Téma: Barevná hudba

Zdravím všechny!

Na stránkách pana Belzy jsem našel návod autora pana Vladimíra Hejtmánka na kvalitní barevnou hudbu. Kdysi jako kluk jsem ji také stavěl, ovšem jen nějakou velmi jednoduchou z nějaké knihy nebo časopisu.

Samozřejmě jsem si hrál na hrdinu a pustil jsem se do mnoha úprav. Z důvodu vlastnění několika jednoduchých OZ jsem pro každý kanál použil samostatný IO. Nechtěl jsem se babrat s DPS a tak jsem použil univerzální. Dále jsem použil 4x 1m LED pásky RGBY s odběrem 400 mA při 12V a tudíž jsem provedl dle návodu úpravy emitorových rezistorů na 1R2 a společného 0R8. (V inverzním kanále je dán 5R6 místo 22R). Výkonové spínací tranzistory jsou darlingtony BD 681. Všechny součástky byly před osazením přeměřeny rychlotesterem a byly v pořádku - tranzistory v detektorech mají všechny betu kolem 500. Také rezistory jsou vybírány na téměř stejnou hodnotu a kondenzátory jsou rovněž měřeny.
Operační zesilovače jsou k dispozici MAA741 (3x), MAA748 (10x), NE5534 (2x), LM318N (10x) a nějaký záhadný MAC77 (5x), o kterém se mi nepodařilo vůbec nic vygooglit.

Takže jsem měl vlastně všechny předpoklady přístroj okamžitě rozchodit.
Samozřejmě jako obvykle NESTALO SE TAK!

1. Osazeno MAA748: Po zapnutí se všechny 4 LED pásky rozsvítí prakticky naplno, kanál Y nelze regulovat a nulování svícení nefunguje. Ikdyž je volume na nule.
2. Osazeno MAA 741 a MAC77 - totéž.
3. Nově koupené LM318: nesvítilo pro změnu vůbec nic. Volume na max. Po mnoha pokusech jsem vyzkratoval všechny 3 odpory 56k v děliči a teprve poté začaly pásky LED blikat podle hudby, ovšem inverzní kanál slabě pomrkává v inverzním rytmu a v mezerách mezi skladbami zhasne. Nulování svícení nefunguje, naštěstí jsou RGB pásky potmě při jakékoliv poloze trimru 5k. Navíc jsem musel v G kanále vyzkratovat kondík 4n7, aby zelená svítila víc.
4. Pokusné umisťování NE5534: kam byly vloženy, tam to nesvítilo, stejně jako kombinace ostatních s LM318.

Už si s tím nevím rady, asi jsem vybral jiný typ OZ, který není pro tuto aplikaci vhodný. Nebo mají pásmové filtry takový útlum, že to ty BC 547 nevybudí, přestože mají betu 500? Nebo v případě MAC 77 (MAA741 a MAA 748) je naopak beta moc velká?

Ještě mě napadlo příště místo děliče 56k/12k dát trimr nebo raději potenciometr. Stačí jiná (ne)kvalita nahrávky a svítí to špatně. Každý kanál je třeba regulovat. Také by možná při různých hlasitostech nahrávek pomohl obvod Automatické řízení úrovně záznamu autora pana Tomáše Trejbala. Nejprve signál prohnat přes AŘÚ, pak zesílit do limitace a případné nedostatky dohnat zesílením jednotlivých kanálů. To se teprve budu snažit do obvodu BH někam zakomponovat.

Můžete mě prosím někdo zkušený nakopnout správným směrem a sdělit mi, kde dělám chyby? Co se to děje s těmi OZ??

Moc děkuji!

MB

https://i.postimg.cc/sQH0CQ0R/Kvalitn-barevn-hudba.png
https://i.postimg.cc/tZcDM0Yq/DPS-univerz-ln-osazen-barevn-spoje.png

Re: Barevná hudba

ale v originálním schématu je LM324 proč to nevyrobíš s ním ? když IO stojí 12 Kč.

(upravil Otas 22. 6. 2021 10:38)

Re: Barevná hudba

Je tam nějaká systémová chyba, tedy podle mne je zásadní otázkou, jak budou reagovat použité OZ když je na vstupu minimální napětí oproti mínusovému napájení (zde zemi). U některých OZ přestává (pod rozdíl 1 až 2 V) fungovat funkce invertujícího a neinvertujícího vstupu.
A i když to vychytáš (mám-li pravdu, tedy přidaným napájením OZ - cca 3 V oproti zemi sad ), stejně narazíš na systémovou chybu tohoto zapojení: Nedá se regulovat (ubrat) citlivost basové a středové sekce, což tam nakonec píšeš. Protože ve skutečné muzice je podstata výkonu na basech a minimum na výškách.
Na mé gusto je to zbytečně složité a přitom nepříliš praktické zapojení. Automatická regulace by se šikla.
Mám nutkavý pocit, že jsem kdysi stavěl (pro profi, s výkony cca 4* 500 W kočičích očí) něco jednoduššího, co si navíc umělo v krátkém čase pamatovat, zda ta barva už svítila nebo ne a upravovat citlivost. I když zde je vzájemná zpětná vazba v silovině také, pokud to správně čtu (moc se mi teď večer nechce přemýšlet sad ).

(upravil kaed 22. 6. 2021 1:07)

Re: Barevná hudba

Když něco nevím jak funguje, nezbývá mi, než nakrmit opici a na nic nesahat. tj udělaqt to podle návodu. Je pěkný, jak se pochlubíš svou neznalostí, hraničící s blbostí, protože máš stejnej přístup k internetu jako ostatní a datasheety OZ nejsou tajemstvím...
Asi je to pro tebe tajemství, ale kupodivu nejsou všechny OZ stejný, a tady má vliv to, že LM324 funguje korektně od 0V na vstupu, kdežto LM318  od 3.5V od - napájení... Potom v tomhle zapojení nemůže fungovat. Stačí se podívat na vnitřní zapojení OZ. To stejný platí pro 741,5534 - pod  3V od - napájení na vstupu korektně nefunguje.
potom je dobrý se podívat, jak vypadá  výstupní obvod LM324 a těch ostatních: pro lm324 může být minimální výstupní napětí někde okolo 0.7V, 741 okolo 2V (Q15,17,21) 
potom se nediv, že to pořád svítí, i když jsi tam napral darlington, kterej na otevření potřebuje 1.4V, oproti původním BC s 0.7V... tady by vyhověl LM318, ale zase nebude funfgovat kvůli vstupu funkčnímu až od 3.5V nad - napájením. To stejný jako LM318 udělá 5534...
P.S. kdysi jsem dělal taky nějaký barevný hudby, dnes bych na to asi vzal arduino, protože to bude nejjednodušší naprogramovat a můžeš si udělat množství efektů...
https://www.youtube.com/watch?v=GuxejYBM6kg