Téma: Výkonové konce k quadral Aurum Montan 8

Rád bych si poslechl pár názorů co se týče výběru koncového stupně k sestavě uvedené v nadpisu tématu.
Momentálně jsou Montany napájeny z AV receiveru Marantz SR7009 a běží v režimu Bi-Amp. Zdroj zvuku je převážně také z receiveru a to buď to FLAC formáty přez USB port, Spotify popřípadě internetové radio. Jediný analog je připojený gramofon Dual.

Můj požadavek je využití plného potencionálu reprosoustavy při poslechu hudby. Myslím že momentálně připojený Marantz, byď je na tom zvukově i výkonově docela slušně, nevylechtá z dané soustavy všechno její kouzlo.

Osobně pokukuji po zesilovačích Vincent, Marantz, AudioLab, Rotel atp. více bych se přikláněl ke dvoum monoblokům u kterých by výkon neměl klesnout pod 150W na 8Ohm.

(upravil djmayo 28. 11. 2018 19:33)

Re: Výkonové konce k quadral Aurum Montan 8

Nesom HiFista, ale rozdiel medzi 125W súčasným a 150W plánovaným zosilom bude takmer zanedbateľný a prejav skôr bude súvisieť s kvalitou zosilu, a podaním hudby a dynamikou (DF), než výkonom. K týmto reprosústavám, ak mám brať že údaje v špecifikácii sú reálne by bol odporúčaný zosilňovač z výkonom od 200 do 300W/kanál, keďže ti 125 nestačí skôr sa prikloním k číslu blízkemu hodnote 300. Výrobca udáva impedanciu 4-8 ohm čo mi dajak nejde do hlavy... neviem čo robia dva verzie alebo HF sekcia je 8 ohm a basová 4 ohm (občas/bežne sa to tak robí).

Re: Výkonové konce k quadral Aurum Montan 8

U uvedených 150W bylo připsáno, že výkon konce by neměl KLESNOUT pod tuto hranici. ±200W RMS na kanál bude zcela dostačujících.
Tím plným potenciálem nebylo myšleno pouze maximálně zatížit velkým výkonem zesilovače reprosoustavu. Jde spíš o lepší kontrolu na basech, prokreslenější reprodukci a detail.

Je lepší mít dostatečnou rezervu ve výkonu zesiovače, než ho trápit a tím se dostávat do zkreslování. Krom toho si tyto sloupy zaslouží dobré "krmení".

Údaj 4-8Ohm najdeš na většině reprodrukotrů. Beru to jako jakýsi rozptyl reprosoustavy. Ty stejně nemají v celém Fq. rozsahu lineární průběh impedance. Nedivil bych se kdyby při měření u některých nizkých Fq. chodily i pod 4Ohm. To je ale na jinou debatu...



Má někdo zkušenost např. s Vincent SV234 ?