(upravil JiX 21. 1. 2018 15:39)

Téma: Reprobedny do sokolovny

Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem reprobeden do sokolovny. Cenový limit je +-20 000, ale ideální cena je spíše 15 000.

Co máme:
- Bedny RH Sound 12/2/250P , které kdysi někdo pořídil - jsou poškozené pádem (váhou magnetu se ohnul se koš 12"), takže potřebujeme náhradu
- Zesilovač s Yorkville MM4D, 150W/4Ohm se základní EQ
- Sokolovnu 20x10x6m s parketami. Prostora je úplně bez tlumení, takže s hroznou ozvěnou.

Co potřebujeme:
- Bedny pro ozvučení cvičení. Vetšinou se nepoužívá mikrofon, takže se přes hudbu mluví/kříčí = bedny nemusí hrát nahlas, ale spíš dobře
- Bedny musí být přenosné pro 50kg holku, protože se uklízí do skříně. Stávající RH Soundy jsou tak rozměrové maximum.

Nechci měnit zesilovač, protože bez problémů stačí a funguje, takže jsem koukal po pasivních 12" a 10". Hi-Fi bedny by asi byly zvukově vhodnější, ale mám strach, že by nevydržely přenášení. Zvlášť když nemají madla. V PA se neorientuju, ale našel jsem:
- RCF ART310 MKiii - https://www.muziker.cz/rcf-art-310-mk-i … ve-speaker - menší, lehčí, super je madlo nahoře
- Megaton EMC121 - http://www.prodance.cz/emc121m-lak.html - už dost velké, ale asi budou hrát o dost lépe, otázka jestli to potřebujeme


Poraďte/kritizujte.
Diky moc.

Re: Reprobedny do sokolovny

Išiel by som asi do 12", prípadne 10" čo zahrá lepšie basy. Vzhľadom k zosilňovaču by boli primerané aj lacné JBL JRX212, alebo 10" EV ELX200-10. Aj tak by som radšej išiel do aktívu napr. EV ELX12P je podľa mňa na také použitie adekvátny. Ak to ma byť čo najmenšie tak EV ZX1-90 (je aj pasiv aj aktiv verzia), na to že to je iba 8" hrá to basy fakt luxusne aj keď za cenu čosi nižšej citlivosti, zvukovo tiež OK príjemné skoro ako HiFi.

Re: Reprobedny do sokolovny

Ty ELX200-10 vypadají podle charakteristiky za podobné peníze líp než RCF ART310. Na JBL ještě kouknu.

Re: Reprobedny do sokolovny

Od JBL JRX212 bych mnoho nečekal... že to bude výrazně jiné (pokud vůbec) od starší verze řady JRX 100 bych asi nepředpokládal, a u JRX100 to velká sláva nebyla. Poměr cena/"výkon" bude určitě lepší jak u ART310 tak u 12" Megatonu.

(upravil JiX 22. 1. 2018 2:54)

Re: Reprobedny do sokolovny

Pochopil jsem správně, že "ideální" řešení by bylo pověsit ke stropu nějaké kvalitní aktivní bedny v osazení aspoň s 12", misto zesiku se 4 vstupy tam dát digi mixak a něco udělat i s místostní než? Což v podstatě znamená 50k za techniku a menší stavební úpravy.

Jaké bedny by měly v měm cenovém limitu cenu, kdyby se napřiklad časem pověsily ke stropu nebo do boků podia? Ty RHčka vážně nehrají dobře na žádnou hlasitost i když mají repráky v pořádku. A ty naše nemají.

Re: Reprobedny do sokolovny

Na co digi mix? naprosto zbytečná investice... ona může být slabina i ten současný zesilovač. Koukám že to ani nemá plnohodnotné stereo, ale jen dva paralelní výstupy... což o to, ale honit dvě bedny 1x150W nebude nikdy kdoví co. Nabízí se tedy řešení... prodat powermix, koupit aktivky (klidně ty ELX 112P případně paralelní model od Dynacordu ... za tu cenu je to slušně hrající, nebo i takové EV ZLX12P není špatná, ještě o něco levnější bedna) + malý mix (něco jako Mackie MIX8, co je u Thomanna za 2000 bude stačit).

(upravil djmayo 22. 1. 2018 20:04)

Re: Reprobedny do sokolovny

Hej len ono sa bude musieť na zavesenie niečo vymyslieť, lebo tie bedne to nemajú a v tej cenovej kategórii asi žiadne okrem Thebox TA12 alebo achat 112ma, ale dá sa stenu dať konzola a nasunúť do vsuvky na stojan. Ano JBL JRX nie je žiadna sláva ale vzhľadom na ich cenu a výkon ich zosilu by to bolo OK, na tie peniaze sú to fakt seriózne hrajúce boxy s ohľadom na príkon 250W, cena je len o málo vyššia ako "makety reproboxov" ako onmnišrotik, auna, ibiza, DAP, malone a pod... za čo sú fakt vyhodené peniaze. JBL JRX nehraju až tak zlé len ta cena bola zo začiatku overkill pred tým než bublina praskla, po zníženi ceny to je už za tú cenu OK...potom to JBL skúsilo s PRX4xx kde boli/sú identické reprá, len krajšia a lepšia skriňa a iná výhybka a iná cena... Videl som merania väčších 15" basakov z JRX 125 a musím povedať že vôbec to nevyzerá zlé, je to ako bežné 250W stredobasové repro fs cca 50Hz Qes 0,5 mms 55 spl 98dB...no asi je jasné prečo to aj napriemk dvom 15" nehrá basy ktovieako... Slabinou sú HF repro+ zvukovody, má to dosť útlm nad 10kHz, čo u modelu JRX225 t.j. pri dvoch 15" nútilo uživateľov dosť výrazne ekvalizovať nad 12kHz a tie HF repra fakt niekedy nevydržali vzhľadom na nom. príkon 500W (500! nie 1000 ako to z obľubou prezentovali predajcovia) tie výškače kilowatový zosil nezniesli. Modely z jednym basakom 215 a 212 boli v pohode primeraný zosil k tomu je tak 300-400W a ten HF to vydrží ak sa k nemu správa normálne.

Re: Reprobedny do sokolovny

Souhlasím, hlavní slabina u JRX je výškáč, a to jak u 125 tak 115. Je to protivně uřvané ať už u 2x15" nebo 1x15", nehledě na to, že třeba v té 115 vydrží déle. Při přímém srovnání s HD12 od nepopulárních RH-Sound mi podle ucha nevyšla JRX115 o nic moc lépe (kromě lehké výhody v 15" středobasu, ale ani tam nenabrala tolik, kolik bych čekal).

Ovšem kupovat bednu s tím, že stejně budu měnit výškovou sekci, čili i výhybku mi nepřijde úplně moudré. Pokud má jít o nějaké finální řešení, opravdu bych se vykašlal i na zesilovač a začal zcela od nuly... investovat relativně velké peníze do něčeho, co se pak stejně zazdí nedostačujícím zesilovačem mi také moc smyslu nedává.

Možné řešení by byl i nějaký kompaktní set s 12" subem a dvěma malými satelity na klacek... Sub se unést dá, když není potřeba to tahat nijak vysoko, satelity budou malé, lehké a bude to v podstatě stejně jednoduché na postavení/uklizení ne-li jednodušší.

Re: Reprobedny do sokolovny

Mám tu na prodej Rcf art 312 první typy kdyby byl zájem. Malé a hraje to jak kráva.