Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Bi-Amping, LF výhybka do signálové cesty

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [2]

(upravil W1shmaster 23. 4. 2018 12:11)

Téma: Bi-Amping, LF výhybka do signálové cesty

Mám doma B&W CDM9NT, u kterých jsem vyměnil elektrolyty ve výhybkách za svitky (samozřejmě s příslušnou korekcí odporů). Ještě jsem zvažoval nahradit feritové cívky v basové sekci vzduchovýma. Abych zachoval odpory cívek, jejich velikost by byla dost nepraktická. Používám bi-amping, napadla mě tedy jiná cesta - obejít úplně basovou výhybku, měniče připojit přímo na terminály a umístit výhybku do signálové cesty před zesilovač. Obnáší tohle řešení nějaké problémy, které je dobré uvážit? Jaký typ filtru by bylo nejlepší použít (LCLC, RCRC, aktivní filtr). Je potřeba řešit vstupní a výstupní impedanci filtru umístěného do signálové cesty? Vstupní impedance zesilovače je 47kohm, výstupní impedance Pre-Out předzesilovače není uvedena. Odchylka v hlasitosti není problém, na předzesilovací části je možné ji korigovat.
Tohle řešení je také velice praktické v tom, že původní výhybka zůstane v repro v aktuálním stavu a její zpětné zapojení je otázkou pár minut.
Doplním původní výhybka je L 2,5mH - C 150uF (R 0,33ohm) - L 1 mH. B&W ji používá úplně stejnou ve všech řadách a všech generacích, takže v tom žádné specifické přizpůsobování není.

Re: Bi-Amping, LF výhybka do signálové cesty

Žiadne LCLC filtre sa v signálovej ceste nepoužívajú. Napodobniť pôvodný priebeh pasívnych filtrov alebo skôr výslednej frekvenčnej charakteristiky bude tažké keďže bežne do toho "kecá" premenlivá impedancia reproduktoru, to hlavne stúpajúci odpor vplyvom indukčnosti cievky a rezonancia basáku. Ide o ten peak nad minimom kde je ladený BR. Vo výsledku by to potom mohlo mať málo basov.

Keď rád kutíš postav si nejaky DIY projekt a skúšaj tieto veci na tom. Idealne s DIY zosilňovačom (napríklad hotová stavebnica od CW) a komponentami celkovo. Zaradiť aktívnu výhybku medzi továranské komponenty je tiež dosť nepekné riešenie. Ja by som aktiv na takto malé basáky ani neriešil...

Příspěvky [2]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Bi-Amping, LF výhybka do signálové cesty

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£