Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Zmeniť repro??

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 36]

Téma: Zmeniť repro??

Ahoj, izba cca 4,5 x 4,7 x 2,7, bedne Visaton Conga 85l BR vzadu, zosík Audia Flight 3S. Počúvam CD a stramer: rádio / filmy a niekedy stiahnuté veci z HD Track. Hudbu počúvam pri nízkej hlasitosti - rock...
Došiel som k tomu, že vlastne moje bedne sú dobré ale asi veĺké so zbytočne veĺkým výkonom, hoci rezerva sa hodí všade. Neviem či je to iba namýšĺanie alebo skutočnosť, zdá sa mi, že hrajú oveľa lepšie pri vyššej hlasitosti ale to už by trebalo stáť od bední podstatne ďalej. "Simuloval som" v Room EQ Wizard moju situaciu ale nie je to bohvie čo, vo väčšej izbe by boli určite super, ktorú bohužial nemám.
Mne ide o to, keďže spomínaný program mi ukazuje nejaké hodnoty podľa rozmiestnenia repro, ktoré on ale nerozpozná, či by som si regálmi alebo útlejšími stľpovkami pomohol k využitiu potenciálu Audie, ktorej zvuk a už aj dizajn sa mi veľmi páči..? Je pravda, že regálovky v menšej izbe zahrajú krajšie ako dve bedne s desať palcovým basákmi??

Keď tak dík.

(upravil reeb 12. 8. 2020 14:21)

Re: Zmeniť repro??

Jak dlouho máš ty bedny , jsou rozehrané? Podle mě by k tak drahém zesíku měli jít mnohem kvalitnější bedny, o velikost nejde. Spíš v opačném poměru, bedny za 70 a zes za 30, než naopak..

Web

(upravil jurajc 12. 8. 2020 14:52)

Re: Zmeniť repro??

Ahoj, mám ich asi 3roky a je pravda, že v izbe sú dominantou, bol by som radšej niečo menšie, užšie...samozrejme ak by to pomohlo zvuku.

(upravil reeb 12. 8. 2020 15:10)

Re: Zmeniť repro??

jurajc napsal:

Neviem či je to iba namýšĺanie alebo skutočnosť, zdá sa mi, že hrajú oveľa lepšie pri vyššej hlasitosti

V jakém ohledu hrají líp? Co konkrétně? Ta místnost mi zase tak malá nepřijde aby mělo trojpásmo dělat problémy..Jak to máš zařízeno? Koberec, závěsy nebo holé stěny? Problem by mohl byt i v akustice mistnosti, ne komponentech.. dej foto..

Web

Re: Zmeniť repro??

Můžeš být trochu konkrétnější co že je podle tebe vlastně špatně?
Mám podobně velkou místnost a měl jsem tu 3-pásma s 8" ale i jiná s 12"
Máš moc basů?

Re: Zmeniť repro??

No práve, neviem či je možné "vyždímať" Audiu viac ako s týmito repro. Basy sú, to určite ale nikdy som nebol v posluchovni a nič iné nepočul. Na videách po nete je tento zosík napríklad s menšími regálovkami, tak isto ľudia, ktorí ho vlastnia tak ho počúvajú s menšími reproduktormi. Tak ma napadla táto "otázka" či zvuk by bol slišitelne lepší práve s podobnými regálmi. Alebo to už nemá ani význam?? Práve ako Reeb naznačil s tou cenoukou ale zase som čítal, že radšej lacnejšie repro ako zosilňovač, takže..?
Pri vyššej hlasitosti a väčšej vzdialenosti pri otvorených dverách do kuchyne na čo som prišiel iba náhodou, mi basy pripadajú akoby čistejšie ale či je to iba dohad, no skúsim to vypočuť viac krát.

(upravil mechanik 12. 8. 2020 20:00)

Re: Zmeniť repro??

Problém máš že to bude okolo 70Hz svinsky hučať. Tiež mám jeden z rozmerov miestnosti 4,4m... Ty máš oba. To musí fakt neprijemne hučať. Chce sa to pohrať s umiestnením bední a bodom posluchu a premerať. Alebo to dobre nasimulovať.

Nie je dôvod 10" meniť za regále. Regál so 7" bude mať dole väčšie THD a bude horší. Hučať na 70Hz bude bohužial tiež. Inak tomu visatonu sa ktovie ako hlboko ani nechce je to reproduktor staršej generácie... Je pomerne citlivý a hlboko ktovie ako nejde...

Rieš akustiku.

Kolko stojí zosilňovač a kolko reprobedne je zhruba jedno. Tie bedne sú DIY takže sú lacné a zosilňovač je urobený pekne ale nič svetoborného tam nevidím. Tá cena je možno prestrelená. Každopadne elektronika má na zvuk uplne iný dopad ako také reprobedne. Takže hladať medzi tým nejaky vztah neviem či sa dá... Výrobca si cenu nastavuje dopytom. Vztah medzi cenou a kvalitou zariadenia nie vždy funguje... Tieto reprobedne majú pomerne slušné reproduktory a kludne by som k tomu pripojil audionet za 15 000e alebo soulution za 3 000 000kč... Prečo nie?

(upravil reeb 12. 8. 2020 20:55)

Re: Zmeniť repro??

Cekat ze s mensima bednama to bude hrat lip na basech, protoze youtube, je ulet  ; )

Web

(upravil jurajc 13. 8. 2020 6:40)

Re: Zmeniť repro??

Ďakujem, skúsim ešte umiestnenie... vždy to bude v názoroch 50:50 - či to alebo to wink

(upravil mechanik 13. 8. 2020 14:32)

Re: Zmeniť repro??

Mal som aj velké reprobedne aj regály a na modoch miestnosti to tiež hučalo. Teda na spodnom okolo 27Hz nie pretože tak hlboko nešli ale na 75Hz to hučalo... Hučí to trochu inak, ten 7" proste nemá tak mohutný zvuk ako 10"... Ale to neplatí len o hučaní ale o basoch celkovo. Ale môžeš počúvať z notebooku ten hučať nebude ani na 100Hz... big_smile Ale nemyslím že by sa to malo riešiť takto... Ani kúpu fullrange big_smile Tu je presne vidieť ako ludia zle pochopia problém a riešia ho uplne opačne...

Re: Zmeniť repro??

Nemůžeš sem vložit screen z REWu jak to máš v místnosti rozestavěné?

(upravil jurajc 13. 8. 2020 16:30)

Re: Zmeniť repro??

dam to sem ale rovnostranny trojuholnik to nie je hmm kvoli nabytku a dveram ... ja davam na vase rady, len spekulujem este aj po svojom smile
.. a dakujem za ochotu

(upravil tatko Tom 13. 8. 2020 20:07)

Re: Zmeniť repro??

https://i.postimg.cc/HVkzxRc4/IMG-20161125-095623.jpg https://i.postimg.cc/4HJ5pF8G/IMG-20161125-095502.jpg

Tieto bedničky...majú "malé" stredobasy, majú BR vzadu.
Sú rozmiestnené v rozpore so všetkou teóriou, v úplne "nevhodnej" miestnosti 5x4 bez akéhokoľvek zatlmenia - v rôznej vzdialenosti od miesta posluchu aj bočných stien a skvelo zvučia od zhruba 27Hz s presnou stredovou lokalizáciou.
"Dovoľujem" si ich kŕmiť "vežičkou" PHILIPS (samozrejme s výbornými parametrami zosilňovača) 2x30 Watt, ktorú som kúpil za 18 (!!!) eur na inzerát. A stačí to. Pravda je, že AKAI AM-69 im poskytne trošku viac v najspodnejších basoch no mimo testu s "tonegenerátora" to nerozoznám ja - ani pár známych, s ktorými sme to skúšali.

Mechanik - píšeš blbosti - prepáč...

.........

jurajc - skús bedne natočiť a kľudne hodne.
Nájdi im miesto, aby Ti do miesta posluchu zneli čo najlepšie.
BR môžeš pokusne pripchať tiež, no nie úplne- Mne sa osvedčil molitan.
Ako indikácia (nie meranie) Ti môže poslúžiť apka v androidovskom mobile (napríklad Spectroid: https://play.google.com/store/apps/deta … amp;hl=sk) - ich mikrofóny spravidla snímajú v pohode tak hlboké tóny, ktoré nik nepočujeme.
Opakujem - ako INDIKÁCIA - teda ak nemáš možnosť skalibrovať mikrofón v mobile smile
Na zistenie výkyvov to stačí...

Re: Zmeniť repro??

tatko Tom vždyť máš ty bendy v rozích, velká cimra, BR... to je jasný, že to basuje smile
Místnost se ti chová jako loudness. A "horší" zesilovač, který tolik nekontroluje basáky, pak "zahraje víc basů".

Pořád ale nevím co myslí zakladatel vlákna tím "vyždímat" lepší zvuk. Protože (pokud jsem to nepřehlédnul) pořád nepsal co mu chybí, vadí, atd.
Jen řeší jestli sloupy nebo regály. V tom případě je nejsnazší prostě regály zkusit smile

Re: Zmeniť repro??

jurajc: Určitě simuluj a koukej co to dělá; počítej ale s tím, že vliv pohovky, regálu natož otevřené strany místnosti s výsledkem hýbou a REW to (zatím) ukázat neumí. Každopádně si dej pozor na symetrické rozmístění beden a stejnou vzdálenost od stěn - zrovna v tvém případě, kdy ty Congy jdou hodně nízko, umí tak zvýraznit i nejspodnější mód, takže jestli posloucháš někde uprostřed, může to působit rušivě - slyšíš zvýrazněných 30 a 70 Hz, kdežto to uprostřed je možná potlačené. Proto to taky tatko Tomovi tak dobře hraje. wink

Kvalitu ani cenu zesu řešit nemusíš, problém s basy bych řešil u elektronkových zesilovačů, tranzistorové mají vnitřní odpor do 0,2 Ohm, což je ok.
Rozehrávání beden... o to bych se zajímal, pokud by ty bedny stály dlooouho ladem, spodek se změní, ale většinou jen malinko.
Natáčení beden vůbec nezkoušej, to se projevuje trošku jinde, než na basech.

Regály nebo sloupky, které mají stejný rozsah dolů jako Congy, se budou chovat stejně, ta místnost se chová stejně. Nakonec pokud seženeš regálovky, klasika v bassreflexu, které běžně nejdou tak nízko, může to být poslechově příjemnější proto, že nevybudíš tak moc nejnižší mód. S problémovými basy se dá jedině vypořádat basovými pastmi, ale to zrovna koberec nebo závěs není.

Re: Zmeniť repro??

Rieš akustiku. Dva rozmery miestnosti máš skoro rovnaké, tak sa ti kumulujú základné módy miestnosti.
Conga nemá celkom optimálnu výhybku. AL130M hrá od cca. 150 Hz, čo je na streďák (existuje aj AL130 čo je stredobas s dlhšou cievkou) celkom nízko. A TIW250XS v 85 litrovej ozvučnici je tiež celkom veľa. Optimum by bolo o cca. 20 litrov menej.

Re: Zmeniť repro??

Dej fotku místnosti. Jinak Visaton výhybky neumí a jak se tu píše ten basák v osmdesáti litrech s bassreflexem je na první pohled extrem.

(upravil mechanik 15. 8. 2020 13:41)

Re: Zmeniť repro??

tatko Tom, bubuxin tie basáky tušim mal, píše to isté. Píšeš nekompletné informácie. Tažko na to odpovedať. Nie je známe osadenie ani všetky rozmery izby. Ale máš tam asi nejake lacnejšie 7" stredobasáky ktorým sa dole isť nebude velmi chcieť... Ktovie aké majú dole THD... K tej veži 2x30W ani nemá cenu niečo písať... Asi tie reprobedne dole ktovie čo nehrajú inak by to muselo byť poznať... Nechcem sa hádať. Podstatné je že si spokojný. Nemáš čo viac riešiť smile Ale myslím si že autor témy potrebuje pri svojej zostave trochu iný prístup.

Re: Zmeniť repro??

jurajc napsal:

zase som čítal, že radšej lacnejšie repro ako zosilňovač, takže..?

Bedny mají největší vliv a mělo by do nich jít asi 50% rozpočtu hifi. Pokud jsem pro tebe malá kapacita jsou to slova Velkého Boba neboli RNDr. Sýkory.

Web

Re: Zmeniť repro??

Odkedy je v HiFi technike linearny vztah medzi kvalitou a cenou? Aký je cenový rozdiel medzi topologiou s odfláknutým vstupom a VAS a medzi nejakym kvalitným riešením kde je navyše 15 odporov a 6 tranzistorov? Sykora to asi myslel dobre ale cenotvorba a marketing asi nie je parketa elektrotechnika. Tiež bol ten článok písaný v uplne inej dobe.

Výrobca si zapýta tolko kolko si môže. V HiFi to funguje ako pri každom inom tovare. Zaleží na reklame. Tiež spôsobe distribúcie. Tušim pár drahých vecí používa LM3886. Miešajú sa nám dnes lampy s Dčkami, Ačkami, ABčkami...

Příspěvky [1 až 20 z 36]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Zmeniť repro??

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£