Téma: První čs. výkonový integráč

Dostal jsem se k pár kouskům právem zapomenutého MA0403 a teď koukám jak to vlastně tenkrát v Rožnově mysleli. Je fakt, že od výroby nějakých 40 let uběhlo, jenže tenkrát jednak nebyl v prodejnách a kdyby byl, asi bych na něj jako školák neměl.
Nemáte k tomu někdo aplikační list nebo konstrukční katalog nebo jak tomu říkali? Nevěřícně zírám na vnitřní zapojení, ty darlingtonovy trojice, nějak netuším jak vlastně nastavit zvnějšku polovinu Uc na výstupu, aby přitom signál nekurvilo nevhodné nastavení pracovního bodu už v přezesilovači.

(upravil pzwak 21. 3. 2017 23:02)

Re: První čs. výkonový integráč

narychlo jsem naskenoval z jedné starší publikace "Zapojení s polovodičovými součástkami" od M. Syrovátko 1980... ale nemyslím, že by MA0403 stál za námahu.
https://www.pzwak.eu/tubes/img337.jpg
Aplikační list jsem taky někde měl, ale musel bych pohledat v archívu, který nemám po ruce, až příští týden.

Web

Re: První čs. výkonový integráč

Já jsem s MA0403A kdysi strašně dávno dělal stereozesilovač ke gramofonovému šasi s krystalovou přenoskou. Prostě hypermoderní technologie smile V prodejnách občas byl, jeden kousek stál mám dojem 155,- Kčs, na tu dobu docela velké peníze... Byl to tuším návod z nějakého Amára z roku 1972 nebo 73, mělo to i korekce a nějak to i docela hrálo. Ale už si to moc nepamatuju, je to dlouho... a když jsem pak udělal Transiwatt (s 6NU74 a KD606), tak to bylo úplně jiný kafe big_smile a MA0403A taky skončil v propadlišti dějin.

(upravil maxell 22. 3. 2017 7:43)

Re: První čs. výkonový integráč

jo, tak to bylo, sloužil například v čb TV Tesla jako konec výkonu, 3W pro běžný poslech stačilo a na jakost zvuku se tolik nehledělo, koukněte na cenu doprodeje:
http://aesobchod.cz/integrovane-obvody/ … tesla.html

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: První čs. výkonový integráč

pzwak dík, ten aplikační list by mě docela zajímal, jak to vlastně mysleli. O tu námahu nejde, spíš jen tak o zajímavost.
Na tom prvním schematu obcházejí předzesilovač, na tom druhým je zase zajímavý dělič 15 ohm/47k. Když to porovnám s vnitřním zapojením v přehledovým katalogu, tak nevím jak tam dosáhli napěptí na vývodu 2 0,6V a přitom funkčnosti.

Re: První čs. výkonový integráč

Crifodo, jestli nezapomenu, zkusím pohledat. Nikdy jsem ho v ruce neměl, používal jsem až MBA810DAS, které byly spolehlivé a funkční. Kvalitou ovšem poplatné zapojení a době.

Web

Re: První čs. výkonový integráč

Já jsem se s tím taky setkal až teď, na rozdíl od té 810 kde nebyly problémy se ss nastavením tady je mi fakt záhadou jak to mysleli s pracovním bodem, když pro optimum na koncových trazistorech vychází tak malé kolektorové napětí vstupu, že se to pak nedá vybudit bez zkreslení už ve vstupu. Navíc už hned ta exotická vstupní kaskáda zavádí zbytečně festovní zkreslení.
http://www.fotohost.cz/di/2JFH/MA.png

Re: První čs. výkonový integráč

Studiem těchle prastarejch sraček se toho opravdu hodně naučíte, styďte se...a nejlepší školitel by byl jistě Cimrman... smile

Re: První čs. výkonový integráč

Jó hochu, víš co je nostalgie? měl bys to vědět. V mládí mi ten zasranej integráč bolševik nebyl schopen přivézt do prodejny, a kdyby byl, pumpnul by mě s dvojicí o čtvrtinu mzdy. Tak proč si teď k stáru nezpestřit nudu. To není studium, ale nevyřízená obsese :-|
Až vymřou poslední cimrmani, tak tu beztak zůstanou leda asiati s tím dovozem smetí. V jiných vláknech se diskutuje, jak se už nedá najít origo mezi tou záplavou hoven...

Re: První čs. výkonový integráč

Nevím v čem tam máš problém. Pokud kolektorovým napětím vstupu máš na mysli napětí na vývodu č.9 tak si musíš uvědomit že až do koncového tranzistoru jde všechno proudově. Napěťové zesílení je až na tom posledním tranďáku. Řídí to NFB 1K/65ohm.

Re: První čs. výkonový integráč

Starej blbec byl už v mládí mladej blbec...jinak bys tehdá netoužil po tý sračce, co ti bolševik nechtěl dodat, takže ses tehdá nemohl ukájet a jelikož pociťuješ jakejsi dluh době, chceš to dohnat nyní... smile

Re: První čs. výkonový integráč

Já nepopírám že v tom je iracionalita. Jako mladej blbec jsem v těch 12 nebo 14 nemohl vědět, jak moc to je velká sračka. Kdybych v sedmý třídě mrknul na vnitřní zapojení a viděl že to je sračka, asi bych nebyl mladej blbec, nýbrž mladej génius a k stáří bych tu v Kocourkově nemarnil o půlnoci čas na nějakým audiowebu...

Re: První čs. výkonový integráč

microlan napsal:

Nevím v čem tam máš problém

v simulaci mi s těma hodnotama emitorových odporů a daných napětí vychází velký zkreslení dávno před tím, než to vybudí výstup na danou úroveň.

Re: První čs. výkonový integráč

Co si představuješ pod pojmem velký zkreslení a jaké to má zkreslení před limitací? V datalistu píšou do 5% což je pro nějaký chrastítko asi přijatelné

Re: První čs. výkonový integráč

Jo, v té verzi kdy se obejde vstupní zesilovač a signál jde do pinu 4, to je celkem přijatelný. Navíc ta simulace není věrohodná oproti skutečnýmu kusu. Pouze to při vybuzení 12 kHz zakmitává, ale to může být konkrétním rozložením.
Bylo tohle dílo někde komernčně použito? jestli to zamýšleli s tou citlivější verzí někam do přijímačů? nebo zda se to mělo cpát do TV. Protože na rozdíl od pozdější 810, kterých v TV fakt byly mraky, tak v době po MA0403 se do TV pořád cpaly GDčka.

Re: První čs. výkonový integráč

Mám to někde podle toho AR postavený. Byla to hrozná jebka smile

Re: První čs. výkonový integráč

No jo, vždyť je to jen takovej závan minulosti, nic víc. I když do sluchátek 32Ω to hraje přijatelně.