(upravil pet007 25. 2. 2019 19:03)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Podivej se na ten novy thread a rekni mi, jak bys na ucho ladil tam uvedeny OSWG zvukovod. To je realny priklad z realnych dat + jak by to realne dopadlo, kdyby to Betatorn delil na jeho oblibene aktivni vyhybce 18dB/okt.
Pozn.  HiFi v prekladu (a v podstate te zkratky) znamena vysoka kvalita/vernost CELE cesty od záznamu po reprodukci (tzn. ty mluvis o necem jinem at se ti to libi nebo ne). Ja se snazim o HiFi, nejsem saman s hadim olejem.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Netvrdím, že to podle ucha lze udělat úspěšněji než s měřením... to v žádném případě. Pro své aktivky mám odladěné presety, za jejichž účelem mi známý bedny měřil, původní preset byl pro bedny relativně na rovno... nicméně nyní bedny nejsou určitě už kvůli následnému použití jiných EQ rovné, a je tedy možné že kdybych je v současné místnosti, nebo kdekoliv jinde změřil a výsledek měření zveřejnil, půlka lidí by se tomu tady třeba vysmála, jak tohle můžu poslouchat. Nemám nic proti měření a netvrdím, že je to špatný přístup, jen jsem tím chtěl říct, že honba za co nejvíce rovnou charakteristikou někoho může a někoho nemusí uspokojit...

Uznávám, mluvil jsem o něčem jiném než Hi-Fi ze své definice. Čili ano, hi-fi pro mě konrétně není cíl, cíl je, aby se mi charakter zvuku líbil. Měl jsem pocit, že Betaron možná měl namysli něco takového, proto má reakce k příspěvkům o pár řádek výše.

(upravil Jawis 26. 2. 2019 0:20)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Každý extrémismus je škodlivý.

Prozatím jsem každou svoji bednu měřil a na základě měření dělal dodatečné úpravy nějak "nahozené" výhybky. Pet volí ryze exaktní přístup, který je sice pochopitelný, ale rovněž není lékem na všechno.

Měřit mikrofonem od uliho na zvukovce a pak se v charce přetahovat o 0,5dB tam či onde asi není ideál (neber si to prosím nijak osobně) je to jenom trend který jsem tady na fóru párkrát viděl.

Každopádně pořád je to prd proti tomu co s charkou v konkrétním místě prostoru udělá room acoustic. A ruku na srdve kdo z Vás bude optimalizovat dobu dozvuku a tlumit módy doma v obýváku? Já osobně, (a tady myslím míří i Betaron a ondra), tomu chci naložit a pohybovat se po místnosti, něco dělat, cpát se řízkama.... a být globálně spokojen. Mě osobně vyhovuje zvuk s charakteristickým BUM-CINK projevem a tam vždycky nakonec skončím Vyšroubovaný loudness je pro mě automatický. Ale nesmí to být zahuhlaný. Jak říkal Krampol ve Smrti krásných srnců - Ta rána musí bejt vostrá, ale rychlá...suchá jak razítko.

A Pete netvrď mi že se ti nikdy v životě nestalo, že by jsi musel u něčeho naprosto podprůměrného, co na první pohled neprošlo cyklickým procesem optimalizace uznat že to hraje jako z praku. Já mám z poslední doby taková místa dvě. Když jedeme z panimámou do Tesca, mají tam v pasáži textil, v rohu mají polorozpadlý sub s nějakou teslou, ve stropě myslím 6 koaxů z dexonu. Často stávám v protilehlém rohu toho textilu, protože mi tam běhá mráz po zádech. Jednak z toho co žena dělá s mojí platební kartou, ale hlavně z toho jak to hraje. Samozřejmě potichu ale ten projev je brilantní. Pouze v tom jednom místě.

Druhý podobný zážitek mívám u kamaráda v plechové garáži. Asi před deseti lety jsem mu dal dvě bedny které jsem sám dělal. Jsou to dvoupásma, dole dexony BRD6 myslím jako tředovýšky jsou tam použité elipsy ze staré televize. Moc rád tam chodím na návštěvu. Asi je to tím polským plechem. 

Bohovsky nenávidím klasickou fotku HiFi soupravy, před kterou stojí polstrovaná sesle s nápisem tady se posaďte, tady si poslechněte jak jsme to hezky nakroutili. Pokud budu chtít tohle, pořídím slušný předzes + sluchátka a mám vystaráno.

Uznávám že když uděláš dobře (a je to umění) napojení děliček měničů máš našlápnuto na velmi slušný výsledek, ale pokud nejsi ve volném poli, tak je prostor bez difrakcí a intterferencí jenom snovým prostorem.

Jinak zítra jedu pro šablony a pokud se zadaři, do konce týdne by mohly být ty nešťastné osmipalcové zvukovody na světě smile. Pak udělám měření a to teprve začne rošambo.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Svým způsobem máš pravdu. Ale každej má jinej způsob použití audio, třeba u PC mám odladěný bedýnky, a uši mám +- v místech, kde byl měřicí mikrofon, ta místnost potom do toho zas až tak nekecá. Na tom místě kolikrát prosedím hodně hodin denně. A v místnosti, kde mám TV, i když se cpu řízkama, tak sedím +- v tom "správným místě". A když si jdu pro lahváče, tak tu minutu sice slyším,že v každým místě to hraje jinak, ale tam co se válím obvykle (ne jenom já) je to správný místo. Pokud by to mělo fungovat jinak, muselo by se to řešit nějakým úplně jiným systémem, s mně nepředstavitelným procesingem, s množstvím zdrojů zvuku. Někde jsem takovej projekt zahlídl, ale asi bych to nechtěl platit.
Samozřejmě pokud si někdo pouští rádio na stavbě, kde jsou holý stěny, tak asi jinou možnost nemá, ale to u mě doma zatím není.

(upravil pet007 26. 2. 2019 0:35)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Pozor, aby nedoslo k omylu, ja nenavidim HiFi-sty v HiFi a hajend studiich - ty se soustredi predevsim na kvalitu kabelu (vcetne 230V napajecich) v tom retezci. Stejne tak se dogmaticky nehonim za 0.5dB. Ja jsem zalozil thread, kde resim tvuj potencialni 8" zvukovod (protoze ho pomerne dobre znam), kdyz se nezmeri a neda se tomu pece pri navrhu vyhybky. Tam se pak nebavime o 0.5dB ale o +/- 10dB + problemech s rezonancema, zkresleni, fazi, zatizenim driveru apod. A to slyset bude. A netahejte sem porad ten poslech. prostor, ten do toho keca tak od 500Hz niz (kdyz to neni vylozene plechovka), kde zadny deleni uz neni.
"Aneb proc to delat dobre, kdyz se to muze udelat spatne".

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Chceš mi tvrdit že do 500Hz nahoru už se ti od protilehlé stěny nic neodrazí? Nebo od od holého SDK podhledu? Ten je do 4 kHz jak zrcadlo. A omluvám se už do svého vlákna nebudu tahat svou místnost smile.

(upravil pet007 26. 2. 2019 0:57)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Ano, to chci tvrdit, protoze smile Primej zvuk je u tebe rychlejc nez odrazy na tedlech frekvencich.
V priloze je surovy mereni kolem poslechoveho mista (tzn. bez cas. okna v plechove garazi s minimem tlumeni).
http://www.mervart.eu/!projects/!audio/STH_Sica_Pitrs/poslech_garaz_mono_prumery.jpg

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

A jsme u toho měření. Pokud to budeš měřit s nějakým 1/n oktávovým smootováním tak to bude vypadat tak hezky jak jsi to naměřil a to hlavně proto že v každém z těch pásem páš těch špic několik. Máš tam pár prvních tvarů toho prostoru. Zkus to FFT čkem v rozsahu do 20 kHz s 6400 čarama lineárně. Šum do toho 30 s a průměruj. Nebo ještě lépe zoom analýzu tak Ať máš jenom 0,5 Hz na čáru a uvidíš co dostaneš.

To že je mezi přímým a odraženým signálem dráhové zpoždění je snad jasné. To ale neznamená že kdo je první bere vše. Ten odraz kerý se k tobě dostane o pár ms později ale nemá žádný zásadní důvod nechat přímý signál napokoji. Nebo to posloucháš po 6-ti ms sekvencích?

Odraz jak známo činí značné problém již při vlastních měřeních. Proto je potřeba buďto bezdozvuku (Pak se může vesele šumět a průměrovat) anebo měřit ve velmi omezeném časovém intervalu než dorazí odražený signál. Což ale nutně vede k omezeným možnostem ve frekvenčním rozlišení. Z několikam ms vzorku se toho při f=1/T příliš nevymačká.

Zjednodušeně popsáno zde(stále ještě s mizerným rozlišením):

https://www.nti-audio.com/en/support/kn … asurements

Tohle jsem před pár lety dělal kdysi jako ukázku toho co se stane když je součástí měření v komoře odraz od podlahy. Takhle to dopadne:

https://i.postimg.cc/F1R8qzbP/Hege.png

To je jen jedna rovina. Co dostaneš v pechové garáži? - Maďaři tomu říkají Hégéš.

Končím diskusi kolem místnosti.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Aa to sem napsal pulnocni blbost pochopitelne, odrazy se do mista poslechu dostanou vzdy. No kazdopadne porad ladime bedny, ne mistnost. (na druhou stranu nikdo asi nedelame bedny proto, abychom je poslouchali ve sklenenem akvariu a libovali si v odrazech)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

S tím souhlasím

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Tak jsem se do toho dneska pustil.

Profil je hotový, nahrubo obroušený a jedenkrát přetmelený. Fotil jsem jenom mobilem, tak je to takové vyblité, ale musím konstatovat že se mi ten průjezd vrstvama překlížky celkem líbí. Zvažuju že nechám v bezbarvém laku.

Ve čtvrtek ještě udělám na čele osazení a naklížím čelní příruby s osmihryným profilem. Tu už neotočím nad ložem. Dobrousím a finito.

https://i.postimg.cc/Dmcf82qM/IMG-20190304-180853.jpg https://i.postimg.cc/dZQY8y8S/IMG-20190304-180903.jpg

https://i.postimg.cc/RqG9vgmr/IMG-20190304-182220.jpg https://i.postimg.cc/MMSxp4Xw/IMG-20190304-182224.jpg https://i.postimg.cc/YjtMcJJf/IMG-20190304-182243.jpg

(upravil Jawis 8. 3. 2019 13:18)

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Tak zvukovody vystrouhané.

Ještě trochu potmelím, dobrousím, dám jednu vrstvu oleje a uvidím co s tím po vizuální stránce podniknu dál.

https://i.postimg.cc/VdmZMfYY/IMG-20190308-080256.jpg https://i.postimg.cc/PPy3Qgx1/IMG-20190308-080306.jpg https://i.postimg.cc/5XtP7sYT/IMG-20190308-080315.jpg

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

A ono právě sakramentsky záleží na typu odrazu. Ty brzký se snažíme omezit co nejvíce, protože ty nám nejvíce sfušují zvuk. Ty pozdější už tolik ne. Bez nich bychom dokonce v podstatě poslouchali mrtvou komoru, což zrovna moc zajímavé není. A pokud tady někdo v roce 2019 spochybňuje význam měření při konstrukci soustav, tak je zbytečné s ním vest jakoukoli polemiku.
Pro ty, co se o místnostech a reproduktorech chtějí opravdu něco dovědět a ne se jen donekonečna plácat ve svých domněnkách doporučuji knihu od Floyda Tooleho "Sound Reproduction : Loudspeakers and Rooms"

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Betaron napsal:

..ano, tvá verze Leach Amp s dálkovým ovládáním, nejčastěji a právě nyní vyhrává v onom testovacím pokoji.
.................
V mé původní domovské kapele jsme od roku 1982/83 používali dva třípásmové Crossovery Electro-Voice, plynule přeladitelné se strmostí dělících frekvencí 18dB/okt. Aparát hrál pouze v Tri-Ampingu. Použití pasivní vyhýbky v Bi, Tri-Ampingu by byla zvrhlost. U výškových driverů lze dát do série kapacitní reaktanci, což je (vlastně výhybka 1. řádu) jakási dodatečná ochrana. V mém případě mám u ND940 zapojený kondenzátor 22M.
Takže u domácího poslechu hudby při nízkém, optimálním výkonu se určitě nebojím používat analogovou vyhýbku smile

Co se týká DSP v mém PA ozvučení, pro tento účel mám „levnějšího zástupce“ t.racks DSP206. U Thomannů je ke stažení software, můžeš si s tím cvičně pohrát a srovnat charakteristiku pro ND940 big_smile

Od jaké frekvence ten koník 22M odrezava basy? Rád bych takovou ochranu v biampu taky použil.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Fc = 1 / (2*Pi*R*C), pro R=8 Ohm a C=22uF to je 904Hz (-3dB pokles). Jinak se tomu rika horni propust 1. radu.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

opatřil jsem jednou vrstvou oleje a povrchovkou se prozatím nebudu dál zabývat - stále existuje možnost že zvukovody vyletí komínem (uvítam doporučení a připomínky). Osadil jsem na driver, sedí to hezky. Tento týden jsem na služebce. V příštím týdnu ztuču improvizovanou bednu (rozměrově shodnou s návrhem) a proměřím třeďák a výšku.

Budete mi ochotni pomoci s odlaďováním výhybky? Ve smyslu doporučení a připomínek k měření a výstupům ze simulací?? Díky

https://i.postimg.cc/BjD0py4B/DSC04039.jpg https://i.postimg.cc/mcsG5wrf/DSC04040.jpg https://i.postimg.cc/Ppfnt5ZS/DSC04041.jpg https://i.postimg.cc/cKBNynKK/DSC04042.jpg

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

pet007
Takže na 904Hz už je ten pokles -3dB?

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Ano. https://www.electronics-tutorials.ws/fi … ter_3.html A pochopitelne ten filtr taky meni fazi......

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Trochu jsem pokročil s návrhem.

Definitvně jsem se rozhodnul, že zvukovody budou černé. Ať jsou ty měniče všechny stejné. Pro střeďák jsem nakonce použil 5l uzavřenku (zejména s ohledem na objemové možnosti) Při akceptovatelných rozměrech mám vnitřní objem skříně pro dvě LABky 150 litrů. Vzhledem k nízkému ladění 24Hz a požadavkům na světlost BR jsem musel použít zalomení.

Včera jsem poklížil čela, přes víkend na bednách asi něco udělám.

https://i.postimg.cc/N9HQtLJt/MK2.jpg

Re: Sloupovky pro zapřísáhlé PA-čkáře

Začíná se to pomaličku rýsovat.

Čela už jsou nahrubo hotová, chybí to profilování nahoře a ještě pár drobností.

Korpusy jsou z bukové překližky. Nakonec se na celý obvod ještě naklíží 12mm masivního modřínu.

https://i.postimg.cc/XZgsBWzt/DSC05588.jpg https://i.postimg.cc/n9X2WDht/DSC05589.jpg

https://i.postimg.cc/pyrsrgY1/DSC05590.jpg https://i.postimg.cc/DJyBqDV0/DSC05591.jpg https://i.postimg.cc/wyfFFVHV/DSC05592.jpg