Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » 12V led světlo na chatě

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: 12V led světlo na chatě

Dobrý den , mám na chatě 12V rozvod a měl jsem tam  osvětlení  z klasických  autožárovek . Vyměnil jsem je  za led žárovky  s paticí MR 16 . Mám tam 4 světla  a u jednoho pořád pozoruji  poblikávání , pokud tam dám  starou žárovku z auta , tak to nedělá . A  ještě mi ty ledky začaly rušit  anténu u rádia .  Poradí někdo , co s tím smile

Re: 12V led světlo na chatě

Čínský step down měniče v žárovkách, zcela bez odrušení... Ta jedna je prostě špatná, pokud to dělá i přímo na baterce, zahodit.
Jednoduše se s tím nedá udělat nic. Co jistě neruší, tak jsou LED pásky, tam je u každé třetí LED odpor, a jinak nic. Zase se dost mění jas s nabitím/vybitím AKU. Zkus prozkoumat mypower.cz tam se dozvíš mnohem víc.

Re: 12V led světlo na chatě

Taky používám na 12V rozvod 3x bílou Led v sérii + jeden odpor. Ztráty na odporu minimální. Je pravda, že tato kombinace úplně zhasne při 9V ale proč ne? Aspoň nezničím baterii.

Re: 12V led světlo na chatě

Já mám rozvod 48V (teda vlastně 52-55V DC) a mám ledky s vlastním DC-DC měničem, kde jsem se o odrušení aspoň pokusil. Číňan se ani nepokusil, cena je nejdůležitější, 5Kč na kusu navíc za EMC je konkurenční výhoda/nevýhoda, to je snad jasný...

Re: 12V led světlo na chatě

To blikání  led žárovkou nebude , mám 4 ks  a dělají to v tom světle  všechny , když je dám do jiného , tak to nedělá . Ještě mne napadlo , zda to nemůže být  nějakou indukčností  mezy vodiči . Rozvod je tažen povrchově v  plastových lištách .

Re: 12V led světlo na chatě

tak potom se zaměř na vypínač a spoje, pokud je tam vypínač na 230V, tak má kontakty nejspíš z wolframu a na 12V při malých proudech se nemusí dobře sepnout, kvůli vrstvičce oxidů na kontaktech.

Re: 12V led světlo na chatě

Podobne problemy maji karavany a jine ptakoviny, kde je rozvod stejnosmerneho napeti.
Problem delaji kontakty spinacu, ale take prechodove kontakty doteku objimek, spojky a dalsi soucasti obvodu.
Prispiva ku tomu take vlhko, oxidace a take jeden mene znamy faktor..

Problem kontaktu, je take u vozidel, nebo elektrickych obvodu na stejnosmerny proud, kdyz jsou dlouhodobe pod napetim, ale nezapojeny, resp. vypinace a odpojovaci okruhy maji ve vlhku potencial a nepsinaji se casto, pripadne je obvody spinacimi, veden jenom minimalni proud.
Pak vznika problem, ze tvrdsi oxidy, na povrchu pontaktu se neopaluji, ale doslova zatloukaji do povrchu kovu a vytvareji prechodove polovodive a castecne vodive prechody.

Na toto je mysleno prevazne jenom u specialnich aplikaci, nebo systemu, kde se muzeme poucit a vzit si mozne reseni domu.
Je to zejmena vojenska a nebo treba letecka technika.

Kontakty na nizka napeti mavaji obvykle povrch z velmi inertnich kovu, byvaji vsak uzavreny hermeticky, aby se tam nemohl dostat pripadny kondenz, nebo pary, vznikajici rozdilem tlaku, teploty, pripadne prudkymi rozdily teplot.

Pokud se podivame na treba kontakty do vybusneho prostredi, nebo do dulnich technologii, tam najdeme jeste zajimavejsi reseni.
Ono to tam neni pro to, ze si to nekdo vymyslel, ale pro to, ze vsechno ma svuj duvod.
Kuprikladu starsi otocny vypinac, ktery ma perko a pootocenim dojde ku mzikovemu pootoceni, se nemuze pokazit pri spinani a dlouhodobem potencialovem odpojeni SS napeti, ponevac kazdym  pootocenim, se obrusuje kontaktni plocha.
Je sice pravda, ze nevydrzi vecne, ale castokrat prezije i nekolik generaci ve sklepech a mistech, kde se nepouziva casto.

To same plati o systemech spinacu a objimek zarovek, kontaktu v autech, nebo karavanech.
Castokrat si mnozi lide mysli, ze kdyz dam vypinac na 230V 10A a budu ho pouzivat na napeti 12V 1A, vydrzi vecne.
Ale to je omyl.
Pokud se obcas zapne a vypne onen potencial 12V 1A, je jeste sance, ze onen vypinac, nebo prepinac prezije. Ale kdyz se pokusime spinat potencial pri 12V jen par mA, tak se okamzite projevi problem spinavych doteku a stycnych ploch.
Na spinani malych proudu a malych stejnosmernych napeti, se maji pouzit nikoliv dotekove koliskove vypinace a prepinace, ale takove systemy, ktere maji kluzny system otirani kontaktni plochy.
Tim se zabezpeci, ze v provoznim stavu sepnuti a vypnuti, se vzdy kontakt nikoliv jenom dotyka, ale se zmenou provozniho stavu i kontakty ocistuji trenim.

Cim mensi proud, bude protekat dotekovymi kontakty, tim vetsi problem bude kontakt dotekovy z velikou plochou vytvaret. To plati obzvlaste u kontaktu kolebkovych, kde ne jenom kontaktni plocha dopadu spinace je ve vodivem stavu, ale take privod samotne kolebky, je tvoren pouze dotekem vidlicky ve ktere je kolebka.
Pri vyssich proudech se prechodove jevy ojiskri, ale pri malych proudech, a zejmena stejnosmernem napeti, ku tomuto nedochazi a prechodove odpory se zvysuji.
Ne kazdy ma mozost vykostit nekde boeing, nebo vrtulnik, ale vhodne spinace, prepinace a jine, lze najit i v bezne nabidce spotrebniho smeti.
Bohuzel je to pracnejsi, nelze najit primo systemy, ktere lze zamenovat z bytovymi rozvody a je nutno si ubastlit pro podobne aplikace krabicky a upevnovaci pomucky, pripadne upravit jiz existujici systemy.
V tom je kouzlo bastleni, ze zde neni moc instantniho a levneho smeti, ktere lze pouzit primo a musime vytvaret vlastni reseni.

Re: 12V led světlo na chatě

Vypínač byl moje první podezření , tak jsem ho vyměnil a pořád to samé ,, je to dvojvypínač , na 2 světla , tak jsem ty světla dal na společný fungující  spínač  a to blikání pořád , jedno světlo svítí normálně , druhé ne . Je pravda , že to špatné  světlo je  o 3m dál . Asi otestuji  předělat ten vypínač přímo   k tomu špatnému světlu , to je jediné , co mne napadlo .

Re: 12V led světlo na chatě

To take muze byt problem objimky, kde se do karobronzu, nebo fosforbronzu, utrelo olovo a cin, ktere dela prechodovy kontakt.
Nebo kontakty nove zarovky, nemaji kontakty olovene mekke, ale bezolovnate tvrde a dotek na kontaktech je prechodovy odpor.
Nekdy staci povolit a utahnout, na chvilku to zmizi a pak se to zase objevi.
Nekdy je problem, pokud objimka je bajonetova a je treba z pozinkovaneho Fe plechu a patice zarovky z poniklovaneho cehosi jineho a zase to muze delat problem.
V pripade DC DC menice v zarovce, se muze projevovat problem LC charakteristiky privodu a pri nizkem napeti, se to rozkmitava.
Na pomoc prijde vhod osciloskop.
Ale to mi prijde jako sci-fi, i kdyz buh vi, jak osetrili soudruzi v Cine ten menic.

Kdysi byvala bezna zavada "modernich" LED zarovek, ktere nemeli na vstupu nic, jen kondenzatorovy predradnik a graetz, ze vysoka impedance vedeni, pri vypnutem obvodu vypinace, dokazala slabe rozsvitit, nebo obcas bliknout onou zarovkou.
Potud by to nebylo divne a neuveritelne.
Ale dik tomuto zapojeni, a napajecim pomerum, vznikali jakesi kaskadove tunelove generatory /Esakiho diody/ na relativne vysokych frekvencich, dik cemu, prestavali fungovat WiFi, rusilo to FM rozhlas a nejzajimavejsi byli interakce z DVBT a DVBS.
A to vse nikoli v zapnutem, ale vypnutem stavu osvetleni.
Pomoci vysetrovani a popisu disfunkce zarizeni, ucastniky problemu a mereni spektralnim analysatoru, se divili i odbornici.
To je sice mimo 12V rozvod, ale trochu to souvisi.
Treba po vymenach zarovek "analogovych" za LED, se casto stava, ze system rozvodu a vypinacu, drive 100% funkcni, zacne poblikavat, nebo se vypinace kazi, nejde zapinat svetelny okruh, prerusuji se kontakty a u jednoduchych systemu, kde je jedno svetlo a jeden vypinac, je to relativne v pohode, ale pri systemu nekolika svetel a systemu nekolika krizovych vypinacu, pak cloveka muze klepnout pepka, kdyz vymeni vsechy vypinace, prepinace a po kratkem case se problem objevi znovu.
Jde o to, ze systemovy proud, ktery tece okruhem, neni dostatecny a necisti se kontakty opalovanim.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » 12V led světlo na chatě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£