Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač LM386

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: Zesilovač LM386

Ahoj mám takový problém postavil jsem dva zesilovače s LM386 po zapnutí vše fungovalo hak má. Akorát zesilovač trochu šuměl ale tomi nevadí. Ale po pripojeni tandemového potenciometru  50k/G zesilovač vydává brum ale když potenciometr vytočím uplne na plno tak už to žádný brum nevydavá. Prosím o radu čím to může být děkuji

Re: Zesilovač LM386

LM386 je trochu "problémový" integráč - asi bys měl začít tím, že sem dáš schéma zapojení, vč. napájení.

Re: Zesilovač LM386

Nevhodně vedená zem.

Re: Zesilovač LM386

Overena dps

http://opamp.wz.cz/lama2/lama.htm

Web

Re: Zesilovač LM386

martin1980: O jakém integráči se bavíme. LM386 nebo LM3886? Jsou to naprosto odlišné zesilovače.

Re: Zesilovač LM386

Jedná se o zesilovač LM 386 v pouzdře dip8 výkon asi 0.8 W. Ake když ten potenciometr vyřadím tak to jenom șumí čím to může být?

Re: Zesilovač LM386

Samotným IO LM386, prostě ten šváb šumí sám o sobě. Jestli to máš na sluchátka poohlédl bych se po něčem schopnějším.

(upravil Otas 3. 1. 2019 20:09)

Re: Zesilovač LM386

Ano, ano, vyhodil jsem ho a šum se snížil při staženém potenciometru ze 195 uV na 9 uV, čili zhruba o 26 dB (jak jsem sem kdysi napsal https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=22735 ). Doporučuji LM386 darovat nepříteli smile.

Re: Zesilovač LM386

já jsem zesík s LM386 používal kdysi jako sluchátkový konec ke krátkovlnému přijímači (amatérská pásma) a pomohla mi ho umravnit přibližně takováto úprava:

https://www.transkommunikation.ch/datei … lifier.pdf

ovšem hi-fi od tohoto švába čekat opravdu nelze ...

Re: Zesilovač LM386

LM386 je takovy jaky je.
Do KV prijimace, nebo maleho TRX, jako je pixie a pod, to vyhovuje, ale musi se to umravnit.
Pokud chces na to poslouchat neco jako je muzika a nejenom pipani, nebo chrchlani SSB, skratka neco trochu HiFi, to moc dobre neni.
Zalezi take na tom, jaky ucel to ma plnit.
Pokud mohu nesmele doporucit, tak jakykoli modul ze svabem od Diodes Incorporated, treba PAM8403, ti udela vetsi radost.
Take zalezi jak to cinan zmrsil a co tam osadil, jako filtraci na vystupu, ale i kydyby nic, i to bude hrat lepe.
Nemylim li se, tak PAM8406, lze prepnout jak na D, tak AB, moduly stoji par korun a upravy se daji provadet celkem lehce.
Lze stim lze hrat i na sluchatka a nejak to ani nesumi.

Re: Zesilovač LM386

Pánové děkuji vám za odpovědi. Jenže já tento zesilovač už mám postavený. Je to zesilovač jednomu známému který moc neslyší no skoro vůbec neslyší. Tak si myslím že to ami nepozná jestli to šumí nebo ne. Každo pádně kdyby to bylo pro někoho kdo má sluch jako rys tak se budu snažit postupovat jinak.

Re: Zesilovač LM386

No Martine1980, píšeš, že brum při vytočení potenciometru na max. zmizí. Jestli Ti zmizí i při vytočení na minimum, tak to může způsobovat špatné stínění (nebo dlouhé dráty) mezi vstupem vlastního LM386 a běžcem potenciometru. Tedy: Pokud máš vstupní potenciometr 50k, není to hodnota nijak závratně velká, ale už není rozhodně úplně malá. Pokud se Ti naindukuje brum z okolí do vstupního drátu mezi potenciometr a vstup LM386, tak Ti zmizí při vytočení na nulu - naindukovaný brum se zkratuje na zem a stejně i při vytočení na maximum - naindukovaný brum zkratuje přes vnitřní odpor zdroje signálu. Takže brumět to bude nejvíce zhruba uprostřed (přesně uprostřed ne, protože potenciometr máš určitě logaritmický - audio). Toto ale platí pro elektrickou složku elektromagnetického vlnění. Pro magnetickou složku ne. Pokud má potenciometr kovové pouzdro, je nutno ho také ukostřit. Jinak samozřejmě ten brum může způsobovat dalších několik důvodů. Neznáme napájení a uspořádání Tvého zesilovače. Pokud je napájen z baterek, s velkou, téměř stoprocentní pravděpodobností to bude způsobené tím, co jsem napsal. Pokud ze sítě přes trafo, bude to složitější.

Jinak, LM386 je opravdu pro jiné účely. Dobrou službu odvede v komunikačních zařízeních, m.j. i díky velmi malému přechodovému zkreslení je vhodný do již zmíněných přijímačů SSB, kde zesilovače typu MBA810 způsobují přímo katastrofu při malých signálech, přechodové zkreslení jako každé jiné zkreslení je nelineární záležitost. Všechny kusy MBA810 ne, ale hodně jich ano. LM386 je levný a poměrně praktická věc. Ale ne jako koncový stupeň pro reprodukování hudby (byť jen pro sluchátka).

Re: Zesilovač LM386

Přesně tak jak jsi popsal jiku: brumí to jen na prostředku dráhy při vytočení potenciometru na min. to nebrumělo vůbec ani na max.  jen u prostřed trochu jsem si pohrál se zeměma trochu se to srovnalo. Dám na tvoje rady a zkusím ještě u kostřit tělo potenciometru se zemí a uvdim co to udělá. Jinak to napajím přes trafo je to zesilovač na sluchátka pro jednoho z známého dědulu co vůbec neslyší. Ještě jednou diky moc tobě i všem za rady.

Re: Zesilovač LM386

Ještě zkusím kabliky odstínit feritovým kroužkem a pak poreferuji

Re: Zesilovač LM386

Jinak pro lepsi prehled, pokud by si stavel, nebo delal znovu nejaky PA pro sluchatka, pripadne by si to potreboval znovu, tak pouzij klidne MAX4410. To je obvod, ktery funguje na velmi nizka napeti, ma vl. menic napeti a bude pracovat na dve tuzkove baterie, nebo na jeden clanek LiIon.
Samozrejme se nevyplati doma doma vyrabet plosny spoj, ale da se to nabastlit na universal, je kolem minimum soucastek.
https://datasheets.maximintegrated.com/ … AX4410.pdf
Levnejsi je vsak vzit hotovy modul z Ciny, predci jenom to ma i potenciometr a take stabilizator, ktery lze vyradit, v pripade ze to pouzivas na 5V napajeni a vic..
https://www.aliexpress.com/item/Aiyima- … 64d5abffd1
Ja osobne mam radeji TPA6120, ale ani ne tak pro HiFi, jako spis pro aplikace kolem radii.
Potrebuje vsak symetricke napajeni a je takove neprenosne, spis na doma.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa6120a2.pdf
Samozrejme cinsky modul, pokud se ucese, je levnejsi, jako tomu delat vlastni desku.
https://www.aliexpress.com/item/CIRMECH … 64d5abffd1

Ja vim, ze to pro otrle bastlire, neni to prave a zadne HiFisticke orgie to nejsou.
Par vlaken se zde na strance resi opravdicke sluchatkove zesilovaci orgie, ale to je jina liga, pro ty, co maji spoustu casu, nejenom na stavbu, ale i na shaneni soucastek, kondezatory pocinaje, tranzistory nekonce.

Nic mene pro zakladni zesileni sluchatkam, vyhovi i ten LM386.
Na aplikace pro vyssi impedanci zateze, jako je sluchatko, ale sou nejake zasady, neco malo v katalogovem listu lze najit.
Tam neni vhodne jit stimto zesilovacem na vyssi impedance, do zateze, jako je 32R, umi se to i rozkmitat.
Dodrzet zakladni doporuceni layoutu, se na univerzalce uplne idealne neda, ale da se vychazet z urcitych moznych vedeni dratu, aby se to podobalo a pak to nedela moc problemu.
Brum jakykoliv, pri reseni a odstranovani, je takova mala skola, pro kazdeho bastlice, ktera te posune zas kousek dal.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm386.pdf

Re: Zesilovač LM386

Zkoušel jsem to co mi poradil (jik). Tak že spojil jsem pouzdro potenciometru se zemí a ještě jsem to pojistil feritovým kroužkem brum se snížil tak o 60%. Ale stejně tam slyšet byl. Někde kdysi dávno jsem narazil na článek že by brum mohl zpusoboval brum z tráfa použil jsem trafo s více vinutími a tak jsem zkusil jen tak na zkoušku přepojit kábly po zapnutí bylo po brumu. Ale stejně vám děkuji za pomoc a rady pánové děkuji.

Re: Zesilovač LM386

zemní smyčka

Web

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač LM386

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£