Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 9)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Přenosná reprobedýnka

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 178]

Re: Přenosná reprobedýnka

Mám podobné skúsenosti, ak napíšu 2 týždne, tak vždy to bolo viac. Meniče cca 4-6 týždňov. Najhoršie sú na tom cievky jantzen, tam kľudne čakáš 2 mesiace a viac.

Re: Přenosná reprobedýnka

No nakonec tam v průběhu objednávky vyskočil poplatek za platbu kartou/paypal atd , takže rozdíl byl cca 200Kč tak jsem to vzal na soundimports a snad to tady v pátek / pondělí bude. Nevíš jestli to v čr půjde poštou nebo třeba nějákým DPD ?

Koukl jsem na ten XSim a nějak jsem se v tom zorientoval ale vůbec mě tam nejdou vložit / načíst parametry reproduktory (Jdou jen FRD + ZMA)

U toho ND16FA-6 při 0° tam v FRD souboru bude fakt chyba protože charakteristiky pro 15/30/45 stupňů to tak rozskákaný nejsou. U toho Boxsimu to vypadá že je tam malej počet vzorků na charakteristice a je to dost prokládaný. XSim navíc ukazuje tzv power response charakteristiku ... problém je že nevím kterou se řídit při návrhu jestli tou klasickou SPL nebo power (na výškách tam bývá velkej rozdíl). Další poznatek , v tom XSimu ty charakteristiky vychází mnohem líp

Re: Přenosná reprobedýnka

LSF posiela cez GLS

Re: Přenosná reprobedýnka

Myslel jsem ty Soundimports

Re: Přenosná reprobedýnka

Aha, to som prehliadol. Možno kolegovia budú vedieť.

Re: Přenosná reprobedýnka

Podle tracking nr je to belgická pošta, cca 3 dni trvalo, než to dovezl tuším DPD, loga na dodávce jsem si nevšiml.

Re: Přenosná reprobedýnka

Xsim, je na návrh  výhybky, takže ano, FRD a ZMA je to pravý, co do toho máš poslat. Chyba je ta, že musíš ručně přehazovat FRD podle úhlu, a neudělá ti directivity pattern, ale na tenhle projekt by to mělo stačit. Zkus vituix cad, tam je to podstatně lepší, akorát nevím, jak mají vypadat FRD s různejma úhlama v jednom souboru.
T-S parametry jsou potřeba na návrh ozvučnice, naladění basreflexu. Pak je potřeba to do té bedny namontovat a změřit, jak píše Marcin, případně podle imp. charakteristiky doladit basreflex, a pak změřit skutečný FRD a ZMA pro tvoje repro v tvé bedně, a až z toho simulovat výhybku.

(upravil NO HITS 29. 8. 2018 22:49)

Re: Přenosná reprobedýnka

Ok , já že jsem tam našel nějákou Parts tabulku kde jsou uvedený i parametry jako imp, P , Re, Le a nešlo do toho nic přidat a když jsem dal aktualizovat přes net tak to taky nic nestáhlo tak mě to zmátlo.

Ten Virtuix vypadá slušně , ale na tento projekt mně to přijde až moc jak říkáš , ten bych použil až zas budu ladit sloupy s novým správně udělaným čelem.

Teď už jen řeším dilema jestli dát BR dopředu (pig nose) nebo dozadu, a jestli se nevykašlat na ten přepínač vstupů (BT/USB/TF/FM/AUX) s DO, kterej v BT režimu cvrliká do repro (asi by to chtělo nějákej šváb zablokovat keramikou), a nepoužít nakonec jen modul AUX / BT

Nakonec finální vnější rozměry jsou 41 x 20 x 20 cm , takže by to mělo byt ještě relativně pohodlně přenosný. Hmotnost by měla být cca 5,4Kg , když použiju tu spárovku buk 15mm, nebo cca 4,5Kg, když použiju MDF 16mm

https://s19.postimg.cc/3pj1mtv33/bedna_ND90-8.png https://s19.postimg.cc/jb0tq5nz3/Vizualizace_3.jpg

Re: Přenosná reprobedýnka

BR určite dozadu, pri 2-pásme z neho budú liezť aj ďaleko vyššie frekvencie ako jeho naladenie.

Re: Přenosná reprobedýnka

Už jsem našel vlakno na slovanetu kde se to dost řešilo.

Ještě jedna věc se kterou  si nejsem dost jistej, většina BR od monacoru má konickej tvar. Já zřejmě použiju BR-30HP, kterej má vstup 30mm a výstup s trubkou cca 40mm. Na netu jsem akorát vyzjistil že se s tim nedá lehce počítat a že se nedá použít průměrná hodnota (35mm).  Máte na tenhle problém nějakej trik a nebo to řešíte jen doladěním délky po změření? Já ho budu muset stejně nastavovat a tak mě napadlo to fiknout hned za nátrubkem a nappjit rovnou trubku s konstantním průměrem a před spojením bych to vevnitř striknul černým sprejem aby to z venku nebylo vidět

Re: Přenosná reprobedýnka

Když už si uděláš přípravek na měření impedance (odpor 100Ohm, svorkovnice a rozstřiženej stereokabel jack/jack 3.5mm , tak změření impedanční chrakteristiky trvá cca 10s. Potom trvá dýl vyndat z bedýnky basák, a rourku prodloužit nebo zkrátit, dát basák zpátky a znovu změřit. Takže asi tak.

(upravil NO HITS 21. 9. 2017 21:41)

Re: Přenosná reprobedýnka

Jistě , ale nikde nemůžu najít článek nebo návod o závislosti impedance a naladění bassreflexu, jen se o tom všude mluví ale co konkrétně mám sledovat nebo ladit na té impedanci jsem se nikde nedočetl, můžeš mě alespoň nasměrovat co je cílem toho ladění? Já ještě donedávna myslel že se BR ladí jen podle FR charakteristiky aby se dosáhlo co nejvíc té požadované/ideální ... očividně je důležitá víc ta impedance, tak když je to relativně rychlý, tak bych to mohl taky pořešit. Předem děkuju

Edit: A nebo to chápu blbě a je to naopak - měřením impedance si prostě jen ověřím na jakou frekvenci jsem to naladil podle nejnižšího bodu mezi oběma hrbama ??

(upravil marcin 21. 9. 2017 21:57)

Re: Přenosná reprobedýnka

Pri BR uvažuj vstupný priemer, prípadne pripočítaj 1-3mm (pri BR-45TR sú to cca 3mm overené meraním). Skutočné ladenie oproti simulácii potom nebude viac ako 3-4Hz, čo je v tomto prípade plne postačujúce. Samozrejme musíš mať dostatočne presne vypočítaný čistý vnútorný objem a zohľadniť tlmiaci materiál a jeho množstvo - s tým sa môžeš pohrať v amplione, ktorý je dostatočne presný.

Inak keď už si zvolil tento tvar a rozmiestnenie meničov, spravil by som z toho rovno dve bedne, vždy ich môžeš postaviť vedľa seba, navyše ale získaš aj možnosť použiť ich napr. ku compu.

Ladenie BR robíš podľa TS parametrov meniča. Áno, zmeraním impedancie zistíš skutočné naladenie BR, tam kde fáza impedancie prechádza nulou, čo je +- impedančné minimum medzi dvoma "hrbmi".

Re: Přenosná reprobedýnka

Bassreflex budu nakonec brát BR-30HP. Ta 45 by vycházela delší než se do bedny vleze (i se zahnutím) a jednak by to sežralo snad i přes půl litru objemu.

Jen pro ujasnění vstupním průměrem myslíš ten vevnitř (jak jsem předtím uváděl i já) nebo ten ,,viditelnej,, ?

V amplionu jsem si to odsimuloval včetně zaoblení z jedné strany a když to uříznu kousek za nátrubkem a přidělám tam trubku s vnitřním průměrem 32mm, tak to vychází na 14,8cm pro 58Hz (když neberu ten větší průměr na viditelné straně). Vzhledem k průměru trubky je pro mě hraniční délka 15,3cm abych to nemusel ohýbat (což bych byl rád)  ale při nejhorším tam dám 45°koleno a vejde to tam 100%

Co se tvaru / provedení týká, tak to chcu v jednom kuse , aby se to přenášelo pohodlně v jedné ruce. Má to být bedna co se vezme na grilovačku nebo párty na zahradě/dvoře , nebo třeba do práce na stůl nebo skříňku.

Měniče jsou od sebe oddělený přepážkou na rozdíl od klasických tzv boomboxů. K PC mám sloupy u TV ( na které PC provozuju), takže toto provedení ani neuvažuju do budoucna. V pozádí návrhu mám ještě 2 další varianty , první je v podstatě to samý , jen je to menší a protáhlý a určený pod TV (soundbar).
Druhá varianta je s většími DSA115-8, které by měly umět zahrát trochu níž a s vyšší citlivostí obecně, nicméně tato varianta vzhledem k vyšší hmotnosti (téměř dvojnásobek) v podstatě ztrácí smysl klasickýho ,,pohodlně,, přenosnýho boxu a tím i celýho projektu wink

Re: Přenosná reprobedýnka

Vstupný priemer myslím ten vnútorný - menší.
Ladenie na 58Hz je dosť nízko. Aj keď to možno zo simulácie vyzerá OK, zaťažiteľnosť pôjde dole.

(upravil NO HITS 22. 9. 2017 6:10)

Re: Přenosná reprobedýnka

On ten malej objem je problém. Když zo posunu výš, tak to začne dělat velký hrby, který se musí dost tlumit a to sežere dost objemu. Já předpokládám, že stejně skončím na nějakých 60-65hz při ladění. Navic vzhledem k určení to naplno pojede výjimečně spíš na běžnou poslechovou úroveň, tak by to takovej problém být.neměl

Potreboval bych vysvětlit jestli se řídit krivkou frekvency response nebo acoustic power response, protože mezi nima je velkej rozdíl hlavně na výškách

(upravil marcin 22. 9. 2017 8:56)

Re: Přenosná reprobedýnka

Frequency response sú charakteristiky pre jednotlivé uhly.
Power response je celková výkonová charakteristika vypočítaná z charakteristík pre jednotlivé uhly. Ako to boxsim počíta netuším, ale pravdepodobne to bude nejaký váhovaný priemer. Power response ti pekne ukáže, ako rýchlo padá charakteristika na výškach ak ladíš na rovný priebeh v osi. Tiež odhalí, že rovná charakteristika v osi nič neznamená, keď mimo osi bude nejaké zvlnenie. To sa potom prejaví a bedňa môže byť v nejakom pásme prezentná, prípadne naopak bude mať prepad.
Pre relevantné zobrazenie power response potrebuješ mať meniče zmerané pre čo najviac uhlov, postačujúce je 0-90° po 10°.

(upravil jeffbond 25. 9. 2017 21:54)

Re: Přenosná reprobedýnka

Ahoj řešim podobný projekt, malá bedýnka osazena 2 x ARN 100/4, výšky z předních dveří oktávky, autorádio, hodiny, voltmetr, USB zásuvky. Napájení z trafa a zabudované 12V gelovky. Objem boxíků na repro je cca 3,5l. Nevadilo by umístění bassreflexu do zadní stěny?

http://nd06.jxs.cz/998/939/0e650e9a4d_1 … 1490286387
http://nd06.jxs.cz/325/587/c60105f1c8_1 … 1490286393

Re: Přenosná reprobedýnka

ARN jsou určený do uzavřený ozvučnice, tím pádem Ti odpadá starost s BR. Výrobce (Tesla / TVM) doporučuje objem 2,5L. Výšky z octávie jsou shit, navíc k nim neexistují data (pochybuju že to někdy někdo změřil) a pokud je opravdu chceš použít, tak je dát co nejblíž k těm ARN. Např ty výšky co jsem použil já stojí asi 200 kč kus a jsou určitě na jiné úrovni jak ty z oct.

Jinak konečně se mně povedlo sehnat 16mm MDF, aniž bych musel koupit celou tabulu, přímo u stolaře, vyřízne mě desky na rozměr, udělá otvory + zapuštění reproduktorů, tak jsem zvědavej. napadlo mě dát repra zevnitř , ale to bych se tam pak už po slepení nedostal , což je na prd , když budu ještě experimentovat s elektronikou a další věc, ten truhlář nemá horní frézku aby mohl udělat ty krásný zakulacený kraje pro repro jak jsou vidět třeba v projektu helios ... kdybych těch projektů dělal víc tak si ji koupím ale když to dělám takhle jednou za čas ... ale byla by fajn big_smile

(upravil kaed 26. 9. 2017 8:04)

Re: Přenosná reprobedýnka

To Jefbond: Jestli to má být přenosný, tak se na gelovku se vybodni, dej tam LI-ion, je to za pár korun, BMS z aliexpresu, a bude to úplně jiná liga. Stejně jako trafo - k čemu je tahat dycky ssebou, když stačí externí adaptér, kterým dobiješ li-ion. Známej tomuhle typu aparátu říká "hrajbedna" a má s tím už dost zkušeností, takže autorádio taky k ničemu, žere jak kamna a nic z toho, stačí bluetooth nbeo 3.5 jack, telefon má každej v kapse, hlavně ne zesilovač AB, ale určitě D, žádný lineární stabilizátory a nejlépe mechanický vypínače, pro odpojení nepotřebnýho (třeba měniče na 5V pro USB, nebo toho zesilovače). K čemu voltmetr? Aby baterky míň vydržely?

Mě snad zítra přijdou bazarový bedýnky, vnitřkem 2l, takže jenom usochat přední stěnu a můžu měřit. Otázka je, kdy na to budu mít čas...
Schválně to chci zkusit oměřit aspoň orientačně s původníma repro, abych viděl, jestli to za ty prachy stálo.

Příspěvky [81 až 100 z 178]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Přenosná reprobedýnka

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£