Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zapojení subwooferu do Recieveru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [20]

Téma: Zapojení subwooferu do Recieveru

Zdravím vás,
používám ve stereomodu Reciever Yamaha HTR 5630RDS dva třípásmové reproduktory. Je možné, aby reciever napájel (hrály) dva třípásmové reproduktory a pasivní subwoofer zároveň? Díky za info.

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

v manuálu doporučujou použít subwoffer aktivní ...

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

pasivní sub zapoj jako centr ...

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Zdravím.
Subwoofer jsem zapojila do zesilovače na výstup pro Central. Subwoofer hraje, ale asi ne optimálně. Asi nejdou do subwooferu nižší tóny. V zesilovači jsem zapla central. Rosvítíla je ikonka C, ale po potvrzení nastavení ikonka C zmizí. Zůstanou svítít ikonky L a R, ale subwoofer hraje. tak nějak.
Zapojila jsem pro změnu subwoofer místo hlavní reprobedny a subwoofer hrál nižšími tóny. Přesto si nemyslím, že by zněl tak, jak by měl znít subwoofer. No můj laický pokus o subwoofer. Hlavní reproduktory basují více a příjemněji.
paramatery subwoofera:
rozměry: 400 x 400 x 400 mm, použila jsem 18 mm dýhované lamino spojené lepidlem a vruty. Konstrukce je bitelná. Uvnitř vystužená. Nakonec jsem bednu otapetovala.
Přemýšlím, zda jsem nepoužila moc velkou bednu na reproduktor, zda jsem nepoužila špatnou výhybku, zda není výstup na reproduktor moc slabí.
Může reciever vysílat  z centrálního výstupu jen střední a vyšší tóny?

Výhybka:
https://www.reproobchod.cz/monacor-dn-2618p-p2934
Reproduktor:
https://www.reproobchod.cz/visaton-w-200-s-4-ohm-p3058
Baxreflex o průměru 65 mm

AV reciever Yamaha HTR 5630 RDS

(upravil kal 18. 3. 2020 14:41)

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

takhle ti to hrát nikdy nebude sad ta výhybka z Monacoru je naprosto nevhodná  sad
koukám do toho manuálu k Yamaze a signál na výstupním konektoru pro sub už ořezanej na 90Hz je a jeho úroveň je regulovatelná v menu (str.20 UM), takže by ti měl stačit jen koncový amp aspoň 60W co maj ty ostatní kanály...
tvoje DIY-bedna není tak úplně úplně špatně a něco by z ní mohlo lézt-objem můžeš vždy zmenšit, nátrubek změnit, nebo ho úplně zrušit etc...) s tím by ti tady kluci, co maj na to softvér pomohli

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Díky za info.
Jsem tušila, že jsou nějaké omezené frekvence, když jsem poslouchala, jak to hraje. V manuálu jsem to přehlédla.
Nejdříve zkusím vyřešit výhybku a pak se uvidí, co dále. Buď vyladít s někým zvuk nebo už to bude dobré.
Ještě jednou díky za pomoc

Prosím, poradil by si mi nebo někdo jiný, jakou výhybku použit?

Sháním funkční zesilovač 1x 60-100W včetně trafa nejlépe z poškozeného subwooferu, kde je třeba poškozená hodně bedna nebo reproduktor.

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

v manuálu píšou, že na SUB OUT receiveru už je signál filtrovaný, jen je potřeba ho zesílit,
takže žádnou další výhybku už neřeš, k výstupu SUB OUT připoj jakýkoliv zesilovač (na zkoušku třeba i integrovaný) a k němu tvoji bednu
a v menu receiveru si najdi nastavení SUB OUT výstupu a slaď si ho s citlivostí vstupu zesilovače,
určitě ale nejdřív stáhni vstup připojeného zesilovače před jeho zapnutím a pak teprve přidávej volume,
mono amp 60-100W si myslím, že se dá do 2t pořídit, ale pozor na ty 4 ohmy tvého Visatonu

(upravil VAŠEK W 20. 3. 2020 11:08)

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Mám takový dojem, že vzhledem k tomu, jak je ten basák necitlivý kolem 50-ti Hz (má tam jen 80dB), bude potřeba ten zesilovač o dost silnější. Vůbec nejde o randál, ale o nezkreslené a nezalimitované přenesení hlubokých kmitočtů vzhledem k podání zbytku pásma z těch reprobeden (ostatně by bylo dobré uvést jejich typ, ať se ví, co jsou zač a jaké mají parametry). Sám mám doma snad dobré reprobedny a tak necítím vůbec žádnou potřebu nějak posilovat basy, a to můj zesilovač nemá ani korekce wink.


Ještě dodatek wink

V prvním příspěvku tazatelky nejsou uvedené další důležité údaje pro případné smysluplné radění.

1) jak nahlas se hudba poslouchá ? Nebo jde snad o kino, když je požadavek na sub ?
2) v případě hudby jde o jaké žánry?
3) jde o nahrávky původní, čili dynamické, nebo o jejich moderní rádoby "remasteringy", kde je dynamika stlačené do několika dB, a kde tedy vůbec nehrozí nějaké dynamické špičky v řádu stovek watů i při jinak normální celkové hlasitosti poslechu, třeba v paneláku.

Těch věcí okolo, které mají vliv, je ještě celá řada, ale pro začátek by to mohlo stačit.

Vřele doporučuji, při udělání si představy o zvuku a jeho síle v závislosti s kvalitou, návštěvu nějakého poslechového studia, kde je možnost si poslechnout zvuk za "různé" ceny, a podle toho si udělat obrázek co vlastně preferuji, hledám, chci, potřebuji ...

Je lépe se nejdříve hodně ptát a zjišťovat, případně chodit po známých si poslechnout, než bezmyšlenkovitě jednat a nakupovat věci, které se k sobě nehodí sad. Viz nepovedený reproduktor do subu a výhybka k ničemu, protože je určená do dvoupásmové reprobedny, a tudíž do basáku pustí nejen basy (málo), ale i středy (hodně), proto je zvuk z toho subu takový ... ehm "zahuhlaně tlampačový".

(upravil veronika.new 25. 3. 2020 22:10)

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

kal: Díky za info
Prosím tě.
Z jakého manuálu čerpáš? Můžeš mi poslat link, kde najdu ten manuál? Asi je víceroverzí manuálu. Ve verzi, kterou používám, není zmínka o to, co si psal o filtraci signálu,...

Díky


Díky za info.
Posloucháme hlavně filmy z PC a zvuk je přes reciever.
Hudbu také pouštím z PC přes reciever do reprobeden a hlavně symfonický metal a místama dance. Jak hlasitou? Většinou bežná hlasitost a někdy zvednu hlasitost o cca polovinu. Hlasitost začíná na -96db , běžně se pohybuji mezi -69db až -59db. tzv. nahlas mam hodnotu kolem - 50db a to už dost na mě. Jednou jsem měla -15db a to už je síla smile Snad tento popis úrovně hlasitosti něco řekne.
Nedokážu odpovědět na bod. 3 Písničky pouštím z mp3. Nemam znalosti od db, dynamice, dynamických špičkách,...

Zatím mam pouliční lampač smile))

Líbí se mi stavět, něco tvořit, nejsem taková audiofilka jako tady někteří, stavím metodou pokus omyl, ale přesto jsem si přečetla pár informací na zdejších stránkách, zkrátká zkouším a stavím.

Ptám se. Jakou tedy výhybku konkrétně mohu použít (prosím link)?
Mohu jednu z nich?:
https://www.reproobchod.cz/visaton-hw-3 … -ohm-p3119
https://www.reproobchod.cz/visaton-hw-3 … -ohm-p3121

Nepovedený reproduktor do subu? Reproduktor se nehodí do subwooferu?

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Z těch výhybek nekupovat proboha ani jednu !!! Nejsou určeny pro sub, ale pro třípásmová bedny sad.

Co se týká hlasitosti, tak to já zase nevím kolik Watů výkonu je přiřazeno těm momentálním čísílkům na displeji. Ono to totiž závisí na síle signálu přiváděného do vstupu toho receiveru sad.

O bodu 3: pokud je to mp3, tak to nepoužívám smile, to je pro nás hifisty zakázané smile. Nicméně je to jasné, zvuk je plochý, nedynamický, silně zkreslený, chybí basy, jemné detaily, mnoho harmonických, které určují barvu zvuku nástroje je pryč sad ... a to právě díky tomu, že to prošlo "odříznutím" zhruba 90-ti% informací přítomných v původní nahrávce, aby to mělo malý objem dat vyhovující velikosti, nebo spíše "malosti" paměťových médií před třiceti lety. Tento okleštěný zvuk se nechal zkousnout snad jen v takových malých přehrávačích na ven. Se tomu tenkrát snad říkalo "empétrojka".

Reproduktorů je celá řada typů provedení vhodných jen pro určité signály ve slyšitelném spektru (např. velmi jednoduché rozdělení na basáky, střeďáky, výškáče a supervýškáče). Jenže tak jednoduché to vůbec není. Jsou třeba typy basových repro speciálně určené do uzavřených ozvučnic, do basreflexů, do horen, do TML zvukovodů atd. atd.
Proto ta má poznámka o asi nevhodnosti toho malého reproduktoru do tak velké ozvučnice. Pokud budu mít zítra trochu času, tak ho zkusím odsimulovat v té bedně. Jenže pro to potřebuji ještě vědět délku toho basreflexu, a uvidíme kam je to naladěné, případně přenosovou křivku.

A stále nevíme typ těch reprobeden, co jsou nyní připojené na přední kanály toho receiveru !!!

A pokud někdo napsal, že je v tom receiveru vestavěná programovatelná elektronická výhybka, tak již žádná další výhybka není potřeba, ale je nutné tu vestavěnou v menu nastavit a pak stačí jen signál z výstupu "sub out" připojit na zkoušku do jakéhokoliv zesilovače a z něj připojit repro v subu, a musí to hrát. Knoflíkem hlasitosti se jen nastaví poměr basů vůči předním reprobednám. Jen by u toho asi měl být někdo, kdo ví co a jak, aby nevznikly nějaké zbytečné škody na zesilovačích.

A na závěr bych snad jen poradil, že to stavění metodou pokus omyl docela leze do peněz, a to úplně zbytečně !!! Takže nejdříve poptat, poshánět informace, a teprve pak jednat a stavět wink.

(upravil veronika.new 25. 3. 2020 23:51)

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Basreflex: https://www.reproobchod.cz/index.php?ur … r-70-p3215

Hlavní reprobedny jsem dostala. Jsou podomácku vyráběné. Vím toto: třípasmové, sloupové (900x300x240) s aktivní výhybkou, basák má 100W/4ohm, střední 40 W/4ohm a výšky 40/4ohm. 18 mm lamino, uvnitř vata. Kdysi jsem viděla, jak to vypadá uvnitř. Podle jistého audiofila zní moc pěkně (subjektivní pocit) a mě zní taky pěkně (subjektivně).

Znovu píšu, že v současnosti je subwoofer pasivní.
Doufala jsem, že půjde připojit na central výstup a bude hrát po nějakém nastavení.

Nabízí se dvě varianty buď nějak bude hrát tento pasiv subwoofer se změnou nastavení v cental výstupu a nebo seženu zesilovač z nějakého zesilovače a výhybku.

A díky za za čas a pomoc

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Tak za prvé: ty bedny jsou aktivní, když se píše, že je tam aktivní výhybka? To bude asi překlep... Aktivní výhybka totiž předchází zesilovačům pro každý reproduktor, takže by v reprobedně byly vestavěny ještě minimálně tři zesilovače.

Údaje o výkonu a ohmech jsou u reproduktoru pro posouzení kvality a pro další úsudek zbytečné a nicneříkající. Důležité jsou typy, k nim si všichni odborníci dokáží najít všechny potřebné údaje alespoň pro první nástřely výhybek a posouzení vhodnosti pro zamýšlené použití včetně přenosových křivek měřených v ose a mimo osu. Říká se tomu T-S parametry.

Takže by jsme asi byli raději za ty typy repro sad.

Ten odkazovaný basreflexní nátrubek je nastavitelný. Takže jaká je jeho nynější délka? Změří se to jednoduše. Stačí metr, který má na začátku ten zobáček. Zastrčí se dovnitř nátrubku a povytahuje se ven do chvíle než se zastaví zobáček uvnitř o hranu nátrubku a odečte se na stupnici metru kolik cm zůstalo uvnitř.

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Už jsem přemýšlela včéra před odpověďí na váš příspěvek, jak souvisí hlavní 2 reproduktory se stavbou  subwooferu. Tak se zeptám, jak souvisí subwoofer s hlavními reprobednami?

Momentální délka basreflexu je 140 mm.

Možná si pletu pojmy, když jsem uvedla, že hlavní reproduktory mají aktivní výhybku. Mají zkrátka třípásmovou výhybku.
Po vymontování mají hlavní reprobedny hluboký Roadstar CF-1624 110W/4 ohm , střední Tesla ARZ 4604 20W/4ohm, výškový RV 104-30/4. Doufám, že nebudete chtít údaje o výhybce, ta je slušně zahrabaná hluboko a pohřbená vatou smile

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Nějaká dnešní simulace té basové bedny ukázala, že nátrubek by měl být dlouhý zhruba 12cm. I když ta délka 14cm jen trošku sníží naladěný kmitočet asi o dva Hz, a poníží se účinnost vyzařování v pásmu 50-200Hz, což je nepodstatné.
Ale to nic neřeší, protože zatím asi není samostatný zesilovač pro ten sub na vyzkoušení. Na vyzkoušení si stačí u někoho půjčit klasický stereo zesilovač patřičného výkonu.

Díky za typy reproduktorů v té reprobedně. Středy a výšky jsou jasné, známé, a o jejich použití a necnostech se na webech už popsalo mnoho "papíru". Nicméně na ty mp3 zatím asi stačí, pokud nejsou nároky na vyšší kvalitu.
Problém je s tím basákem, nikde k němu nejde nic najít kromě jednoho obrázku jakési autosady na Amazonu. Neznám ani cenu, z které by alespoň trochu mohlo usuzovat na jeho kvalitu. Jestli patří do segmentu toho nejlevnějšího, tak kvalita nic moc s patřičným zvukem...

Tohle vzdávám, to nemá cenu se s tím zabývat, sorry, ale škoda času.



A ještě tedy ta otázka proč, a nebo ne, sub k normálním bednám.
Před mnoha lety se dělaly k opravdu poctivému hifi velké reprobedny s patřičným osazením. Na muziku to bohatě stačilo, basy dobře zahrálo.
Pak se začalo vyrábět něco jako "domácí kino", kde se bohužel v rámci "optimalizace výrobních nákladů při co největších ziscích" začaly vyrábět ošizené malé bedýnky, které ale moc nehrály, a tak se musely ty hromové zvuky ve filmech něčím podpořit, aby byli budoucí zákazníci ohromeni jaké to má basy. A tak vznikl sub, jehož prvořadým úkolem bylo "hučet" někde mezi 50-120Hz, aby byl platící nezkušený zákazník spokojen sad.
Bylo to přesně určené pro určitý nemajetný segment lidí, kdy to bylo časem "vyladěno a dotaženo" na krabici s označem "All in one" a "sračkovým zvukem", což někomu mohlo i vyhovět.
V dnešní době už bohužel není moc cesty nazpět sad. Na vše tlačí ekonomové, takže se v levném segmentu vyrábí většinou "sračky", které se obléknou do marketingových nesmyslných keců sad.
Pravověrní hifisti na toto však nepřistoupili, a jejich sestavy DK hrály opravdu dobře, ovšem bylo potřeba investovat několik stovek tisíc za velmi kvalitní zvuk. U řady známých jsme takové sestavy instalovali.
Jsou výrobci, jejichž suby opravdu dokáží člověka pěkně "promasírovat", ale ceny tomu odpovídají a pohybují se někde mezi 60 000,- až cca miliónem korun za kus.

Nicméně u kvalitních, opravdu kvalitních stereo beden některých současných výrobců není sub potřebný, sami zahrají basů někdy až moc smile.

Závěrem bych tedy zkonstatoval, že sub je taková berle pro hlavní reprobedny, které ty nejnižší kmitočty nevyzáří s dostatečnou razancí tak, aby byl posluchač uspokojen. Jedná se převážně o malé dvoupásmové monitorky na muří nožce (i když i tady je dost výjimek, třeba Fischer a Fischer SN-70 které hrají sami famózně), kde ten sub (ale musí být kvalitní) většinou pomůže.

Ale s jeho hlasitostí se to nesmí přehánět!!! Ideální je jeho taková hlasitost, kdy po jeho zapnutí si povšimneme lehkého přidání nejnižších kmitočtů putujících k našim uším, a po jeho vypnutí nám začne pocitově něco v muzice scházet. Takže jeho použití není v tom, aby boural skleničky v příborníku, ale s "jemném" vylepšení sub basů wink.

Kvalitní reprobedny nepotřebují sub, ten potřebují nekvalitní, nebo miniaturní reprobedýnky.
A opačně platí, že sub se používá u méně kvalitních beden, které nejsou schopné samy zahrát subbasy.

Pokud se v něčem mýlím, tak se omlouvám, ale časem člověk pochopí mnohem více souvislostí s kvalitním poslechem hudby, a přehodnotí kam investovat své peníze tak, aby byl smysl investice největší.

Na závěr ještě jednou doporučím návštěvu nějakých poslechových studií, kde si lze udělat obrázek o kvalitním zvuku.

Nechá se také nakoupit velmi kvalitní hifi, když tomu člověk rozumí, z druhé ruky, protože řada hifistů si kupuje lepší vybavení a starší velmi zachovalé kousky prodávají za velmi rozumné ceny. Ovšem tyto nákupy se dělají jen od prověřených, nebo známých, kde je jasně daná historie toho komponentu a způsob zacházení s ním ...

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

2wašek W: máš pravdu, jen podotýkám, že subwoofery se ve spojení s malými "hlavními" bednami objevily ještě před nástupem DK, cca už koncem 80.-tek min.století. Já konkrétně jsem to poprvé viděl v katalogu CANTONU jako pasiv a pak u BOSE taky jako pasiv a potom aktiv Acoustimass. Bose byl inovativní, tehdy jsem (aspoň na obrázku) poprvé viděl bandpass s malým reprákem schovaným v poměrně malé bedně...ale bylo to už tehdy, jak je u Bose zvykem, i v pasivu pekelně drahé...takže: SW začaly z pasivu a nejsou dítětem DK

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

2 kal: jo, jo, máš pravdu, u BOSE by to ani jinak nešlo provozovat s těmi jejich "kostičkami" cca 9x9x9 cm. A v těch subech byly vestavěné zesilovače jak pro sub, tak pro ty kostičky. A cena byla také luxusní wink. V minimální konfiguraci se šplhala ke sto tisícům a ty lepší verze 5.1 šly kolem 150-ti tisíc a více. Nojo, holt za exkluzivitu se v té době muselo dost připlatit.

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Díky Vašku W za vyčerpávající odpověď.
Poslechové studio někdy navštívím a ráda. Snad se podaří v době virové.

Chtěla bych dokončit Sub a potřebovala bych fakt pomoc od někoho z vás. Vím, že jste tu machři na audio a stavíte profi ligu v audio oblasti, ale trošku přivřete oko a pomožte mi dokončit subwoofer.

Kdybych koupila zesilovač nebo AV reciever a připojila subwoofer(pasivní) na tento zesilovač (do konektrou pro hlavní reproduktor. Bude hrát použitelně subwoofer? Případně co bych měla udělat, aby subwoofer(pasivní) hrál použitelně přes AV reiciever.
Podle reproduktoru Visaton W 200 S 4 OHM, bych měla sehnat jaký výkoný AV reciever/zesilovač neboli jaký druh výkonu s konkrétní hodnotou? Těch druhů výkonů je několik.

A jakým basovým reproduktorem bych mohla nahradit v hlavních reprobednách basový Roadstar CF-1624? Průměr šasí je 165 mm.
V hlavních reproduktorech je výhybka Janbo system SL-OT-U 4 ohm

Kal: Mohu poprosit o ten manuál k AV Recieveru?

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Ahoj Veroniko,
manuál v angličtině je zde :
http://manualboom.cz/product/yamaha/ste … -s-manual/

musí se počkat po odsouhlasení že nejsi robot nějaké vteřiny, a pak se objeví nápis :
Stáhnout: yamaha-htr-5630rds-user-s-manual.pdf

A na to se klikne, a už se to stahuje.


O té výhybce se nechá najít toto (překladač z polštiny):

Jedná se o třícestný přechod bez dalších systémů a bez korekce zvuku. Byl vybaven dvojitým
filtrační buňka, která účinněji chrání výškový reproduktor (12 dB / okt).
Vyrobeno ve dvou variantách impedance zátěže:

    Všechny reproduktory - 8 W
    Všechny reproduktory - 4 W
PARAMETRY                                                      hodnota     One.
Přípustný trvalý výkon přenášený křížením     110     VA
Rozdělená frekvence                                     850/6600 Hz
potlačení                                                             6/6/6/12     dB / oct.

originál:

PARAMETR     Wartość     Jedn.
Dopuszczalna ciągła moc przenoszona przez zwrotnicę     110     VA
Częstotliwość podziału     850/6600     Hz
Tłumienia     6/6/6/12     dB/okt.

Resumé je takové, že její použití je velmi nevhodné pro osazené reproduktory. Prostě to dělal někdo, kdo vůbec netušil co dělá, a nemá vzdělání v patřičné části elektroakustiky a výroby reprobeden ...
Výškáč to zvládne, ale pásmo středů je úplně mimo. Repro ARZ je vhodné pro nižší dělení hlavně nahoře. No a dělení pro bas/střed je také hodně vysoko sad. Je ta výhybka prostě dělaná na co nejnižší prodejní cenu, a tak jsou děličky hodně nesmyslně vysoko. Určené je to primárně do "šrotových" fujtajbl beden s levnými čínskými reproduktory!!!

Zkusil bych na porovnání kvality těch basáků mezi sebou z jedné reprobedny vymontovat ten autový bas a připojit místo něj ten Visaton . Je větší, takže do původní díry až dovnitř nevleze, ale lze si pomoci. Srulovat třeba větší ručník a ten "váleček" pak otočit kolem Visatonu tak, aby se utěsnila mezera mezi vnějším a vnitřním prostředím, a držet ho samozřejmě bude jedna osoba. No a druhý pomocník bude prostě do výstupu z receiveru na reprobedny zapojovat buď origo bednu, nebo tu s Visatonem.
Podle rozdílu zvuku (basů) si lze hned udělat obrázek o tom, jak který basový reproduktor hraje.

Až bude toto vyzkoušeno, můžeme pokračovat.

Co se týká toho zesilovače, který by poháněl případně ten sub, tak stačí nějaký obyčejný poctivý starší zesík 20let a víc (protože bude poctivý) bez zbytečných ptákovin, ale dostatečného výkonu. Minimun je 100W výkonu do 4ohmů. Jo a kouká se na to nejmenší číslo výkonu v tech. údajích !!! Ty ostatní nejsou skutečný výkon, ale nesmysly sad. Ty poctivější zesilovače se nechají pořídit za několik málo tisíc.
Hlavně nekupovat žádný další receiver, to by byly další vyhozené peníze !!!

Ale nejlepší bude zatím vyzkoušet porovnat ty basové reproduktory !!!

No a pokud by to opravdu mělo skončit nákupem toho dalšího zesilovače a připojením udělaného subu, tak je to pak jednoduché. V receiveru se musí dle toho manuálu oživit a nastavit výstup basů (LFE OUT), signál z něj se dovede do toho dalšího stereo zesilovače do jednoho vstupu (hlavně to nesmí být gramo (phono)) buď do levého, nebo pravého kanálu, to je jedno. Zeslabí se hlasitost na minimum, reproduktor v subu se připojí na patřičný výstup zesilovače (levý nebo pravý) podle toho kam se zastrčil cinch se signálem od té Yamahy, a hlavně se musí dát ze subu pryč všechny pasivní výhybky. Takže v subu bude jen reproduktor a od něj kabel do výstupu stereo zesu. Nic víc !!! zapne se vše, pustí se Yamaha a pak se opatrně bude otáčet knoflíkem hlasitosti na tom stereo zesu, aby se nastavil správný poměr basů a zbytku. Pak už není důvod moc na hlasitost stereozesu sahat, vše si bude řídit Yamaha.

Ten sub tak jak je, je docela použitelný pro první pokusy co se týká objemu a basreflexu-ten musí být zkrácen na minimum, takže zasunout dohromady. Pak by šlo jeho vysunováním ještě doladit podání basů.

Pro dnešek konec !!!

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Ahoj Vašku,
opět díky za info.
Jestli použitá výhubka v hlavních bednách je nic moc, tak je vyměním.
Co by si mi doporučil za výhybky?
Co jednu z nich? https://www.reproobchod.cz/visaton-hw-3 … -ohm-p3119 a nebo https://www.reproobchod.cz/visaton-hw-3 … ohm-p3121?

Dneska jsem vymontovala basák Roadstar a vložila Visaton. Dle mého subjektivního pocitu mi o mililinko lépe zněl Roadstar. Původní otvor pro basový je cca stejný jako pro Visaton. Tak šel Visaton výborně přivrutovat k bedně. Původně tvůrce dal jiný basák než pak zvolil tento Roadstar.

Není to 20 let stare, co třeba tuto do subwooferu?
https://www.studioline.cz/STX-A-138-d31 … escription
Připojila bych Visaton na tento vestavěný zesilovač.

Kdybych pořídila stereozesilovač pro subwoofer, nebude zesilovači vadit, že bude použitý pouze jeden kanál?
Měl by si tip, kde sehnat poctivý zesík, když pominu audioweb?

Předem díky

(upravil TheLastUnicorn 30. 3. 2020 9:47)

Re: Zapojení subwooferu do Recieveru

Tolik hovadin pohromadě hlavně o subwooferech se jen tak nevidí. Taky nástřely výhybek na základě TS-parametrů jsou celkem dobrý joke. big_smile
Takže k použití subwooferu:
Nejde o žádnou módní berličku a není určen jen k soustavám, které nejsou schopny vyzářit s dostatečnou úrovní nejspodnější kmitočty. Subwoofer, resp. více subwooferů (jinak i multisub) se používá i v kombinaci se slušnými a velkámi soustavami především kvůli místnosti samotné, kde často nelze při rozumném umístění hlavních soustav rovnoměrně vyzářit basy v různých částech místnosti. Určitě si každý všiml, že v různých místech cimry hrajou basy různě...různě zvýrazněné a různě potlačené nízké kmitočty. Holt, módy místnosti jsou prevít. Lze proti nim bojovat pomocí DSP (za předpokladu solidnách hlavních beden a korekce bude korekntně fungovat jen v jednom bodě místnosti), nebo subwooferem (spíš několika subwoofery). Takže tolik na okraj.
TS parametry:
Popisují mechanicko-elektrické vlastnosti reproduktoru a na jejich základě určujeme především vhodnost pro typ a objem ozvučnice. Rozhodně z nich nikdo, kdo se alespoň trochu kompetentně zaobírá konstrukcí soustav nenavrhuje výhybky. Většina ladičů výhybek nezvykne dělat ani nástřely výhybek na základě nějakých datasheetových charakteristik, protože to nemá smysl. Výhybky se navrhují (simulují) až na základě změřených charakteristik v konkrétní ozvučnici, protože ta zásadně ovlivňuje jejich vyzařovací charakteristiky a jejich vzájemnou fázi.

Příspěvky [20]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zapojení subwooferu do Recieveru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£