Téma: Rezerva?

Kde je najlepšie mať rezervu v audioreťazci na hifi? By ma zaujimalo do akej miery ma zmysel nadymenzovať vecičky v domácom aparáte.(kondiky v zdroji, poťáky, kabely k reprám, potrebný výkon a tak..) Viem, že to tu je rozhádzané po fóre, ale nieje zlé si ujasnit, čo má zmysel a čo nie.

Re: Rezerva?

Pokud jsou to kvalitní věci, je nejlepší předimenzování takové, že to "hezky sedí". smile

Přehrávač - preamp - konec- reprobedna. Osobně si myslím, že největší přínos mají kvalirní reproduktory. Ty musí být samozřejmě napájeny solidním koncem a i zdrj signálu by měl být pořádný.
Absolutně nejvíc ale dělá místnost.

Re: Rezerva?

takze PA? lol

Re: Rezerva?

Je dobrý mít rezervu v zesilovači. A k tomu bedny s odpovídajícím příkonem. Pod pojmem "mít rezervu" si představuju to, že když příjdu k aparátům (home hifi) a dám jim pořádnej kotel, tak není signál zkreslenej ani zesem, ani bednama. A zvuk zesu není i při velmi vysoké hlasitosti jedovatej, neubývají basy atd... U PA je rezerva hodně důležitá. big_smile

Web

Re: Rezerva?

rezerva spošívá v tom že zvuk (pořád kvalitní) hůř snášíš při vysoký hlasitosti ty, než ta soustava.....

(upravil furious 3. 5. 2007 17:48)

Re: Rezerva?

Já bych dodal že i vstupujou 2 další faktory:
akustika - nad určitou hranici hlasitosti, zvuk se nabsorbuje -(vysvetluje proč basy pri nízké hlasitosti neduní, pak zvýšením hlasitosti začnou dunět v případě pokoje který má malou pohltivost nízkych kmitočtů)
V uplně prázdne místnosti (holá podlaha, holé zdi, holé okna) tě stejná hlasitost začíná dřív unavovat než v normálně zařídené místnosti (záclony, koberec)
psychoakustika - zkreslený zvuk případá víc nesnesitelný jako čistý a nezkreslený, závisí i od typu zkreslení.Co začne dřív zkreslovat? Reprák , zesilovač , závisí od signálu (CD/LP/mp3 )?

Re: Rezerva?

Ty basy slišíš víc kvůli uchu, ne kvůli místnosti.

Re: Rezerva?

Na umyslne zmrseny nosice signalu nemusi byt temer zadna rezerva tongue Na kvalitni media bych uvazoval alespon o 10-ti nasobku pro spicky signalu vuci stredni hladine zvuku. Na domaci aparature, zakoncene hifi bednama s citlivosti kolem 85dB/1W/1m musi, pokud si nechcete poskozovat sluch, postacit zesilovac 2x50W. Stredni hladina akustickyho tlaku pri poslechu 85dB je uz hodne hlasity domaci poslech (aspon pro me). Neco jinyho jsou koncerty, zabavy a podobny akce, kde se stredni hladina pohybuje kolem 95-100dB, aspon u tech rozumnejsich zvukaru/DJ. Spis jsem se ale setkal na podobnych akcich s trvalou limitaci zarizeni hnaneho "co to da" na plny kotel porad, limitace/nelimitace. big_smile

Re: Rezerva?

Spíš to hnalo limitace/limitace smile Těm debilům to limituje i když hrajou ticho big_smile

Re: Rezerva?

Takový exoti mě sejří. Nejhorší je dobře hrající kapela, kterou zvučí hluchoň... sad

Web

Re: Rezerva?

To taky, ale pro mě je nejhorší jeden blbec, kterej si říká "DJ Sláma" či co, kterej si přifaří do hospy ty svoje krávy, rozestaví tam suby na každou stranu a pak, když něco pustí, tak naprosto nesnesitelně řežou do uší vejšky, protože ten debil zvednul vejšky na +12 (nadoraz), středy nechal být tak +4 a basy pro jistotu úplně ufiknul do háje a nedá se mu vysvětlit, že jednak to zní naprosto *****, a že pak teda na co tahá nějaké subáče, když z nich neleze nic, to zas dokáže nasrat mě, takový hluchý dřevo... wink

(upravil sinclair 3. 5. 2007 22:01)

Re: Rezerva?

Halene, koncerty slušnějších kapel už takhle zvučené nejsou. Agentura těchhle kapel už dokáže zajistit ozvučovací firmu na úrovni odpovídající té kapele. Viz třeba Kabát. Aparát jel podle konců na půl plynu, přitom šťávu to mělo, čisté středovršky a suby trhaly střeva:-)
Ony totiž ty slušnější aparáty limitaci ani nedovolí, i kdyby chlap u pultu třeba dělal stojky. Jednak to chrání speakerprocesory, jednak limitery přímo v koncových zesilovačích.

Web

Re: Rezerva?

No , nevím , byl jsem na Kabátech před 2 rokama ve Zlíně a zvuk děsný . Pokud hrály předkapely , zvuk byl parádní ,ale jak nastoupil Kabát  tak
to ten borec  u mixáku  tak ohulil , že se to nedalo poslouchat . Aparátem to nebylo , protože při předkapelách to hrálo velice pěkně .

Re: Rezerva?

No, jestli myslíš "Dole v dole" na Letné tak jo, tam to ve špičkách trochu prskalo, bylo cítit, že ten stadión výkonově podcenili. Ale u pultu stál sám velký Milan Cimfe a to není ani hluchoň, ani blbec..V Brně to bylo perfektní.

Web

Re: Rezerva?

Zbytečně velká hlasitost = zkurvenej koncert. Na koncert si jdu užívat, ne vyčistit uši tlakovýma vlnama... Naposledy jsem byl na kámošovým koncertu - slušná kapela, ale řvalo to fakt zbytečně. Kdyby místo toho mírně ubral na vršcích a přidal na subu, tak nic nepokazí. Problém je v tom, že každej chce slyšet něco jinýho. Práce zvukaře není žádná prdel.

Web

Re: Rezerva?

osobne si myslím, že zvukár by mal mať kompletnú aparatúru vlastnú, presne vedieť, pre akú príležitosť KOĽKO a čoho dotiahnuť zo svojho repertoáru...... imho 10KW do klubu je priveľa, 1KW na štadión je málo
a úplne najhorší sú polohluchí...

Web

Re: Rezerva?

A jedna z nejhorsich veci, ktera se muze stat je to, kdyz si kapela ukociruje zvukare tak, ze jim pousti do odposlechu vse OK, kapela si rekne super, hraje nam to, slape nam to a na druhou stranu, ven mezi publikum pousti hluchon (nebo "Pan neomylny") prervany neposlouchatelny gulas nastroju. I s tim jsem se setkal a byl v podstate prekvapenej, kdyz jsem si u ty kapely moh stoupnout za basu a slysel ten rozdil na podiu/obecenstvu.

Re: Rezerva?

to sinclair : Bylo to asi o rok dříve ve sportortovní hale , taky k albu Dole v dole  , podle mne  to  bylo spíše až  moc  ohulené  na tu halu .Samozdřejmě  že  dělá  hodně akustika  haly  a proto možná znamená  méně hlasitosti , lepší  zažitek . U těch  předkapel  to  tak bylo . Možná chtěl  borec u mixáku  zdůraznit  hlavní kapelu , ale jinak  to byl  dobrý koncert .

(upravil Iridescent 5. 5. 2007 10:38)

Re: Rezerva?

Pokud je to moc nahlas, neni nahnanej do limitace zesilovač ani repráky, ale uši.
Halen: a dost častý sou vejšky magorsky že to úplně rve uši. Zřejmě sou některý z nich na ně hluchý.