Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Na počátku devadesátých let jsem v hradecké prodejně HiFi klubu Elektronika Praha zakoupil reproboxy RS 638. Ještě týž den jsem zjistil, že při reprodukci přes zesilovač Transiwatt 600 CD se z jednoho z reproboxů linou pazvuky při buzení nepatrně silnějším basovým nebo perkusním signálem, ani zdaleka však ne maximálním dovoleným. Reproboxy jsem vrátil a zakoupil místo nich RS 338, s černou kalotou výškového reproduktoru. Dodnes nelituji. Avšak: nedávno se mně do ruky dostaly opět RS 638, poměrně zachovalé, ale jeden z reproboxů vykazuje totéž chování, jako onehdy reklamovaný reprobox. Mě nyní čeká hledání závady, která může mít celou řadu příčin, ale z více důvodů bych reproboxy v učebně a klubovně provozoval s původními typy reproduktorů. Mezi oběma událostmi je přes 30 let časového odstupu, přesto bych se rád zeptal, zda máte někdo nějaké podobné zkušenosti s tímto typem reprosoustavy. Za jakékoli věcné příspěvky děkuji.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Jímá mě nostalgie, když slyším o pazvucích a ARN 8604x/312. Ano, víceméně se takto chovaly všechny, hlavní problém byla středička.

Další věc ARV 360x: plastové kaloty praskaly a textilní verze taky; bývají tak zatuhlé, že 1,5V baterkou nepoznáš polaritu, nehnou se a kreslí; soudruhům se výběr materiálů nepovedl.

https://i.postimg.cc/rRyGDZJX/DSC01658s.jpg

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Se dvěma integrovanými zesilovači byly pazvuky v reprodukci přítomny, na třech jiných = dvou tranzistorových a jednom s TDA2005 byla reprodukce čistá. Tudíž ověřím a prohlédnu ještě na osciloskopu. Ale dovedl bych si představit, že by kombinace výhybky v RS 638, resp. zapojení celé soustavy, s některými zesilovači mohla "pošramotit" pověst reproduktorů, jimiž je osazen, podobně jako třeba výběr součástek výhybky. Bude-li čas, výhybku podle skutečnosti zakreslím, její schéma nyní nemám. U toho by došlo k proměření součástek.
ARV 3604/3608 používám v různých soustavách od 90. let a ještě u žádného z nich jsem neshledal prasklé textilní nebo plastové kaloty. Třeba mě to teprve čeká. Dovedu si představit, jak jim nedělá dobře příliš světla, neřku-li přímého slunečního, některé chemikálie či plasty v interiéru, v nábytku, atd.

(upravil Otas 26. 5. 2021 9:40)

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Podle popisu se zdá, že ve výhybce může být nějaký problém, který některé zesilovače nesnáší. Bylo by zajímavé změřit impedanční charakteristiku obou beden.
Popřípadě zkušebně vložit malý odpor (1 - 2 ohmy) do série a otestovat, jak se bude bedna v problémové kombinaci se zesilovačem chovat při pořádné "náloži".
Edit:
Ještě jsem si vybavil, kterak jsem řešil na jedné stabilní diskotéce praskání v bedně - satelitu AC akustika - hnané QSA1200. Zásadně nastávalo až po větším zatížení. Protože jsem měl jednu z jejích "rodných sester" již rozebranou, věděl jsem o použití TC 206 a dokonce TC205 ve výhybce.
Což, jak mne záhy skutečně napadlo - musím se pochlubit smile, při střídavém napětí na výstupu zesu kolem 50 V (RMS) dává možnost prošlehnutí a následné samoregenerace, jak to tyhle foliáky umí. Tak jsem na to vsadil a výměna za Bennic vše odstranila.
Nejspíše mohou být v té bedně i nějaké ellyty nebo staré krabice, kdoví, co to může provést.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Součástky výhybky přeměřím, jakmile si na to najdu čas. Kdyby byl jeden z foliových kondenzátorů výhybky proražen s následnou samoregenerací, klesala by jeho kapacita a napěťová odolnost. "Praskání" v reprosoustavě by se tak projevovalo při dosažení určitého napětí a s jakýmkoli zesilovačem (při jisté míře zjednodušení). Naše RS 638 však vydávají pazvuky zatím pouze se dvěma integrovanými zesilovači a již při buzení tak na úrovni jednotek procent dovoleného.
Moje podezření zatím směřuje k souhře činitele tlumení, resp. výstupní impedance zesilovačů, a impedance celého reproboxu. Pokud to v minulých hodnoceních těchto reproboxů nebylo bráno v úvahu, mohlo by to vysvětlovat špatnou pověst RS 638, resp. reproduktorů, kterými je osazen. Závěr budu moci, jak doufám, učinit, až zapojení výhybky budu znát a její součástky proměřím.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

já bych řekl žes narazil na svoje vlastní soustavy RS 638 staré 30 let...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Hippo007 26. 5. 2021 12:26)

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Zapojení máš tady https://i.postimg.cc/sQxf3V8C/rs634-638.jpg
Zkus zmáčknout střeďák, jestli nedrhne. Rád se časem prověsí.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

maxell: Může být. Ostatně, kolik jich tak v Elektronice Praha mohli vyrobit, kladu si řečnickou otázku.
Hippo007: Děkuji za schéma výhybky. Žádný z reproduktorů nedrhne. Se dvěma zesilovači pazvuky ano, s jinými třemi nikoli. Jakmile budu boxy otvírat, repra mohu preventivně otočít (pokud se tak již nestalo v minulosti). V žádném z podobných reproboxů Elektronika Praha nebo Tesla jsem tak ale dosud činil nemusel.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

ne to byl žert...máš pár stejných bedýnek no tak zkusit měnit mezi sebou všechny
díly, repráky a součásti vyhýbek až lokalizuješ místo závady...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Dám tomu právě a jen tolik energie a času, kolik bude nezbytně nutné. Se zesilovači, s nimiž budu tyto reproboxy provozovat, se pazvuky v reprodukci nevyskytují. Aktuálně mě k experimentům vede spíše zvědavost. Když si vybavím, v kolika různých sálech jsem v minulosti RS 638 vídával, čím byly poháněny a jak zatěžovány, jak malá je přetížitelnost všech reproduktorů v RS 638, vůbec bych se nedivil, že byly houfně provozovány za nevhodných podmínek a pro nevhodný účel a postupně si tak vysloužily despekt odborné obce. Já osobně jsem ale s jejich reprodukcí poměrně dosti spokojen, mým uším a žádanému hudebnímu výkonu vyhovuje papírový zvuk ARZ 4608 podobně, jako v jiných, dvoupásmových, reproboxech např. ARV 168, ARN 5608, či v třípásmových ARN 6608 (mimochodem jejich čtyřohmové bratry takřka vůbec nepoužívám), již před lety jsem došel k čistě osobnímu a subjektivnímu poznání, že žádné univerzální reproboxy neexistují, resp. neznám je a již je usilovně nehledám, a naopak mě těší, že ještě dokáži vnímat rozdíly v reprodukci těchže skladeb na různých reproboxech, s různými zesilovači a s různými zdroji zvuku, užívám si to, a těší mě i to, že toto poznání dokáži zprostředkovat jiným. Cítím a ctím rozdíly mezi reprodukcí přístrojů z 90. let a dnešních, dovedu pochopit jak honbu za lepším zvukem, tak smířenost a fyziologická či hmotná omezení, která se s dosažením dokonalosti reprodukce nesnoubí, ale nelze je oddělit, mám přístup i k daleko lépe hrajícím reproboxům, ale také jiný přístup k dokonalosti, než když mně bylo dvacet, a tak jsem v té své omezené dokonalosti poslechu veskrze spokojen až šťasten, což je báječný pocit, který je navíc poměrně trvanlivý a druhdy vystřídán něčím ještě mohem lepším, totiž živou hubou. Pardon, že jsem se dlouhou větou trochu vyznal a někomu to může přijít mimo téma.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Můžeš udělat záznam, video? Nebylo by nejjednodušší připojit k jednotlivým zesilovačům jeden reproduktor volně (5608 nebo 6608)?

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

S 6608 či 5608 později zesilovače ověřit mohu, ale teď mně jde o RS 638. Ty zesilovače, se kterými RS 638 generovaly pazvuky, se s jinými reproboxy, např. dvoupásmové Yamaha, repasovaná třípásma s Videotony, resp. SALy, běžnými dvoupásmy Tesla či Videoton, dosud chovaly mravně. Vše 6 až 8 ohmů. Jeden z nich, na bázi TDA7264, jsem kdysi "načapal" rachotit s Teslami ARN 5604 + ARV 161, ale to byl jen pokus, jak ochotně bude TDA7264 pracovat do 4 ohmů, a navíc šlo o reprobox podezřelý, že je "načatý", zatímco běžně TDA7264 připojuji jen k osmiohmovým dvoupásmovým či širokopásmovým boxům. Co se výhybek týče, jsem poměrně skeptický ve věci osazování výhybek rezistory a honbou za činitelem tlumení zároveň. Jak vidím ve schématu od zdejšího ochotného člena, je i případ výhybky v RS 638. Ale nechci se unáhlit ani v závěru ani v rozkrývání příčin technické pozoruhodnosti, jak bych to jemně mohl nazvat, protože žádný malér s RS 638 zatím nemám. Psáno z hloupého telefonu.

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Začíná to tedy pořízením těch součástek k výměně ve výhybkách RS 638, jež se v minulosti do výhybek osazovaly a jež pro ten účel nepatří k nevhodnějším. Polarizované elektrolytické kondenzátory půjdou pryč, ať budou v jakémkoli stavu a místo nich přijdou bipolární, viz foto http://www.tahacky.cz/amaterskaelektron … polary.png. Snad to nebude cesta do nikam.

(upravil Benazi 1. 6. 2021 9:25)

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Tak na ty bych se vykašlal, velký rozptyl hodnot. 68 m ma 57 m,atd.potreba vybírat.
https://loudspeakershop.eu/jantzen-mkt-c-194_417.html
Z levnějších tady.

(upravil Otas 1. 6. 2021 9:37)

Re: Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Já používám kondenzátory Bennic, které beru u Prodanců. Jsou pro hifi napěťově dost předimenzované, ale to asi není na škodu.
https://www.prodance.cz/kondenzatory

K použití rezistorů: Samozřejmě mohu jen souhlasit s názorem o jejich nepoužití v basové sekci, to je jasné. U výšek za účelem vyrovnání rozdílné citlivosti v profi (na hifi si netroufám) pak doporučuji nepoužívat je v sérii před LC členy výhybky, nýbrž jako odporový dělič až přímo u driveru (výšek). To jednak driver zatlumuje (interakci s LC členy výhybky), dále pak pomáhá snižovat dopad impedančních výkyvů driveru (které s oblibou probíhají právě blízko dělícího kmitočtu sad ). Výhybka pak pracuje lépe, blíže k teorii výpočtu strmosti s odporovou zátěží. Ale to  je trochu OT, omlouvám se. Odpory ve výše popsané výhybce bych tedy neodsuzoval k záhubě - vyřazení smile.

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprosoustava RS 638 Elektronika Praha

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£