(upravil neo-- 19. 8. 2019 14:10)

Téma: Mackie thump 15A

Zdarec, měl bych jednu otázečku ohledně výkonu u thump 15A .... vlastním starší verzi těchto beden (kupováno na kytary cz) a často přemýšlím co je napsáno na štítku u zástrčky je tam psáno 150W 230v  .... pak vlastním dva nové thump 15A , tam je psáno ještě méně 75w a přitom skutečný výkon má být vyšší... zajímalo by mě co tyto hodnoty určují ve vztahu ke skutečnému výkonu reprobeden....přemýšlím nad tím dlouho jen mi to přišlo jako kravina ale vrtá mi to hlavou tak se ptám, díky

Re: Mackie thump 15A

S těmi výkony a příkony je to dost těžké. Když se podívám do návodu k zesilovači - např. Ashly nX 3.04, tak se zabývají příkonem, když jede na 1/8 maxima 12 kW (29,5 A při 240 V, tedy jen cca 7 kW).
https://www.prodance.cz/data/attachment … ifiers.pdf
Podobně to mají další firmy.
Automaticky se už předpokládá, že to pojede na maximum jen ve krátkých špičkách. Tak to ve zvukové praxi skutečně bývá, pro dobrý zvuk je velký maximální výkon potřebný pro čisté zpracování zvukových špiček. Průměrná hladina výkonu (a příkonu) je mnohonásobně nižší.
Aparaturu (RCF+EAW) se zesy třídy D s deklarovaným výkonem 5 kW provozující na maximálním únosném výkonu s lehkými prokmity peak mi v praxi udrží 16A jistič a ani se přitom moc nezapotí smile.
Jinak ale 75 W je pro bedýnku deklarovanými 650 W dost málo. I když je na výškách tuším jen nějaký výkonový integráč AB a výkon 150 W je pak jen sci-fi.
Asi je pokles ze 150 na 75W výsledkem zlepšení práce marketingového oddělení sad. Údaj na šňůře přeci není závazný smile...

(upravil miro 22. 8. 2019 19:43)

Re: Mackie thump 15A

Tahle otázka mě trápí už léta. Vysvětlím. Když jsem si ve škole stavěl svůj první mono zesilovač 100W s KD 503 (á 285,-Kčs) tak jsem si musel navrhnou a navinout i síťové trafo. Pro 100W zesilovač v AB byl tuším příkon 160W. Trafo je tedy muselo dodat. Vzhledem k účinnosti trafa musel být jeho příkon 180W. Jádro se vzalo nejbližším vyšším průřezem, tedy 200W. Já nevyvracím poznatky, že nikdy nebudu poslouchat sinus 1kHz a že 90% reprodukce je hluboko pod deklarovaným výkonem. Jen jsem chtěl vysvětlit můj pohled na výkon zesilovače. Na jistém fóru při podobné debatě o příkonu vs. udanému výkonu jsem byl odborníkem zadupám do země s vysvětlením že se to u těch digitálních zesilovačů s těma pulzníma trafama počítá jinak. Pravda, účinnost u Dček je daleko vyšší ale furt ne více jak 100%. Hezký večer.

Re: Mackie thump 15A

Možná už v Mackie převzali moderní trendy ze stavebnictví. Membrána basáku je z materiálu pro fotovoltaické panely, bedna je vybavená tepelným čerpadlem a basreflexy umí rekuperovat. Za vhodných povětrnostních podmínek umí při provozu i dodávat do sítě smile.