(upravil mechanik 6. 5. 2021 20:21)

Re: Monacor RAPTOR-6

Na kombinácií pásku a stredovej kaloty rozhodne nie je nič zlé. Len by sa mal pásik voliť vhodne malý a konkretne aj krátky. Mna okrem toho RAVEN point source ktovie čo nenapadne a ten bude stáť ak si dobre pamätám tak 300e/kus. On je ideálny. Potom sú tu AMT mondofry ale to už je oproti ideálnu väčšie a teda zbytočne smerujúce. No a tá alebo tie pumpy dole tam sa v cenovej kategorií pod 120e nebude dať vybrať... Chce to mať argument prečo to tak staviaš a zohladniť výber reproduktorov aby to celé dávalo zmysel. Z vecí čo ti doma zostali z iných projektov asi nič geniálne nebude.

Tú simuláciu máš blbo. Chce to menší objem a vyššie ladenie. Ak chceš objem nad 30L a ladenie pod 40Hz musíš vybrať vhodnejší reproduktor. Takto postavíš niečo čo bude len hučať big_smile

(upravil DaVidsob's 6. 5. 2021 21:08)

Re: Monacor RAPTOR-6

což to je jasný, že z věcí co zustali nic rozumnýho nebude, na druhou stranu když se ty věci sejdou a dá se jim vymyslet využití, proč ne.
Kalotový střeďáky sem koupil, protože je mam v autě, sem s nima spokojenej, líběj se mi a sou levný. Ty vejškáče sem koupil, protože sou to snad nejlevnější páskový vejškáče co existujou, maj velmi dobrej rozsah a chtěl sem je zkusit, protože sem nikdy páskovej vejškáč na živo neviděl, tenhle model sem zvolil proto, že sem si na prstech spočítal, že ten nižší model by nemusel výkonovou zatížitelností/citlivostí stačit tomu kalotovýmu střeďáku. Ten raptor sem koupil víceméně ze srandy, protože je to dost nestandardní měnič a líbí se mi a ten monacor středobas mi skutečně zbyl, ale jak už sem psal, nejsem ohledně toho raptoru a tohohle středobasu pevně rozhodnutej, byl to prvotní nápad, zřejmě je špatnej.

Když zmenšuju objem, tak vychází delší nátrubek... Zkoušel sem odsimulovat ty repráky co ste mi tu doporučovali a chovaj se plus/mínus stejně, jen maj plošší charakteristku, nemaj takovej hrbol, jak tenhleten raptor

Když sem tady měl tu zkušební bednu s nátrubkem naladěnym na 35 Hz, tak to při nízký hlasitosti (než začal nátrubek dělat parazitní zvuky) hrálo fakt dobře, nedunělo to, nebučelo, skutečně pěkný pevný basy, z toho sem nabyl dojmu, že se to dá, jenom se musí nátrubek udělat tak, aby nevydával sekundární zvuky

Re: Monacor RAPTOR-6

Keď ono práve o ten hrbol a prepad ide...

Ak ti môžem doporučiť tak ten výškač so strmostou 6db/okt. ani netestuj pretože si ho lahko zničíš. Ak by si ho niekedy použil bez tej stredovej kaloty rovno k stredáku tak použije strmosť 24db/okt. a rozhodne nikdy nechod pod 2,5kHz...

Re: Monacor RAPTOR-6

no, mam v plánu mít dělící frekvenci kolem 5KHz uvidim jestli bude lepší 24 dB/okt nebo 48 dB/okt, aktuálně mam ty kaloty a vejškáče vyskládaný vedle monitoru, kalota je připojená na přímo k 5W zesilovači a k tomu je přes 4uF MP připojenej ten vejškáč, vychází to taky na 5 KHz, provozuju to na nízkou hlasitost, myslim že by se se tomu nemělo nic stát

(upravil mechanik 8. 5. 2021 22:17)

Re: Monacor RAPTOR-6

Ak to máš pasivne a chceš to na 5kHz tak tých 24db/okt. maximálne, stačilo by aj 18db/okt. Vysoké rády ti zbytočne rozhodia fázu a predražujú výhybku. Ja by som najradšej 24db/okt. ani nepoužíval... Ak chceš na tých 48db/okt. použiť DSP tak to opatrne. Stačí odpojiť cinch zo zapnutého koncáku a máš po výškači... Pre dobro výškača by som do DSP nešiel. Je iné keď má niekto DSP s PA komresným driverom. Iné je to s kalotou a iné s páskom. Myslím že aj cez ten kondenzátor je to celkom odvaha...

Re: Monacor RAPTOR-6

Súdruhovia a to ako viete aký bude príkon jednotlivých meničov na určitej frekvencii keď ešte nemáte výhybku?
Takáto koncepcia k PC je blbosť. Dosiahnuť 30Hz v tejto konfigurácii a pasívne je utópia.

5kHz/18dB-24dB je fajn delička pre tú kalotu aj páskač. Len je tu trochu problém že kalota má širokú prírubu a páskač je veľký. Výhoda malého priemeru kaloty je v prdeli a ten páskač je smerovostne horší ako kvalitná výšková kalota.

Takéto 4-pásmo by som riešil ako poloaktív s ekvalizáciou na basoch, pri čisto pasíve uvažoval o bandpass, ale nie s raptorom.

Re: Monacor RAPTOR-6

mechanik napsal:

Ja by som najradšej 24db/okt. ani nepoužíval... Ak chceš na tých 48db/okt. použiť DSP tak to opatrne. Stačí odpojiť cinch zo zapnutého koncáku a máš po výškači... Pre dobro výškača by som do DSP nešiel. Je iné keď má niekto DSP s PA komresným driverom. Iné je to s kalotou a iné s páskom. Myslím že aj cez ten kondenzátor je to celkom odvaha...

mechanik: môžeš toto tvrdenie bližšie rozviesť?

Re: Monacor RAPTOR-6

marcin napsal:

Len je tu trochu problém že kalota má širokú prírubu a páskač je veľký. Výhoda malého priemeru kaloty je v prdeli a ten páskač je smerovostne horší ako kvalitná výšková kalota.

Já na RS52 a AMT2 příruby odriznul. Ale až moc, nechal jsem mezi jen pár mm a dnes jsem si hrál se silikonem, abych ten most mezi utěsnil.

Re: Monacor RAPTOR-6

to sou ty vejškáče skutečně tak citlivý na pulzy o delší hraně než co odpovídá 2 KHz ? Já bych tam chtěl mít 8-mi kanálový DSPčko jako mam v autě, pasiv by tady byl asi problém když má basák 88dB/W a zbytek má víc jak 90 dB/W, leda ten poloaktiv, to by asi šlo.
Páskový vejškáče maj přece dobrou směrovost, lepší než kalotový ne ? Příruby můžu seříznout abych ty měniče dostal blíž k sobě, to asi neni takovej problém.

Re: Monacor RAPTOR-6

Přesně to jsem také řešil. Celý problém je charakteristika mimo osu, tam to musí navazovat taky. Vzdálenost mezi měničema (center-center) se týká vertikalni vyzařovací charakteristiky (lobing), to je nejlíp vidět ve VirtuixCad.
Jestli je nemáš změřené, tak je změř po 10 nebo 15 stupních (0-90) a nahraj to do VirtuixCad.

Re: Monacor RAPTOR-6

marcin, pásik ako iste vieš obvykle nemá záves. S príkonom to tam nefunguje lineárne... To je všetko. Ale tak skúste DSP alebo 6db/okt. hoci na test... Ale doporučujem kúpiť rovno recone kit... Viac písať nebudem. Vlastná skúsenosť je najlepšia, ak si niketo myslí že len robím "múdreho"...

Re: Monacor RAPTOR-6

tak jsem zkusil odsimulovat například ten monacor SPH-165CP, v malý bedně a s vyšším laděním, tak jak mi tu radíte, bedna 15L, ladění na 45 Hz (ta charakteristika je už dost bídná) a délka nátrubku za předpokladu že nepřesáhne 0.02 mach vychází na 1.3m, tak mi řekněte, kde dělám chybu smile
Kdybysme zapomněli na slovení spojení "bedničky k počítači" šlo by to tak, jak sem to navrhoval s tim 4 pásmem s tim raptorem ?

(upravil mechanik 11. 5. 2021 23:58)

Re: Monacor RAPTOR-6

Midwoofer, 17g membrána. Čo od toho čakáš? Ty potrebuješ skôr malý woofer. Teda ak chceš 4 pásmo... Inak je to stará a poriadne predražená čína. Čo na tom 7" stojí 100e? Ja by som si od monacoru nič nekúpil. Sú to len lepiči loga.

Možno najlepšie urobíš ako to rozpredáš a pôjdeš do overeného projektu...

Re: Monacor RAPTOR-6

tak zlý to snad neni ne ? Nechci kopírovat existující projekt, já si to klidně budu vyvíjet a ladit

(upravil mechanik 12. 5. 2021 20:28)

Re: Monacor RAPTOR-6

Pod ten 7" nižší stred by som dal minimálne 8" a možno aj dva kusy. V 7" sa žiadne kvalitné pumpy velmi nerobia. Tiež 7" už majú dole vysoké THD. Z 8" už sa vybrať dá. Ale kludne tam môžeš dať aj 10-12" basák. Jn, sice k PC je to trochu od veci big_smile K PC by som si postavil 2 pásmo s 6" stredobasákom big_smile

(upravil marcin 15. 5. 2021 0:09)

Re: Monacor RAPTOR-6

A zase sa to tu mele 5te cez 9te...
Nikto nepovedal, že s tým 6,5 palcovým monacorom sa dostaneš na 30Hz.
Potrebuješ buď poriadnu 8'' pumpu v malom objeme s poriadnym výkonom zosilňovača, ako už bolo povedané, alebo 12-15'' vo veľkom objeme s bežným výkonom zosilňovača.
Aká je tá hudba, čo počúvaš? Nejaký ambient, alebo organová hudba, orchester? Lebo bežne tých 30Hz v hudbe naozaj nie je.

mechanik: to nebola ironická otázka. Už asi viem čo si myslel. Ty si hovoril o možnej "šupe" do výškaču bez pasívnej výhybky? Myslel som, že o tom hovoríš v súvislosti s vyššou strmosťou výhybky.

Edit:
Čo sa týka "rozhodenia fázy" a jej počuteľnosti, to sú také kraviny... To by si musel používať iba tie 6dB strmosti.

Re: Monacor RAPTOR-6

SPH-165CP je změřený tady, těch gramů má víc, vždyť je to 2" cívka.

Pro inspiraci ještě pěkný projekt z KT: NeXT-Monitor

Re: Monacor RAPTOR-6

tak sem zkusil z nějakýho truhlářskýho odpadu stlouct bedýnku na oveření tejhle simulace:
https://2i.cz/images/2022/01/04/raptor6-2.png

hrbol na 40Hz, pokles 3dB na 35Hz, délka portu 1.2 metru, rozměry štěrbiny 25×8.5 cm (ten průřez sem zjistil z programu winISD na základě toho, aby rychlost nepřelezla 0.02 mach, tahle verze tohodle programu mi při tomhle rozměru ukazuje, že je tam velká rezerva, no což, stejně by ty desky jinak skončili na smeťáku, nebo v kamnech...)
a dopadlo to zhruba takhle:
https://2i.cz/images/2022/01/04/IMAG3835.jpg

co se týče funkčnosti, neni vubec složitý tim měničem pokořit skoro smrtelnou výchylku i s málo výkonym zesilovačem, o parazitních hlukách způsobených prouděním vzduchu nemůže bejt ani řeč, nejsou absolutně žádný ani když má měnič 3cm výchylku, basy to má docela dobrý a hodně nízký, kompenzaci toho hrbolu sem zatim nedělal, ale už teď je jasný, že akustickej tlak nic moc, asi ani kdybych měl 4 tyhle bedny by to nestačilo vůdči zbytku, některý písničky na tom zní velmi dobře a některý dost na hovno, záleží jak má která frekvenci tej hlavní složky basů.
No nic asi zkusim objednat ty SPH-165CP a uvidim co se dá vymyslet s nima, máte na ně nějakýho oblíbenýho dodavatele ? Já tyhlety monacor věci beru většinou z reproobchodu nebo z ebaye. Jinak bedničky k počítači asi budou mít basák odděleně a asi to bude auto hifi pioneer v uzavřený ozvučnici, vychází dle simulace velmi dobře. Tyhlety SPH... bych použil k jinýmu projektu.

Re: Monacor RAPTOR-6

baffle step ? moze sa ti zdat menej basov

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Monacor RAPTOR-6

DaVidsob's  takže se fyziku opět nepodařilo ojebat? smile
Malá membrána neumí hluboký bass s vysokým akustickým tlakem?