Téma: Výměna kondenzátoru

Zdravím.Chtěl bych poprosit o radu s výměnou dvou kondenzátorů u zesilovače Nordmende pa 1000.Jsem v tom laik.Přikládám fotku kondenzátoru.Co jsem se díval tak v těch rozměrech co má ten originál délka 40 mm  průměr 25 mm jsem nenašel.Respektive našel,ale s jinou kapacitou.Parametry 4700 uF  35 V.Můžete mi prosím dát odkaz na kondenzátor,který by byl vhodný na výměnu?Pokud by se tam mohl dát i sjinými parametry,napište jaké parametry se můžou změnit .Děkuji
http://www.jpeg.cz/images/2017/08/28/xgVd4.jpg

Re: Výměna kondenzátoru

A prečo ho chceš meniť? Je to kvalitný kondenzátor, meniť ho len tak z kratkej chvíle je imho zbytočné (az kontraproduktívne  ak si vezmeme do úvahy, že kúpiť kvalitný a "nonfake" kondenzátor je v dnesnej dobe celkom problem). Premeral si ho?

Re: Výměna kondenzátoru

Tak je to skoro 30 letý zesilovač a jeden kondenzátor je z vrchu lehoučce vypouklej.Myslel jsem,že to bude ku prospěchu.Alespon jsem to někde četl,že po tolika letech se to doporučuje.Neměřil,protože jsem v tomto laik a nevím jak.Jinak výměnu bych zvládl.Už jsem měnil jeden kondík co byl popraskanej (takovej obdelníčkovej) a lupance při zapínání zesilovače to vyřešilo.

(upravil miro 29. 8. 2017 6:45)

Re: Výměna kondenzátoru

Já bych to nedělal, jedná se skutečně o značkový elyt, který i po 30 může být lepší než nějaké současné mr.dky. To že jsou velké elyty s plastovým kroužkem na vrchu trochu vypouklé je běžné. na rozdíl od celohliníkových. Pokud zsilovač nevykazuje při stažené hlasitosti nadměrný brum, elyt se nezahřívá a na obou elytech je stejné napětí, není důvod výměny. Ale pokud máš pocit, že to bude lepší, je to tvoje volba. A pozor, ne všchno co se dá vyčíst na netu je pravda. Jsou to pouze zkušenosti nezkušených.

Re: Výměna kondenzátoru

Ono je to takové, že člověk nevidí parametry toho, co tam je, tak se mění preventivně. Já raději měním. Pokud by to splňovalo Mirem  popsané nemravnosti, já bych tam vrazil tento (samozřejmě obě větve, čili dvakrát):
http://www.tme.eu/cz/details/upw1v472mh … /nichicon/
Není to zázrak, je to jen parametry ten lepší z běžné nabídky.

Re: Výměna kondenzátoru

Tomanes napsal:

Neměřil,protože jsem v tomto laik a nevím jak.

Přípravek pro laické měření je třeba tady od sinclaira, odstavec Měření kapacity (je potřeba jen ampérmetr a nějaké staré trafo k úpravě)

Re: Výměna kondenzátoru

není to náhodou teda zdrojový elyt ? takový letitý vysloužilec si výměnu zaslouží, práskni tam cokoliv co rozměrem pasuje, provozní napětí může být vyšší, kapacita mírně odlišná nevadí ale lépe vyšší

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Tipi 29. 8. 2017 15:24)

Re: Výměna kondenzátoru

No to jei teda rada nad zlato, vymeniť kvalitny kond. ktorému pravdepodobne nič nie je, za nejakú noname fake sracku, ktorý bude mať môžu polovičnu kapacitu oproti deklarovanej.O životnosti ani nehovorim...

EDIT
Ale aby som iba nepindal -  hej, napätie aj kapacita môže byť vyššia. Nap. "neobmedzene", ale kap. by som dal vyššiu max o jednu radu. Vyberaj zo značiek ako nippon, rubycon, panasonic, sanyo, pripadne už spomínaný nichicon (tam bude aspoň nižšia pravdepodobnosť že ide o fake)

Re: Výměna kondenzátoru

Díky za info.Myslel jsem ,že po 30 letech už je to automaticky na výměnu.Zkusím to proměřit a pokud budou OK tak je tam nechám.Jinak koupím ty co postoval Otas.Mám ještě jiný starý zesilovač taky 27 let a tam když je mezi písníčkama pauza tak je slyšet v reproduktorech šum.Tak jsem někde vyčetl,že to je kondíkama.Ten Nordmende ,ale nešumí.

Re: Výměna kondenzátoru

nemusíš nic páčit z desky, na stávající kond improvizovaně připájkuj druhý kus podobných parametrů (pozor na polaritu: + na +) a uvidíš či nastane změna žádaným směrem a zlepšení

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Výměna kondenzátoru

Šum kondíkama? To bych si vysvětlil leda, pokud jsou za zdrojem RC členy v napájení (a v nich kondy bez kapacity), jinak mne nic nenapadá. A nebo pokud je nepravidelný, což bych ale nazval chrastění.
Šum dle mých zkušeností ze starých zapojení je dán šumícími polovodiči, popřípadě nevhodným zapojením vstupních a korekčních obvodů.

Brum, jak už psal Miro, to ano, to je často ztrátou kapacity. A samozřejmě třebas ztráta - omezení přenosu basů, to bývá další dopad.

Re: Výměna kondenzátoru

Šumět dokáže cokoliv, vadná keramika, přepínače, odpor s oxidovanou čepičkou, patice na tranzistory pokud tam jsou...

Re: Výměna kondenzátoru

Někomu možná taky akorát šumí v mozkovně.

Re: Výměna kondenzátoru

Ten druhý zesilovač co šumí je Wangine wsa 120 .Chtěl jsem tam taky měnit ty maličký kondíky smile takže to asi nemá cenu?Jak vypadá ten odpor? Že bych zkontroloval tu čepičku .Dík
http://www.jpeg.cz/images/2017/08/29/VbDod.jpg

Re: Výměna kondenzátoru

Hazys napsal:

Někomu možná taky akorát šumí v mozkovně.

to není legrační...
DG: tinitus auris

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Výměna kondenzátoru

Jestli chceš "odšumět" zesilovač, musíš mít hóóódně dlouhou praxi v oboru, vědět přesně, na co se zaměřit, co vyměnit, co čím nahradit, kde to koupit. Takhle na dálku to asi nepůjde.

Re: Výměna kondenzátoru

Já se spíš dívám, jak je to "profesionálně" vydrátovaný, jestli je to celý na téhle úrovni, tak rozdat, pokud to někdo bude chtít zadarmo, a pořídit něco lepšího.

Re: Výměna kondenzátoru

No ten vydrátovaný Wangine mám jen do počtu,ale hraje pěkně.Až na ten šum : ) Hráje lépe než nový zesilovač Denon co jsem měl za 8000 Kč Taky šel hned z baráku.

Re: Výměna kondenzátoru

šumí na všech vstupech a zdrojích signálu stejně ? (CD, tape, tuner...) ten šum může vznikat jinde
než v samotném zesíku

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Výměna kondenzátoru

Ano na všech stejně.Není to ale nic dramatického.Pokud nemám hlavu blízko u repráku během té tíché pauzy mezi písničkama ,tak to není ani slyšet.Na to ,že to je taková jebka i když cituji polské forum--  Jest to ciekawy wzmacniacz o sporej mocy , bardzo ładnym dźwięku i zrobiony na bardzo dobrych podzespołach.
Jest on zrobiony na końcówkach mocy TOSHIBA i kondensatorach ELNA.
Końcówki są naprawde duże.
Hraje moc pěkně.Dokonce i na třípásmovejch sloupech je zvuk a kontrola na basech opravdu super.