Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 31]

(upravil Otas 16. 6. 2017 19:17)

Téma: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Opakovaně se mi dostaly do ruky (gramo) zesilovače Tesla, nejprve typ AZS217, který, jak mne kamarád potěšil, od mé opravy denně hraje v maringotce již dva roky. Později NZC 431, do kterého jsem se pustil s plnou vehemencí – dělal jsem ho pro sebe jako součást hrající sestavy retra. Měl by zapadnout mezi mých několik renovovaných MC 902/911 a bedýnky ARS944. Jedná se o stále stejnou koncepci zesilovače, která začala řadou NZC 143 už v roce 1975, Tesla na disponibilitu nových součástek (např. KD607/617) nereagovala.
Abych na AW jen nekecal a neradil jiným, dám dosažené zkušenosti s NZC k lepšímu. Ze dvou profi opravářů, kteří mi to v minulosti vymlouvali, jeden změnil názor a o druhém nemám zprávu, že by cokoliv poslední roky opravil, tudíž se již necítím vázán slibem.
Kritéria pro opravu-renovaci jsem si stanovil: Původní plošný spoj a přibližně stejné zapojení. Součástky Tesla, jen výjimečně něco lepšího. Stejné trafo. Odstranění nejkřiklavějších slabých parametrů. Odstranění problémových součástek. Totožný vnější vzhled.
Celá akce byla pro mne záležitost cca 6 měsíců občasného bastlení a protože nemám některé potřebné teoretické vědomosti (a kdo má všechny - nemám z toho mindrák), nezřídka jsem zkoušel metodou pokus-omyl. Nemyslím si, že jsem dosáhl většinu toho, co se snadno dá, nejsem děd Vševěd. Bude-li mít někdo dobré doplňující rady a nápady, které to ještě zlepší, uvítám je.
Přístrojové vybavení mám vcelku chudé: Dvoukanálový osciloskop WON DS7102 a měřák Metex M3850. Dále pak samodomo TG sinus a obdélník (do 350 kHz), Samodomo měřič Uce max a zesílení – KC při 2 mA a KF při 30 mA. K měření odstupu jsem používal můj samodomo měřič a nebo i mV rozsah Metexu, který je poměrně vyrovnaný do 8 kHz, pak ale začíná padat až na - 6dB na 20kHz. Nemám původní ČSN pro měření odstupu (jaká horní a dolní propust?). Nicméně srovnání původně naměřeného (které při změření 65 dB nesplňovalo) a nového mne hodně těší. Ve výbavě mi velmi scházel měřič zkreslení.

Zaměřil jsem se na tato slabá místa a dosáhl jsem:
Zvýšení odstupu (z 65 dB na 83-86 dB line, z 65 na těžko uvěřitelných 76 dB gramo), zvýšení rychlosti přeběhu (z 1,5/10 V na 12/12V/us), zvýšení přebuditelnosti PZ (na téměř dvojnásobek), zpřesnění plnění RIAA křivky pro gramofon (z povolené tolerance 4dB na dosaženou 0,3dB) a mírné zvýšení výstupního výkonu. Doufám i ve snížení zkreslení (na ucho je jednoznačně čistší, barvitější a dynamičtější zvuk – srovnával jsem rekonstruovaný a nerekonstruovaný kanál), měřič nemám.
Dále jsem směřoval zapojení ke spolehlivosti, proběhla například částečná eliminace trimrů nebo náhrada za lepší, vyhozeny byly „hovňáky a žabáci“, méně topících odporů (třebas i žárovka vyměněna za ostře svítící červenou LED, navíc posunutou tak, aby skutečně nasvěcovala červené průhledítko) a elektrolyty jsem vyměnil za „modrou“ řadu TF, ale to nebylo příliš potřebné, červené ellyty byly vesměs dobré. Trochu proti spolehlivosti jde úprava nadproudové ochrany koncáku, kde jsem pro lepší zvuk musel umožnit rezervu z jednotek % na cca 70%. Ale má to reprokonektory, ne dneska běžné zk….né svorky, tak je pravděpodobnost zkratu malá.
Popis jsem rozdělil na několik částí (předzesilovač + korekční zesilovač, výkoňák).

Schéma úpravy předzesilovače a korekčního zesilovače:
https://s18.postimg.cc/50mzrwwyx/PZ_a_KZ_final.jpg

Popis začnu zprostředka - korekční zesilovač:
Korekční zesilovač byl v line režimu největším zdrojem šumu a je nevhodně impedančně sestaven. Princip takovýchto korekcí vyžaduje co nejmenší vnitřní odpor na vstupu od předchozího členu a výstupu korektoru. Odpor 8k2 v kolektoru T3 je zcela nevhodný. I mnou použitý 3k3 představuje kompromis. Zbytek změn v obvodu trandu je jen dopočet (+doměření) do správné funkce. Zrušil jsem C11 a zaměnil jsem vazební kondy za jiné dle mé libosti, vše opět s cílem zachování nízké impedance vstupů a výstupů (i na basech). Limitace nyní nastává při napětí cca 6,5 V (původně při 3,5 V), v pásmu 20-20kHz. Tranzistory jsou použité KC239 (s H21e cca 600), přísně vybrané na šum. Původní trandy KC149 sice s H21e cca 700, ale šumově – na rozdíl od těch v předzesilovačích - nedobré. Mimochodem patice na pozici trandu posloužila jako spolehlivý měřič šumu tranzistorů. Což byl další hezký zážitek a nová zkušenost.
Další úpravy: Vložen emitorový odpor 27 ohmů, což trochu zlepšilo odstup S/Š a doufám, že snad i linearizovalo chování T3 (negativem je omezení zesílení obvodu). Vůbec mám sklon do zapojení vkládat obdobné odpůrky lokální zpětné vazby... Zapojení korektoru změněno na zapojení z pramenu 2, což přineslo další vylepšení odstupu. Oproti pramenu 2 byla část součástek pozměněna, aby neměly korekce příliš velký rozsah (zúženo na 16dB, bylo až 20). S výtečnými trandy ale nebude šum tak extrémním problémem, lze ponechat i původní korekce.
Další zlepšení by přineslo zmenšení hodnoty potenciometrů (až na cca 25k), ale to už jsem neřešil.
Stereováha je dělaná pěkně.
Co se týká fyziologické regulace hlasitosti, jsem jejím nepřítelem (ta ve skutečnosti vyžaduje další regulátor úrovně pro nastavení provozního maxima hlasitosti a schází zde přidání výšek), takže součástky jsou sice na oko osazeny, ale přerušil jsem spoje mezi odpory a kondenzátory sad. Praskající regulátor hlasitosti jsem vykoupal ve směsi voda- líh 1:1 a pak v čistém lihu. Praskat přestal, čili vítězství. Poťák výšek jsem vyměnil za jiný.
PS.: Nakonec jsem se vykašlal na fyziologickou regulaci a vrazil jsem do regulace hlasitosti poťák 2*25k/G - plná spokojenost, je to daleko praktičtější.
Ve větvi napájení KZ a PZ byl změněn R33 z 220 ohmů na 390 ohmů a byl vložen původně neosazený kondenzátor C43 paralelně k ZD (G47/40 Tesla). Napětí je stabilní, ZD mnohem méně topí a kondenzátor se tedy nepřehřeje. Výsledné zvlnění  napájení v úseku korektorů (po dalším, změněném RC členu) je zcela minimální. Při nezapojeném T3 generovalo jen 3 mV na reprovýstupu, zatímco šum některých KC2.. nebo i BC413B v patici T3 (korekce max) dal i 4 mV a naopak nejlepší KC239F a BC549C jen 0,3mV.

Výsledné schéma PZ a KZ viz příloha. Červeně označené součástky a hodnoty považuji za zcela nezbytné změnit. Zeleně je něco, co to ještě trochu vylepší na výše deklarované parametry.


Předzesilovač:
Při osazení dvěma KC149 s H21e cca 650 NESTAČÍ na zesílení pro magnetodynamickou přenosku (asi 500* na 20 Hz), což projektanti řešili zvětšením odporu R9 ve ZV (M82) pro přiblížení k RIAA. Negativní roli zřejmě hraje malý proud skrz T1 a velký proud do báze T2 od odporu M22. Bylo potřebné zesílení zvednout. Já jsem z důvodu zachování plošného spoje zvolil cestu použití darlingtonu na místě T2. 2 x KC23.B s odporem 3k3 na pozici T2 byly dostatečně zesilující a stabilní. Pro zlepšení linearity je v emitoru malý odpor. Zkoušel jsem i BF517, ale při zapnutí za maximální hlasitosti jevil zes známky nestability. Kritiky bych dopředu požádal, aby mne neotravovali řečmi o negativních vlastnostech darlingtonů na NF cestách, výsledek mne přesvědčil o opaku. Navíc není cílem dosáhnout zkreslení v řádech 0,01%, na to to zapojení NZC431 celkově prostě nemá.
Dalším problémem je nedostatečné maximální vstupní signálové napětí line (1,3 V nestačí na MC 902/11), i tomu pomůže zmíněný darlington, průchozí vstupní napětí se zvedne nad 2,1 V.
Vstupní odpor M56 se mi zdál zbytečně vysoký, krystalová přenoska se nepoužívá, změnil jsem ho rovnou na 47 k. A těžce jsem klel nad vysokým šumem naprázdno – i 40 mV smile  při nezatíženém gramo vstupu. Po troše času na přemýšlení (jen asi 4 týdny…) mi docvaklo, že problém tkví v trimru 680R, který je skvělým šumovým generátorem. Byl přepojen – viz schéma, fajn, šum spadl téměř na desetinu. Jenže pochopitelně spadlo i maximální nezkreslené vstupní signálové napětí (problém podle mého názoru tkví v malém Uce T1). Napadlo mne několik cest: ellyt s paralelním odporem, dioda nebo trand v emitoru T2. A nebo se na to prostě vykašlat…. Používám CD přehrávače Tesla, tak je tam ten člen RC.
Korekce RIAA je hodnotami součástek téměř předpisová jako u OZ, jen odpor R9 byl intuitivně o pár procent zvýšen. Do cesty kondů jsem jen pro svou radost vložil odpor 330 J (někde jsem se cosi dozvěděl o eliminaci dunění, nepotvrzeno). Celkové zesílení (1kHz) jsem mírně zvýšil. Náročným měřením (zkoušel jsem souběžně 3 alternativy korekcí) jsem si potvrdil přesnost RIAA do 0,3dB (největší je přitom + odchylka na basech 30 – 50 Hz), což považuji za vyhovující.
Znovu opakuji, že použití jen dvou trandů s vysokým zesílením dá cca o 30 % méně na 20Hz, opakovaně zkoušeno.
V souladu s RIAA jsem zvedl i zesílení line vstupů (R8).
Výstup PZ lze zatížit na cca 3,5 V, obvyklé napětí pro plné vybuzení (25W/4ohmy) je 310 mV. Víc, než 20 dB rezervy vcelku stačí.
V předzesilovači jsem vyměnil ellyty za nové. Upozorňuji na nutnost kapacity C7 od 470 uF výše, jinak se významně snižuje vstupní odpor na basech při RIAA korekcích. PZ je zatlučen kondem C5 33 pF na f cca  150 kHz (line). Kondenzátor 390p na vstupu omezuje nadzvukové kmitočty (pasivně) níže, než činnost C3, takže by nemělo docházet ke zkreslení vlivem pomalosti předzesilovače (obdobně je tomu i u výkoňáku). Viz 3.
Kondenzátory v napájení byly zvětšeny.
Vstupní trandy T1 – KC 239F jsou vybírány na nízký šum a vysoké H21e (cca 550), což většina těch trandů splňuje. I první trand v darlingtonech je kontrolován na šum. Šumově důležité odpory kolem vstupu byly zaměněny za TR 191. Jako trimr je použit TP060 (470R).

Výkonový zesilovač schéma původní:
https://s16.postimg.cc/qlqlhuklx/KZ_NCZ_431_origo_V.jpg
Po úpravě:
https://s8.postimg.cc/6go7t56gl/VZ_NZC431_final.jpg

Výkonový zesilovač:
Uvědomuji si, že vstupuji na minové pole, každý trochu pokročilý radioamatér se cítí být machrem na zesilovače. Velkým přínosem pro československé kutily byl nepochybně seriál v AR v r. 1991 od Pavla Dudka (zde Kazzatel), každému, kdo chce něco kromě dotazu psát na na oddíl zesilovače AW bych to zadal jako povinnou četbu. I já z něj čerpám – je to pramen č. 1. Smyslem mého – jistě nedokonalého, amatérského - snažení bylo vytáhnout ze zastaralého principu zapojení bez větších úprav co nejvíce, přitom nedělat moc zásahů do plošného spoje. I tak mělo gravírovací pero používané na přerušování spojů práce dost smile.
Cesty, zásahy do zapojení:
1. T6 a T7 , které napěťově zesilují, nahradit za obdobné s vyšším zesílením. Použity byly KC238C, vybírané na zesílení (cca 650) a Uce (min. 45 V) a KFY18 s H21e cca 110, lepší jsem neměl v páru.
2. Zmenšit citlivost celého zesilovače, zesílení sníženo z cca 100 na 63. Vstupní napětí pro plné vybuzení na úrovni 78 mV bylo velmi málo, nově je tam téměř dvojnásobek (počítám maximální výstupní napětí 10V namísto 7,75V. Proti dalšímu zvýšení (např. na obvyklých 300 mV) trochu hovoří limitace napětí PZ a potřeba nějaké slušné rezervy. Nejsou to bohužel OZ… Nicméně úvaha od snížení citlivosti Line vstupů celého zesilovače na 300 mV snížením citlivosti výkoňáků je určitě na místě.
3. Zaměněny kritické součástky za lepší. Trimr na vstupu odstraněn. Odstraněn kondenzátor (žabák) 20uF/16V, zatěžovaný trvale 20 V (nyní 100uF/50); mimochodem žabáček vydržel, tyto kondy jsou zřejmě odolné. Zaměněn odporový drát R66/67 za odpor. Zaměněn trimr R70 v obvodu regulace klidového proudu za TP060 100 ohmů (a k němu paralelní odpor R71 zmenšen, potřeba je nastavit cca 13 ohmů).
4. Přepočteny součástky ochrany proti zkratu na výstupu, původní podle mých výpočtů měly při 4 ohmech jen jednotky % proudové rezervy. Nyní je rezerva cca 65% (samozřejmě při zkratu je výkonový nárůst zátěže koncáků oproti původnímu minimální – maká-li mi správně výpočtová tabulka...). Ale kuráž to dát do zkratu jsem nenašel, nevěřím v korektní funkci záporné větve sad, asi bych musel na pozici D6 dát schotku. Nakonec ochrana omezením proudu je jen jednou ze složek k zachránění zesilovače při zkratu, druhá složka (tepelná ochrana) zde schází.
5. Obvod pasivního omezení rychlosti přeběhu (C27) zesilovače odstraněn a rychlost přeběhu zvýšena z 1,5 V/us k obvyklým hodnotám. Kondenzátor 4,7p to zpomalil na cca 12V/us. Zde je nutno konstatovat, že se oba kanály lišily, levý byl bez potíží schopen dosáhnout 18V/us (C=3,3p), zato pravý byl za 12V při pohybu 1/0 rád. Asi nějaký pomalejší trand, nevím.
Rychlost vstupujícího signálu je omezena (na úroveň pod omezováním zpětnovazebně u T7) pomocí RC členu na vstupu (2k2/390p).
6. Původní obvod T7, neschopný omezit proud, byl nahrazeno obvodem, který to umí, omezuje proud na cca 40 mA. LED mimochodem může být použita k indikátoru CLIP, třeba jako optočlen. To přineslo vyřazením R49 jako bonus nějaký ten voltík rozkmitu navíc.
7. Velké ellyty ve zpětnovazebním obvodu (C23) a na výstupu (C38) posíleny (na basech) a doplněny polypropylénovými svitky (jauvej, Bennic) k precizaci chování na výškách (5).
8. Všechna KF v buzení KD zaměněna za KFY se zesílením cca 100. KF (517) – 2 kusy se musely měnit i z důvodů uhnilých vývodů. V úvaze byla i výměna za KD139/140, neprovedena jen z estetických důvodů, jinak jistě přinese mnohé výhody (odolnost, zesílení, linearita). Zato v ochranných obvodech jsem KF vyměnil za KC238/308B bez pardonů, pro naději na fungování ochran je potřebné větší zesílení.
9. Napájení  RC+ (mimo KD) rozděleno na kanály z důvodů zvýšení přeslechu mezi nimi. Dost to se mnou cukalo napájet T10 napřímo, nakonec jsem se na to vykašlal, bylo by to o nějaký propojovací drát navíc.
10. Výstupní kondenzátory byly nahrazeny za větší; se slzou u oka jsem zde obětoval teslácký vizain. Odměnou mi je rozdíl napětí zapnuté/nezapnuté 4 ohmové zátěže na 40 Hz jen 6,5% oproti 3,5% na vyšších kmitočtech. Tesla garantuje 20%.
11. Proud koncáky jsem nastavil na cca 40 mA. Regulace není příliš stabilní (a nepomohl jsem jí ani změnou odporů R66/67 z 0,36 na 0,33 ohmu sad ), tak si to trochu žije vlastním životem. A měl jsem kliku; když se mi záhadně začal na pravém kanálu skokem zvětšovat-zmenšovat proud, bděle jsem vypnul zesik a prohlédl zapojení teplotu snímajících diod, jedno spojení se mi rozdělilo na prvočinitele v rukou…. Náhradní páreček KD602 tedy zůstal náhradním smile.
12. Dlouho jsem pátral po zdroji rušení levého kanálu (50 - 100 Hz), nedokázal jsem zvýšit odstup line nad 80 dB. Odsunutí trafa nic nezměnilo, stínění jen minimálně, zato odsunutí usměrňovače ano. Nakonec jsem koupil nízký usměrňovací blok a schoval ho pod novou desku napájení. Což je opět prohřešek proti původnímu řešení, ale nenápadný smile, snad mi bude odpuštěn. Ostatně komu stačí odstup 77 dB, nemusí to dělat.
13. Kondenzátory C21 a 390p na vstupu omezují průchozí dolní a horní kmitočet. Prohodil jsem kondenzátor C21 a odpor R42 na vstupu; pocitově nemám dva kondy za sebou, z toho jeden k zemi, nějak rád.
14. Kondenzátor C22 jsem navýšil na čtyřnásobek z potřeby pomalejšího nabíjení výstupních kondenzátorů C38 při zapnutí. To přináší i snížení hluku.
15. Zkusil jsem i vložit trand – stabilizátor proudu 20 mA na místo R68. Celkově to ale kromě zmizení ss napětí na reprácích (a eliminaci přechodového zkreslení při provozu na sluchátka) nepřineslo nic, co by mne donutilo k potřebné zásadní změně plošného spoje.

Něco ke zdroji:
Hlavní kondenzátor jsem zaměnil za nový (6G8/50 za 38 Kč – no nekupte to když tak hezky pasuje) a ještě jsem sdělal dva šuplíkové kondy 2G2/50, mezi ně a velký kond dal pro radost malou cívečku, je to ale nejspíše na nic, rušení to nezachytí… Od kondů jsem + napájení k buzení koncáků rozdělil na dvě RC větve 10 ohmů a 330uF (viz bod 9. VZ).
K primáru paralelně jsem dal kond 47nF/1000V, je to opatření proti případným lupnutím při vypnutí. NZC431 při vypnutí nelupal, zato předchozí obdobný AZS217 silně, u něj to odpomohlo fantasticky.
Přívodní šňůru jsem zaměnil za třížílovou a zem jsem spojil s kostrou. Zem od kondů jsem spojil natvrdo tamtéž. Síťovou pojistku jsem z důvodu zjednodušení kabeláže nechal před vypínačem. Usměrňovací blok, který udělal z usměrňovače na plošáku koncáku Potěmkinovu vesnici jsem propojil přímo od trafa k velkému kondu. Dalo by se využít zdvojeného vinutí trafa a usměrňovat pak přes dvě schotky, zase by se získal nějaký výkon navíc. Tomuto pokušení jsem ale odolal.

Něco k dalším vizím:
Citlivost vstupů Line 200 mV je zbytečná, klidně postačí 300 mV. Obdobně je na tom koncák.
Lze proto snížit citlivost na koncáku - třebas odpůrkem 5k6 mezi reprovýstupem a C23/R47, to by mohlo trochu umenšit zlou práci kondenzátorů výstupu. PS.: Vyzkoušeno, šokujícím způsobem to srazilo rušivá napětí na výstupu.
Přitom by se muselo zvýšit zesílení PZ RIAA, asi zmenšením R7. Třítranzistorový PZ na to má.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Je to krasne, ale pokud bych delal dnes ja, nejaky repas, tak bych se moc neparal.
RIAA preamp, klidne z operaky a na vystup z uplne cistym svedomim cinsky modul 2020, TPA 3110, 3116 a pod.
Trafo bych ponechal, to neuskodi.
Mel sem v praci gramoradio, ktere donesl kolega v krabici, trosku sme ho preonacili, stalo to dohromady asi 8usd a mozna, pokud ho neukradli z chaty, hraje dodnes.
Je to velmi zasluzne a krasne dilo, ktere si cenim, protoze si stim drahy Otasi stravil mnoho casu.
Ale postupne jak mizi technika tohoto typu, mizi i lide, kteri dokazi treba jen replikovat podobne dilo, jake si udelal ty a odpresentoval jej zde.

(upravil Otas 17. 6. 2017 12:02)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Díky.
Jo, já si také dovedu představit actidamp pro gramo, pak něco s OZ na korekce a třebas (ať pasují chladiče) DPA (tuším)110 na výstup. A poté zírající oči Hifistů rofl.
Tohle je jak jsem si pohrál, zabastlil. Pokud se občas vyskytnou bastlíři, kteří chtějí zachovat ráz obdobných zapojení, pak jim to může být inspirací.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Pěkná, ač pracná práce... Odměnou je určitě spokojenost s výsledkem a radost s bastlení. Jasně, že by se to asi dalo udělat i líp, ale o to tu nejspíš nešlo a asi by to ani nemělo význam. A díky za popis, je inspirativní, i když dneska už málokdo má chuť se něčím takovým zabývat (snad jen sběrné dvory, bohužel).

Web

(upravil BHM-VOX 8. 12. 2017 13:52)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Oceňujem bádateľskú prácu autora, výsledkom je citeľný rozdiel v dynamike aj čistote reprodukcie potl

Prerobil som skúšobne jednu NZC431 podľa Vášho návodu a po nastavení a meraní som spravil zvukovú skúšku. Ako zdroj som zvolil notebook (koncert Pink Floyd z YT) a pripojil som slúchadlový výstup do tunerového vstupu zosilňovača. Zvuk ma úplne ohromil, bol som nadšený. Moje nadšenie však pohaslo, keď som chcel vyskúšať gramofón. Po prepnutí prepínača vstupov na "Turntable Magn" sa z ľavého reproduktora začali ozývať silné pulzy podobné dupaniu, čo zjavne zaťažovalo trafo do tej miery, že v rytme pulzov mierne poblikávala žiarovka indikácie zapnutia prístroja. Kontrola osciloskopom ukázala, že pri prepnutí prepínača vstupov na vstup pre magnetodyn.prenosku sa z ľavého kanála stáva generátor infrazvukového tónu o frekvencii asi 2-3 Hz. Rozpojením predzosilňovača medzi vstuným a korekčným stupňom som vylúčil vplyv korekčného stupňa - pulzy generujú tranzistory  T1,T2a,T2b. Skontroloval som zapojenie aj hodnoty súčiastok obvodu sp.väzby pre korekciu RIAA, pre istotu aj plošné spoje, či som nevyrobil nejaký nenápadný kraťas. Bez nálezu...
Potom som "náhodou" (ako to už býva) na osciloskopickej sonde, pripojenej na R16, prepol delič z 1:10 na 1:1 a to spôsobilo "zadusenie" generátora, zo vstupného obvodu sa opäť stal zosilňovací stupeň. Zmeral som vstupnú kapacitu sondy a skúsil pripojiť ekvivalentný kondenzátor (120pF) paralelne k R16, výsledkom bola len zmena kmitočtu generovaných pulzov...

Poradíte, prosím, čo môže byť príčinou nestability vstupného predzosilňovača? Nerád by som kvôli nerušenému počúvaniu platní obetoval sondu osciloskopu big_smile
Pripomínam, že do korekčného člena som nevložil k C3 sériový odpor 330R a všetky súčiastky v predzosilňovači (vrátane tých, ktoré mohli ostať bez zmeny) som pároval na zhodu v oboch kanáloch <0,5%.
Dopredu ďakujem za rady.

(upravil Otas 8. 12. 2017 16:08)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Díky za pozitivní posouzení zvuku uui.
Předpokládám samozřejmě, že při stažené hlasitosti je všechno OK.
Důvodů může být samozřejmě více. Předpokládám, že kontrolu zapojení obvodu a především zpětné vazby už jsi udělal a vše je v pořádku. Samozřejmě včetně kontroly sepnutí toho přepínače.
Napadají mne dvě myšlenky:
Obvod předzesilovače tohoto typu (zažil jsem to na AZS217) mívá sklon k pulzování (ale asi 0,2 Hz) vzájemným vlivem C2 a C5, když je zpětná vazba nastavena na gramofon. Tento typ problému - pulzace po sepnutí horní propusti 100Hz ihned přestal. Tam jsem nakonec hledání příčiny (snad svodové proudy?) po krátkém experimentování vzdal a vřadil do signálové cesty ještě před R16 kondenzátor 20uF +stranou k předzesilovači. Napětí Uc PZ se stabilizovalo. Pokud chceš pro ten kondenzátor použít šikovnou pozici C11, pak R 16 je bezpodmínečně nutno přepojit až za něj. Na první pohled to na tento problém vypadá.
Druhý možný problém je komplexnější - zemnící vedení. Na jednu stranu by měla být kostra přístroje dobře uzemněna v levém zadním rohu, na druhou stranu se nesmí nikde dál zemnění předzesilovače a zesilovače potkat se zemněním kostry přístroje. Typické místo, které dělá problém, je kontakt stínícího plechu předzesilovače a stíněných kablíků vstupů. To dovede rozkmitat a zlikvidovat výkoňák. Kmitá to ale na vysokých kmitočtech, jak jsem zatím zažil. Samozřejmě chce to projít celý systém zemnění. To může být běh na delší trať.
Nu, prověř, vyzkoušej a dej vědět.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Nedá mi to a musím se zeptat, proč se v zapojení používají KC23x a ne KC50x. Pokud si pamatuju zapojení B113, tam se používaly právě KC50x? To je z důvodu zachování rázu nebo to má jiný důvod?

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Inu mám jich dost v zásobě a řada KC147/8/9 (použitá v NZC431), potažmo 507/8/9 (použitá ve starších řadách) mi nedávala šanci mít rovnou vybrané A - B - C a především F.
Řada KC 237/8/9 byly výrobky z téže doby (cca 1985) a měl jsem chuť zjistit, co mohla Tesla udělat při její tehdejší součástkové základně při zachování základního zapojení. Kdybych měl velké množství KC149 pro výběr, použil bych tyto. Ale přidání trandu do předzesilovače s KC14. by bylo obtížné, asi by se tam nevešlo. Už teď to nebylo nic pěkného.
Jinak třítranzistorové zapojení předzesilovače pro gramo jsem převzal ze svého starého zapojení, kde právě byly KC149/8.

Samozřejmě plánovité hospodářství bylo strnulé a výrobci neměli na pružné využití již existujících moderních součástek (třebas i KD607/617) moc šancí.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Tak som takmer celý víkend skúšal, experimentoval, meral...a podarilo sa mi problém vyriešiť.

Ale najprv pár vecí k celému zosilňovaču: samotný koncák sa mi raz podarilo rozkmitať na P kanáli, a to zámenou tienenia a živého na prepojení s KZ, našťastie to boli infrazvukové pulzy o f asi 1Hz, takže k deštrukcii nedošlo.
V zapojení KZ som musel mierne doladiť pracovný bod T3, T3´, aby som dostal na ich kolektory polovičné Uz. Hodnoty R26, R26´ vychádzali oproti odporúčaným 330k zhodne asi po 400k, aby som sa vyhol skladaniu odporov, zmenil som hodnoty  R21, R21´ z 33k na 27k. Z rovnakého dôvodu som musel na PZ meniť hodnoty R4, R4´ z 220k na 330k. Podotýkam, že ľavý kanál PZ pulzoval s frekv. 2,5Hz aj po zmene hodnôt.
Po rôznych neúspešných pokusoch umravniť kmitajúci ľavý kanál PZ zvonka, teda prídavnými sériovými kondenzátormi podľa Vašej rady, rozhodol som sa zasiahnuť dovnútra. Nakoľko sú oba kanály zapojením navlas rovnaké, prišlo mi logické, že jeden z nich sa dostal za hranicu nestability buď vlastnosťami niektorého tranzistora, alebo mierne odlišným rozložením súčiastok a spojov.
Najprv som vyskúšal nahradiť trimer P1 po jeho nastavení, pevným odporom (zmeraná hodnota 270R) a vyradil som doplnkový elyt 470u v sérii s C7. C7 som pripojil až za pridaný odpor 330R, čím som sa vrátil vlastne k pôvodnému zapojeniu tejto časti obvodu s tým, že trimer P1 som nahradil pevnými odpormi. Akurát že oproti originálu má súčet odporov hodnotu 600R oproti pôvodných 680R. Kmitanie to neodstránilo, ale po utlmení kmitania osciloskopickou sondou (viď môj predch. príspevok) som mohol porovnať zvukový prejav takto upraveného kanála s tým druhým. Subjektívne - trošičku pribudlo basov, tak som rovnako upravil aj pravý kanál PZ.
V ďalšom kroku som skúsil vymeniť darlingtonové dvojice T2a,b medzi sebou, chyba sa nepreniesla. Naviac som zistil, že kmitanie sa utlmí aj pripojením osciloskopu na kolektor T1, čo ma priviedlo na myšlienku vyskúšať kapacitnú kompenzáciu tranzistorov. Darlington už   T2a kompenzovaný mal, tak som pridal kompenzačnú kapacitu medzi bázu a kolektor T1. Postupne som zvyšoval hodnotu Ck a sledoval na osciloskope, ako sa kmitočet, aj amplitúda pulzov zmenšuje. Úplný útlm nastal pri hodnote 220pF.
Možno by stačilo zvýšiť hodnotu C5, ale už sa mi s tým ďalej hrať nechcelo...

Týmto sa chcem poďakovať za Vaše rady, ale aj za inšpiráciu pri zdokonaľovaní týchto výrobkov Tesla smile

(upravil Otas 11. 12. 2017 19:12)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Díky za další postup v inovaci.
Pracovní bod T3 - pro mnou použité trandy mi signál na osciloskopu začal symetricky limitovat právě při 330k, ale je skutečně nutno to imdividuálně nastavit, je velmi ovlivňován H21e tohoto trandu.
Zapojení kondenzátoru C7 přes oba odpory zvyšuje šum; sice ne natolik, jako když je tam "šumový generátor" v podobě P1, ale přeci jen významně.
Informace o zvýšení basového projevu je zajímavá a budu se jí muset ještě zabývat. Je fakt, že na kapacitu C7 (natožpak poloviční při seriovém zapojení) je zapojení háklivé. Já bych ale raději odstranil "volitelnou" - zeleně kreslenou část, čili 330J+G47, pokud nepotřebuji přebuditelnost line vstupu do 2 V (což na signál z PC skutečně ne).
Nejsem dobrý teoretik (nemám vzdělání v oboru), nicméně 220pF na utlumení 2,5Hz je pro mne dosti překvapivá informace. Nemělo to nějaký vyšší kmitočet coby nosný? Ono by to odpovídalo i tomu, že to tak razantně proniklo přes C21 do výkoňáku.
Mnou použité zatlumení předzesilovače mezi C a B T2a podle mých měření omezovalo o 3 dB signál až na kmitočtu 150 kHz, což je bohatá rezerva a lze ho zvětšit.

Jen dovětek; doufám, že jsem se nedopustil nějakého fópá, že jsem ze zvyku na tomto fóru použil tykání v odpovědi na vykání; je to z rutiny zdejšího odpovídání.
V každém případě děkuji za projevenou důvěru opakováním úprav. Alespoň má člověk pocit, že to nezveřejnil pro nic za nic, že to bylo někomu ku prospěchu a inspiraci. Což hřeje na duši big_smile.

(upravil BHM-VOX 29. 12. 2017 22:09)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Po dlhšej odmlke sa hlásim k pokračovaniu tejto ságy menom Tesla NZC 431 smile
Nutné podotknúť, že to nebola odmlka pasívna, prinášam ďalšie skúsenosti a pripomienky.
Hneď na začiatku mi však nedá nespomenúť, že žiadne fopá sa nekonalo, tykanie mi je sympatickejšie, osobnejšie a prispôsobujem sa smile

Takže ti ešte raz ďakujem za rady, Otasi, pomohli! S kmitajúcim predzosilňovačom som robil ďalšie experimenty a musím povedať, že s úspešným koncom. Vzhľadom na to, že sa vzájomnou výmenou darlingtona T2a,T2b chyba nepreniesla, skúsil som vzájomnú výmenu T1/T1´, taktiež bez zmeny. Ďalším pokusom bola výmena T1 - pôvodne som vybral tranzistory s h21e cca 600, tie som vymenil za trandy s odporúčanou hodnotou h21e cca 550. Tiež bezvýsledne. Do vzájomných výmen kondenzátorov C2 a C5 sa mi už nechcelo, tak som skúsil púhym prikladaním kondenzátorov zvýšiť kapacitu kompenzačného kondíka C5. Už prvá skúšobná hodnota 100pF (priložený 68pF kond) pulzovanie zlikvidovala, čo ma povzbudilo k ďalším skúškam - znižovaniu hodnoty C5. Nakoniec som skončil na hodnote 47pF, s ktorou ľavý kanál predzosilňovača nekmital. Pre istotu som ešte raz zmeral pôvodný 33pF styroflex, či náhodou pri zaletovaní nestratil kontakt niektorého vývodu...nestratil. Tak som nechal ľavý kanál s C5=47pF kondíkom. Bodka.

Povzbudený úspechom som takto medzičasom upravil ďalší zosilňovač, tentoraz NZC 420 a jeho oživenie prebehlo už bez komplikácii. Ďalšiu rezervu dynamiky prinieslo zvýšenie napájacieho napätia PZ+KZ, v prvom prípade na 30,5V, v druhom na 27V. Tým som zároveň ušetril niečo na spotrebe, pretože 30,5V som dosiahol výmenou KZ714 za dve KZ260/15V v sérii. Uznávam, o nejakej solídnej stabilizácii nemôže byť ani reči, pretože pri tomto Un majú PZ+KZ kľudový odber 21,5mA, čo je prakticky hodnota =Iz pre KZ260. Ale je to postačujúce, hodnota Un sa nijako dramaticky nemenila ani pri záťaži. V druhom NZC som už pre napájanie PZ+KZ vyrobil jednoduchý stabilizátor s KF506 so stabilizáciou pomocou 0,5W ZD typu BZX83C. Pôvodne som chcel dosiahnuť Un tiež 30V, ale 0,5W 30V ZD sú v GME na objednávku a 27V mali na sklade. Tento NZC bol určený "pod stromček", tak som použil to, čo bolo k dispozícii. Celkový kľudový odber PZ+KZ pri tomto Un je presne 19mA.
Ďalšou vychytávkou v tom druhom kuse boli maličké plošáčiky 10x12mm, na ktoré som umiestnil darlingtony T2a,T2b s ich pomocnými odpormi wink
Pri tomto NZC sa mi potvrdila optimálna hodnota R26 390k (oproti Tebou odporúčaných 330k), ktorá platila tak pri 30,5V, ako aj pri 27V. Rovnako som musel optimalizovať pracovný bod T2a,T2b zvýšením 220k na 330k.
U oboch NZC som využil (za normálnych okolností vyskratovaný) konektor pre kvadro reprodukciu na pripojenie vysokoúrovňového vstupu (CD, PC)a zapojenie prepínačov vstupov som upravil tak, aby ho pripájal nevyužitý prepínač pôvodne určený na pripojenie kryštálovej prenosky. Naozaj vrelo odporúčam vyskúšať prehnať takto upraveným zosilňovačom signál z oboch zdrojov. Koncert Pink Floyd pustený z YouTube cez notebook ma úplne uchvátil, ten zvuk bol podľa mňa úplne bombastický...

Ak si ešte na niečo spomeniem, doplním dodatočne.
Čo dodať? Ešte raz Ti ďakujem, Otas, za Tvoju prácu na zdokonalení tohto zosilňovača, i za rady a nápady, tie úpravy sa naozaj vyplatia!

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Hezky se mi to čte smile, když  se dozvídám, že nápady nezůstanou jen v jednom realizovaném exempláři.

K tomu zakmitávání: Ještě si vybavuji, že jsem - preventivně - dělal drátovou spojku od připojení tlačítka, na které je připájena zem gramofonů k bodu, kde se potkává zem a zpětná vazba jednoho z kanálů (ověřeno na plošáku: skutečně levého), když jsem hledal příčinu nízkého odstupu. Protože jsem neměl problém předtím ani potom, nenapsal jsem o tom (já už i rýmuji). Běželo o to, aby se co nejvíce potkaly zemnící konce přepínače od R7 a zem R5 se zemí od grama. Možná to mohlo mít vliv, předzesilovače toho mého kusu byl stabilní i při kapacitě C5 12 pF. Zároveň jsem posílil i hlavní zemnící vedení PZ - KZ přitaveným drátem průměr 1,5 mm. Ale vliv tohoto přídavku nepovažuji za znatelný.

Zvýšení napájecího napětí určitě pomůže, především pro korekční zesilovač. Odpor M39 asi vychází častěji, berme ho jako základní doporučení.

Ty plošáčky na T2 a a b (se dvěma nejlépe subminaturními odpory) jsou výborná vychytávka! Vřele doporučuji všem, co by se rozhodli pro úpravy.

Na základě Tvé zkušenosti doporučuji na schématu zvýšit kapacitu C7 (a i zeleného přídavku) na 1 mF/6,3V. Z logiky věci lze jít i na 2,2 mF, pokud se zachovají kondenzátory C7 v sérii se zeleně malovaným navýšením napětí (kvůli nižšímu šumu).

Využití kvadrozásuvky a tlačítka pro krystalovou přenosku je další velmi dobrý nápad, dává šanci dalšího vstupu do stroje při zachování vizainu.

Takže díky za spolupráci a ověření zvolené cesty. Zároveň děkuji i za přispění výbornými nápady pro dosažení lepšího výsledku.

(upravil jmd 10. 12. 2019 18:21)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Zaujimalo by ma, ako by sa s týmto zapojením koncového stupňa popasoval Danhard. Je tam len +42V, nejak tomu pridať na účinnosti a ak by sa zviezlo aj skreslenie to by bolo žúžo. Veľmi nepekne a skoro skresľuje. Ma to malý výkon, najmä ak syn osolí korekcie. Vopred pekne ďakujem.

PS: orig. schéma koncového stupňa je v prvom príspevku.

(upravil Otas 10. 12. 2019 18:58)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Jen noticka, otázka není na mne smile, dosažené parametry výše uvedené přestavby, zapoměl jsem to tam vložit:
Před úpravou 22W, po úpravě 25 W sinus na 4 ohmy (100 - 20000Hz)
Před úpravou 13W, po úpravě 18,5 W sinus na 4 ohmy při 20 Hz
Mám napsáno kanály L+R, čili zřejmě souběh (čili 2*25W), už taky utekl nějaký čas.
Jestli na tom nemáš nějaké bedny s nižší, než jmenovitou impedancí, to původní zapojení zvládat neumí, aktivuje se nadproudová ochrana.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Syn má na ten zosik pripojené RFT3010, čo sú tuším 4ohm reprobedne.

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

jestli je to tohle : https://www.youtube.com/watch?v=M27z687Hnug
tak k tomu můžu dodat stylovej radiomagnetofon RFT jako z videa, akorát v horším stavu...

(upravil Otas 11. 12. 2019 17:27)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

On je problém původního zesilovače NZC431, že počítá s minimální impedancí na úrovni 4 ohmů, při překročení o jednotky % začíná ochrana omezovat (nebo by alespoň měla sad).
Což je pro podání slušných basů katastrofa - reproduktor je komplexní zátěž a zvláště na basech vyžaduje, aby zesilovač uměl více, než je to, co si spočteme dle ohmova zákona. Ne nadarmo mají kvalitní zesilovače pro suby schopnost dodat násobně vyšší proudy, než by bylo potřebné, kdyby byl na místě reproduktoru rezistor.
Ještě mne napadlo, že jsem nezveřejnil celou tabulku výsledků, které jsem v souvislosti s přestavbou NZC dosáhl. Není tam rychlost přeběhu, ale to je výše v textu. Tak jsem ji vyhledal a posílám:
https://i.postimg.cc/67F4hFrr/NZC431-nam-en-parametry.jpg

(upravil jmd 12. 12. 2019 0:26)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Myslel som lepsie využiť to nízke jednoduché asymetrické napájanie. V pôvodnom zapojení podľa schémy tam bolo 41V. Dnes po zmene 220V na 230 to bude malinko viac. Ak by sa podarilo dostať trebarz aj novým zapojením koncového stupňa s rozkmitom na 35V, tak by to stalo za to chytiť pajku do ruky. To sme cca na 12Vef a pri 4ohm na 36W, oproti papierovým 15W resp. nameraným 22W od 100Hz.

(upravil Otas 13. 12. 2019 12:46)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Musíš si uvědomit, že hodnota 25 W je trvalá, daná poklesem napájecího napětí od trafa, které je na cca 70 W (pokud si pamatuji). Ztráty na trandech zesilovače po úpravě jsou (rychlým výpočtem) dohromady cca 7 V (na + větvi větší, na - malé). Hudební výkon (čili výkon od plně nabitých kondů nebo stabilizovaného zdroje) je cca 40W. Pokud bychom měli zesilovač s minimální ztrátou na výkonových trandech (např. origo Texan, pomíjím negativa), kde je ztráta na trandech cca 1 V, vzroste výkon na cca 50 W.
50W/40W je 1,25, což představuje 1 dB (!!!), to budeš mít problémy rozeznat. Protože pocitově - subjektivně dvojnásobná hlasitost je prý dle v literatuře zmíněných testů 6 dB (čili čtyřnásobek výkonu). Navíc je pro snížení zkreslení třeba upravit nejen výkonový zesilovač, příklad je výše, ale i předzesilovač a korekční zesilovač.
Na pájku za účelem výrazného zvýšení výkonu se tu můžeš v klidu vykašlat smile.

(upravil jmd 14. 12. 2019 9:53)

Re: Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Ďakujem pekne, ak tomu dobre rozumiem, tu pomyselnú pajkovacku môžem nechať v klude odloženú, nakoľko je zapojenie od začiatku slušne navrhnuté a tomuto zapojeniu sa nedá nejak významne pomôcť.

Příspěvky [1 až 20 z 31]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Tesla NZC 431 - pokus o vylepšení parametrů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£