(upravil mr.garisson 21. 8. 2018 14:32)

Re: Fullrange. Který?

Projekt s Monacorem je konečně hotov. Portable RJ Enclosure

Re: Fullrange. Který?

Parada...
Mam dojem, ze ten virus RJ enclosure se zacal sirit..

Re: Fullrange. Který?

https://elektro.bazos.cz/inzerat/925556 … oncene.php Já už to do baráku nedám ale kdyby si chtěl někdo udělat radost smile  https://www.aliexpress.com/item/Aucharm … 95137.html

Toho pána neznám tak to neberte jako reklamu ale příjde mi to jako dobrý tip a cena smile

Re: Fullrange. Který?

Vybírám https://www.soundimports.eu/en/audio-co … %5D=229916 smile nějakou 5"-8" musím ještě mrknout na datasheety a nasimulovat si ozvučnice smile max 150eu kus smile ať je na podzim zábava.

Re: Fullrange. Který?

kisimoki: já ten Baronet nestavěl, koupil jsem hotovou tovární verzi, nebylo třeba se trápit s úhly a přepočtem z palců smile

Re: Fullrange. Který?

Miery mám prepočítané, našiel som ešte trochu väčšie ozvučnice na rovnakom princípe, a to je Aristocrat Enclosure od Klipsch, tam sú tie prepážky vyriešené jednoduchšie na výrobu:
https://4.bp.blogspot.com/_NVQujPOPx2c/ … ent-27.jpg
Len sa bojím modifikácie vnútorných bafflov baronetu na klipsch variantu - spodná v úrovni rovnobežných stien a vrchná v šikmých stenách. Predsa je to len presne vypočítaná ozvučnica, ja to nejako predsa len dám v originále.
Na ozvučnice budem brať celú tabuľu, tak mi zostane aj na ďalší projekt, zaujímavú konštrukciu má Karlson, originál plagát:
http://1.bp.blogspot.com/_NVQujPOPx2c/S … arlson.jpg
Princíp funguje na tom, že bassreflex ústi do exponenciálneho rezonátora - tzv transducer-a.
http://home.planet.nl/~ulfman/theory.htm
K nájdeniu sú plániky na K15 pre 15-palcové reproduktory, K12 pre 12 a 8-palcové, je možné použiť samozrejme širokopásmový.
Mierne upravený pre dnešné moderné reproduktory je tzv Karlsonator 8", ktorý má upravené vnútorné prepážky, je vo veľkosti K12 a je dizajnovaný pre 8-palce (predsa je výber 8-palcov väčší a dostupnejší).
https://lh6.googleusercontent.com/-5xKS … ator-8.png
S transducerom je ešte jedna konštrukcia, pracuje na prinípe labyrintu ústiaceho do transducera. Labyrint je o dĺžke 1/4 vlnovej dĺžky ktorú potrebujeme posilniť. Z plániku je to cca 2m, a frekvencia vyjde 43Hz.
http://1.bp.blogspot.com/-JLVhdfn22sQ/U … ulmer1.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-SSscxg3BGQM/U … ulmer2.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-YJjntjuN65U/U … erPlan.jpg
Ale zas sme priveľkých ozrutách, a prepočet na menšie prichádza o nízke frekvencie. Labyrint by sa dal aj naskladať ale polovica dráhy by mala byť vo vyústení transducer-a...
Ten Karlson sa mi páči, dá sa umiestniť aj na podlahu a neni to moc veľké v prípade Karlsonator 8.

Re: Fullrange. Který?

Zkusím nějaké úpravy té RJ od Supravoxu, ta krychloidní bedna je rezonanční peklo, proto se to nedá bez tlumení absolutně použít, nevím jestli jste někdo počítali původní objem, ale je to kolem 80L, což pro některé reproduktory musí být moc.

Re: Fullrange. Který?

Objem se pocital a ja sem bedny zmensoval.
To tlumeni je peklo.
Ale...
Pro menice, jako je HWC8-12MA300, je tech 80l ok.
Pro mensi menice, staci objem i polovicni.
Ale to tlumeni je stejne problem.

Re: Fullrange. Který?

Přepočítal jsem to a nevychází to špatně, ty bedny dokonce nemusí být tak krychloidní a obludné.

Re: Fullrange. Který?

Bože můj proč takový věci stavíte? Je to škoda času a materiálu. 80 litrů bedna a basy to stejně nezahraje. Nic to nezahraje. Možná nějaké brnkání s jedním dvěma nástroji, ale žádnou opravdovou hudbu.
Ještě bych pochopil malinký bedny s malým širokopásmem k PC nebo do kutlochu, ale tohle fakt nechápu.

Web

Re: Fullrange. Který?

Kdo si hraje nezlobí. Já si tohle dokážu představit k nějakýmu sbírkovýmu lampovýmu aparátu z 60-tých let, ale do obýváku asi ne.

Re: Fullrange. Který?

Martine, souhlasím s tím, že to není "seriózní" hifi a určitě to není na heavy metalový koncert nebo orchestr, ale ty dva nástroje nebo hlas to dává extrémně dobře, kdo poslouchá jazz, vokál, akustickou hudbu je to pro něj to pravé, kluci to staví s levným Monakorem za 300,- pokud se to osadí Supravoxem s 96dB/W/m a hmotností membrány 9gramů, doplní se to horničkou pro vršek je to jiná liga a basy to teda má a dost dobrý, rychlý a jdou nízko. Co se na tom dá zjistit je, že citlivost hraje při reprodukci extrémní roli a ty bedny mají proti klasický hifi bedně s 84dB/W/m velmi návykový živý zvuk blízký živé reprodukci i přes všechny jejich obludný rozměry a nedostatky, nikdy jsem neslyšel tak perfektně reprodukovaný činel s jakou extrémní dynamikou a rychlostí jak reproduktor zvládne reprodukovat změnu, kopne tě to a odhodí o tom si hifi gumák může nechat zdát smile. Já jsem se k tomu dostal čistě náhodou, když si človíček z Budějovic koupil 8" Supravoxy a pak řešil co s nimi, udělala se testovací bedna dle plánů od Supravoxu a už u toho zůstal, prostě mu to pro jeho žánr hudby vyhovuje. Pro mne to mělo jediný přínos a to, že jsem se začal zajímat o konstrukce s vysokou citlivostí, ale tam je limit jasný, pokud chceš citlivý plno rozsahový bedny jdoucí od spodu, potřebuješ 15"-18" basák a k němu pak přizpůsobit zbytek smile Bedna od Supravoxu se dá drobnou úpravou rozměrů zbavit alespoň stojatého vlnění a výztuhami drnčení stěn, což je přínos.

Re: Fullrange. Který?

Jarouši, nepovažuju za kvalitu, když lze "drobnou úpravou rozměrů zbavit alespoň stojatého vlnění a výztuhami drnčení stěn". To u mě fakt není popis dobrého zvuku. Co popisuješ jako výhody se zároveň samo sebe popisuje jako nevýhody. Když bedna vyniká v "perfektně reprodukovaný činel", ale neumí zahrát 95% jiných nástrojů a komplexní hudbu vůbec, tak to není hifi.
Myslím, že jsi u mě nebyl tak 10 let na návštěvě, možná by jsi se měl zastavit, za tu dobu u mě nastalo drobné zlešení v kvalitě zvuku big_smile.

Web

Re: Fullrange. Který?

Věrný zvuk . Toto sousloví bylo zcela vybrakováno jakousi době poplatnou představou. Třeba věrného přenosu řeči nejlépe dosáhnete v otevřené ozvučnici s jedním reproduktorem. Ani jedna uzavřená bedna , kterou jsem kdy slyšel a že jich bylo dost, to prostě neumí a zvuk zaduní , zapatlá , prostě zabední.

Web

Re: Fullrange. Který?

Úplně jsme se nepochopili Martine, nelobuji zde za širokopásmo, ale za otevřený a živý zvuk blížící se živé reprodukci a samozřejmě v celém pásmu, ten Supravox to umí, ale s nedostatky které popisuješ a i mně vadí, mému zadání se nejvíce blíží 3p open baffle nebo například takové bedny: http://www.troelsgravesen.dk/The-Loudspeaker.htm ale ani na jedno nemám místo, aktuálně provozuji 2p uzavřenku s 10" a velkou WG s citlivostí přes 93dB a stejně nejsem spokojen. Tvé pozvání beru a přivezl bych si 8W lampové Áčko a 50W lampový ultralineár a rád udělám tvé práci reklamu, ty tvoje bedny jsou totiž i hezký, jezdím Prahu celkem často, tak se dopředu ohlásím.

Re: Fullrange. Který?

elipsa: To, že jsi kvalitní bedny nikdy neslyšel, neznamená, že neexistují.

Jarouš: Příští týden nejsem, ten další není problém. Ačko i lampy mě docela zajímají, mám tu i docela citlivé bedny 87 dB, BR 4 pásma s 12", přes 100 litrů objem. Mají i docela rovnou a kompenzovanou impedanci, takže i na ty lampy mě to zajímá. Porovnáme s SPaudio A400, ale budeš zklamaný ty big_smile.

Web

Re: Fullrange. Který?

Kdepak na tranzistor mne už nedostaneš "SPaudio A400"..., 87 dB je to o čem mluvím, ale nechám se překvapit smile

Re: Fullrange. Který?

Na tých lampách to bude na spodku zahuhlané a uhučané big_smile s A400 to bude mať pekné pevné presné basy. Keď už tak za predzosilňovačom signál rozdvojte do lamp a A400, s tým že na lampy pôjdu stredovýšky a na basy A400, to dáva zmysel... len to chce nejaky multimeter a potenciometer pre doladenie úrovne výstupov lamp oproti A400.

Na výstavách vždy horny hučia ako svina a tie sirokáče sú fakt použitelné tak keď je tam saxofon alebo spev. Tiež lampy niesu použitelné na žiaden väčší basák v nízkoladenom BR. Vždy to stratí dynamiku a začne hučať. Na citlivých reproduktoroch to hrá dobre hlavne z dôvodu že tie dole ktovie čo nehrajú takže to horšie DF a mizerný výkon a s tým spojený mizerný spodok nevadí, skôr na opak, trochu ten spodok vylepší big_smile

Re: Fullrange. Který?

elipsa
Jo, jo přesně tak. Ale když chci poslouchat třeba Hendrixe, kde kromě bicích šlo asi všechno s uzavřenejch beden, tak asi uzavřená bedna nevadí.

Re: Fullrange. Který?

mechanik: myslím že jsi to vystihnul přesně, hybrid lampy - tranzistory nemusím i když například Troels tím docela teď žije. Lampy jsou určitě použitelné na velký basák, ale ne s nízkou rezonancí, ne s malou citlivostí, ne s velkým BL a lépe do uzavřenky nebo OB. Tak že téměř na 99,98% vím, že s 87dB bednama v BR to nebude hrát gut.