(upravil rvx73 10. 8. 2020 10:12)

Téma: Síťový vypínač

Mám dilema - pořídil jsem si z ebaye krabici na menší zesilovač, vzadu má euro zásuvku s pojistkovým pouzdrem, v předním panelu je síťový vypínač ala isostat, ale pouze jednopólový. Tak přemýšlím, jak zapojit toroidní trafo.

Abych fázi netahal po celý bedně tam a zpět, tak jsem si říkal, že bych jí připojil od té pojistky přímo na trafo, zatímco neutrál by šel přes vypínač + termistor na druhý vývod primáru.

Co myslíte, bude to OK? Nebo je to blbost odporující předpisům?

(upravil danhard 10. 8. 2020 10:19)

Re: Síťový vypínač

Pokud je to ve "dvojce", tak by měly být vypínány a jištěny oba pracovní vodiče.

V současných pohyblivých instalacích nelze zajistit rozlišení fázového a nulového, neutrálního vodiče, oba jsou to rovnocenné pracovní vodiče.

(upravil rvx73 10. 8. 2020 10:34)

Re: Síťový vypínač

ve dvojce to moci být nebude - kastle bude natvrdo spojená s ochranným vodičem a společná zem zdroje bude připojena tamtéž přes diodový můstek + RC člen, jako prevence zemní smyčky

edit: anebo budu muset najít nějaký dvojpólový vypínač, který by tam pasoval ...

Danharde, to co jsi psal znamená, že ve II. tř by oba ty pracovní vodiče měly mít svojí vlastní pojistku?

(upravil danhard 10. 8. 2020 10:56)

Re: Síťový vypínač

K tomu mě nutí šéf, abych i v I. tam měl eurozásuvku s dvojitým vypínačem a dvěma pojistkama a s EMI filtrem smile

Klidně si to udělej, jak jsi plánoval.
Ale u zařízení, které dělám, to končí kabelem s Eurozástrčkou a to si vážně může strčit německej zákazník do jejich Schuko zásuvky dle libosti.

Před tím jsem musel používat ještě kombinovaný filtr s přepínáním na 115/230V pro Ameriku, to byla vůbec lahůdka.

Re: Síťový vypínač

ten zesík půjde časem do světa, tak bych rád, aby to bylo "trotlfest" smile

Ale jinak máš pravdu, že dneska jsou všude možně polský prodlužky a rozdvojky, a tam občas lze najít fázi i na pravé dutince ... dokonce jsem viděl i prodlužku s vypínačem, kterej byl pouze jednopólovej ... a to už je poměrně velká prasárna

Re: Síťový vypínač

Levá dutinka fáze v zásuvce už dávno neplatí ani podle normy a u pohyblivého přívodu (prodlužovačky) už vůbec.

Re: Síťový vypínač

Všetky "Biele rozdvojky" majú fázu na jednej strane vľavo - na opačnej vpravo...

(upravil danhard 10. 8. 2020 14:19)

Re: Síťový vypínač

To známe, ale v té době to byla vyjímka, bohužel jsem s tím něco odpráskl.
Ale jedná se o pohyblivý přívod, tam to neplatilo už za soudruhů.

ps. v té době jsem měl vyhl. 50/7 a dělal jsem schvalování projektů.

Prostě na někoho museli ty průsery hodit smile

Re: Síťový vypínač

když se tady ta diskuse rozběhla, tak to by mě docela zajímalo, kolik zdejších přispěvatelů dělá zesíky ve II. třídě, s neukostřenou bednou, a kdo zase preferuje mít železo pospojované s ochranným vodičem.

Re: Síťový vypínač

Tome, u rozdvojek to dávno není pravda. Nové mají na jedné straně kolík nahoře, na druhé dole. Pracovní vodiče jsou v lajně. Tedy OK. Ale jak bylo uvedeno. Je to jedno.

(upravil kaed 16. 8. 2020 10:23)

Re: Síťový vypínač

To Danhard: pozor na to, že něco není v jedné normě, neznamená, že to není v jiné...  Dnes je v tom celkem zmatek, tj když si přečtu normu o průžezu ochranného vodiče třeba ČSN 33 2000-5-54 tak se dozvím, (zjednoduším) že stačí průřez stejný jako fázový, ale najednou je v ČSN EN 60204-1 napsaný, že zařízení s unikajícím proudem větším než 10mA musí mít ochranný vodič min 10mm2 mědi. A jakej unikající proud má nějaká mašinka, co se postaví na stůl s příkonem do 2kW a obsahuje 4 frekvenční měniče, a zrovna se "ztratily" všechny papíry?

(upravil Wili 16. 8. 2020 11:19)

Re: Síťový vypínač

rvx73 napsal:

když se tady ta diskuse rozběhla, tak to by mě docela zajímalo, kolik zdejších přispěvatelů dělá zesíky ve II. třídě, s neukostřenou bednou, a kdo zase preferuje mít železo pospojované s ochranným vodičem.

ja som stale ako blbec robil I. triedu a az ked som robil mc452 nechal som si poradit od BV a spravil som II. triedu, a musim povedat ze tak dobry odstup od brumu/sumu som este nikdy nemal, takze odvtedy uz len II. trieda smile ono aj ked sa pozries co je na trhu tak 99,99% spotrebnej elektroniky je II trieda, a castokrat ani nesplna bezpecnostne normy...

Re: Síťový vypínač

Wili. a na co si je potřeba hlavně dávat pozor, když v amatérských podmínkách stavíš zesík II. třídy?

Re: Síťový vypínač

rvx73 to je recnicka otazka alebo to sa vazne pytas? big_smile

(upravil rvx73 16. 8. 2020 12:11)

Re: Síťový vypínač

ptám se vážně - já jsem ještě zařízení II. tř. s kovovou neuzeměnou kastlí nestavěl (jedině do plastu), ty s tím zřejmě máš větší zkušenosti, tak se rád něco přiučím, nějaké tipy jak to udělat správně a ušetřit si laborování

Re: Síťový vypínač

idealne dvojita izolacia na sietove kable, ja to robim tak ze skrutim nulak s fazou a cele to prevleciem zmrstovacou buzirkou, ked nahrejem aby sa zmrstila a kym je to este teple tak vytvarujem ako potrebujem aby to sedelo v krabici, ked vychladne potom pekne drzi tvar. Tu dvojitu izolaciu taham co najdalej je mozne az ku vypinacu alebo konektoru. A potom na konektor alebo vypinac pouzivam velku zmrstovacku ma tusim priemer mozno 30-40mm, ustrihnem kratky kusok a prevleciem cez vypinac alebo konektor a cele to stiahnem dokopy.

Kovova krabica je potom spojena s hlavnou GND. Skusal som laborovat aj so Selfovim zapojenim zemnenia co ma v knihe kde radi uzemnit krabicu ku vstupnym konektorom. Meral som to na spektre a porovnaval ale ked uzemnim krabicu kablom priamo do stredu medzi velke elyty tak som mal nizsie 50hz spektrum asi o 6dB ale to mohlo byt specifickym zapojenim daneho zosilnovaca lebo preamp mal samostanty zdroj toto musis vyskusat na finalnom kuse a porovnat na spektre co je lepsie.

Minule som sa tu pytal ako to robia vyrobcovia spotrebnej elektroniky kt. ani nedodrzuju dvojitu izolaciu a maju II. triedu tak mi tu na fore bolo odpovedane ze izolacia je zabezpecena dostatocnou izolacnou vzdialenostou big_smile takze asi tolko k normam a bezpecnosti smile ja ale pre pokoj duse uz ked davam veci co obsahuju napr. siet na DPS (softstart) tak davam aspon medzi DPS a plech priesvitnu foliu pre dobry pocit...

(upravil rvx73 16. 8. 2020 12:47)

Re: Síťový vypínač

díky. Ty smršťovací bužírky používám také, je to dobrý vynález.

Tu krabici ke středu napájení připojíš natvrdo, nebo přes nějaký RC člen?

Přívody např. k síťovému vypínači řešíš jak? Stačí izolované fastony, nebo je lepší prostrčit vodič otvorem, zahnout do smyčky a připájet?

To polepení krabice zevnitř je dobrý nápad, já jsem viděl krabice, které byly v okolí softstartu polepené pertinaxem

Re: Síťový vypínač

RC clen nedavam, s RC som skusil raz v danwatte (10R+100n) ale neviem ci je v tom rozdiel, ten pripad kde som to daval som neporovnaval na spektre, tiez zalezi podla mna ci mas izolovane vstupne konektory alebo nie a ci mas signalovu zem priamo cez zosilnovac na vykonovu alebo je tam este medzizemny odpor.

Privody robim podla nalady, a podla toho ci mam potrebny faston poruke, ale snazim sa vzdy aspon jednu stranu spravit s fastonmi, ci uz na strane vypinaca alebo konektoru, z dovodu lahsej demontaze.

(upravil rvx73 16. 8. 2020 12:57)

Re: Síťový vypínač

tak na konektor bych ty fastony dal, přesně jak píšeš z důvdou demontáže. Protože tam když ten drát náhodou upadne, tak se nic neděje. U spínače by to bylo hoší

(upravil Wili 16. 8. 2020 13:20)

Re: Síťový vypínač

nj pravda...

este mi napada jedna vec. O aku elektricku triedu sa jedna ak pouzijem krabicu v II. triede = kovova krabica je uzemnena do zdroja. Ale pouzijem pre sietovy privod 3-kolik s tym, ze kostru pripojim k tienenej medenej bandazi primaru toroidneho audio trafa ktore je zaliate polyuretanom? big_smile stale to bude II. trieda, nie?

EDIT:

nasiel som k privodu II. triedy:

"připojovací vidlice: dvoupólová, neoddělitelně spojená s přívodem, výjimečně i trojpólová s ochranným kontaktem."

spravne by to teda mal byt pevny kabel, na druhu stranu u vykonovych receiverov je bezne pouzita 2pinova IEC koncovka, pripadne niekde taka ta mala plocha ako u radii a pod...

tolko k dvojitej izolacii.... onkyo, II. trieda big_smile

https://hometheaterhifi.com/wp-content/ … -large.jpg