Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Smetiště » Má cenu to řešit?

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 25 z 25]

Re: Má cenu to řešit?

To jsou ti, co ušetřili na dotacích... Já si systém zbudoval sám a za své, cca 9 měsíců v roce 100% ostrovní provoz a neřeším žádný dálkový dohledy a pod, přepnutí na síť klasicky přepínačem 1-0-2 co se používá třeba na připojení centrály...

Re: Má cenu to řešit?

Je pravda, že bejt na tom tak, jak to popisuje Anti, litoval bych, že jsem se na to spíš nevysral. Takový starosti a odkráglovaná půlka elektroniky v domácnosti, by mi muselo hrábnout.

Re: Má cenu to řešit?

Je to klasicky pristup, ktery vlastne zavedla kolonie, nebo protektorat EU, ve kterem zijeme. Pocatkem vseho, byla klicka, nebo finta v zakone, ze FV, MVE, muze instalovat a pripojit pouze posvecena firma.
Pokud je to tak, meli by vyplyvat z dane zakonne povinnosti, take sankce a nasledky.
jedna se o zarizeni, ktere vyzaduje nepretrzity provoz, je na nem zavisla ve tvem pripade "jenom domacnost" ale treba v pripade instalace v nejake provozovne, kuprikladu pekarne, nebo obchode, treba cerpaci stanici, vznikaji pri takoveto instalaci vypadkem skody. Treba v hospode by neslo, dnes povinne EET.
Kdyz si dneska doma v karantene, mas doma home office a vypraskne ti elektriku spatne instalovane zarizeni FV, znamena to prekazku v praci. A mohl bych pokracovat. Tudiz by instalacni firma, mela mit uplne normalni 24 hodinovy servis, tedy krome toho, ze neco namuntuje a zprasi, musi mit technika, vozidlo a zabezpecovat, stejne jako distribuce, nepretrzity provoz instalovanych zarizeni, jelikoz mohou li zpusobit vypadek, je to prakticky povinnost. Mimo jine, zakladni opatreni, mohou udelat pri instalaci, stoji to jenom penize na vic, ale ne zas tak moc. Bud jeden manualni prepinac 3f ON-OFF-ON, kde se vyradi gridtail, nebo komplikovana soustava automatickeho prepinani rele, ba dokonce automaticky resetujicich se chranicu, jako maji treba moderni soustavy ZIS. /pochybuju, ze by to nekdo z bezne vydelcne cinnych lidskych zdroju, zaplatil/ Ten prepinac mozna, ale to ostatni by stalo vic, jak cela instalace v baraku.
Kdesi na pocatku vseho, je jedno jmeno a neni to Buh, ani Allah, ale v tomto pripade FV, MVE legislativni zhovadilosti, je jmeno Vitaskova.
A ted uz sem horkou slinu vyplivnul a k veci.

Vyhazuje ti to jistic, nebo chranic?

(upravil zuki 10. 3. 2020 12:30)

Re: Má cenu to řešit?

kaed napsal:

To Wimshurst: nenaváděj na nebezpečný řešení, jde to i s Fi a spolehlivě...
Chrániče už dnes musí být prakticky na všechno, a hlavně, ne jenom jeden na celej barák. Dokonce na každej světelnej okruh musí být chránič samostatněj (okruh neznamená jednu místnost, ale třeba patro RD, tj to co je na jeden jistič, tak taky přes jeden chránič).....

kaed: Dokonce na každej světelnej okruh musí být chránič ???   

Co jsem našel, tak to platí pro veřejné budovy, diskutabilní jsou chodby v bytových domech...  Ono je to prý celý nějak zmatený.
Chtěl jsem dát do hlavní rozvodnice (před ní je na hranici pozemku elektroměrová) preventivní chránič 100mA na všechno. A to prý je taky nějak v rozporu s normou??? Tam měla být ještě (centrální) přepěťová ochrana (samozřejmě před tím chráničem). Vše další (30mA chrániče) mělo být v podružných rozvaděčích (sklep, přízemí, atd.) na samostatných okruzích jako je koupelna, venkovní zásuvky atd...

Pozn: Na starém baráku (nová instalace asi v 2001r.) mám 30mA chránič na jedno patro (vše je na něm, tenkrát stál asi 2500,-Kč) a vypadnul snad jenom jednou (tj. cca jednou za 20let)...
---
Takže:
1) Jak je to s tím chráničem a světelným okruhem (no nejspíš budu mít na patro jen jeden světelný okruh - a tak mě to tak nebere, ale zajímá mě to). Tak do 14 dnů bych chtěl už něco nacpat do rozvaděče ve sklepě a nerad bych to předělával... (před tím je zatím jen "stavební rozvaděč s 30mA chráničem").

2) Platí pořád, že mohu na jeden světelný dát jednu zásuvku? (napájení zdroje pro LED pásky) apod u zásuvkového okruhu jedno světlo?

Re: Má cenu to řešit?

Co sem videl v posledni dobe, treba byt 1+1, v rozvadeci 4 chranice.
Koupelna svetlo, se zasuvkou spolecne, ale zbytek zasuvek zvlast chranic, svetla zvlast chranic a kuchyne zasuvky a vestavene sporebice zvlast chranic.
Drahe ale dobre udelane.
Jeste drazssi a vymakane..
Mesonet byt, 3+2 mel chranicu vice. Koupelna zvlast chranic, jeden spolecny, zasuvky a svetlo, kuchyne spotrebice vestavene a zasuvky, zasuvky prvni podlazi, zasuvky druhe podlazi, svetla prvni podlazi a svetla druhe podlazi. Zvlast chranic byl pro venkovni motory zaluzii spolecny z jisticem. Zasuvka venkovni na terase, zvlast chranic z funkci jistice.
Tudiz 7 chranicu a pak spousta jisticu, vsechno jisteno zvlast, dokonce i digestchor, 2A jistic, svetlo kuchyne 2A jistic a jine zajimave, netypicke hodnoty.
Nizkonapetova svetla LED a orientacni svetla, chranic nemela, ale v popisu rozvodu, byla isolacni trida zdroje 2. Popsano pripojeni a jisteno zvlast, proc asi?
V rozvadeci bylo popsano jakou impedanci ma vedeni L1,L2, L3, PEN/prakticky od trafa/ a jakou impedanci ma rozdelovaci bod PE-N na dostupne kovove casti v byte, tedy kryty svitidel, radiatory, ramy oken, kohoutky.
Takova revize, je pak jako prochazka rajem.

Ale zazil sem uz instalace, kde byl pro cely barak, kvuli litere zakona, jeden chranic v rozvadeci a pak spousta jisticu, rozvody dobre, ale po pripojeni TV, v baraku tma.  Ten dum se branil zapnuti TV, nebo satelitu... Po otoceni vidlice TV a SAT, se to pak menilo z destem, kdy to vypadlo.

Příspěvky [21 až 25 z 25]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Smetiště » Má cenu to řešit?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£