Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 37 z 37]

(upravil kaed 23. 1. 2019 8:44)

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Tohle je moje oblíbená varianta modulu, už jsem s ním těch minizesilovačů udělal několik.
Já bych to bez ochrany repro vůbec k reprákům nepřipojil. Zkoušel jsem to vypnout a zapnout  několikrát, při vypnutí se něco málo ozve, ale je to stovnatelně hlasitý jako cvaknutí relátka, takže neřeším. Napájení modulu mám přes relé, zdroj je kvůli nabíjení z USB zapnutej pořád. Za kontakty relé mám ještě 4G kondenzátor, aby zdroj stíhal ve špičkách s 4 ohm repro, možná proto je to potichu, že napětí jde dolů podstatně pomalej...
Na modulu máš ještě vstup mute, můžeš ho aktivovat dalším kontaktem relé při vypnutí, to by taky mohlo pomoct.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Trochu si to při vypnutí škytne, ale nějaká zásadní rána to není. Zkusil jsem do napájení dát 2200uF kondík, ale nepomohlo to. Tak buď zkusím najít nějaký malý modul s ochranou repro, který by se mi do krabičky vešel, nebo zkusím ten mute. Mute se ovládá kladným napětím, nebo připojením na zem? Nějak k tomu číňani nedali návod big_smile a pokud kladným napětím, tak kolik? Stačí mu 5V z USB?

(upravil Hippo007 23. 1. 2019 15:39)

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Podle datašítu vstup na švába je kladným napětím větším než 2V, max. přípustná velikost je rovna napájecímu napětí. Těch 5V by mohlo stačit.
(Mute ... signal for fast disable/enable of outputs (HIGH = outputs Hi-Z, LOW = outputs enabled). TTL logic levels with compliance to AVCC.)

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Dík, ale ono to s tím mute asi stejně nepůjde. Zdroj zesilovače je ovládán napětím na USB televize, takže když zmizí napětí USB (vyplá telka) tak se vypne i zdroj, takže pak už není odkud brát napětí pro mute. A lupne to až po vypnutí.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

ochrany používám tyhle: prej 55x50mm. Ale ten zvuk při vypnutí to asi neřeší. Kámošovi se podařilo jeden TPA odpálit (napájení přes 25V a plnej výkon) a byl rád, že tu necelou stovku do toho vrazil.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Díky za odkaz, ten by se tam asi mohl vlézt. Lupnutí při vypnutí by právě mohl řešit, protože odpojí repra dřív, než klesne napětí ze zdroje a udělá to ten zvuk. Mezi vypnutím napájení a tím zvukem je asi 2s prodleva. Blbé ale je, že ten modul potřebuje aspoň 12V, chtělo by to něco co umí fungovat na těch 5V z USB. Dal by se tam sice dát malý step-up modul, ale to už se z toho stává docela komplikovaný bastl smile

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Nevyřeší, ale to lupnutí je fakt slabý, aspoň u mě. a přibyde lupnutí od těch relátek big_smile  Jedině že by byla ta ochrana repro napájená z jiné větve zdroje, kde by byla minimální filtrační kapacita. Já to dávám na těch 24V co je připojenej TPA, prostě co nejjednodušej.
P.S. já ten zes vlastně nikdy nevypínám, stejně jako PC, takže o tomhle jevu jsem se dozvěděl až dnes.

(upravil Jory 23. 1. 2019 23:37)

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

No já měl za to, že ochrany repro se vždy připojují na sólo zdroj napětí, a to takový, který nemá žádnou filtraci (a kolikrát je přímo z malého trafa bez usměrnění, pár diod na usměrnění je pak na desce ochrany). A to z důvodu, aby ochrana vypla dřív, než se začnou ozývat pazvuky z vybíjejícího se zdroje. v SW to tak mám, ochrana má vlastní trafo a vypne hned jak sáhnu na vypínač (zesilovač SW taky při vybíjení dělá kravál, ale u toho velkého repra už je to fakt rána). Proto by neměla být ochrana zapojená na zdroj zesilovače, ale na něco rychlejšího. Takže buď to USB, nebo malé trafíčko. USB má ale jen 5V a s tím asi ochrana pracovat nebude, teď jsem se díval na nějaké moduly a všechny mají 8V+ nebo 12V+. Cvakání relátek mi moc nevadí, ona cvaká i samotná telka, ale to lupnutí v repro není moc příjemný zvuk big_smile ale aspoň není moc hlasitý.

EDIT: ještě mě napadla jedna možnost - napojit ochranu na zdroj modulu zesilovače, ale před filtrační kondenzátor. Takže modulu ochrany dojde šťáva dříve, než koncovému zesilovači a vypne dřív. A ideálně tam dát ještě nějaké diody či jinou věc, která má ztrátové napětí, takže modul ochrany nebude mít plných 24V ale třeba jen 12V a pak vypne už při malém poklesu napětí.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Ty v tom zesu nemáš spínanej zdroj? Já teda jo, a pak by teda musela být daná další usměrnovací dioda přímo na impulsní trafo zdroje, a kondenzátor tam dát třeba jen 10mikro. Ale nikdy by mě nenapadlo si s krámkem za pár korun takhle vyhrávat a dávat tam věci, co jsou jenom v hájendu, v komerče i poměrně seriózní tohle nenajdeš... Další trafo, další vinutí, další místo na desce a v bedně, další prachy...

(upravil Wili 24. 1. 2019 11:00)

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

TPA ma integrovane vsetky mozne aj nemozne ochrany vratane DC ochrany s prudovou poistkou. Aby TPA pri zapinani nelupol, (je jedno ci relatkom alebo cim, proste po privedeni napajania) ma na to presne definovanu zapinaciu sekvenciu kedy reset pin podrzi na zemi kym sa neustalia napatove pomery v budici, tato sekvencia je presne nadefinovana v datasheete, a robi sa to bud cez MCU alebo TPS3802.

Kaed ked uz si tolko laboroval s TPA skusal si menit spinaciu frekvenciu? napr. ci je nejaky pocutelny rozdiel medzi 450kHz alebo 600kHz a pod... ?

Akurat mam rozobrany FXaudio TPA3250 a "osahavam" si novu technologiu a co to umi a som dost prekvapeny. Uz sa chystam na TPA3255, schemu mam rozkreslenu uz len navrhnut dps smile pri pratani sklepu som objavil klasicky lga1151 boxovany intel chladic, takze by som to raz spravil nejako univerzalne aby sa na to dal montovat lacny a efektivny chladic z CPU smile

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

kaed: jojo je tam spínaný zdroj. No mi se s tím taky nechce moc párat, cpát tam bambilion modulů, zdrojů a traf. Být to klasický zesilovač tak tam říznu ochranu s vlastním zdrojem a hotovo, ale když to je takový malý žebrák k TV tak mi to přijde zbytečné. Proto původní otázka byla, jestli to lupnutí nejde potlačit nějak jednoduše smile

Wili: pár TPA modulů jsem v ruce měl a nelupal žádný (ať už ten původní s TPA3116 nebo TPA3251 který mám u PC), ale tenhle prostě lupe při vypnutí. Při zapnutí je ticho, ale u vypnutí si škytne.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Možná to dělá něco okolo těch OZ, třeba by stačil větší kondenzátor za 12V stabilizátor, aby spadlo napětí na TPA dřív, než na těch OZ...

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Možná tam zkusím dát jiný kondík, je to za chvilku a aspoň si vyzkouším, co to dělá (zkusím větší i menší, ať je sranda).

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Tak jsem si s tím kondíkem pohrál (teda doufám, že to byl ten správný. Na modulu jsou jen dva, tak jsem usoudil, že pro 12V napájení je ten menší hned za LM317) a změna kapacity nemá vliv. Zkoušel jsem 5x větší, zkoušel jsem menší, zkusil jsem to  i bez kondíku. Žádná změna.

A ještě jsem si všiml jedné vlastnosti - při zapnutí se sice neozve lupnutí, ale repro se pomalu vysune a zase vrátí zpátky (asi nějaké stejnosměrné napětí než se to ustálí). U vypnutí to dělá taky, ale ještě to lupne.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Tvl a nechceš si raději postavit nějaký malý diskret do 50W? K TV až až. Dáš menší napětí a budeš tam mít ještě silnou rezervu. Než si hrát s tou čínskou mršbou.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

On už si jenom vyhrává. To TPA má tak malej klidovej odběr, že bych to nevypínal, a tím pádem nemusíš řešit nějaký lupnutí. Kdo nevyzkoušel TPA3116 neví, co je dobrej zesilovač smile
Na slepým testu zesilovačů slovutných značek nebyl hodnocenej jako nejhorší, tak to by snad stačilo.
Vzhledem k nesymetrickýmu napájení OZ se tam určitě při zapnutí něco musí odehrát, než se nabijí kondenzátory a ustálí se "umělá zem" pro OZ.

Re: Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

j_paseka: no moc nechci, dostal bych se totiž zase na začátek a musel bych řešit kde sehnat modul zesilovače, jaký zdroj, ochranu, napájení pro ochranu a pak to zase ladit. Nechce se mi drbat (a na složitější věci nemám ani potřebné znalosti či vybavení) s vlastními DPS a pájením, takže přichází v úvahu jen hotové moduly. A aby to nebyl cenový a rozměrový nesmysl tak jsme zase u modulů z číny, takže bych byl na začátku celého kolečka, kdežto teď už jen ladím detaily.

Navíc jak píše kaed, ten TPA3116 hraje opravdu moc pěkně na to, jaký malý zdechlák to je. A teď ani nevím, jestli se hotové moduly s tímhle čipem dají sehnat i od někoho jiného, než od číňanů? Možná by byly vyladěnější. Pro malé výkony už bych nic jiného nebral, pro vyšší výkony pak PurePath bratříčky (TPA3251, 3255, 3250 apod.).

Možná to vyřeším tak, že tam hodím druhé relé, které odpojí reproduktory hned jak zmizí napájení z řídícího USB. Malý odběr toho modulu mi nevadí, jde spíš o bezpečnost, nechci nechávat čínské zdroje pod napětím když nejsem doma.

Příspěvky [21 až 37 z 37]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Automatické zapnutí zesilovače - audioswitch?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£