Téma: Článek na Technetu na kriminál :)

Todle mne zase rozbilo, to co pan Piska pise o civce a kondenzatoru ve výhybce. Todle je normalne na kriminal big_smile

Z elektrikářského hlediska je to tak, že se výhybka skládá z cívky (indukčnost) a kondenzátoru (kapacita). Ideální cívka posunuje napětí o 90 stupňů dopředu, kondenzátor zase napětí o 90 stupňů dozadu. Výsledkem je, že v dělicím kmitočtu frekvenční výhybky jdou membrány reproduktorů částečně proti sobě a v tomto dělicím kmitočtu se výsledný akustický tlak odečítá,“ vysvětluje související fyziku Piska
Zdroj: http://technet.idnes.cz/reproduktor-rep … _audio_nyv

S dělením zvukového signálu na více pásem souvisí i další jev. „Každý tón má základní tón a ještě ‚harmonickou‘, která určuje prostor a barvu. Lidský organismus jako takový si ze základního tónu tu harmonickou nedomyslí, ale z harmonické ten základní tón ano. Když třeba má zvuk fyzicky méně basů, ale slyšíte přesně zahranou jeho harmonickou, tak si mozek dokáže deficit basů domyslet a nechybí mu, i když tam nejsou. Jenže k tomu potřebuje naprosto správnou tu harmonickou. Nejkritičtější jsou 4 kHz a pokud se do této oblasti necitlivě strefí dělicí kmitočet výhybky, je výsledný zvuk rozvlněný a neurčitý,“ doplňuje František Kraut, v jehož poslechovce a s jehož kabeláží (KrautWire) poslech probíhal.

Re: Článek na Technetu na kriminál :)

Ale to dožene tím speš wirem big_smile

Re: Článek na Technetu na kriminál :)

http://technet.idnes.cz/reprosoustavy-b … _audio_nyv

Tak, a co teď, kudy ven? big_smile

Re: Článek na Technetu na kriminál :)

Nevím čemu se divíte, když je to článek z babišdnes určený pro koblihožrouty. "Novinář" píše to, co si zadavatel zaplatí.

Re: Článek na Technetu na kriminál :)

Novinář hlavně rozumí tisícem věcem, ale ani jedné pořádně.

Re: Článek na Technetu na kriminál :)

Mou reakci na jeho bláboly o dB mi Nývlt smazal i s jeho blábolem. Tak nějak potichu...

Web