Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty PA » Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

(upravil ondra.klofat 3. 7. 2018 8:21)

Téma: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Určení: domácí/pseudo-mini PA subwoofer, doplnění 6" mikro satelitů
Technická data: Rozměry: (šxvxh) 510x265x450mm, Ozvučnice: 31L bassreflex, ladění: 45Hz, Materiál 7, 16mm MDF (16mm MDF přední, boční a zadní deska. Horní a dolní deska 2x7mm). Osazení: 2x8"středobas (Hadex Q312A).

Sub vznikl jako dopnění 6" mikro satelitů z mého minulého projektu (https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=22230). Osazení tudíž stejně low-end, které se mi tu už delší dobu válí. Čili osazením vyloženě nePA. Jaké bude reálné použití se teprv ukáže časem. Opět trochu i ze zvědavosti co tyto superlevné středobasy zvládnou a když už mám satelity, tak mě lákalo si vytvořit tímto maličký (blbuvzdorný) 2.1 systém, použitelný na malé oslavy, grilovačky atd. (prostě tam, kam je zbytečné tahat velké bedny).


https://s5.postimg.cc/i9ypvodcz/00.png


Konstrukce je klasická, nic výjmečného: lepeno na tupo Ponalem, staženo několika málo vruty. Horní a spodní deska je slepená ze dvou 7mm MDF. První 7mm deska je přilepena a přitažena vruty, druhá přes ní už pouze přilepena (vyhnul jsem se tím vylézajícím dírám po vrutech). Bassreflex je (viz foto) štěrbina mezi měniči a tvoří zároveň výztuhu uprostřed celé bedny. Sub má dvojici zafrézovaných madel - vzhledem k velké hloubce a nízkému profilu se jako praktičtější jevilo jeho nošení reproruktory vzhůru. "Miska" pro (speakon) konektor je zafrézovaná do MDF.


https://s5.postimg.cc/m13p491nn/01.jpg https://s5.postimg.cc/c2iqhrs83/02.jpg https://s5.postimg.cc/zbmyk12ub/03.jpg https://s5.postimg.cc/wao73wexv/6.jpg https://s5.postimg.cc/gn4wwpbxf/08.jpg


Povrchovka je opět stejná jako u předchozích satelitů. Po vytmelení několika málo děr po vrutech přišel na řadu plnič, nanášený v první vrstvě jemným molitanovým válečkem, jemně přebroušeno a ve druhé vrstvě pak strukturovacím válečkem. Na zakulacené hrany se mi více osvědčila běžná mycí houbička. Na vrch pak už pouze stříkaný matně černý PUR lak. Mřížka je z tahokovu, pro zpevnění na všech čtyřech stranách zahnutá.


https://s5.postimg.cc/9nquxcbz7/09.jpg https://s5.postimg.cc/yv1qxlf37/11.jpg https://s5.postimg.cc/3pd1n3t0j/12.jpg https://s5.postimg.cc/8rudhw2ar/13.jpg https://s5.postimg.cc/5oy8s9cpv/14.jpg


Zvukově jsem byl hned zkraje hodně, až velmi příjemně překvapen. Ačkoliv to zřejmě nejsou primárně reproduktory pro použití do subwooferu a jak se chovají v dvoupásmu jsem neměl možnost vyzkoušet, hraje to až překvapivě dobře. Sub je aktivně dělen na 110 Hz, 24dB/oct, subsonic 25Hz. Poháněn prozatím jedním kanálem zesilovače QSA600. Jako podpora výše zmíněných satelitů v malých prostorách více než dostatečné i při relativně vysoké hlasitosti. Ve větším prostoru se to samozřejmě ztratí, což od 2x8 subu lze očekávat. Pro běžný poslech se osvědčilo ucpání 1/2 bassreflexu, při vysokých byl hlasitostech naopak znát zmenšený průřez. Zvažuji nějaké jednoduché řešení modulu s aktivní vyhýbkou a zesilovačem pro sub i satelity (tahat s tímto 5U rack postrádá smysl big_smile), ale to se ještě časem ukáže až podle využitelnosti, třeba to taky celé poputuje o dům dál.
Na závěr postřehy z porovnání z toho co v této kategorii mám k dispozici... tedy se subwoofer s 2xARN226, který jsem stavěl kamarádovi do auta. Ač tyto Hadexy zatím nejsou zcela rozehrané (mají za sebou cca 10h provozu) a s hendikepem 10L vnitřního objemu, tak na stejném řetězci je to přinejmenším srovnatelné. Dokonce bych řekl že při nízké až střední hlasitosti je bas hezčí než z ARN226, ta bude mít výhodu ve vyšší zatížitelnosti, ale nezkoušel jsem to nijak dramaticky honit do limitu.

Finální podoba:

https://s5.postimg.cc/6iaukviqr/15.jpg https://s5.postimg.cc/ypbhal5sz/16.jpg https://s5.postimg.cc/4ysy2ka77/17.jpg

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Moc pěkná čistá práce. Celá sestava vypadá super!

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Měřils těm hadexovejm repro T-S parametry?
Na doma to snad s 1" cívkou bude stačit, ale pokud se k tomu na zahradní párty v pozdější hodině dostane nějakej technař...

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Neměřil, v tom záchvatu budovatelského nadšení nebyla příležitost wink Bednu jsem měl už dlouho odsimulovanou pro IRB20, který jsem ale mezitím prodal a stavěl bednu takto, s tím, že si je do toho třeba jednou opět pořídím, nebo něco jiného... Je to vážně spíš taková sranda sestava s osazením víceméně provizorním (zpracování zbytků apod.) Nezdá se, že by tomu ta bedna vyloženě neslušela, měření by možná ukázalo opak, ale ucho je zatím v rámci možností spokojeno. Až nebude, buďto to půjde do světa tak jak to je, nebo to osadím něčím pořádným...

Když se k tomu dostane nějaký technař, tak aspoň se ukáže co to snese ... s takhle levnými reproduktory to nebude škoda, která by mě zruinovala.

(upravil Kamca 26. 7. 2017 19:24)

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Moc hezká stavba.... můžeš prozradit něco o te površce?typ barev a toho plniče. Chystám se taky na dokončovací práce a zvažuji čím napodobit Warnex.

Tak už jsem kouknul na stavbu satelitů kde to popisuješ. smile

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Zdravím, mám doma 2 ks ARN 230 - 4 ohm. Toto by mohlo být jejich využití k domácímu kinu. Je možné to ladit ještě níže? Větší objem není problém.

(upravil ondra.klofat 14. 11. 2019 13:19)

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Takto jak to je, to níž ladit lze. Sám jsem to chvíli doma používal, kdy jsem snížil průřez bassreflexu jeho částečným ucpáním, tím se ladění snížilo (podle měření impedanční charakteristiky na 31 Hz). Subwoofer šel pak mnohem lépe dolů, ale v porovnání s původním laděnm relativně brzo narazil na limit měničů. Ty ARN 230 neznám, tak nevím jak jsou vhodné či ne, ARN se kterými jsem se setkal se většinou v bassreflexu projevovaly trochu hůře než v uzavřence, ale samozřejmě pokud se změní osazení, ladění a objem, pak je to zcela nový projekt a je třeba si to oměřit a odsimulovat od začátku.

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Zdravím, mohu poprosit o simulaci. Sám jsem to nikdy nedělal a ani nemám patřičný program.
Parametry reproduktorů zde.
https://svetelektro.com/modules/Forums/ … 93359eef20
Děkuji.

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

https://i.ibb.co/yNxHmxJ/sub-208.png

Amplion mi to vyhodil zhruba takto. Modrá - moje původní bedna s tvým osazením (amplion při daných rozměrech vyplivne ladění 40Hz, reálně podle měření impedančky s osazenými Fane Sovereign 8-225 vyšlo o cca těch 5 Hz výš). Aby to fungovalo v nízkém ladění to chce opravdu velký (ideálně cca dvojnásobný) objem. Na druhou stranu, když si vezmu, že i nějaká 12" ve 40-50 litrech to zřejmě přehraje...

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Díky, objem bych mohl mít i dvojnásobný tj. 120 l. Reproduktory by byly napájeny každý samostatným koncovým stupněm bez výhybky. Zesilovače buzeny paralelně z domácího kina s vestavěnou výhybkou nastavenou na cca 50 Hz. Předřadil bych ještě zádrž na kmitočty pod 20 Hz. Kmitočty nad 40 Hz reprodukují dobře hlavní soustavy. Chtěl jsem jen posílit kmitočty pod 40 Hz. Účinnost nízká nevadí -  zesilovače jsou 200 watové každý. Použití v domácím kině. Hledám pro tyto reproduktory využití. Vše na výrobu doma mám. Náklady by byly jen má vlastní práce. Díky za pomoc.

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Přehraje to i 8" reprák, co je určenej pro subwoofer, provozuju RSS210HO v 32l bedně, ladění BR někam k 27Hz...

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Přesně tak, přijde mi, že prostě těm ARNkům se níž chtít nebude už z principu, stejně jako těm Sovereignům, které na to prostě primárně nejsou určeny ať to bude v sebevětším objemu. Pokud chceš sub provozovat v 20-50Hz, pak by to určitě neměl být 8", ten prostě nebude mít velko šanci, resp. dříve nebo později narazíš na jeho limit ať tam bude téměř cokoliv. Tahle 2x8" byla koncipována jako co nejkompaktnější "záchrana" pro satelity které opravdu pod 100Hz nehrají, nemělo to být primárně na doma, tedy aby to šlo za každou cenu co nejníže. Tak či tak jsem to použil jen párkrát a šel z domu. Nyní místo toho mám 12" v něco málo přes 30L a je to výrazně jinde (ale sub do malého PAčka a na doma je v něčem trošku o jiných prioritách).

Těm ARNkům prostě chybí jak zatížitelnost (věř tomu, že tě nízká citlivost bude nutit to "tavit"), tak x-max (které např. ten Dayton má výrazně víc). Malé měniče chybějící plochu prostě musí nahnat výchylkou... to ARN do subu prostě ideální nebude. Ještě tak kdyby to mělo hrát k nějakým malým regálovkám v pásmu dejmetomu 40-100Hz, ale takovýto "infrasub" bude chtít opravdu jiné a více SUB-specific osazení.

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Já to ARN v 8 ohmové verzi provozuju v subu s basreflexem s objemem 40 l k satelitům, které hrají i venku a peru do něj max. výkon z můstkového zesilovače s napájením +- 63 V a drží i několikahodinové hraní již několik let. Takže zatížení snese velké. Citlivost mají docela slušnou a při zdvojení by to mělo být ještě lepší. Škoda, leží mi ve skříni, tak jsem myslel, že je využiju.

Re: Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Tak ono to nějak fungovat bude a dokud člověk nemá srovnání, tak s tím může být i spokojen. Jestli investovat práci do stavby právě tohoto už je pak na tobě...

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty PA » Subwoofer 2x8" Hadex Q312A

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£