Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 8)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Stavím koncák pro BI- AMPing

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 145]

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Ahoj, ten chladič si nedal eloxovať?

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

jeremysk: Ne, mám to rád takhle přírodní. Přední panel pak asi zkusím trochu vymazlit, ale nejsem žádný velké estet.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Už som zvedavý na výsledok smile Zatiaľ super smile ...bude to hliník + drevo?
Hliník, drevo a čierna som uvažoval aj ja ešte pri mojej prvotine inšpirovanej s DPA440
https://i.imgur.com/LKbikkw.jpg

Nakoniec z toho zišlo, ale K63 by som už chcel doťiahnuť do krabice lol ...to zas bude fotiek v mojom vlákne big_smile

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Ano Františku na čelní panel budu chtít dřevo, ale asi né celoplošně. Čelo bude taky hliník, jen částešně překrytý dřevěnou maskou.  Do dřeva se dobře řeší zapuštění knoflíků pro poťáky. Uvažoval jsem že udělám popisky ve stylu Jacka Danielse, opálením dřeva přes nějakou kovovou šablonu. Ještě před povrchovkou, ale to jen tak fantazíruju.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

V tomto smere mám odložené pre možnú inšpiráciu toto:
https://www.diyaudio.com/forums/chip-am … 36953.html

Nie ako celok, ale ako možný štýl popisov aj s nejakým logom na predný aj zadný panel.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Jsem téměř u konce své cesty. Dneska jsem do krabice nahodil i crossovery pro oba kanály a všechno vydrátoval. V potu tváře jsem se odpoledne dostal i k prvnímu připojení k bedně. Momentálně mám dva problémy. Musím doladit zesílení signálu v crossoveru, chce to trochu víc. Musí se to všechno šroubovat dost nadoraz, což bude snadné. Druhý problém jsou kvanta brumu které jsem propojením vstupů koncových stupňů s crossoverem vyrobil. Půlden jsem se piplal s kabeláží, ale moc jsem u toho nepřemýšlel. Pokud odpojím vstupní obvody od modulů konců je to absolutně tiché. Jakmile propojím, dost to brumí. Ještě jsem to nevyřešil, protože už jsem musel z práce, ale když jsem si to doma s chladnou hlavou nakreslil na papír, hned jsem viděl tu blbost.
Všechny země mám stažené 4mm vodičema do jedniho místa - středy vinutí traf, středy zdrojů, výkonové země koncových stupňů a záporné póly reprosvorek. A já jsem, nemoha se dočkat poslechového testu udělal to, že jsem od desek crossoveru na předním panelu tahal signály stíněným kabelem a oba konce stínění zase spojil s deskama (cross vs konec) tím jsem tam vyrobil 4 krásné smyčky dlouhé půl metru. V pondělí začnu tím že na jedné straně odpojím to stínění asi na straně crossu uvidím jak se problém vyvine.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Vypálení do dřeva: skoro každá reklamka má laser, a do dřeva ti vypál co chceš, ti šikovnější dokážou i vyřezat tvar a nebo zahloubení, akorát je pak tmavý.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Dneska jsem laboroval se zeměma. Původní hypotéza o zemních smyčkách a z ní plynoucí úpravy nepřinesly žádnou změnu. Nicméně soustavným laborováním a poměřováním všechn možných i nemožných úbytků jsem našel jiný problém se zemí. Musel jsem přerušit jednu cestu na desce zdroje pro crossovery, dále přidat ještě dva zemnící propoje mezi vstupy konců a GND na poťáku hlasitosti. Moduly dál od traf se výrazně ztišily. I ty u traf šly dost dolů. Pak jsem ještě hledal optimální trasy pro signálové kabely co jsou kolem traf (pozice má na ten brum dost zásadní vliv). Taky dost pomohlo přehození polarity na sekundárech jednoho z traf. Současný stav, koncáky pro středovýšky tiché, koncáky pro suby trošku brumí (je to na hranici akceptovatelnosti pro domácí provoz). Momentálně je to z mého pohledu jenom problém velkých traf blízko signálového vedení.  Zvažuju jestli ještě nezkusím trafa opatřit stíněním. Řekněme v úhlu 270° kolem traf otočit pásek plechu na celou jeho výšku a uzemnit, Máte s tím někdo zkušenost?

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Tak si tady sám sobě napíšu smile. Problém jsem dnes vyřešil i bez obalování traf. Trochu jsem posílil stínění těch signálových vodičů co jdou kolem traf. Provlíknul jsem je 30cm dlouhýma uzeměnýma Cu trubkama s 1,5mm stěnou smile. Výsledek super. Zítra upnu fotky rozchozené příšery smile.

(upravil mechanik 26. 11. 2019 22:41)

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

To je šialenosť smile Nestačilo by znížiť vstupnú impedanciu obvodu čo je na konci toho kábla?

Keď ono občas čolovek na to ide možno z nesprávnej strany... Minule mi jeden pán popisoval ako mu brumel zosilňovač. On to chce vyriešiť brutálnym znížením impedancie všetkých GND vodičov a natvrdo to niekam uzemniť... Hovoril mi ako to prekábloval a na zem dal hádam 2,5mm2 a uzemnil to o trubku od kúrenia, že potom bolo ticho big_smile Ja brum nemám ani bez potenciometra (teda s volume na max) a bez zemnenia.  Chce to len dual mono koncáky. Dual mono aj vlastne celý preamp keď to má byť pripojené cinch káblami s koaxom a zeme sú teda daleko od seba... 5 kolík s jedno zemou by urobil pepšiu službu... Po krabicu, v krabici už nie... Tam sa dá bez dual mono tiež len laborovať s velkostou slučky a impedanciou ale riešenie je len viac zdrojov. Alebo potom uplné prerušenie signálovej zeme alebo zeme v napájaní ale to bude mať asi zase obrovskú slučku a taký signálový kábel nebude tienení a keď pôjde signálová zem cez napájanie asi sa zasviní aj signál, to by chcelo skúsiť... Ja uznávam jedine viac zdrojov big_smile

Neviem ako presne to máš riešené ale v analogovom aktive to potom už bude fakt neskutočný bordel. Mám to podobne. Basy mám aktívne s vlastným koncákom. Stredovýšky zvlášť...

Tak neviem, po tých 4439 príspevkoch mi pripadá že vlastne stále reagujem na rovnaký okruh tém a príspevkov a že stále píšem vlastne tie isté skúsenosti. Zemnenie sme tu tiež riešili už viac krát.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Mechanik:  smile šílenost to je, ale vzhledem k zástavbovým možnostem to bylo nejsnazší řešení problému. Platím daň za to, že jsem chtěl všechno v jedné krabici. Jde to, funguje to, ale natrápil jsem se 3x víc než kdybych to nějak rozumě rozdělil.

Na druhou stranu po eliminaci problému musím uznat že je je to bomba. Je to poravdu parní zesík. Trochu jsem potrápil krakena a hraje to parádně. Výkonu bude rozhodně dostatek. Ve spojení s bednou pro kterou jsem celý tenhle cirkus pořádal je to naplnění toho co jsem si představoval.

https://i.postimg.cc/zyXsY219/DSC04572.jpg https://i.postimg.cc/QK3z40bY/DSC04573.jpg

https://i.postimg.cc/CZ9XDFfg/DSC04574.jpg

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Je to riadne monstrum, pekne to je, ale opravovat to v pripade poruchy musi byt nocna mora.

mozno aj preto tolko problemov so zemou ze cim viac traf tym vacsi pruser big_smile inak tie medene profily co mas na tranzistory uz na nich pozeram dost dlhu dobu ale stale sa nejak neviem zorientovat, to je trojuhelnikovy profil? alebo ako to sedi na tom hlavnom chladici?

Planujem pouzit tiez medeny profil pre uchytenie jedneho svabu, a premyslam ci s tym treba aj nieco robit aby to nezozelenalo. Ty to nechavas takto naprirodno alebo si tie profily po osadeni nejak lakoval?

(upravil Jawis 27. 11. 2019 14:32)

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Něco takového se přece nemůže nikdy pokazit big_smile.

Z tohohle pohledu by to mohlo být zřetenější

https://i.postimg.cc/hXP5cGXP/Chlazen.jpg

Je to nafrezované z měděného plocháče 45x16. Do těch drážek jsou jako šuplíky zasunuté desky konců. Tu šikmou plochu jsem tam nechal nafrézovat proto, aby šly v té vaně šroubovákem montovat polovodiče na cladič.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

V to dúfam vždy aj ja big_smile preto rád všetko predimenzujem smile
Inak presne vtedy keď som začal zasa bastliť, si tu práve založil toto vlákno a s pokorou som pozeral na Tvoje moduly v prvom príspevku roll smile
Teraz o pol roka neskôr som pritom, ako finušuješ, čo je magické big_smile
V tej škatulke je vážne trochu tesno a káblovačka objíma všetky trafáky, takže že to prestalo brumieť je tiež magické big_smile
Ale samozrejme je to vážne pekný kus práce smile potl
Čo mi ale vždy padne do oka, sú tie dva kondíky v zdroji iné ako ostatné...vymeniť ich by bola tá pravá mágia big_smile

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Ta med zcerna, je to hnusne ale nicemu to nevadi..Ale poniklovat se to da i doma

Web

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Jawis napsal:

Všechny země mám stažené 4mm vodičema do jedniho místa - středy vinutí traf, středy zdrojů, výkonové země koncových stupňů a záporné póly reprosvorek.

Nevím jak to máš přesně propojené ale toto je nejlepší řešení.

http://www.bvaudio.sk/TEMP/PWR.png


Jinak pěkná elektrárna smile

Web

(upravil Jawis 27. 11. 2019 21:02)

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Frantisek:

Díký Františku, s těmi kondy jsem tenkrát udělal chybu. Nevím proč jem jich objednal jenom 10 kusů. Pak už nešly dokoupit, tak jsem je musel nahradit. Ale tohle jsou věci které mi netrhají žíly. Já nejsem na ty detaily nijak vysazený. Účel světí prostředky. To až budu starší a bude víc času tak si budu hrát. Třeba za 30 let až všechno analogové vyhyne, tak s vnoučatama ze čuplíkových zásob postavím nějaký vymazlený strojek.

Jo a taky se těším až některé ze svých modulů dostaneš až do krabice se vším co k tomu patří..

Reeb:

Zapojení odpovídá  tvému schématu. A dokud tam bylo jen to co je na tvém obrázku, nic nebrumělo. Pak jsem ale do signálové cesty přidal ještě crossovery, s dalším (třetím) toroidem, zdrojem..... Ale podařilo se to umravnit.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Priznám sa, že sa mi do toho moc nechce, som skôr na to samotné bastlenie, ale predbežné predstavy už mám smile
Ale budem to mať jednoduchšie, pretože to bude zrejme len klasické dual mono.
Dúfam, že tam dotiahnem K63, len teraz mi dal mechanik chrobáka do hlavy, ako som na tom so skreslením.
Kým to u niekoho nepremeriam, škatulkovať asi nebudem.

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Jawis k tym profilom a uhlu, fakt sikovne vymyslene, nafrezovat to aby sa lahsie srubovali tranzistory by mi nenapadlo big_smile dal by som imbusy, zvnutra pridrzal hlavu uhlovym imbusom a z vonkajsej strany maticu racnou.

Asi ti nic nove nepoviem ale len preistotu, zistil som ze na koncove tranzistory su uplne bombove nerezove M3 imbusy + velka podlozka, da sa to dotiahnut neuveritelnou silou (asi tak 4-5x viac ako klasicke blatove srubky) a neutrhnes zavit. Potom netreba ani pasovinku cez telo velkych puzdier tranzistorov.

(upravil Jawis 6. 12. 2019 22:59)

Re: Stavím koncák pro BI- AMPing

Díky Wili, ty Imbusy už používám od prvního leache. Opravdu snesou. Ten Al plocháč nad pouzdra tranzistorů se mi líbí hleavně proto, že se ti při utahování nestane, že se trand trochu pootočí a zdeformuje kerafolový pásek pod puzdrama.

Jinak už jsem v podstatě hotov. Dneska jsem zesík převezl z práce na barák. Hraju prozatím jenom na jednu bednu - druhou ještě nemám vylakovanou. Před odvozem jsem ještě v rychlosti něco málo z vlastní zvědavosti poměřil. Vzhledem k tomu že jsem sám navrhoval desku a v kastli to s těmi trafy vypadá tak jak to vypadá, dost jsem se bál jak bude vypadat THD. Mám k dispozici analyzátor který má jenom 16-ti bitový převodník, ale na základní přehled stačí. Na nízkých úrovních signálu, je to s mým zařízením neměřitelné, na 0,01% jsem se dostal při 40Vef do 8R. Nárůst se začne dít až s najíždějcí limitací. Až to v obýváku trochu učešu vyrobím nějaké fotky.

K úplnému štěstí musím dát ještě dokupy nějaký preamp. Potřebuju hlavně přepínání vstupů a korekce. Taky bych výhledově uvítal tip na gramofón. Nějaký slušný standard. Který neurazí ale nebude za 3 výpaty.

Příspěvky [121 až 140 z 145]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Stavím koncák pro BI- AMPing

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£