Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 49]

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Pavle já v tom mám jasno, 8A do výstupu při pětio BE přechodech do série, odporu v RC článku v napájecí šíně (u 222 ještě plus dioda) a prostě jsem na výstupu Ucc - 10V rozkmit, těch 10V x 8A prostě protopím na chladiči, zesák limituje dřív, trafo musí být větší, chladič taky.

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Jsou dva způsoby, jak to udělat efektivněji. ale souvisí spolu jen okrajově. Znáš je ?

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Jasně, buď bootstrap,nebo napájet budič větším napětím jako ve 330 a 380, nebo jiné zapojení smile

(upravil mechanik 19. 3. 2017 21:27)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Ja som nič nezdôvodnoval len som konštatoval že ked bude mať koncák vyššie napájacie napätie, teda doplním vrátane koncových tranzistorov, tak to bude viac hriať s tým istým kludovým prúdom. Inak o topologií DPA vela neviem. Vychádzam z toho že pre určitý výkon potrebuje vyššie napájacie napätie.

(upravil kazzatel 19. 3. 2017 21:44)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

To je jeden způsob, ale má svý omezení, pořád jeden přechod zůstává...a druhej ?

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Společný emitor?

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

SK smile... např. operáky rail to rail... smile

(upravil danhard 20. 3. 2017 19:53)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

SK je emitorový sledovač smile

Problém je, že takový zesilovač (s emitory na napájení - Společný Emitor) se hůř teplotně stabilzuje a je méně rychlostně stabilní, než emitorový sledovač, což u výkonového stupně nemusí být nejlepší.

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

To je samozřejmě pravda, nicméně řeč byla o využití napájecího napětí...

(upravil JeF111 20. 3. 2017 20:46)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Něco za něco, dobrý zesilovač musí topit!

Ne teď vážně... to zapojení fakt není dobré. Zničilo už moc repráků na to abych ho nehaněl kudy chodím lol

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Ked už sa to tu tak rozbehlo, prosím vás, čo presne získam ked v zapojení diamond bufferu použijem do báz vstupných tranzistorov rezistory pre každú bázu zvlášť oproti tomu ked bázy spojím a dám odpor až pred obe? Pýtal som sa to tu v chate ale asi to tam nečítate... dík.

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Dvěma odpory od sebe oddělíš vstupní kapacity obou tranzistorů. A malinko se posune pracovní bod o úbytek na bázových odporech díky nenulovému Ib a to způsobí mírné zvýšení kliďáku koncovým stupněm. Myslím že obě věci jsou zanedbatelné. Proč to chceš měnit?

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

A já bych to rozsekl. Pokud jde o energetickou účinnost, tak o několik řádů vyhraje zesilovač ve třídě D se spínaným zdrojem s účinností 80% od zásuvky 230V po svorky pro reproduktor - ostatně většina výrobců profi audio to takhle dělá a stěžují si jenom někteří...

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

kaed napsal:

.... a stěžují si jenom někteří...


cool trefný!

Někdo udává i víc než 80%. Ale o tom hudba skutečně není. Zvlášť když nepotřebuju desítky kW RMS. A i tak je spotřeba el. energie pro zvuk naprosto zanedbatelnou položkou v nákladech na jakoukoli hudební produkci... Astejně tak doma.

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Ano, jen někteří...tj. ti, kteří na rozdíl od těch zbylých stále ještě nejsou hluší.... smile

(upravil mechanik 20. 3. 2017 23:36)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Nechcem byť za blbca, ja Dčka rád nemám ale počul so nedávno nedobrovolne jedno od LYNGDORFu v HiFi studiu vo Viedni. Malo to 350W tušim do 4R. Bol to smiešny pohlad na tak lahkú plechovú krabičku. V AB by taký výkon už dal zabrať celkom, sám taký koncák v AB mám. Pochopitelne to nemalo taký "luft" na výškach ako nejake kvalitné ABčko. Ale mám taký dojem že ked by sa to ABčko neosadilo linearnymi rýchlikmi ale osadilo nejakym hnojom, čo už čoskoro nič iné nepôjde kúpiť... tak by tie rozdiely ani neboli tak jednoznačné. To som hodnotil ja, väčšina ludí (zákazníkov) bude poznať tak prd a docenia to že je to malé, lacné a na budenie tých dnešných malých hlbokochodiacich mini búdok s citlivostou častu už len okolo 85db/1w/1m to inak než s výkonom okolo 400W ani nepôjde. Ten môj koncák bol dimenzovaný na 600W/3R a robený ako pravý old school high end teda 32kg, velké dva 800W, vysoký kludový prúd. Bohužial väčšina ludí o poriadny a velký koncák ani nestojí. Povedia že je to tažké a že to nemajú kde dať a že ich bolia ruky ked to majú prenášať. Bohužial, myslím že doba smeruje k tým Dčkovým potvorám a je otázka času kedy budú na trhu prevládať. Každopadne v dnešnej dobe je vela možností pri stavbe DACov. Na trhu sú špičkové SMDča, stabilizátory, OZ, kvalitné kondenzátory, hodiny, čipy DACov. Tam sa dá stále perfektne pohrať a rozdiely vo zvuku sú velké v závislosti od toho ako sa to urobí.

(upravil JeF111 21. 3. 2017 0:20)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Kazzatel - A snad ani ne tak hluší jako spíš líní tahat pár kilo navíc nebo si na to zaplatit bedňáka. Ale že se pak pul dne prčí s věšením a nastavováním lájn eréj to už nikoho z nich nesere, protože to je přece kůůl lol

Mechanik - asi se dá se vším souhlasit. Jediné co mě na tom trendu tak trochu těší je věc, že ty staré těžké škatule za pár let zase získají na hodnotě. Je to jako houpačka, sinusovka... Ty věci zmizí z trhu a automaticky zase vznikne určitá skupina lidí kde bude poptávka. Příkladů je v poslední době nezpočet, defakto všechno co se hromadně opustilo v 70. 80. nebo 90. letech se znovu vrací, třeba jen trochu jinak.
Jo a vlastně ještě jedna věc - že zvukové rozdíly mezi různými sestavami se pořád zvětšují. Nevím jak je to v současnosti v hifi, ale v PA rozhodně. Digitální pult, Dčkový zesy a veeliký banány z přímovyzařujících bedniček, to je kategorie "spotřební zvuk". Lidi přijdou a za chvíli odejdou jako v suprmarketu. A není z toho nic, jenom všude poházený kelímky od piva a tácky od klobásy. A možná ještě dva dny pískot v uších...

Edit: Abych jen nefňukal. Ty moderní obvody a SMDčka umožňují stavět nejen špičkové AD/DA převodníky ale i ty "staré" analogové obvody trošku jinak a o hodně lépe. Umožňují integrovat špičkové preampy s relativně složitým zapojením (no rozhodně složitější než jedno TLko) na plochu pár cm čtverečních což dřív bylo nemyslitelné. Umožňují starým věcem vdechnout nový život a ještě zvětšit tu propast mezi poctivým a spotřebním zvukem. A kdo tvrdí že staré kvalitní součástky se přestávají vyrábět tak má pravdu jen napůl - je třeba hledat, přestávají se vyrábět především ty staré.

Ale mám pocit že jsme se poněkud vzdálili původnímu tématu big_smile

(upravil mechanik 21. 3. 2017 0:27)

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Čo je skutočne kvalitné PA? Mne sa velké line array ktorým bolo zvučené hlavné podium fistivalu pohoda dosť páčilo. Som si k tej firme niečo hladal a na spodku to malo vtedy asi ešte 4x PD2150. Na PA to malo dole spodok fakt s parádnym tlakom. Myslím si že toto má k Hifi zvuku určite bližšie než nejake drivery v obrovskej horne a k tomu nejaky šialene velký reproduktor čo podla mna na tých stredoch skôr hučí s nejakymi malými predunenými subwoofermi čo idú tak od 40Hz. Ale vela robí asi zvyk a ja som vela PAčok nepočul. Ale tie velké reprobedne s PA a relativne malé subwoofery ako sa pri nás používa na dni mesta tak to znie jednoznačne viac ako "z prdele" zvuk je sice plný a hutný ale uplne neprirodzený.

EDIT: k tvojmu editu big_smile tu som k tomu založil "vlákno"   https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=21883   kludne nejake typy napíš. Vstup by nemal byť problém, koncové tranzistory tiež nie. Velký problém začína byť VAS a už aj budiče. Toshiba prestala robiť 2SA1930/2SC5171 už dávnejšie a teraz nerobia už ani 2SA1837/2SC4793. VAS je problém odkedy ON SEMI kúpil SANYO, pekné typy od TOSHIBA sa už nerobia a celkovo ich ponuka pre audio končí a FAIRCHILD to zachranuje ale ON SEMI kúpil aj ich takže je otázka čo bude dalej.

Šoda trhať dobrú tému smile Antonio to môže presunúť ked tak...

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

A už je to tady zas - po většinu dne stejně všichni poslouchají nějakáý net rádio 128kbit MP3 a tam je to fakt jedno. Naopak když se podívám na stránky TI tak najdu aparát, kde je nejenom I2S vstup a celý je to digitálně až na výstupní filtry. DSP , a koncovej stupeň je zároveň dac: na str.6
Ano, mám ještě jeden celoanalogovej aparát, ale spíš z nostalgie, každej den to nemám zapnutý...
Takže za mě, na sub jedině D zesilovač, na topení je lepší přímotop.

Re: Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

K tomu co bylo na Pohodě nebo na Dni mesta se nedovedu nijak vyjádřit, nebyl jsem tam.
Možná k tomu skutečně kvalitnímu PA - to si představuju hlavně tak, že musí mít kontrolované vyzařování ve všech směrech přes celé audiopásmo (nejen horní středy a výšky) a odpovídající citlivost, abych do něj nemusel rvát nesmyslný výkon a na podiu měl klid. Tuhle věc ocení všichni - muzikanti, zvukař a ve výsledku i posluchači. S vyzařováním a hornama souvisí zkreslení a další věci, jakýsi dříve všeobecně uznávaný požadavek na podobu impulsní odezvy. To že výškový zvukovod vypadá jak obří trouba vůbec neznamená že musí hrát blbě nebo jakkoli nepřirozeně. Ba naopak, může hrát a kontrolovat vyzařování už od nízkých frekvencí. V uzoučkých zvukovodech u výšek v LA vznikají daleko šílenější rezonance než ve většině klasických rozumně udělaných CD zvukovodů. Tyhle diskuze pochopitelně musely jít stranou s příchodem LA, dnes se raději vyzdvihuje jakási marketingová fyzikální mystifikace - plošná vlna. Nic takového v reálném světě s reálnými zvukovody a pohybujícím se vzduchem neexistuje. Ale nevím jestli má smysl to tady rozpatlávat, je to debata na dlouho a tohle vlákno tím jenom zasviním.

Snad bych to uzavřel povzdechem, že jakékoliv lepší či horší PA často totálně zabije člověk za pultem, který neslyší nevidí, jen jaksi po paměti otáčí knoflíky a master out tlačí nahoru a ono to skřípe víc a víc. Proti němu se všechny Dčkové zesilovače v disciplíně zvané "likvidace hudby" můžou jít zahrabat.

Kaed - proti gustu... Asi pravda že doma na basech to Dčko žádné škody nejspíš nenapáchá smile S poslechem MP3 máš pravdu, ale to je trošku jiná filozofie. Někdo bere hudbu jako umění, jiný jako kulisu při práci jen aby nebylo ticho. V tomto případě jsem spíš pro ticho.
A když jsme u pohledu na weby, dívám se třeba na AD, takový ADA4898... to je zas něco pro mě smile

Příspěvky [21 až 40 z 49]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koncák pro basák-rychlé nebo slimejše?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£