Téma: Kopie efektu BOSS SD-1 Super Overdrive

Výsledek mé včerejší práce. Vše bylo už nachystané. Pouze osadit DPS a zkompletovat, prodrátovat.
Prezentovaný efekt je kopií efektu od fy. Boss. Jedná se o booster/overdrive. Krabička je běžně sehnatelná, její cena je cca 1500,- . Nicméně v době, kdy jsem začínal hrát, jsem si krabičku chtěl postavit a tak vznikla tato kopie.
Realizace je provedena na jednostranné desce osazené THT součástkami. Ostatní komponenty jako konektory a potenciometry jsou připojeny lankovými vodiči do DPS. Stejně je řešený originální efekt.
Jde o zkreslení s omezovacími diodami ve zpětné vazbě OZ v asymetrickém zapojení.
Vizuální stránka krabičky je řešena obvyklým způsobem, který používám u svých pedálů.

Fotky ve vyšším rozlišení - https://pasecka.rajce.idnes.cz/Boss_Sup … drive_SD-1 .

https://www.rajce.idnes.cz/f1486479964/410pxhttps://www.rajce.idnes.cz/f1486479975/410pxhttps://www.rajce.idnes.cz/f1486479970/410px

Re: Kopie efektu BOSS SD-1 Super Overdrive

Krasny ako vzdy, obdivujem ako dokazes tak rovno dat pismenka propisotu. Inak skusal si nejak testovat zmeny v skresleni ci sa pouziju germaniove/kremikove/led diody? Ak by v tom bol velky zvukovy rozdiel stalo by za to spravit ich cez nejaky prepinac alebo rozne krabicky pre kazde skreslenie smile

Re: Kopie efektu BOSS SD-1 Super Overdrive

Co mám tak vyzkoušené tak klasické Si diody mají takový "studený" zkreslení, klasický metal. Něco na způsob Big Muffu. LED jsou takové "bzučivé" něco na způsob Fuzu ale tento typ zkreslení se mi moc nelíbí. U Ge mi zvuk připadá jako přebuzená lampová hlava (dle mě to pravé ořechové smile ).
Samozřejmě záleží na zapojení. Ve zpětné vazbě nebo do cesty signálu. Také jaké se použijí filtry. Je to hodně alchymie a asi by to chtělo zalaborovat. Nejlépe v přítomnosti kytaristy-muzikanta, který ví "jak to má správně znít".
Každé mu se líbí něco jiného. A v tomto případě, rčení "100 lidí 100 chutí" platí o to víc.

U mého klonu SD-1 jsem použil klasické Si diody, typ 1N914 (1N4148).

Re: Kopie efektu BOSS SD-1 Super Overdrive

Opet krasne dilo.
Tvoje krabicky, si zaslouzi asi i youtube kanal.
Zde obzvlkast plati, lepe slyseti, jak videti..

Mne jiz pred delsim casem, napadla myslenka zcela kacirska, pouzit prepinac na diody a diodove pary na nejakem overdrive.
A asi to pouziju, uz mam za sebou 3 kentaury osazene a ozivene z ciny a jeden mi zustal neoziveny, co se pokousel sestavit neznaly clovek.

A premyslim, ze to udelam tak, ze se diody budou dat prepinat uplne nezavisle, aby se dalo dosahnout ruznych zvuku, tedy ruznych antiparalelnich kombinaci.
Mne se velmi libili stare germaniove diody 5NN41, ty meli jakoby staly a prijemny zvuk, takove jemne bzuceni.
Vyborne vysledky dosahovali take GAZ51, ale ty se lepe tvarili dve a dve v serii, nahodne vykuchane z nejakych zarizeni.
Nejoblibenejsi zvuk ovedrive diodoveho, daval upraveny vstupni obvod marshall.
Jinak co se overdrive tyce, jedne z tech co me potrapili pri skladani na univerzal, byl tento typ..
http://www.runoffgroove.com/ginger.html
Ma to velmi odlisny zvuk, od beznych ovedrive, ale tezko se to nastavuje, je to skratka spis takovy butik, nez na opakovatelnou vyrobu overdrive.

Nektere OPamp overdrive, maji nejlepsi zvuk, kombinaci diod Ge/Si, kdy je zvuk takovy jemny, ale zaroven bzucivy, bez chrchlani pri sustain-relase. Nutno ale experimentovat, kde a kdy se hodi do kladne, nebo zaporne vetve ta, ci ona dioda.

Take sem si vsiml, ze vubec neni dobre, aby diody meli shodne, nebo dokonce vybirane parametry, ponevac doznivani je tak jeste vic uchrchlane.