Téma: 3D tisk - u koho?

Zdravím, čas od času potřebuju vytisknout nějaký menší "udělátor" (držák, krabičku apod.) a kupovat kvůli tomu 3D tiskárnu se mi moc nechce (není kam to doma dávat). Proto se chci zeptat, zda máte tip na nějakou firmu či dílnu, kde by mi takovou kusovku v dobré kvalitě a hlavně za rozumnou cenu vyrobili?

Re: 3D tisk - u koho?

3D tiskem se zabývá docela dost firem, určitě něco v okolí najdeš. Otázkou je, co je rozumná cena a jak dalece jsi schopen připravit podklady k tisku (minimálně stl, někdy lépe přímo gcode, záleží co požadují). Některé firmy mají celkem drahou přípravu výroby, takže jeden kus se tím prodraží. A pošta taky může z rozumné ceny pro nějaký malý výtisk udělat cenu nerozumnou. Osobně jsem nakonec pořídil 3D tiskárnu domů a nelituji. Cena se už vrátila a pohodlí (okamžitá zpětná vazba) je k nezaplacení. A ani moc místa nezabere. Samozřejmě, pokud potřebuješ jeden výtisk za rok, asi bude lepší poptat firmy v okolí.

Web

(upravil rvx73 8. 5. 2021 13:21)

Re: 3D tisk - u koho?

no právě že těch firem je spousta, tak se radši ptám na reference, aby mi třeba neunikla nějaká vhodná. Pár cenových nabídek jsem si vyžádal, uvidíme v jakých relacích se to bude pohybovat. Jinak s exportem do stl apod. problém nemám, modeluju to ve freeCADu a ten to umožňuje vyexportovat do kde-čeho. Doteď mi to tiskl bývalý kolega z práce, ten se ale odstěhoval do tramtárie, tak ho s tím už nechci otravovat.

Re: 3D tisk - u koho?

Podle me, je lepsi mit tiskarnu doma, levna cina, se da vylepsit, vystuzit, a dokonce se z toho da udelat i maly rezaci laser, nebo dokonce takova celkem nepresna, ale predci jenom 3D frezka.
Problem neni ta tiskarna, nebo skelet toho suportacniho zazraku, ale nastaveni a hrani si na 3d tisk, nebo jine obrabeni.
Dalsi problem je, ze idelani je to nemit jen tak placnute na stole, ale udelat si k tomu bednu.
Proc bednu?
Protoze 3d tisk nejak vyrazne nesmrdi, ale kvuli zachovani homogenni teploty a zabraneni pruvanu u toho tisku je to dulezite, jinak se to pak ma tendenci hodne koutit ten obrobek, nebo je nehomogenni, kdyz na to fouka nekde pruvan.
Pri drazkovani, gravirovani a rezani polovodicovym laserem, uz je smradek znacny, ponevac vsechno co se pali, se nejak sublimuje a zejmena PVC, PMMA, PC, ale i drevo papir a take pri vyrobe plosaku laserem, je to smrad znacny.
Tam je nutne mit tu bednu jako digestor, vystup nekde mimo obytny prostor.
Pri frezovani, zase je dobre pripojit vysavac, nejlepe nejaky tichy prumyslovy, ponevac ten bordel po frezovani, obvykle plasty, je svinstvo elektrostaticky pritulne, kde staci otevrit bednu a vsechno se vyvali ven a okamzite se prilepi po vsech predmetech, sklech a zaclonach.

Vyhodou je, ze kdyz uz to ma clovek doma, neni problem si o pul noci zmyslet, ze potrebuju "neco" a to neco se zhmotni za hodku, dve, takze rano je obvykle hotovo.

Ta bedna je ale dosti velika, hluk obsluznych zdroju, ventilatoru, kompresoru, vysavace.. To je uz pak problem.

(upravil Wili 8. 5. 2021 16:21)

Re: 3D tisk - u koho?

rvx73 skus napisat uzivatelnovi smejch

ma hodne vychytany tisk, velku tiskarnu a priatelne ceny, mozno sa dohodnete. Mne nedavno tisknul drevene nautilusy banana

(upravil rvx73 8. 5. 2021 17:56)

Re: 3D tisk - u koho?

Wili: OK, díky za tip

wimshurst: tak doma bych to mít chtěl, o tom žádná, ale jak už jsem psal - nějak na to chybí místo. Můj byt bohužel není nafukovací ...