Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Oprava D zsilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: Oprava D zsilovače

Ahojte,
potřeboval bych radu od zkušených servisáků jak na D zesilovač.
Kamarád mi přivezl aktivku dB TECHNOLOGIES - OPERA 602D, je v něm prostřelený výškový zesilovač a vzal s sebou i tu hornu od RCF.
Hrálo to domácí karake párty a uprostřed to v tochosti umřelo.
Bohužel výrobce doporučuje opravu jen výměnou celého modulu, takže v Music Centru mu nacenily nový modul na 9.000,- bez DPH.

Našel jsem schéma jen od slabší 405D, ale vypadá fyzicky stejně jen má trochu jiné osazení. Bude tam vyšší napětí i koncové tranzistory.
Po vyletování probitých koncových MOS-FETů už běží zdroj a svítí LED na předzesilovači, dál jsem se nešťoural.

Aktivka má 400+200W RMS, jsou v ní dva téměř totožné konce napájené stejným napětím. Basový neodym je 4R a jeho konec má klasické trazistory na chladiči. Horna je 8R a v zesilovači jsou použity SMD konce a bohužel se chladí přes PCB.

Podle schématu je tam použit jako budič IRS20957 a na něj přes 10R odpory do gate jsou pověšeny přímo koncové IRFR24N15D.
Já na těch švábech přečtu AEB DPI 015P (to jsem našel na foru že je i té 405D, ale nevím co je to za obvod) a jako konce STD20NF20 v DPAKu.


Takže otázka zní:
Jak změřím jestli to přežil ten budič, nebo je také po smrti?
Má cenu tam dávat zpátky ty DPAKy nebo je nahradím IRFB4229 jako jsou na druhé straně? To by znamenalo natáhnout 1cm drátku ke každé nožičce od TO220C poctivě přitažených na chladič. Je to prasárna, ale to chlazení přes PCB mi taky nepřijde košér.
Poradíme mi co hledat dál?
Díky.

Re: Oprava D zsilovače

To tu hornu nedali přes kond ?

Re: Oprava D zsilovače

Žádnej tam nikde nevidím.
Doporučil bys jej tam přidat? Na DPS se nevejde, ale mohl bych na dráty.
Je tam velká tlumivna na DPS a za konektorem ještě feritka na drátech k reráku. Kampak a kolikpak?

Re: Oprava D zsilovače

Ahoj Pavle, je to ještě aktuální? Koukni na škopku, co leze na gejty těch původních trandů. Ten IRS20957 by v sobě měl mít i různý ochrany, tak to asi nestihli, nebo je výrobce špatně zapojil smile Pošleš mi k tomu modulu prosím podklady? Zajímalo by mě, jak to maj vyřešený. A pokud jsi tam ještě nepájel ty TO220, tak to prosím nedělej a dej tam něco v tom DPAKu, ideálně stejnej model, nebo něco co má podobný parametry. Za tou velkou tlumivkou na desce jsou i nějaký kondíky do země, co? Pošli fotky smile

Re: Oprava D zsilovače

Tohle přesně neznám, ale obvykle, když se mi prostřelí nějakej H můstek s budičem IR21** tak to jde i s budičem, mosfet, když se prorazí, tak jde obvykle napájecí napětí natvrdo do gate, a těch 10r a pod ten budič nezachrání... Předpokládám, že tohle bude mít stejnej průběh.

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Oprava D zsilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£