Téma: Strašně dobře,hrozně hezky...

Snažím se celý život učit a před pár roky jsem byl upozorněn na různé kombinace pozitivních a negativních slov navzájem.Myslím že mi každý člověk zajímající se o psychologii potvrdí že když někdo zmíní že se mu např. něco "hrozně líbilo",že to až taková sláva ve skutečnosti nebyla.Sám jsem tyto pro mě dnes již nesmyslné kombinace slov přestal používat.Když,tak vkládám slovo velice.V běžném hovoru na to přátelé taktně upozorňuji,u cizích je mi to jedno,zkrátka jen vím co doopravdy slyším.Co mě ovšem zaráží je to,že se výše uvedené používá i v médiích.Slýchávám např.:Jsme hrozně rádi,že jste zavítal k nám do pořadu a pod.Slyšeti toto je pro mě jak facka,ale taková divná,jak milosrdná.
Zde bych se rád zeptal starších pamětníků zda tomu tak bylo i dříve nebo je to fenomén dnešní doby?Děkuji.Honza,ročník 79.

(upravil sagitarius 30. 1. 2018 18:01)

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

No co si pamatuju, tak se tahle slovní spojení používala vždy (alespoň posledních 53 let, co tu straším).
Jenže je třeba si uvědomit, že zrovna to co jsi zmínil, nejsou dvě různá slova, ale fráze, která dává jiný smysl, než samostatně použitá slova. V mnoha jiných jazycích je toho spousta, a jikdo se nad tím nepozastavuje.

Web

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Ano, toto spojení je a bylo běžné. Když jsem byl malej, tak jsem se pozastavoval nad také běžným vyjadřování ve stylu: Věta začíná výčtem nějakých skutečností (věcí) a končí obratem "a v neposlední řadě (to a to, prostě něco) a tečka. Jak to, že vždycky řeknou "v neposlední řadě" a přitom je ta skutečnost uvedena jako poslední.
Samozřejmě dnes vím (nebo spíš už hodně dlouhou dobu vím smile ) co se tím chce říct. To jenom mně teď napadlo, podobných obratů se dá najít hodně.

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Díky pánové.jik mi připomněl rozhovor kde tazatel začal superlativy o městě ve kterém žije a rozhovor končil:Už žiju 20 let v tomhle zk.....ým městě:-)
sagitariusi,ano fráze,jenže,tedy když by mi někdo něco chválil a řekl by mi že se mu to líbilo hrozně moc,nebyl bych z toho nadšený.Někdo by asi byl,někdo i moc.A někdo i hrozně moc:-)Slyším hrozně na prvním místě a dál už mi přijde vlastně úplně jedno co hrozně to bylo,prostě to bylo hrozně...Myslím že v tomto se shodují i psychologové,ale nejsem odborník.Mám jen základy od armády a tam toto téma nebylo,teda myslím.

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Co vím,tak se toto spojení používá především mezi omladinou.Tam je použití extrémních výrazů žádoucí a vyvolává tu správnou reakci.Osobně jej přestal používat vcelku brzy právě pro ten protimluv...

(upravil PB 31. 1. 2018 8:31)

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Hezká je Orwellova esej z roku 1946:

http://www.orwell.ru/library/essays/pol … h/e_polit/

jinak podobný jako strašně dobře je hi fi.

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Takových výrazů je víc a pochází už z hodně dávných dob, kdyby to někoho zajímalo, může si počíst....
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=554

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Mě to zajímá,díky.Pročtu.Toto téma mě hrozně zajímá:-)

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Ten článek by měl být z roku 1919 a jestli jsem dobře pochopil, tyto výrazy původně vznikly v pražském argotu.

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Taky slova "hrozně a strašně" nepoužívám ve spojení s něčím konstruktivním. V práci to kolegyním taky vytknu, ale aspoň si to uvědomí, že je to "špatně".

Web

Re: Strašně dobře,hrozně hezky...

Nejsem sice pametnik, ale toto slovni spojeni se objevilo uz v serialu Nemocnice na kraji mesta z roku 1978 (scenar J. Dietl). Doktorka Cenkova rika svemu pacientovi a milenci v jedne osobe na zahrade "Je tu hrozne krasne". Neni to novodoba zalezitost.