Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Studio Series Preamp

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Studio Series Preamp

Mam uz dlho rozrobeny tento projekt vratane nejakych uprav v riadiacej doske (zapinanie koncaku cez DO, uprava na UNI DO, atd..).

Uz by som ale ozaj potreboval preamp k mojmu koncaku (JPA100SE), ale doba sa posunula, a teraz riesim ci ma zmysel tento projekt dokoncit a venovat mu cas, alebo kupit nieco hotove, pripadne sa pripojit k nejakemu overenemu projektu.

Pozrel by sa niekto na obvodove zapojenie ci preamp/headamp stoja za postavenie alebo nie?
Mne sa moc nepacia tie NP kondy v signalovej ceste..

https://webshare.cz/file/58e3y1qc34/stu … lifier-pdf

Re: Studio Series Preamp

Zdravím Zdeno,

Jsem v podobné situaci jako ty. Nejsem žádný velký znalec, ale mi osobně se to řešení z odkazu líbí. Akorát bych tam určitě chtěl phono vstup, což je řešitelné.

(upravil Otas 14. 4. 2019 6:57)

Re: Studio Series Preamp

Mně se na něm líbí mé milované OPA134 - 2134 a pozice odporu R1 (což potvrdilo mé bádání, že bez něj to víc šumí - používám ho tam - cca 2k2).
Jinak ale bych ty 100k odpory z pohledu šumu na vstupech OZ srazil dolů (např. na 22k).
NP kondy jsem viděl sloužit dobře a věrně, ale podle mne jsou předimenzované. Já na tyhle pozice používám WIMY, vyrábějí se i 10 uF (což na výstupy stačí, na vstupy pak 1uF na 100k, nebo 5 uF na zmíněných 22k), kdo chce, může k nim dát paralelně nějaké hodně dobré kondy M1. Tady brousím do HIFI - což není má parketa, uvidím, jak mi hifisti dají co proto smile.
Já ve svých zapojeních (pro profi) bych nedal s výjimkou vstupu ICa a možná výstupu ICb vazební kondík nikde. OPA134 má minimální offset napětí na výstupech, kondíky jsou při malém zesílení vcelku zbytečné.
Asi bych RC vstupní člen změnil z 1k2 a 56p na 2k2 a cca 560p a vyhodil bych 220p ve ZV - OPA2134 ve správném plošáku ho nepotřebují.
Jako phono vstup bych pak volil nějaký actidamp s lepšími OZ - zrovna ta OPA 134 vyhoví.
Mno, sakra, vždyť jsem navrhl změnit 7 součástek sad na kanál. A ani jsem si pořádně nepřečetl doprovodný text - na ty odborné věci v AJ tápu sad.
Jediná slabina toho OPA134/2134/4134 je, že se nesmí výstup zatížit pod cca 2 k, začne dost zkreslovat. Jinak prý má lampový zvuk, což nevím, ale mně zní velmi sympaticky big_smile.

Re: Studio Series Preamp

Prohlédl jsem projekt na odkazu, pěkně udělané (na rozdíl od mé práce) a jistě i dobře funguje.
Kdysi jsem zde na webu prezentoval stavbu LEACH, version JAWIS, u kterého mám udělané vlastně něco podobného. Na rozdíl od projektu z odkazu, je to v mém případě i s dálkovým ovládáním přepínače vstupů a ovládání celkové hlasitosti – motorizovaný Alps.
Moduly jsou od Customworks, později jsem do krabice doplnil ještě bufer, který umí být i slušným sluchátkovým zesilovačem. Návrh buferu včetně desky je od člena nalimko33.
Napětí do krabice je přivedeno z Leach zesilovače.

https://i.postimg.cc/zLDK24XG/2361729.jpg https://i.postimg.cc/z3HWQC5K/2361730.jpg https://i.postimg.cc/tY0PGsCf/2361731.jpg https://i.postimg.cc/w7hNq91B/2361732.jpg
https://i.postimg.cc/3yb4SRct/2361733.jpg https://i.postimg.cc/VSN0WMDS/2361734.jpg

Více fotek ze stavby je zde:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=18593

(upravil Zdeno 14. 4. 2019 15:54)

Re: Studio Series Preamp

Chlapi dakujem za prezretie projektu, Otas pozriem na to a poskusam zmenit podla teba wink
Phono pream mam Actidamp MK4 v samostatnej krabici.. Ale pacilo by sa mi integrovat nejaky kompaktnejsi phono preamp podobnej kvality do tohoto preampu.
Tak to teda dokoncim, bal som sa, ze je to uplne naprd zapojenie..
Som aktualne v tejto faze:

https://svetelektro.com/modules/Forums/ … ;mode=view

Musim prekreslit dosku riadenia podla uprav a komplet nakreslit zdrojovu dosku (+5V a +/-15V)
Myslite ze bude stacit 317 a 337 v standardnom zapojeni? Ci nieco slusnejsie?

Re: Studio Series Preamp

Zdeno napsal:

Musim prekreslit dosku riadenia podla uprav a komplet nakreslit zdrojovu dosku (+5V a +/-15V)
Myslite ze bude stacit 317 a 337 v standardnom zapojeni? Ci nieco slusnejsie?


Ptáš se asi trochu špatných lidí smile všichni co ti tu píšem děláme hlavně do PA. Za mě by to stačilo, i autor článku je toho názoru že jako zdroj je to ok.

Nicméně HIFIsti tady na fóru jak jsem koukal používaji pokročilejší zdroje.

Re: Studio Series Preamp

Jo, jo, hifisti by možná řešili otázku šumu zdroje smile. Vcelku bych se asi nebál to zopakovat, je tam jasně na fotce vidět, že zdroj 15V není třeba chladit zato 7805 (a 5W odpor) ano. Odvíjí se to i od napětí trafa, čím bude vyšší rezerva, tím více se budou "potit". Trafo 2*15V bude více zatížené díky tomu, že se z něj odebírá zdroj i pro 5 V. Jeho dimenzování (watáž) bude dosti k úvahám. Proud všech současně zapnutelných relátek + cca 25 mA (do 15 V).
Ale! Pokud si hned postavíš i sluchátkový zesilovač, tak počítej pro jistotu s odběrem +- 200 mA ze zdroje 15V.
A celý zdroj nabobtná - potřeba chlazení i pro ty LM, dost se ošívám i z představy stejného napájení předzesu a sluchátkáče. To bych raději v napájení předzesilovače přidal odpor 51 ohmů do každé větve a kapacitu zvýšil ze 100uF na 220 uF - což mezi řečí sníží šum zdroje a napomůže i zjednodušit zemní systém.
I Actidamp má nějaký odběr, i s tím je rovněž potřebné počítat.
A již teď se zabývat, jak nejlépe udělat zemní systém spolu s tím JPA.

Trochu odskočím: Jak máš zbilancovanou napěťovou úroveň signálu? Jakou má citlivost ten JPA100? Předzesilovač zesílí signál cca 3,3 krát.

Re: Studio Series Preamp

nebylo by jednodušší pro 5V dát samostatnej 5V spínanej zdroj? zároveň by to bylo i napájení standby. Prakticky zadarmo se takovej modul získá rozlousknutím nabíječky k telefonu...

Re: Studio Series Preamp

kaed:
Ano, ja som to mal asi napisat hned, zdroj 5V bude urcite samostatny (7805 alebo 317), kvoli napajaniu riadiacej dosky a moznosti zapnutia od DO, toto v povodnom projekte nebolo riesene, preto som upravil aj uCPU.
Plus moznost zapnut celu zostavu (preamp/amp) od USB z HTPC/TV, tiez vyzaduje standby 5V zdroj.
Zdroj +/-15V spravim teda 317/337, uz len si najst cas a vsetko nakreslit.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Studio Series Preamp

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£