Re: 2p regalovka dexon

Sever, Liberec, Jablonec...

Re: 2p regalovka dexon

Priznám sa, že tiež som staval z dexonich projektov pred desiatimi rokmi regalovku so šesnástkou basákom a páčilo sa mi ako to hralo,repráčiky sa hanbiť nemusia. https://obutt.rajce.idnes.cz/LM-3886T_treti_brat/ s tým bratom to hralo dobre a s lepším zosíkom a zdrojom hudby ešte lepšie.

Re: 2p regalovka dexon

1 mH dává smysl, zvlášť u těch sloupů, které mají docela velké čelo, IRB má převýšení dole kvůli Qts, nízké Le a bylo potřeba to dělit výš. Co se mně u IRB na první pohled z obrázku nelíbí, je velký plastový vrchlík - to běžně dělá paseku, pak taky vysoká rezonance - dolů moc nepustí, takže do dvoupásma bych si vybral něco lepšího. To ale neznamená, že to je špatný reprák, jsou to mouchy, hezky to jde vidět v grafu, ale takové v komerčních bednách jsou běžně, a záhadně to nikomu nevadí. Proč? Protože nikdo nad tím nepřemýšlí, poslouchá. Další věc je jak to vypadá - z čeho je to vyrobeno a jak to na mě působí, kdo to prodává - jak je zavedený, co je na tom nalepeno, jak je to nafocený, za kolik se to prodává a kde se to používá...

Představte si, kdyby to prodával SEAS třeba, řekněme, že by udělali nějaké změny, protože ví co si můžou a nemůžou dovolit - dali by mu AL koš, zmenšili vrchlík a použili gumový, srazili Re a tím Qts, taky fs a nalepili na bok SEAS, ve výsledku poslechově velmi podobný reprák by jste SEASu rvali z ruk za 4násobek... Scan-Speaku za 10násobek... rofl

Jiná věc, která je ve hvězdách, je materiál, z kterého je to vyrobeno a přesnost při výrobě.

To samé Tesly, lidi ve skutečnosti nemají nejmenší páru jaké vlastně jsou a co se s nimi dá udělat, ale všichni tak jistě ví, jak nepoužitelné a podřadné jsou... lidi mimo Česko/Slovensko to tak nevnímají. Proč? Protože se s Teslama nesetkala - nemají tendenci to odsuzovat. My je známe ze všech těch ARS nebo RK a podle toho je soudíme, to je ale špatně.

(upravil mechanik 1. 1. 2018 23:57)

Re: 2p regalovka dexon

antonio napsal:

kdyby to prodával SEAS třeba, řekněme, že by udělali nějaké změny, protože ví co si můžou a nemůžou dovolit - dali by mu AL koš, zmenšili vrchlík a použili gumový, srazili Re a tím Qts, taky fs a nalepili na bok SEAS, ve výsledku poslechově velmi podobný reprák by jste SEASu rvali z ruk za 4násobek... Scan-Speaku za 10násobek... rofl

Nečakal by som že autor takejto témy   https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=18906&p=3   bude písať niečo také ako píšeš vyššie. Ono dať tomu hliníkový koš, zmenšiť vrchlík, to sú stále dosť normálne veci. Ale Scan speak a seas budú mať aj vymakaný "motor" a to už o tých lacných reproduktoroch nebude platiť. Veď to nemá ani odvetraný magnet. Nedávno si sám písal že to spôsobuje nárast THD dole. Takže šetrili na vyvrtaní jednej diery. Aký kus práce asi venovali linearite pohonu? Ale nepochybujem že je za tú cenu za ktorú sa predáva dobrý.

Ja som mal doma ARN-165 a že seas L18RNX/P bol uplne inde to sa hádať nebudeš nie? Hliníkový koš, odvetranie, obrovský magnet, velká cievka s poriadnym príkonom. SEAS by mal mať aj velmi dobrú linearitu a dosť konštantnú indukčnosť cievky. Aj keď ten hliník nie je velmi vydarený, má rezonance. Papier je určite bezproblémovejší material. Ale taká U18RNX/P vyzerá skutočne vydarene. Myslíš to vážne že TVM na tom bude takto?   http://postimg.cc/image/h00dfvwyj/   http://seas.no/index.php?option=com_con … Itemid=461   .Nechcem vyvolať nejaky spor, len slušne vyjadrujem nesúhlas smile

(upravil pet007 2. 1. 2018 8:18)

Re: 2p regalovka dexon

Argumenty Antonia mi nekdy pripominaji statistiky: kdyz chcete, aby to nejak vyslo, tak se to udela tak, ze to proste vzdycky vyjde.
Jinak prikladam model chovani IRB 20_100_1_8 v 30L bedne do 4PI, s natrubkem 70x170, tak jak to ma Dexon (vcetne Le=0.60mH, jak maj v simulaci v LSPcadu) vcetne one zminene vyhybky (1mH/10uF + RC 6.8R+10uF).
http://www.mervart.eu/!projects/!audio/Dexon_regal_IRB20_100_4pis.png

(upravil lemra79 2. 1. 2018 15:52)

Re: 2p regalovka dexon

nechces se prosim radeji zamerit na bednu s IRB 16/60/01,8, alespon pro me by to bylo prinosnejsi  smile  Dik

(upravil pet007 2. 1. 2018 16:26)

Re: 2p regalovka dexon

No tak mi posli ty repraky smile
Edit: jinak to samy pro 20L a IRB 16/60 do prostoru (bez vyhybky)
http://www.mervart.eu/!projects/!audio/Dexon_regal_20L_IRB16_60_4pis.png

Re: 2p regalovka dexon

No jak z toho ven, jestli ty repráky za nic nestojej, je blbost je objednávat a pak je ještě komukoliv posílat na měření, aby potvrdil, že opravdu za nic nestojej.

To pet007: Domníváš se teda, že ty grafy, co mají na odkazu níže neříkají nic o tom, jak to bude hrát a nebo prostě na těch konkrétních reprácích nelze naměřit (nasimulovat) relativně příznivé průběhy?

Simululovat  lze všechno, to nemá cenu řešit. Ale ten poslední graf je měření, ten se mi zdá dobrý, nebo myslíš, že to není od té bedny?


https://www.dexon.cz/clanky/konstrukce- … -01-8.html

Re: 2p regalovka dexon

Za trochu vic penez bych napriklad tomuhle veril vic.
http://www.bsacoustic.sk/hlbokotonove-r … psb-600-1/
http://www.bsacoustic.sk/vysokotonove-r … 8.25245tw/

ruzne DIY repro

Web

(upravil pet007 3. 1. 2018 10:05)

Re: 2p regalovka dexon

Hele, ja sem nepsal, ze samotny repraky stojej za hovno. Ja sem jen vyjadril obavu, ze ta Dexon vyhybka se mi nezda (s ohledem na to, jak ladim podobny 2p ja a treba Kocour). Sice tam nejaky prevyseni diky Qts na basech je, ale podle mne je proste maly na to, aby to vykompenzovalo bafflestep (=utlum na basech pri vyzarovani do celeho prostoru repraku umistenem na uzkem cele). Jedine kdyz ty bedny budou nekde v rozich a bliz sten, tak se to castecne kompenzuje. Ale jak sem rekl, myslim si, ze to neni dobre naladeno.
A udavat jen jedno mereni v ose - to moc (skoro nic) o slusne vyhybce/bedne nerika. Tak se proste dobra vyhybka dnes nedela. Spravne, moderni ladeni je takove, ze je snaha dosahnout rovnomerneho vykonu na pokud mozno vsech frekvencich v celem prostoru (proto se meri charakteristiky ne jen v ose, ale od nuly do 180deg (resp. do 360ti, ale druha pulka je stejna, kdyz jsou menice symetricky na celni desce), prakticky alespon do 90stupnu. A dal plati, ze vyzareny vykon s rostouci frekvenci mirne klesa - empiricky zhruba se smernici 1dB/oktavu. Jakmile by Dexon ukazal smerove charakteristiky tak jak to tady prezentuje napr. zmineny Kocour nebo ja, uz by se razem o kvalite bedny/ladeni vedelo hned vic.
Myslim, ze samotne Dexon repro v celkove cene kolem 1000kc na bednu budou hrat urcite nesrovnatelne lip nez treba ARS820 s puvodni vyhybkou a malickou bednou a uvriskanym ARV161.

Kocour: Naprosty souhlas. Obecne Sica repro jsou jsou velice dobre veci za slusne penize (a vyrabene v Italii, kde repraky delat umi) a ne nekde v Cine.


Jenom par obrazku k tomu, co sem psal o mimoosovem mereni. Z vrchnich dvou grafu osovych mereni by clovek ne zcela znaly rekl, ze soustava nalevo bude peknej shit.... No a ono ne, jak vidno z obrazku mimoosovych mereni nize. Uplne posledni dvojice grafu dole je zminena Vykonova charakteristika (Power DI - modra cara), fialove je naznacena ona klesajici smernice vykonove char.  cca 1dB/okt.

http://www.mervart.eu/!projects/!audio/mtm_vs_OSWGs.png

Re: 2p regalovka dexon

Tak že aby se ze stránek dexonu, respektive grafů, dalo říci více o kvalitě bedýnek, chybí tam měření frekvenční - směrové charakteristiky mimo osu reproduktorů (bedny). Přiznám se, že jsem si myslel, že směrové vlastnosti bedny záleží  hlavně na reproduktorech, čele bedny a možná na dělícím kmitočtu. Ale koukám, že moje domněnka je špatná, netušil jsem, že směrové vlastnosti tolik ovlivňuje výhybka. Zkusím napsat do dexonu, jestli nemají i grafy, kde je měření mimo osu. Už jsem jim psal a překvapili mě ochotou.

Re: 2p regalovka dexon

Pochopitelne ze zalezi i na samotnych reproduktorech. Jak je znamo, z hovna se bic uplest neda. Jinymi slovy nekvalitni repraky (at uz kvuli frekvencnim vlastnostem, zkresleni atd.) nezachrani ani sebelepsi vyhybka. Ale i naopak, vyborne repraky muze "pohrbit" blbe naladena vyhybka.
Cely navrh reprosoustavy je komplexni zalezitost, neda se to shrnout do konstatovani, ze ma-li to jenom dobre smerovky, bude to prijemne poslouchatelne - bude-li napr. reproduktor hrat s vysokym zkreslenim uz nekde od 85dB, asi se nam to tezko bude libit.
Od vyrobce/konstruktera reprosoustavy je ale korektni uvadet i mimoosove mereni, hodne to napovi (viz predesly muj prispevek). Dale by melo byt uvadeno i mereni zkresleni a zminena problematika korekce bafflestepu (z toho napr. plyne doporuceni o nejvhodnejsim umisteni reprosoustav v poslech. prostoru). Z tohodle pohledu tech par grafu od Dexonu je proste malo.
  Dexon prodava spis ty uplne nejlevnejsi repraky. To je proste fakt. Mas-li omezenej rozpocet (tzn. cca 2tis za vsechny menice), bez do toho. Chces-li kvalitnejsi reseni (zhruba 4tis za menice),  poctive naladeni na miru, moznost mas taky. Ja bych osobne doporucoval (krom toho co psal Kocour) i mne znamy, vyborny stredobas Sica 6.5H 1.5CP (1050Kc) + stejnou kalotu zn. Sica LP110.28/380TW (920Kc).

Re: 2p regalovka dexon

Urcite ano. Ja jsem tu Sicu 6.5H nepsal, protoze uz je vetsi smeruje, a asi to bude chtit vyskac, ktery lze natahnout dolu => asi vyssi cena. Ja bych k tomu videl nejradeji WG, a to uz se dostavame k tvemu reseni. Nebo aspon WG148R nebo WG300, a do toho XT25BG, s tou Sicou by se to smerovostne krasne potkalo. Cena na pohodu.

pet007 napsal:

Ja bych osobne doporucoval (krom toho co psal Kocour) i mne znamy, vyborny stredobas Sica 6.5H 1.5CP (1050Kc) + stejnou kalotu zn. Sica LP110.28/380TW (920Kc).

ruzne DIY repro

Web

Re: 2p regalovka dexon

Nj s tim WG nejlepe.... Jinak ta Sica 6.5H je pouzitelna tak do 2khz
http://www.mervart.eu/!projects/!audio/Sica_6.5H_1.5CP+_Directivity_hor.png

Re: 2p regalovka dexon

mechanik: Prosím ber tu stať jako takové zjednodušení, tohle je prostě na delší diskuzi a poslech.

pet007: Pokud to takhle vychází i v reálu, tak ano, ideální to není.

Re: 2p regalovka dexon

Kocour: PSB600 mám vyzkoušený, za ty peníze je solidní.

Re: 2p regalovka dexon

PunBB bbcode testPunBB bbcode test

6,5h+lp110

len pre zaujímavosť..

Web

(upravil Benazi 4. 3. 2021 9:19)

Re: 2p regalovka dexon

https://i.postimg.cc/LX772QL7/FB-IMG-1612550562913.jpg

Už existuje tento projekt.

Re: 2p regalovka dexon

Pěkný!

Web