Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » MDF dosky a rozdielna hustota

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

(upravil mechanik 4. 8. 2021 1:22)

Téma: MDF dosky a rozdielna hustota

Stretli ste sa s rozdielnou hustotou MDF dosiek?

Ja som kupoval MDF z dvoch rôznych zdrojov a zdá sa mi že jedna je výrazne mäkkšia... Po vyfrézovaní drážky do stredu sa dá tá mäkkšia pomerne lahko niečim kovovým "dlabať". Celkovo sa mi zdá iná.

Keby jedna z tých dosiek bola MDF a druhá HDF tak to pochopím ale takto neviem v čom hladať rozdiel. Existuje nejake označenie rôznych druhov MDF? Alebo proste MDF od každého výrobcu je iná v rámci tolerancie hustoty? Alebo konkretnym zložením podla dreviny? Použitými lepidlami/ich množstvom?

Na dalšie bedne skúsim HDF asi. Tam bude istota. Sice podla hustoty počítam že bedna priberie z 55kg na 79kg ale to mi nevadí smile

Dôvod prečo chcem hustejšiu je že po vyfrézvaní akosi lepšie drží tvar a menej sa strapká v reze a menej by sála impregnačný lak a hrany v reze by boli pevnejšie čo sa hodí pri robení povrchovky... Nemusí sa tak spoliehať na impregnáciu ktorá môže v určitých prípadoch paskať - tvrdé typy tmelov na báze polyuretánu.

Ďakujem za názory.

Re: MDF dosky a rozdielna hustota

Ano jsou rozdíly mezi výrobci. Egger z Německa lepší, výrobci z Polska měkčí. Schválně pak zvaž kousek a spočítej hustotu.

Web

Re: MDF dosky a rozdielna hustota

Asi jsi koupil "lehkou" MDF s menší hustotou: http://www.ddl.cz/produkty-a-sluzby/dre … hopol.html

19ka z OBI by měla být ok, 720 kg/m3. Bohužel ne všude tu hustotu nebo hmotnost píšou.

HDF se dělá, pokud vím, jen v malých sílách a snad to nechceš lepit? I když... proložit to třeba bitumenem nebo pískem... to by mohl být dobrý sendvič.

Re: MDF dosky a rozdielna hustota

to Check: Egger je z rakouska.

EGGER
EGGER je celosvětová rodinná firma se sídlem v St. Johann in Tirol je jedním z předních světových výrobců materiálů na bázi dřeva. Rodinná společnost založená v roce 1961 ...

To je podobný, jako když zmotáš slovensko a slovinsko smile

(upravil mechanik 5. 8. 2021 0:10)

Re: MDF dosky a rozdielna hustota

Až pri písaní témy ma napadlo že by som sa dodavatelov mohol pýtať na váhu alebo hustotu, presné označenie ma nemusí zaujímať.

Ja som našiel toto: https://vigia.sk/co-je-to-mdf-hdf/   Podla textu má MDF minimálnu hustotu 600kg/m3. HDF má potom minimálne 850kg/m3.

V antoniovom odkaze zase rozdelujú len MDF do 4 kategorií. S tým že to tam pokryli od čohosi takmer na úrovni hobry až po HDF. Zaujímavé... Zaujímavá je tiež poznámka k tej najhustejšej, že je vhodná na hlbkové frézovanie.

Dík za názory. Kludne píšte dalej smile

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » MDF dosky a rozdielna hustota

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£