Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Oprava zesilovače ESX Q175.2

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

(upravil EsoRimmer 3. 3. 2020 20:47)

Téma: Oprava zesilovače ESX Q175.2

Zdravím příznivce a čtenáře. Kamarád mne požádal o opravu auto zesilovače ESX Q175.2 (Emerika), po chvilce odmítání mne ale přesvědčil, ať to zkusím. Už jsem z toho znechucený a tak se potřebuji poradit, neboť už nevím co kudy kam.

Big proplem: zesilovač, jakože koncové stupně, po zapnutí tak nějak fungují. Jak tam pustím signál a zatížím 4R zátěží, tak se po pár minutách ohřeje a nastane kmitání koncáků, projevuje se to frekvencí ve vyšším pásmu (nad 10KHz a frekvence se mění). Je to značně slyšitelné. Po napíchnutí osciloskopu jsem si všiml, že to děla hlavně záporná půlvlna.
Jak se zesilovač ohřeje více, klesnou kliďáky a najednou to funguje ukázkově. Jak ale zase začne chladnout, tak se to začne projevovat. Proto mám podeřzení na zpětnou tepelnou vazbu v BIASu nebo budiče.

Požádal jsem výrobce o radu popř schéma koncáku. K mému překvapení odepsal a dokonce pozitivně, poradil mi, jak nastavit kliďák a poslal i schéma. Kliďák ale nastavit nejde, neboť jak lehce přidám, spadne to hned do protectu.

Než začnu zcela náhodně měnit součástky a prznit přes 20 let staré PCB, tak by mne zajímaly rady zkušenějších.

Co už jsem zkusil: koncáky jsem vyměnil za 2SC5200/2SA1943, kondenzátory ve zdroji jsou nové, pochopitelně nichicon low ESR pro spínané zdroje. Výměna koncáků malinko změnila chování (vliv kmitání na teplotu zesilovače), ale problém stále přetrvává.

Budiče, a daleko před nima, jsou použity jen C2238 a A968. Tam mne napadá jen náhrada od toshiby 2SC4793 a 2SA1837, ale tak nějak nevím, jestli je to to pravý. Do budičů asi jo, ale před ně si nejsem jistý.

Rád si nechám poradit, než to "nahulváta" zatluču kompenzacema v budičích.

https://i.ibb.co/vC5jD8k/ESX-1.jpg

Re: Oprava zesilovače ESX Q175.2

Jen tak si trochu spíše zavěštím, než se do toho pustí profiopraváři.
Nemožnost nastavit kliďák naznačuje prvotní problém začít hledat někde tam. Dál už je to docela "normované" zapojení, které by nemělo dělat vylomeniny. Prověřit funkčnost trimru, nebo ho rovnou vyměnit.  Nejprve bych asi odpojil +-UCC, nechal jen +-Utert a otestoval, jak bude pracovat regulační obvod s trimrem. Ten regulační obvod bych pak zkusil překlenout kondíkem, co to udělá.
Dost se mi zajídá existence C103 - mimochodem asi jediná nesymetrická součást.
Preventivně bych vyměnil C101 a C104 (ten mi připadá jako otočený).

A pak už další kroky typu kontrola součástek. Polovodiče vyměňovat velmi obezřetně s ohledem především na jejich rychlost. Ale do toho bych šel až po výsledcích testu regulace předpětí - kliďáku.

Re: Oprava zesilovače ESX Q175.2

Já bych se v první řadě podíval (přeměřil) na kompenzační kondy C102, C103, případně hned C102 zvětšil.
Není vyloučené, že byl zesilovač z výroby vykompenzován s malou rezervou, která stářím a změnou parametrů součástek přestala fungovat.

Re: Oprava zesilovače ESX Q175.2

Už od malička jsem tušil, že mi jednou součástka s označením C102 zkomplikuje situaci. Pokusné zvětšení na 100p zesilovač dost uklidnilo, Udělám pár testů a zmenšim na 47p.

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Oprava zesilovače ESX Q175.2

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£