(upravil Hordek 3. 4. 2021 11:30)

Téma: Nezbedná elektrická kytara

Ahoj všem.

Nedávno sem od známého koupil levnou elektrickou kytaru (Washburn WIN 14). Už při koupi sem si nedělal iluze o "mistrovském" nástroji, ale kytara je rok stará, velmi zachovalá a tak sem si řekl, že to s ní zkusím. První zkouška potvrdila, že k hudebnímu nástroji má to prkno dost daleko, takže sem začal žhavit internet a nasával všechny informace týkající se seřizování elektrických kytar a světe div se, povedlo se mi seřídit oktávy, dohmat, vzdálenost snímačů od strun, výšku kobylky u snímačů, výšku strunníku a potlačit drnčení strun o pražce při hraní "na sucho" tj. bez aparátu a kytara se začala jevit velmi nadějně --- až na strunu G.  Při hraní akordu Ami, kdy strunu G stiskám na druhém pražci se její tón jeví jako nadladěný a nedá se to nijak kompenzovat (snad jen velmi, velmi jemným stiskem, jenž už hraničí s nestisknutím. Bohužel při přesunu z akordu na akord se taková jemnost trefit nedá). Žádná jiná struna toto nedělá. Když už sem nevěděl co s tím, zkusil sem vyměnit struny za novou sadu, ale celkem se nic nestalo, krom zvonivějšího zvuku nových strun a pak sem se rozhodl vyměnit ořech kytary (horní kobylka na krku). Původní byl z podivného černého plastu a já si z internetu objednal rozměrově totožný, ale z hovězí kosti (stál několik set kč). A změna byla znát. Jednotlivé tóny strun začaly znít více do hloubky s delším sustainem a celkový projev kytary se začal jevit více harmonickým, bez jisté ukřičenosti a ostrosti, která tam dříve byla slyšet, prostě paráda --- až na strunu G. Její problém tím novým ořechem nezanikl, spíš je ještě víc slyšet. Už mne nenapadá nic co by mohlo pomoci. Proto prosím všechny, kdo mají nějaké zkušenosti s tímto problémem o radu. Děkuji.

P.S:- nezlobte se, ale rady typu "kup si lepší kytaru" neberu, protože to mě nikam neposune, chci problém pochopit, udělat si na něj názor a naučit se jej řešit. Díky. smile

Re: Nezbedná elektrická kytara

Zkus to ověřit nějakou lepší ladičkou, jestli se to nadladění jenom zdá, nebo je skutečné. Nedává to moc smysl, pokud by byla špatná poloha pražce, vadilo by to na všech strunách. Třeba máš tak dobrý sluch, že Ti vadí rozdíl mezi přirozeným a temperovaným laděním ?

Re: Nezbedná elektrická kytara

Kontroloval jsi „kámen“ struny G na kobylce ?, možnost posunutí dopředu – dozadu.
To umožňuje každá kytarová kobylka.
Vem ladičku – stačí nějaká apka v mobilu, nalaď prázdnou strunu G, pak v oktávě posuň kámen na kobylce. Pokud nejsou zcela stoprocentně správné vzdálenosti mezi pražci, bude to chtít při dolaďování trochu kompromisu při různých akordických polohách.

Re: Nezbedná elektrická kytara

Jak ta G struna doznívá bez akordu? Mám akustiku Harley Benton CLD-15M a Gčko je taky zašlápnuté a jde to vidět na analyzéru, v Androidu třeba Spektroid. Zákl. frekvence se rychle utlumí, kdežto harmonické doznívají pomaleji - druhá a třetí harm. přehluší první. Výměna strun na to neměla vliv. Jestli to nemá co dělat s vlnovou délkou délky těla kytary, pak by se to ale muselo víceméně projevovat u všech kytar. Mám tu připravené kolíky z cocobola a mosazi, ale pochybuju.

(upravil Hordek 3. 4. 2021 12:42)

Re: Nezbedná elektrická kytara

Eloxi:- Ne,ne. Ono je celkem jedno jak tu strunu naladíš, protože jejím domáčknutím k pražci uděláš podobný efekt, jako kdybys jí mírně vytáhnul do strany, takže v podstatě jakékoliv její naladění (sebelepší ladičkou-zkusil sem už tři) se na druhém pražci při domáčknutí projeví jako nadladěné a tím jak měníš prstem sílu domáčknutí "houpeš" s tónem struny. Abych vyloučil, že jí při hraní "nevědomky" vytahuju do stran a tím měním tón, tak sem prstem stiskal jen to G-éčko samotné a je to tak, při opravdu velmi jemném stisku, kdy už struna sem tam nezazní, je její tón OK, ale stačí malilinko přitlačit a tón jede výš. H-áčko i E-čko to udělají taky, ale jen při hodně brutálním stisku a stejně to není tak výrazné. Struny, které tam mám nyní jsou tyto:- https://kytary.cz/ghs-gb-dgg/HN151869/

Betatron:- Kamenama sem seřizoval oktávy všech strun - ty jsou celkem Ok, vzhledem k cenové relaci nástroje.

Antonio:- Je slyšet víc než ostatní struny, trochu jakoby vyčnívá, ale to se dá kompenzovat ekvalizérem.

Ještě mne napadl nultý pražec (ten první) - co ho lehce přibrousit (snížit) ?

(upravil Betaron 3. 4. 2021 13:00)

Re: Nezbedná elektrická kytara

Teď se dívám na detail kobylky i nultého pražce Washburn WIN 14, kameny mohou chodit v rozmezí cca 1cm. Ta kytara nevypadá úplně zle. Taky je u ní možnost mírně natočit kobylku a pak doladit kameny. Výška strun se zdá být optimální.
Krk máš srovnaný ? předpětí šroubu.

Re: Nezbedná elektrická kytara

Betatron:- Krk je velmi mírně do luku podle ocelového pravítka cca. 0,2mm uprostřed délky krku, to znamená, že struny jsou tam o tuto hodnotu nad pražci a průběh toho "luku" je plynulý z obou stran krku.

Re: Nezbedná elektrická kytara

Tak už snad jenom poslední nápad, ale je to dost nepravděpodobné. Zkontrolovat, jestli se struna na nultém pražci opravdu opírá o hranu směrem k hmatníku a ne o nějaký výstupek směrem k ladicí mechanice.

(upravil wimshurst 3. 4. 2021 16:28)

Re: Nezbedná elektrická kytara

Tak jak napsal Elox.
Muze byt hloupost a hloupa, ale muze byt, ze na nultem prazci, nebo na kobylce, muze byt spina, nebo nedolehajici zmolek prachu, kdy tu strunu tlumi. pokud vedeni te struny, nedoleha na nulty prazec, ale v tom kostenem hrebenu zvednuta, bude to delat zhruba to, co popisujes.
Pokud na dolni nastavovaci kobylce, bude na kamenu spina, nebo zmolek opletu struny, zazvykany dobre drzici prach, take to muze tlumit tu strunu a spravne nastaveni se nemusi podarit, ponevac to tlumi v ukonceni strunu a tato ma pak "tupy" zvuk.
Typicky problem, to delalo u posuvnych kobylek, kde byli staveci bubinky, resp. valecky z ryhou po obvodu, sroubek a pruzinka. Treba jolana rubin, galaxis a pod. Tam se udala takova curina, dlouho sem na to nemohl prijit. Kobylku nekdo upravil, ponevac ty "bubinky" drnceli v te kobylce, podlozil je teda tenkou korkovou dyhou. To bylo nemozne tu kytaru hrat, proste to melo uplne spatny sustain, kytara ladila, ale byla takova tupa, nevyrazny zvuk, jako kdyby nekdo na kobylce, drzel dlan.
Vymena snimacu a vymena potenciometru, porat to same.
Nakonec po rozdelani te kobylky, vyndani te korkove dyhy, sem zjistil, ze pak toto zmizelo. Jenze ty bubinky, drnceli v tom osazeni,jak kdy, podle nalady. Tak sem tam vlozil kousek olovene folie, do ktere si ty valecky zasedli, vtlacili se do ni a prestalo to tam rezonovat, prenos na lub uz byl normalni a kytara hraje dodnes.
http://www.jolana.cz/images/img_8917.JPG

Re: Nezbedná elektrická kytara

Ještě, co tak malinko propilovat drážku v ořechu pro to G-éčko, aby šlo malinko níž, ale asi tím zariskuju, že to potom bude drnčet o pražce, nevím.....

Re: Nezbedná elektrická kytara

Pokud sem dobre googlil, tak ta kytara nema nulty prazec, zkus jenom takovou fintu, ze spis podloz, tu strunu, nebo ji omoitej kouskem dratku, kde prochazi tim hrebenem na krku.
kdyz se usadi pevne v tom hrebenu, nemel by ji ten zarez tlumit. Nekdy staci i pritlacit spickou bambusoveho paratka.

Re: Nezbedná elektrická kytara

Tak sem ten ořech postupně (vždy o 0,1mm a zkouška na kytaře) zespoda snížil o 0,4mm a samotnou drážku toho G-éčka opatrně jehlovým pilníkem propiloval o 0,2mm a problém s nadladěním G-struny při hraní akordů (Ami) u ořechu se o dost vylepšil. Už je to v pohodě snesitelné. Ostatní drážky pro ostatní struny, jsem jen malinko rozšířil, neb se mi zdálo, že ty struny jsou v nich dost natěsno a najednou je zvuk všech strun celkem vyrovnaný --- předtím se G-struna zdála hlasitější a basové struny lehce přidušené. Jo, teď už se o té kytaře dá říct, že je to hudební nástroj --- sice jen na takové to "domácí žvýkání", ale stačí to. smile

Děkuji všem za stopu a rady, ve snaze pomoci s problémem.

Re: Nezbedná elektrická kytara

Zajimava vec.
Pribeh zacina stejne, mam washburn..
Dostal sem ho od znameho, ktery rikal, ze ji nasel u popelnice.
Podle me ji tam chtel hodit.
Udelal sem v podstate stejny postup a skoncil tam, ze struna G zvoni.
A Zvoni i H.
Nejsem vcerejsi, par kytar mi pres ruce proslo a od uplnych smeti, az po muj milovany fender strat, ktery sem opravoval v dobe, kdy jeste nebyli silene ceny, koupil sem ho na cestach, kdesi ve vetesnictvi.

Washburn prosel vlastne presne touto cestou..
Nulty prazec, divna hmota, nahrazen kosti, standardni postup.
Nepomohlo, ani prorezavani.
vymenil sem snimace a proklepaval kytaru a stetoskopem  sem hledal onu zvonici zahadu, vypadalo to na to, ze v nejakem snimaci cosi drnci.
Prdlajs.
Nove seymour duncan v jine hrali a nic nedrncelo.
Tak sem vymenil kobylku, protoze pocit byl, ze ty kameny mohou delat nejaky bordel.
Dal sem tam kobylku z kladkami, ktera byla na jine nekompletni LP.
Potlacilo se zvoneni G, ale H zvoni stale.
Zkousel sem ruzne vysky dohmatu, nastaveni prohnuti hmatniku, nic.
Tak sem si rekl, ze nemohu vedet vsechno.
Zanesl sem to kytarari, ktery mi kdysi pochvalil repas fendera a rekl, ze bych se tim mohl zivit.
Mozna je to spatny kytarar, ale on se tim zivi a po letech hlady neumrel, tudiz to asi umi.
Nejsem zoufaly, v jistem smyslu mi imponovala odpoved, hele ja ti nevim...
Slibil sem mu 50 euro, kdyz prijde na problem.
Dal sem mu 50 za ochotu.
Otazka je, mohou existovat kytary, ktere jsou odsouzene na to aby nemohli hrat? Nikdy?
Neni to prenositelna choroba?
nemuze se prenest na jinou kytaru? jako virtulane teoreticky?
Mne se zda, ze ten fendr nejak zacina zvonit na H.

(upravil jardas 11. 11. 2023 4:50)

Re: Nezbedná elektrická kytara

Zvonění jednotlivých strun jsem už řešil. V jednom případě byla příčinou volná - viklavá - navíjecí mechanika. Stačilo přitáhnout. Pokud má mechanika vůli,vyměnit. U Stratocastera zase dělají problémy opotřebené závity u seřizovacích výškových šroubků na kobylce, nebo jejich nestejné dotažení - každá struna má dva. Vyplatí se občas zkontrolovat dotažení ůplně všech šroubků na kytaře, včetně pickguardů a skrytých šroubů na tremolo bloku. Také správný postup u dotažení šroubů na upevnění krku - a jeho správné uložení - dělá divy. Ještě k akustické kytaře - před rokem jsem vyměnil kobylkové kolíky za mosazné, a od té doby mi kolegové kytaru chválí - přibyl břink o správném odstínu... smile Na většině svých kytar mám mosazné i sedlové pražce...

Re: Nezbedná elektrická kytara

jardas napsal:

... Na většině svých kytar mám mosazné i sedlové pražce...

To jsem neviděl prodávat, vyráběl jsi to sám ?

Re: Nezbedná elektrická kytara

Mosazné pražce prodává např. firma BaCh music z Hodonína. Prořezával jsem si je sám, je to piplačka, a kytaráři na to mají lepší nástroje.

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:03)

Re: Nezbedná elektrická kytara

.