Téma: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

Nevíte náhodou někdo, jaké je maximální dovolené napětí pro PCB FR4 TG140 mezi TOPa BOTTOM vrstvou, když má PCB tloušťku 1,6mm?? Nepropálí se mi tam 500Vdc? Popř 350Vac max 50kHz?

Děkuji.

Re: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

http://www.magazines007.com/pdf/High-Vo … Design.pdf

(upravil zuki 6. 4. 2019 9:34)

Re: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

Nejlepší je když si to sám někde najdeš, ale el. pevnost izolantů se udává v kV/mm a 50kHz je pro ně skoro jako DC...
Jo, kdyby to bylo 50MHz, to už je jiné "kafe"...
Viděl jsem u trafa na 27MHz, při pracovním napětí několik kV (vše kolem z kovu nebo teflonu, přenášený výkon stovky W), jak  v blízkosti trafa začne krásně sama (ztrátama) hořet izolační bužírka (při testu co to s ní asi tak udělá)...
---
PS: jak píše kaed níže,

tak opravdu pozor na vzd. mezi spojema. Pokud to jde, tak aspoň 2mm... (i když to teoreticky vydrží 0,4mm).

Nějaké ty grafy o zatížení spojů a el. pevnosti a další opět zatížení spojů:
http://zuki.hw.sweb.cz/dokumenty/konstr … stiPCB.pdf
http://zuki.hw.sweb.cz/dokumenty/konstr … niPCB1.pdf


Už jsem to někdy dříve uváděl (aby to bylo bezpečné):
Síťová (a další dle pracovního napětí) zařízení by měla vydržet 1,5kV puls (krátkodobý, definovaný normou... potlačitelný varistory apod.) a také při vypínání indukčních zařízení (apod. třeba u sousedů) se může vyskytnout nějaké to přepětí... A na to je potřeba izolační vzd. několik mm.

Edit: ono stačí i nějaké to orosení při změně teplot, nebo velká vzdušná vlhkost, prach apod. a hnedle začínají u malých vzd. problémy. Pokud si to z hlavy pamatuji dobře, minimální povrchová vzd. mezi živými částmi cca 3mm (lze jít v nouzi na 2,5mm)

a mezi živou a neživou částí (kryt, sec. obvody apod.) je pro:
1,5kV ....... 4mm
3kV ........ 6mm
4kV ........ 8mm (12mm ve zdravotnictví u přístrojů s elektrodama na těle).

Izolační výstupky do 1mm se do povrchové vzd. nezapočítávají. Vzdušná vzd. je menší viz normy ( cca 2-3x menší než povrchová).
Pokud je to ve II třídě- trafo 4kV (v I třídě - cca odpovídá 1,5kV) je vzd. mezi prim a sec viz výše 8mm.
Testovací napětí (kV) vychází z pracovního (nejvyššího napájecího) napětí a je jedno zda je tam 230VDC nebo 230VAC. A pro člověka je DC podstatně záludnější (nebezpečnější), neb se následky úrazu mohou projevit (rozklad krve apod.) třeba až druhý den, nebo v noci...

Re: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

mám podobný zařízení, 350V DC (špička 400V) a dál 50Hz AC na oboustrance 1.6mm pravej FR4 z Gatemy, a nikdy mě ani nenapadlo, že by mohl být problém. Jak se bude chovat nějakej čínskej laminát netuším...
podle toho dokumentu i po stárnutí v autě min. 150V/mil, což 1.6mm je cca 60 mil a to vychází na 9kV -to už jsme na jinde. Spíš jsou nebezpečný povrchový vzdálenosti v kombinaci se znečištěním, případně zvýšená teplota...

Re: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

Děkuji za vyčerpávající odpovědi. Mezi spojema je to místama minimálně 2,4mm. Tišťáky beru tady https://www.allpcb.com/ Takže si mylsím, že to bude určitě v pohodě. Je to na elektronkový PP zesilovač s 6P3S a 6N8S.

Re: Maximální napětí PCB mezi vrstvami

Na ctyrvrstve desce bezne taham pracovni vodice site na sousednich vrstvach. Chce to ale specialni slozeni(layer stack) kdy pak neni problem udelat 0.5mm izolaci mezi vrstvama.

Napr. Na PCBWay udelaji ale je to drazsi nez kdyz je nechas pouzit jejich standartni slozeni.

Asi by to splnilo i pozadavky na dvojitou izolaci(normy pozaduji nejen vydrzne napeti ale i minimalni tloustku izolantu 0.4mm)

Zkousel jsem takovou desku prorazet improvizovanym zdrojem(dve trafa z mikrovlnky a regulacni autotrafo krizik) a nepovedlo se to. Zkusebni napeti bylo pres 4kv.

Co se tyce povrchovych cest tak to jiz napsal zuki.