Téma: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Zdravím všechny uživatele brouzdající fórem,

hned v úvodu bych se chtěl omluvit, jestliže existuje vlákno, které by se již zabývalo problematikou, o které mám v plánu níže pojednávat - já ale žádné relevantní vlákno nenašel, tudíž jsem se rozhodl založit vlastní. Toť úvodem.

Dostal jsem za úkol navrhnout třípásmovou reprosoustavu, přesněji její výhybku. Nicméně mé zkušenosti jsou nulové, vzhledem k tomu, že nejsem zas takový fanoušek elektrotechniky a tento projekt na mne zbyl (jsem spíše do ekonomiky, nešťastný výběr). Chtěl bych Vás, uživatele fóra, na kolenou poprosit, zda-li by byl někdo tak dobrosrdečný a pomohl mi s výběrem součástek, které budu potřebovat a mírně mě nasměřoval (ideálně nějak zkráceně popsal postup a osvětlil hlavní body, na které dát pozor). Jak jsem již napsal na začátku, musím zapojit soustavu a navrhnout výhybku + navrhnout skříň. Nic z toho jsem v životě nedělal, tudíž je to pro mě utrpení.

Nároky nemám prakticky žádné, soustava by měla pouze hrát - to pro mne bude veliký úspěch! Náklady víceméně neřeším, reprosoustavy nehodlám nadále využívat, tudíž čím levnější, tím lepší. Mým cílem je pouze splnit požadovaný projekt a nadále se tím (pravděpodobně) nezabývat.

Na závěr bych chtěl pouze opakovaně podotknout, že jsem si projekt nevybral, nýbrž mi byl přidělen - proto se omlouvám všem nadšencům, kteří se budou tlouct do hlavy, co to tady píšu. Předem díky všem, kteří budou mít chuť pomoct laikovi v nouzi.

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

A co google, to používat umíš? asi ne. a vyhledávání tady na fóru? Pro jistoru, tam, kde jsou tři typy reproduktorů, je to pravděpodobně třípásmo. A to bys pravděpodobně chtěl ukončit střední školu maturitou? Na jakým oboru, abych věděl, kde si dát víc pozor. Nebo se snad jedná o nějakou VŠ technického směru?

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Díky za odkazy, chtěl jsem poradit cíleně, než dávat více témat do kupy a udělat si v tom nepořádek. Proto nové téma. To, co jsem chtěl bylo doporučení součástek.

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Proč nekoupíš něco na Aukru nebo v bazaru?

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Díky za tip, každopádně si nejsem jistý, zda-li by to prošlo, proto jsem chtěl zkusit postavit reproduktory na vlastní pěst. Zkusím se mrknout na bazary, jestli najdu něco relevantního.

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Kup něco (v tebou přijatelné cenové relaci) a pokud to bude běžná komerce, tak tam bude pravděpodobně hodně ošizená vyhybka... Pak se můžeš vyřádit (nejlépe s mikrofonem), v nejhorším jen dle teoretických vzorečku, případně hledej inspiraci zde na webu.

Lepit bednu a dělat povrchovku (slušný lak) je téma samo o sobě...

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Mam hloupou otazku.
Proc 3 pasmo?
Kdyz chces stavet, nebo musis,  zkus to od piky, treba jednopasmo, ale hodne siroke.
Ja vim, ze je to mozna slozitejsi, jak zmrsit vicepasmovy reprak, ale tam se mnohe muzes naucit.
Sam sem po letech utekl od vicepasmovych soustav, postupne sem ubiral pasma, az mi zbyl jen jeden menic na kanal..
Dnes neni problem postavit vicepasmove soustavy. Mereni a pocitani, konstrukce a menice, materialy, vse je dostupne. Neni to ale levne, nic mene ani nikdy nebylo.
Ale aby to nebylo jak konstrukce z pred 30 let, ale opravdu to parametricky melo nejaky vysledek, tak to je tezka uloha.

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

dvoupásmo plně vyhoví, středobasáky mohou být event dva stejné v sestavě, výhybka max.jednoduchá, podobných výrobků jsou snad desítky značek, okopírovat nějakou vhodnou (rozměry a osazení, zapojení) by šlo nejsnáze

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil zuki 30. 1. 2018 11:45)

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Fildapping napsal:

Zdravím všechny uživatele brouzdající fórem,

Dostal jsem za úkol navrhnout třípásmovou reprosoustavu, přesněji její výhybku. Nicméně mé zkušenosti jsou nulové... Předem díky všem, kteří budou mít chuť pomoct laikovi v nouzi.

Nevím proč někteří řešíte 1 a 2 pásmo?!? I když 2 pásmo je o dosti jednodušší... smile Ale, nepředpokládám, že by zadavatel slevil z úkolu (zadání)...

Bude trošku problém sehnat 3 pásmové levné bedny, ale občas je to k mání, např: https://aukro.cz/tricestne-reproduktory … 6922262279

Re: Třípásmová reprosoustava, nízké nároky, amatér

Nevíme o něm (uč.š/sš/vš) a jeho zadání žádné podrobnosti a on neví o stavbě reprosoustav vůbec nic.
Zadání mohl dostat třeba - vyber vhodné reproduktory pro 3 pásmové reprosoustavy. Ze známých kmitočtových charakteristik zvol dělící kmitočty. Navrhni použití 6/12/18dB výhybky a vypočítej dolní / pásmovou / horní propust při respektování jmenovitých impedancí jednotlivých reproduktorů. Víme, jak by to hrálo, ale o zvuk by se v tomto případě asi nejednalo. Nápad s koupí starších reprosoustav by v tomto případě ušetřil peníze, ale musel by si změřit aspoň frekvenční charakteristiky reproduktorů a vzájemný poměr jejich citlivostí.
Nebo dostal za úkol návrh 3 pásmových reprobeden, kde má respektovat náhradní schéma reproduktorů, komplexní výpočty a pak je to úplně jiný případ. Měření TS parametrů, frekvenčních charakteristik, návrh výhybky - jak, ručně? Nebo pomocí programů - xover, lspcad apod.?
No každopádně koupě starších reprobeden je dobrý začátek, který ušetří spoustu peněz a práce. Jen je třeba zvažovat jejich výběr s ohledem na osazení reproduktory a na zadání práce.