Téma: Kosmické aktivity v CZ a v SK

Slovenská družice startuje.
O podobnou věc se pokoušela skupina českých konstruktérů a po deseti letech projekt odpískali do ztracena, protože zjistili, že to nedokážou.
Podstatné byly finance, parta amatérů v našich ekonomických podmínkách není schopná vybrat mezi sebou dost peněz na vypuštění, i když politici budou tvrdit "nikdy jsme se neměli líp". Nevím jestli je na místě se ptát, proč stát na Slovensku věnuje subvenci na technický výzkum a tady to nejde. Protože v CZ se peníze vystřílejí na podporu jiných minorit než vědeckých?

(upravil tomas.uradnicek 22. 5. 2017 7:57)

Re: Kosmické aktivity v CZ a v SK

Ani tu to nie je zazrak. Mam k tym chlapcom relativne blizko, u nas vo firme sme pre nich robili par veci, castokrat v cene blizkej zadarmo... Su to iba nadsenci, ktory si chceli splnit sen. Zaroven tam su sikovny ludia, ktory castokrat nemaju ziadnu skusenost so space vecami. A ze to takmer nema nic spolocne s beznou elektronikou snad nemusim hovorit. Na druhu stranu, ziskali tieto skusenosti a pokial viem, podarilo sa im vymysliet par zaujimavych systemov.

Politiku do toho nikto netahajte, tito chlapci (zialbohu/chvalabohu zaroven)nemaju kontakty ani nic s nimi neriesia, i ked je pravda, ze im Fiko dal peniaze na start(150k€+-). Ako sa hovori, prihrial si kasicku aj on. V novinach bola Sosa obcas na pretras ale z toho je pravda niekde v okoli 10% z napisaneho ako vzdy a vsetko...

Popularitu a ocenenie si myslim zasluzia tym, ze dokazali z hovna upliest celkom podareny bic ktory dufam bude paradne plieskat. SAVka je u nas zvacsa banda pseudovedcov bez vysledkov, comu sa moc neda cudovat pri tejto podpore vedy a vyzkumu. Napriek tomu stale funguje bez akejkolvek viditelnej zmeny.

Edit-
P.S.: robili to z velkej casti za vlastne peniaze a na vlastne naklady.

(upravil wimshurst 22. 5. 2017 8:51)

Re: Kosmické aktivity v CZ a v SK

Ja si nemohu pomoci, ale mne se strasne libi, i kdyz pitoma a infantilni reklama, ale pres vsechno dobry napad presentace vesmirnych vyzkumu..
https://www.youtube.com/watch?v=Gve1UbfAPt0

Re: Kosmické aktivity v CZ a v SK

pěkné modýlky...ještě měsíční traktor lunar rover na baterie a je komplet, stanice Skylab 1:1 by se asi nevešla

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)