Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Prodloužení hřídelky potenciometru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: Prodloužení hřídelky potenciometru

Narazil jsem na malý problém jak prodloužit rýhované 6mm hřídele potenciometrů.
Naivně jsem si myslel že prostě koupím a zkrátím na míru hotový výrobek, ale neumím nic najít.

Koupil jsem si na zkoušku jak hraje Déčko modulek s TPA3116 a protože to chci minimalistiky, tak jsem jej i se zdrojem a ochranama nacpal do malé černé krabičky po settop boxu. Bohužel když přidělám modul do kovového šasí, tak mám potenciometry utopené o 10mm pod panelem. Potřebuji tedy rýhované 6mm hřídelky cca o 20mm prodloužit. Samozřejmě je možnost si kulaté prodloužení nechat udělat třeba z teflonu (ten je přeci jen trochu měkčí) a na hulváta je nalisovat na drážkovanou hřídelku.

Ale přeci jen mi nedá spát jestli se nedá pořídit něco elegantnějšího?

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

http://www.conrad.cz/prodluzovaci-hride … icn=183771

http://www.conrad.cz/valcove-spojky-osi … mm.k183731

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Rixi díky za odkaz, ale to je válcová hřídel a já potřebuji rýhovanou.

(upravil pzwak 14. 2. 2017 10:00)

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Jestli tomu dobře rozumím, potřebuješ rýhovanou osu kvůli knoflíkům. Pak se nabízí možnost použít spojku jakou doporučuje Rix a osku odříznout z potenciometru např. takového nebo pokud preferuješ plastovou hřídelku tak tady. Místo kovové spojky (trubičky s červíky) by možná v nouzi mohla posloužit občejna tepelná smršťovací bužírka vhodného průměru a sekundové lepidlo (pokud někdo nebude hovado při otáčení knoflíky). Je to sice řešení prasácké, neprofesionální, na koleně, ale rychlé a funkční smile (akorát kvůli tomu částečně zlikviduješ jeden levný poťák)

Web

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Pokud to chces udelat jednoduse, bez nutnosti nakupu drahych spojek a komponentu na prodluzovani osi potaku, tak to lze udelat i jinak.
Zakladem je ustrihnout kousek pruzneho a tenkeho Fe plechu, treba z konzervy od rybicek, stocit na trochu mensi prumer, na nejakem sroubovaku, nebo osi vrtaku, treba 5,5 mm, nebo 5,6mm, staci cca 1,5 zavitu. Hezky to povalet na drevene desce, aby stoho byla trubicka, pak nasledne to nasunout na optimalni prumer, aby stoho byl na povrchu zadany prumer 6mm, nebo 6,3, dle potreby.
Dela se to tak, ze se na onen prumer 5,neco natoci pasek papiru, treba novinoveho.
na to se nasune ta pruzici trubicka a opatrne se zaletuje ten presah. Je dobre pouzit nejakou klempirskou kapalinu, nebo eumetol, aby ta pajka dobre zatekla a prilnula. pak se prebytek cinu otre papirovym kapesnikem, nebo flanelovym hadrem, pokud je jeste tekuta.
Vzniknuta trubicka se nasadi na hridel toho potenciometru a dovnitr se vpravi kousek vaty a zakapne se bud ridkym epoxydem, nebo se na hridelku natre trocha metalepoxydu.
Pokud se zada velmi pevny spoj, tak se po natmeleni muze pojistit provrtanim a prostrcenim kousku oceloveho dratu, nebo spendliku.
ale pro maly ptenciometr, je to zbytecne.
Takto prodlouzena hridelka se muze pak pritmelit do toho knofliku.
Na konec, ktery se bude nasunovat knoflik, je dobre udelat jeste pred zapajenim, tupe temovani dovnitr, aby tam nebyl ostry okraj.
Pokud si troufas, tak pokud mas tu hridel na opapirovanem trnu, lze na ten konec, nasekat pomoci sroubovaku, i ten mnohohran.
nemusi byt uplne presny, ale bude drzet lepe v tom knofliku.
Zdar!
p.s.
Ja si kvuli temto pripadum, nechavam ruzne kousky z polamanych teleskopickych anten a jineho odpadu.
Nejlepsi material na tu vyrobu prodlouzeni hridele, sou plechovky od spraye, je to tenky, ale celkem pruzny plech.

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Pzwak:  trefil ses přesně. Kvůli knoflíku potřebuji rýhovanou osu.
Vidíš zničit levný potík od číňana kvůli hřídelce mě nenapadlo a přitom je to velice jednoduché řešení.

Na spojení pak můžu použít cokoliv od odříznutí nerezové trubičky až po nechat si spojku vysoustružit z hliníku. Celek pak slisovat za tepla, nebo slepit technickým lepidlem Loctite. Nebo to vyřešit jako pružný spoj, něco už vymyslím.

Wimshurste: Díky za radu, ale to už mi přijde opravdu jako hodně nouzové řešení. Nemám problém si cokoliv přesně vysoustružit a následně slepit technickým lepidlem, nebo zapájet speciálními kapalinami od hliníku až po nerez, ale mám problém právě s tím rýhováním. I když by to rýhování možná šlo odlít z epoxidu, nebo nanést na kovovou hřídel z technického lepidla (má vyplňovat spáry až 1mm) v gumovém knoflíku.

Objednám nějaký levný poťáky a vyzkouším.

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

No já bych byl asi prase a použil na spoj ten sekunďák a přetáhl to smršťovačkou, max bych posílil spoj vsunutím kousku plechu do zářezu na poťáku a na prodlužovací osce. To už bude pevné dostatečně a souosost (fuj, to je slovo) se dá trefit kouskem hliníkové nebo nerez trubky.

Web

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Jezisi, ty mas soustruh a nevis jak to udelat?
Dyt ty drazky se daji naskrabat i v soustruhu, na misto delicky, staci blokovat klinkem ozubene kolo na spindle. Tak si udelas delici pomer, podle potreby.
Drazky si jenom obtahnes posuvem rukou.
Budes li to delat z duralu a nebo hliniku, na nerez a exoticke materialy se vykasli.
Jinak ale zase popravde, ten kousek plechu stocit na stopku vrtaku, je daleko jednodussi, jak se patlat ze soustruzenim cehokoli.
Nejedna se o nahon rolleru pro N koder, na track board, pro obsluhu a diagnostiku CT, nebo MR pristroje.
Je to pro nahon potenciometru z ciny.
Mimochodem, kdyz levne reseni, ale presne, tak kazdopadne nezapomen na pouzdro v panelu, aby ti vedeni te hridele nadstavene na potenciometru, nekousalo na dire v panelu!
Pedante... lol

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

sehnat tyčku-hřídelku stejného Φ a spojit PVC hadičkou (benzínovou z motorky nebo tak něco) není to elegantní
ale jednoduché a zadarmo

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Wimshurste: mám dokonce dva soustruhy větší a malý "hodinářský", frézu a portálovou vrtačku. Jen se na všem dělá rukama, takže s přesností desetinka sem tam,..... Jsem elektrikář a tyhle starý kousky už něco pamatujou.
Mě prostě přijde snazší vzít v regálu 8mm kulatinku a udělat si co potřebuju, než stříhat plechovky a stáčet z nich trubičky. Ale to je jen jiný pohled, neberu ti ten tvůj.

Já ty potíky (koupil jsem 5ks za 1,30 USD) rozeberu a přidělám do panelu přímo jako potík. To co mi vzadu bude koukat pak nějak spojím s původními potíky v desce. Ale to uvidím až je rozeberu.
Bude to vypadat předpokládám lépe.
V tomhle jsem punťa na drobnosti, něco jiného je koupit levnou věc a něco jiného ojebat mechanické provedení.

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Jo, to je taky řešení, jen bude náročnější na dodržení přesnosti osy.

Web

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Prodlužovací a originální hřídel potenciometru se spojí vinutou pružinou o málo menším vnitřním průměru než je průměr hřídelí. Pokud necháš větší vzdálenost mezi hřídeli snese spojení i mírnou nesouosost. Dělával jsem to léta. Sílu pružiny chce odzkoušet, ale není s tím žádný problém. Už jsem to tu někdy psal.

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Ale jo, Pavle ja ti neberu entuziasmus.
Sam ziju v dilne, nikoliv chodim do prace, ale ziju dislokovan kvuli praci a spec. vyrobe.
Mam tu prakticky vsechno na malo i velko vyrobu, dokonce i portalovy jerab. Nemam sice lidi, ale mam sebe. K dispozici od rezaciho laseru z resonatorem 2kW, take soustruh a jine utility, ale take sem obeznamen z ekonomii.
Mne se neptraji investori JAK, mebo PROC, jen KDY a za KOLIK... a ja jim na to rikam... joo kolík stoji...
Ekonomie je svina.
Pokud mam jit nekam, po nejakej matros, nevali li se mi v dilne nejakej spacek materialu, tak vim zcela jiste, ze cesta po material, plus material a cas, ktery budu delat na soustruhu, t.j. asi 20minut, pokud vim, kde mam sahnout, po nuz, klic, supleru, tak sem se dostal na nekolikanasobek ceny toho cinskeho modulu D zesilovace, ktery mi postak donesl pred dvere karavanu. T.j. v cene asi 8eur zdroj a 6 eur modul TPA
Proto sem se smal, pedantnosti provedeni a otazce prodlouzeni hridele.
Nejlepsi radu, jak to udelat, ti dal Maxell, protoze kus hadicky a kus hridele z potenciometru, je nejlevnejsi reseni.
Jakakoliv operace na obrabecim stroji, nasobi proste cenu toho modulu PA a krabice z popelnice od DVBT.
Valcovani hridele z plechovky, je jiz technologicky narocny proces, nevstupuje tam ani tak faktor digitalniho obsahu, spis zrucnost a skusenost.
Sikovny si to zaridi u zrucneho.
Ja nechci byt hnusny katovac kostu, ale prosim ber to tak, drahy Pavle, ze je to proste tak dano, tomu pocitani se neda vyhnout.
Radost z vykonane prace a stesti bastlire, muze byt bezrozmerne. Tady ekonomie prestava fungovat.
Ale da se spocitat cena vysledku materie, celkem presne.
Zdar!

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Tak právě z toho důvodu jsem se ptal jestli se nedá sehnat něco hotového, co jen zkrátím na míru a osadím.
Jen rozebrání toho šrotu, nakreslení a svrtání děr na moduly a sešroubování spotřebovalo mnohem víc času než na kolik ty moduly vyšly.
Další pak zabere úprava těch potíků. Na druhou stranu dělám to jako srandu pro sebe, takže čas nepočítám.
Spousta různýho matroše se mi válí v regálu, co ne se nechá dokoupit třeba při nejbližší cestě kolem kovošrotu.
Tím že to nedělám na kšeft prostě na cenu práce a drobnýho spojovacího materiálu nemusím koukat.

S tou hadičkou to chci zkusit, jen místo ní použiju silnostěnou silikonovou bužírku. Líbí se mi nápad s pružinkou, jen nevím kde ji sehnat ve správném průměru.

Ono nejde o pedantnost provedení, kdyby bylo něco se jen nasune taky by to ač originál nebylo nic echt přesného. Ale když už mám něco dělat, tak raději sáhnu po tom z mého pohledu efektnějším.

Jen pro zajímavost: Zdroj 150,- Modul 300,- Ochrany 100,- Knoflíky 20,- plus teď potíky 30,- za konektory z GESu (drahých je na tohle škoda) 50,- Vypínač zbyl z demontážě už nevím čeho, nějaké zbytky drátu. Plus samozřejmě spousta nezaplatitelné práce.
Prostě levnější by bylo si něco koupit sestavené. Ale kdo si hraje nezlobí, nemyslíš?

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Ja sem byl z uplne stejnym problemem konfrontovan uplne stejne, presne pred pul rokem.
Potreboval sem zesilovac, ktery by byl maly, usporny a mel aspon 3 pasmovou korekci, pro nejaky experiment a dal by se modifikovat na sejny modul stejneho rozmeru na 3 kanaly se zdrojem z delenim na SVF filtr.
Melo to byt modularni a zamenne, na napichovaci konektor.
Zacalo to nevinnym pohledem na krasne dirkovane hlinikove krabicky od mrtvych zdroju 1,6V 60A a jejich stackovany domecek, redundantni spravy napajeni, ktery byl roztomily miniaturni "rack" mimo bezne rozmery.
Nakonec me dostali prave ony potenciometry, "ALPS" ktere meli kratsi zavitovou cast, jak origo ALPS.
Predni i zadni panel-z sem mel nakresleny, vyrezany a take nagravirovany. Korekce hotove a SVF taky.
Jenze ty potenciometry a maticky, meli slouzit na uchyceni tech panelu.
Dik male krabici, nebylo kam dozadu moc uhnout, takze sem to musel panel predni, palit znova z tenkeho 0,4mm nerezu.
A na misto gravirovani, sem mel propaleny pismena a skrouceny plech.
Cas ktery sem puvodne odhadoval na "za hodku to mam", skoncilo jako celonocni silenstvi..
Nejhorsi je vzdy vestavet neco, do neceho od neceho.
Je to podle mne slozitejsi, jak udelat krabicku pro neco...:/

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Já si zas v krabičkách od něčeho dost libuju, když se správně zvolí polotovar, tak je to za chvilku hotový. Mě teda hřídelky v krabičce od settopboxu vyšly úplně v pohodě, spíš je trochu natěsno horní kryt nad spínaným zdrojem, tam jsem přidal raděj izolační fólii co byla pod deskou v atx zdroji. Dokonce jsem využil i původní USB konektor, připojil jsem k němu buck s lm2596 nastavenej na 5V a buď je v něm zapojenej bluetooth přes kterej hraje zes, a nebo si tím nabíjím mobil. Použil jsem i původní vypínací tlačítko a LEd diodu na subpanelu, prostě co nejvích hotovejch věcí využít. Co teda není dokonalý, tak je nápis evolveo a dvb-t, zatím se mi nechtělo dělat samolepku na přední panel, a už jsem si na ot zvykl.
Teď zrovna tvořím předzesilovač do bedýnky od switche, ale tam bude muset být přední panel novej, zadní subpanel už mám z kusu pertinaxu, apoň nemusím odizolovávat RCA konektory.

Re: Prodloužení hřídelky potenciometru

Existuje i originalni cinske reseni, pro bezsoustruhove kamarady..
https://www.aliexpress.com/wholesale?ca … ension+rod
To jen pro pripad, ze by nekdo hledal kuprikladu klicova slova..

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Prodloužení hřídelky potenciometru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£