracovně mám 2+1 BTL+PBTL, výkonově je to omezený spíš zdrojem, ze zdroje kterej dá 150W asi nemůžu tahat víc než 3x50W, to by bylo perpetum mobile smile navíc sub v pracovně je 6R LAB12... Co je ale věc pro zastánce klasiky nepředstavitelná, že ten zesilovač nemá venku žádnej chladič ani větrák a i při výkonu přes 20W je po venku jenom vlažnej, stejně jako bez výkonu. Tomu se snad vzdáleně může přibližovat jenom TW (DW)...
Ale mám tady jakejsi autoreprák, 2+2R, tam by se dvoukanál PBTL asi hodil.

Re: Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

No jo no.

Mám tu na stole rok AIYIMU A07
https://www.audiosciencereview.com/foru … ion.19155/
takže dost dobře vím, jak se ten minizázrak chová.

a UCD180HG
https://pmacura.cz/ucd180_review_cz.htm

a teď NC252MP
https://pmacura.cz/pma_nc252mp.htm

AIYIMA A07 (TPA3255) je čistě hračka. UcD a nCore jsou "normální" zesilovače.

Předpokládám, že ve Skalici jste dělali slepý test s vyrovnanou hlasitostí pod 0,5dB? Jinak ty dojmy jsou tak trochu o ničem.

Příspěvky [1 až 20 z 33]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače ve spínaném režimu class D a T

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£