Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Piezo výšky

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Piezo výšky

Dobrý den, opět se mi vrátily bedny s vypálenými ARV, nepomohla ani ochranná žárovka.  Protože je to letos již podruhé, přemýšlím o náhradě piezo výškáči. Našel jsem vhodné v nabídce Conrada a do díry po výškáči vejdou akorát dva. Výhybku tvoří kondík 16uF v sérii s odporem 33ohmů. Jak zapojit ta dvě pieza? Do serie, či paralelně? Upozorňuji, že jsou to bedny na hraní na hřišti, nebo venkovní párty, žádné Hi-Fi a mixpult se vždy vrací s výškami a basy naplno, takže nějaké polemiky o kvalitě zvuku neřešme. Předem všem děkuji za odpovědi. Hezký den, potkan.

Re: Piezo výšky

Raděj bych tam dal nějaký výšky s ferofluidem, co vydrží skutečnejch 50W.  (monacor DT99, DT300 a milion dalších...) Otázka je, jestli nezakmitává zesilovač a co se do toho vlastně pouští, jestli by neshořelo cokoliv co vydrží míň než 200W sinus...

Re: Piezo výšky

zapoj ta pieza paralelně přímo na vstupní svorky bedny - bez výhybky co je na původní tweeter,
před pieza se klasické výhybky nedávají,
před každý můžeš dát rezistor 10-20R,
ke kolotoči to stačí smile)

Re: Piezo výšky

Děkuji za rady, zkusil jsem to zapojit a nedá se to poslouchat, výšky rvou uši.  Nápad dobrý, realizace nanic. Hezký den a ještě jednou díky, p.

(upravil jik 25. 9. 2017 17:27)

Re: Piezo výšky

Nevím v jakém smyslu výšky teď rvou uši - jestli ve smyslu že jsou zkreslenější oproti původnímu dynamickému výškáči (teď je to piezo) nebo ve smyslu, že těch výšek je tam teď moc...

V každém případě bych si pohrál s předřadným odporem. Piezo může mít impedanci (nebo tady spíš reaktanci) i několik stovek kiloohmů, pokud ovšem ten vestavěný odpor 33 ohmů není paralelně přímo k piezo - jako že asi ano - čili je tam jako bočník. Zapojil bych to klidně na místo původního výškáče a začal zkoušet předřadné odpory třeba 47 ohmů, 100 ohmů atd. až to bude podle ucha přijatelné. Tím se vytvoří dělič napětí vůči odporu 33 ohmů. Myslím si, pro účely hraní na hřišti nebo venkovní mejdany by se to mělo dát naučit přijatelně hrát.

Pokud ale ten vestavěný odpor paralelně k piezu není, není to tím pádem bočník. V tom případě bude nutné předřadník volit s ohledem na odpor toho pieza, který může být klidně v těch řádech kiloohmů.

Re: Piezo výšky

Zapojil jsem do série s piezy, která jsem spojil paralelně potenciometr 50ohm a při maximálním odporu to začalo mít poslouchatelný zvuk, i když trochu jiný, jako ARV161. Zkusím ještě přidat do série další odpor, co to bude dělat dále. Děkuji za radu, začíná to vypadat slibně, poslední výškáče byly za 500/pár plus pošta, pieza stála jen 276 za čtyři kusy....Hezký den, P.

https://www.conrad.cz/piezo-vyskovy-rep … icn=333328

Re: Piezo výšky

Piezo sa správa ako kondenzátor. Keď chceš znížiť citlivosť tak do série s ním treba dať kondenzátor - typu MKT prípadne bipolár aspoň na 150V, čím menšia kapacita kondenzátora, tým väčší útlm, obvykle vyhovuje niečo medzi 0,1-1uF. Do série zapojiť ešte odpor 10-33ohm na ochranu zosilňovača, keď piezo prdne, tak urobí väčšinou skrat a nie každý zosil to rpzchodí. Asi sa jedná o bedne s ARM9404(8), tak tie som počul prerobené s výškam Selenium D220 a 202Ti v horne HM2525 a oroti originálu to halo lepšie, no je to už dosť investícia aj keď ten výškač nie je drahý a znesie pomerne dosť. Ďalšia možná ochrana okrem žiarovky je proti sebe zapojiť zenerové diody na 12-24V (podľa výkonu HF a impedancie) s odporom cca 10-15 ohm, výškač to ochráni akurat to začne kuwiť zvuk, ešte som to nerobil no malo  by to fungovať. Niekto my spominal aj úspešne skúšal aj varistor s odporom paralelne k výškaču a od vtedy výškače neopravoval (JBL JRX- známi prpad) no konkrétne hodnoty mi ten človek nepovedal.

Re: Piezo výšky

Hloubky jsou ARM9408, konečná hodnota odporu je 68ohm do série s původním kondenzátorem 16uF a žárovkou 12V/21W. Zvuk celkem  srozumitelný, výšky začnou být nepříjemné až po vytočení korekcí "naplno" Pokud tam byly ARV, tak žárovka při max vybuzení žhnula, teď je i při maximu potmě. Možná by to chtělo změřit skutečnou kapacitu kondenzátorů, nemám jak a nechce se mi otravovat elektroniky v práci, vždy mají blbé poznámky. Jako konce používám předělané AUJ637, mají jiný obvod ochran a dávají asi 80W do odporu, do 8ohmových beden to bude asi méně, ale stačí. V polovině října pouštím muziku na svatbě, pak bude až do Mikuláše pauza, tak to ještě doladím.
Děkuji všem za rady, mám to jako koníčka a jako strojvedoucí se vyznám více v silové elektronice, než v tomhle. p.

Re: Piezo výšky

V sobotu jsem pouštěl muziku kolegově vnučce na svatbě, předtím jsem zanesl ty kondenzátory změřit. Oba byly neměřitelné, měly odpor pár ohmů. Od elektroniků jsem dostal nové kondenzátory 1u/160V, po zapojení stačí sériový odpor 33ohmů a hraje to... Ženichovi kamarádi chtěli pustit nějaké tuc-tuc z mobilu, kupodivu i to znělo celkem slušně, takže spokojenost. Ještě jednou díky za rady, p.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Piezo výšky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£