Téma: Kvalita zvuku TV

Ahoj, rád bych vylepšil kvalitu zvuku své TV. Chco to ale uživatelsky jednoduché. Nevyhovuje mi napojení na moje hifi, to je samostatný ovladač, samostatné zapínání... Dlouho jsme pošilhával po soundbaru, ale z recenzí se mi zdá že kvalita vzhledem k ceně by nemusela odpovídat. Jsem amatér, ale napadlo mě, jestli by nešly odstřihnout repráčky z ploché TV a místo nich napojit dva externí, které by byly řízeny televizí a využívaly by i její zvukový zesilovač? Šlo by to? Asi by se musely zachovat hodnoty odporu...?

Re: Kvalita zvuku TV

Aký výkon má zosilňovač v TV...?
Odstrihnúť...? Ak..., dorobiť konektory pre reprokáble, ktoré odpoja vnútorné repro.

Re: Kvalita zvuku TV

No což o to, třeba bych i to já zkusil... Protože mě zvuk také vadí a pouštět k TV ještě zesilovač (občas TV zapínám ráno jenom jako kulisu), k tomu se na dalším dálkáči starat o hlasitost atd.

Ale tady se píše něco o rušení (digitální zesilovač v TV)

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=23839

Tak mě to odradilo. Ale možná, že by stačilo navléct odrušovací feritové kroužky, nevím...

Re: Kvalita zvuku TV

Jo, tohle jsem dělal. TV repráčky jsem odpojil a napojil externí Tesly 200 mm širokopásma s otevřenou ozvučnicí.

Re: Kvalita zvuku TV

Pokud nejsi lama, nebojis se rozdelat tu TV, tak to udelat lze.

Je tam nekolik problemu, ktere musis vyresit.

Za prve, musis tam vymyslet nejlepe odpojovaci konektory, nebo prepinac, aby si nemusel resit, kdyz odpojis venkovni repraky, aby ti zas hrali ty uvnitr.
Druhy problem je samotny zesilovac, ktery musis identifikovat a pokud je to D zesilovac, asi budes muset popracovat na odruseni, castokrat tam ve spotrebni elektronice za hodne penez, je obvykle nasrano.
Pokud najdes ten svab, koukni se na netu na datasheet, zmer napajeci napeti a vis, kolik vykonu z toho dostanes, jakou impedanci maji mit reproduktory.
Pokud mohu doporucit, tak 8R vetsi bedny od minisystemu, nic nepokazi.
Obvykle maji daleko vyssi citlivost, jak male repracky v TV, tudiz budes potrebovat daleko mensi vykon z toho zesilovace, na bezny poslech a koukani placky.
Pokud mas repraky 4R, tam uz by si mel byt opatrnejsi, ponevac ten zesilovac to nemusi pri casem ustat.,

Je potreba davat velky bacha, zejmena na to, ze to obvykle byva zapojeno jako PBTL, tedy repraky nemaji nejakou spolecnou zem, ale vystup toho zesilovace, do repraku, je pripojeny v lufte, tudiz zadne pripojovaci cinch, ktere prisroubujes neizolovane na plechovy dekl stineni elektroniky.
Musis pouzit nejlepe svorky, nekde na plastovy dekl, ale nesmi to zavazet nesmi se to nikde dotykat vnitrniho stineni.
Na privody k reprakum, je dobre nasadit feritove krouzky, nebo naklapavaci ferity, jinak hrozi, ze si vyneses z te placky ruseni, nebo si doi placky ruseni privedes, treba z WiFi routeru, nebo podobneho.

Re: Kvalita zvuku TV

Já osobně bych se na to bastlení výstupu z TV vykašlal. Dost často je to audio v tv zprasený přes vestavěnej DSP, aby ty pseudorepráčky vydávaly aspoň nějakej zvuk a hned nešly na doraz. Připojení jinejch repro kolikrát ani neznamená zlepšení zvuku, protože nic pod 200Hz tam při vyšší hlasitosti prostě není.
Strach ze dvou DO je zbytečnej, řešení je několik, jedno z nich je třeba univerzální DO z lidlu, kde se dá nastavit "master volume" tj i když seš přepnutej na ovládání TV, tak to mění hlasitost na receiveru...