Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Problem zo zosikom LM4780

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

(upravil kalio 30. 4. 2017 20:34)

Téma: Problem zo zosikom LM4780

ahojte potreboval by som poradit postavil som zosil z modulov ezk konkretne KJX 4781SX napajam ho toroidom 2x16V ,120VA zosilovac nehra dobre zda sa my ze hra prilis vyskovo osadene je vsetko zda sa ok nenapada niekoho co by mohol byt problem?
doplnim este ze hodnota Uz je +-23,7V

Re: Problem zo zosikom LM4780

To je velice subjektivní popis, který může a nemusí být pravdivý, a tímpádem zesilovač může být vpořádku, nebo nemusí. Primárně bych asi zkontroloval jakékoli kondenzátory a jejich pozice, jestli mají hodnoty správně, a jestli jsou tam, kde mají být.
Proč myslíš, že to hraje příliš výškově? Měl bys k tomu nějaký objektivnější podklad?

(upravil dhaman 1. 5. 2017 9:23)

Re: Problem zo zosikom LM4780

Ako ti radi Crashpc mohol by to byt zle osadeny kondenzator. Je to integrac LM4780 tam velmi nenaspekulujes.

Ak to zvladnes tak skus zmerat frekvencnu charakteristiku napriklad cez ARTA, REW.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

(upravil kalio 1. 5. 2017 11:37)

Re: Problem zo zosikom LM4780

ahojte dakujem za reakciu, mate pravdu v tom ze je to len pocit ale skusal som s tym napajat niekolko reprosustav a u vsetkych sa to prejavovalo tak ze vysky hrali prilis. Dokonca sa my zdalo ze zvuk akoby pulzuje. Vcera som ale nasiel jednu zem myslim ze nespravne pripojenu tak som to prerobil a pulzovanie akoby ustalo. Jednalo sa my hlavne o to ako sa ubezpecit ze je vsetko ok?? Meranie na osciloskope?? Suciastky som vsetky presiel a tam vyzera byt vsetko ok. Nemal som zatial kuraz to pripojit k totemom ,kde by som to  vedel identifikovat najlepsie tak to mozno skusim Dakujem za pomoc

(upravil Otas 1. 5. 2017 15:01)

Re: Problem zo zosikom LM4780

Jo, zem je důležitá, pokud ustalo pulzování, je věc téměř jasná.
Samozřejmě nejen reproduktory ale i zdroj zvuku rozhoduje o tom, kolik je na výstupu basů (z mobilu pray - pak se nedivím).
Pokud to nemá basy i z kvalitního zdroje typu CD přehrávač, zkontroluj, zda máš správně hodnoty vazebních elektrolytických kondíků nebo jsi je neprohodil navzájem, popřípadě jejich polaritu - těch, co nejsou napojeny na napájení. Popřípadě zda tam není vadný kus. Nic dalšího podle mne nemá šanci kmitočtovou charakteristiku na basech ovlivnit.

(upravil jik 1. 5. 2017 18:16)

Re: Problem zo zosikom LM4780

No ale, pokud se na ten modul dívám, vzhledem k symetrickému napájení by neměl mít žádné elektrolytické kondenzátory možná kromě jednoho ve zpětné vazbě na zem. Ostatní se týkají napájení.

Ale mám jeden takový poznatek, který by ti mohl pomoct:.

LM4780 je volně řečeno (nebo spíš "těsně" řečeno) 2xLM3886. Tento (2xLM3886) poslouchám u PC s dvoupásmovými reprobednami, v minulosti jsem jich sice nadělal víc, ale tyto dva poslední skončily jako zesilovač k počítači.

Poprvé, když jsem ho před mnoha lety poznal a zakoupil, měl jsem pocit dost podobný Tvému - nic moc basy a také nic moc výšky. Tento obvod, aby se subjektivně zvukově líbil, asi potřebuje lehce přidat jak na basech, tak trošku i na výškách. Takže jsem ho pak dlouho provozoval s korekčním předzesilovačem (a to nemluvím o několika kusech, které jsem postavil do menších komb jak kytarových, tak baskytarových). Prostě má takový neutrální, ale hezký poměrně detailní zvuk.

U toho PC zesilovače, který mám tady před sebou, nemám žádné korekce. Ale jednoduchý fyziologický regulátor Loudness tam mám.

A na závěr - to, co koresponduje s Tvým dotazem: pokud narazím na nějaký slabší signál např. z Youtube a musím trochu víc vytočit potenciometr (do oblasti mimo účinek Loudness), je ten zvuk podobný tomu, co popisuješ. Nemělo by tomu tak být, vždyť je to monolitický instantní výkonový operační zesilovač. Na druhé straně je fakt, že zvuk různých podobných zesilovačů je trošku odišný (hodněkrát ověřeno).

No a jak Ti píší přispěvovatelé nade mnou, důležité věci jsou zdroj kvalitního signálu, zásady zemnění atd.

Edit:

Pozor, ještě jsem si uvědomil jednu věc - pokud ten modul obsahuje i vstupní kondenzátor a za ním odpor (rezistor) mezi vstup a zem, zkontroluj i ten odpor. Pokud by byl menší, tak by hned na vstupu vznika věc, která by ořezávala basy. A také správná hodnota vstupního kondenzátoru. A nakonec i toho kondenzátoru zpětné vazby a velikost jejího odporu na zem. Nic víc by na slabší basy vliv mít už nemělo...

Re: Problem zo zosikom LM4780

ahoj panstvo dakujem za vsetky rady dnes som zosik teda pripojil k zostave totem 100 a zda sa ze je ok, teda hra to jemne inak ako zosil co mam pri toteme bezne ten je tiez 2x lm3886 ale ma 300VA toroid a podstatne vyssiu filtr. kapacitu problem bude zrejme v repronoch tesla a ako Otas tiez spravne odhadol v mojom smartfone , prevadzkujem to v altanku tak som myslel ze telefon je dobry napad ale vymenim ho aspon za notebook, no a tesly tym by prospela godz vyhybka tak na tom budem pracovat este raz vsetkym dakujem za rady mal so to na totemoch skusit hned nemusel som ani otravovat, ale mal som tam problemy aj s ochranami musel som ich obist tak my strach trochu branil
este by som vas prosil o nazor vzhladom na tie parametre toroidu ( 120VA, 2x16V ) neprospelo by mu keby sa zvysila filtracna kapacita ( momentalne su osadene kondy 3300 uF ) priestor tam je pre ovela veci kond prip su tam volne pozicie pre dalsiu dvojicu?? dakujem

Re: Problem zo zosikom LM4780

Ano, já bych je tam určitě přidal. Budou zdvojené. Pomůžou ve špičkách jako zásobárna energie. Sice trafo máš proudově dimenzované dobře, ale i tak. Ty kondenzátory Ti budou pomáhat držet napětí k těm Tebou uvedených +- 23,7 - jinými slovy - nebude to tolik lítat k nižším napětím v závislosti na špičkách v signálu.

Sám možná ještě někde mám modul tuším KMX0886 SX a ty dva 4700uF jsem tam taky dokoupil. Jinak v tom mém PC zesu mám dokonce dvě trojice 3300uF, ale u mě je to hlavně kvůli podstatně slabšímu trafu, než máš Ty.

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Problem zo zosikom LM4780

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£