Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Dobrý den, stavím si reprobedny - sloupy a jsem ve stádiu, kdy už mám ozvučnice s namontovanými basáky. Takže mám vlastně jen 2 320litrové subwoofery. Mám teď před sebou krok vybrat si vhodné středy a výšky. Výhybka je nad moje možnosti, tu si nechám udělat, ale až budu mít všechny repráky pohromadě doma.  Moje otázka zní, jestli můžu použít středy a výšky 8 ohmové, když basáky jsou 4 ohmové, resp jestli není fyzikální sci-fi aby k tomu šla udělat výhybka. Chci se vyhnout situaci, kdy oslovím někoho kdo to dělá, on se koukne na reproduktory a řekne mi, že jsem blbec, že tyhle repráky spolu nemůžou existovat v jedné bedně.
Už jsem si tu přečetl názor, že např. v 8 ohmové 3pásmové bedně nemusí být nutně všechny repráky 8 ohmové, ale bylo to k jinému dotazu a rád bych potvrzení někoho dalšího.

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Myslím si, že to ničemu nevadí. Kombinace různých impedancí jsem už myslím u různých projektů viděl, asi víc záleží, jestli citlivosti těch reproduktorů dovolí takové kombinování. Mám tady bedničky z koaxiálů Seas, které už z výroby mají 4ohm pro bas a 6ohm pro výšku. Výrobce k tomu dává i schéma výhybky a neřekl bych, že nějak vybočuje z řad klasických výhybek.

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Vidím, že stavíš barák od střechy... Normální postup je takovej, že se vyberou reproduktory, a až pak se dělá bedna. Ono na zvuk má taky vliv rozmístění repro na přední stěně, její rozměry atd. A to je dobrý si předem rozmyslet, nasimulovat difrakce, a ne hned dělat šatní skříně.

(upravil horemic 24. 1. 2019 14:21)

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

ivolank,buď v klidu.Takhle jsme začínali úplně všichni.S repráky které nám život přinesl,z TV,školního či obecního rozhlasu.Vymontovat,ztlouct nějakou bednu,výhybka nevýhybka,hlavně že to dělalo rachot.Výhodou tohoto těžkého amatérismu bylo,že když se to nepřehnalo výkonově,vždycky to nějak hrálo.Počítání bassreflexu pomocí vzorečku a kalkulačky.Jinak jak píše kaed.Věřím,že když představíš svou představu,že ti někdo dál pomůže,poradí.
Jinak fůha 320 litrů.Mám i subwoofery 400 litrů vnitřního objemu,takže si dokážu představit ty tvoje almary.Různá impedance na různých kmitočtech není problém,pokud tu nejnižší zvládne zesilovač.Takové bedny se dříve označovali např. 4-8ohm.
EDIT:A kdo tvrdí že takhle nezačínal,dělá to tak dodnes:-)

(upravil Otas 24. 1. 2019 16:49)

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Jak už napsali kolegové, když se trefíš do správného typu reproduktoru jde to. Ty správné musí mít citlivost (SPL v dB/W/m) na 8 ohmů na středech nejlépe o 3 dB vyšší a na výškách minimálně o ty 3 dB vyšší než basák. Příklad: Basák 90 dB/W/m, střed 93 dB/W/m a výšky minimálně také 93 dB/W/m. Dále by měly odpovídat tomu, aby na středech i výškách zvládly příslušný podíl výkonu, to záleží ovšem na kmitočtu, kde se to dělí.
Nepodělil si se o inforaci o basácích, natož o zamýšlených středech a výškách.
Střed potřebuje samostatnou uzavřenou kóji (pokud v ní už není sám z výroby), takže alespoň něco ubere z toho šíleného objemu, ve kterém bude hrát většina basáků divně.
Také schází alespoň trocha představy o účelu beden. Z uvedeného to vypadá na machrování před (ne)znalými návštěvami, popř. párty. Na to to ale musíš zapnout a návštěvy jsou vybavené orgány sluchu, což může vést ke zklamání z odezvy sad.
Správný postup pro začínajícího je vybrat bedýnku dle návodu a tím návodem se řídit. Nebo alespoň podle parametrů basáku navrhnout objem bedny a doplnit výšky (popřípadě středy). Už jen dvoupásmová výhybka je dílo (teď to zrovna řeším, mám to čerstvě zažité roll).

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Děkuji za odezvy. Objem ozvučnic a bassreflexy jsou skutečně vypočítány podle basáků, které jsem měl už doma. Je tam jedno velké ALE. Ty basáky jsem si převíjel sám doma a je trochu předělaná membrána (měla něco jako zapouklý vrchlík, ale o prakticky stejném průměru jako celá membrána a já tam dal menší klasičtější vrchlíky vypouklé) a jsem si vědom, že se tím dost zásadně změnily skoro všechny parametry repráku. Účel soustavy je co nejsilnější bas už od cca 25 Hz, aby to dokázalo rozkmitat vzduch v celým bytě až se třesou okna - to je splněno.  Basáky jsou RockfordFosgate P115S4.  Střed mám vybraný Dexon BRB 8"/100/01,8 a nad výškami zatím tápu. Moje představa je 1" driver a nějaký vhodný zvukovod a to mě vede k dalšímu dotazu k vám. Různý tvary zvukovodů budou mít asi různý vyzařovací úhly a pod. Potřebuju něco, co není tak úzce směrový a aby to zahrálo nějak obstojně cca 5-20 KHz. Taky moc nevím jak velkej rozdíl v kvalitě zvuku by byl mezi kalotovou výškou jako je třeba sal dtf 12 a 1" driverem třeba Master Audio DR7 + nějaký zvukovod.

Re: Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Subwoofer z kategorie car hi-fi použitý v třípásmových sloupovkách už sám o sobě nasměruje spoustu lidí pryč od tohoto tématu... vlastně není moc co radit. Navíc pokud je repro přemotávané doma, parametry mohou být, jak sám píšeš, prakticky jakékoliv (a u obou kusů dost odlišné). Proč k basáku s citlivostí 87dB/w/m (doufejme že to tak alespoň zhruba vůbec bude) řešit kompresní driver? Ten basák bude chtít dělit nízko... čili tam by ten dexon dole snad stačit mohl, ale bude třeba i ten dost tlumit. Co se týče zvukovodů... ne každý zvukovod lze dát na libovolný driver. Ještě k tomu mix impedancí... odladit na to výhybku bude o to větší oříšek.

Jak už tu padlo...jdeš na to hodně nešikovně od prostředka. Stavba, která neprobíhá postupně, tedy od nápadu přes výběr vhodných měničů a přes další kroky k realizaci nemá mnoho šancí dopadnout dobře i kdyby člověk nějaké zkušenosti už měl. I z toho důvodu ti opravdu v tuhle chvíli není snadné poradit něco jiného než "začni znova, pořádně a hlavně popořadě".

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Reproduktory o různé impedanci v jedné 3P reprobedně

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£