(upravil divnypocit 29. 12. 2016 15:52)

Téma: Fullrange. Který?

Hezké odpoledne pánové, naháním nějaký širokopásmáč, tyhle jsem vytipoval, který doporučíte? Vím, že "fullrange" je celkem omýlané téma ale, ani jeden jsem neměl v ruce a nevím, který vybrat. Chci si postavit nenáročné budky k PC, místa je dost. Jestli víte o něčem lepším v ceně do cca. 1000kč/kus tak sem s tím smile

Monacor SP-155X
Monacor SP-200X
Visaton BG 20
Monacor SPX-200WP

(upravil Jarous 29. 12. 2016 16:05)

Re: Fullrange. Který?

Všechny jmenované jsou svým způsobem OK, ale jestli máš místa opravdu dost, zkus postavit tuhle konstrukci s Monacor SP-205/8: http://www.hifitest.de/test/selbstbaupr … k_269_8754
Nebo Viech s Beymou 8AG/N http://www.jogis-roehrenbude.de/LS-Box/ … /Viech.htm
Viech jsem svého času provozoval a vůbec to nebylo zlé, hlavně ta citlivost byla fenomenální a dalo se to tunit, je toho plný internet. Dneska bych k tomu přikoupil malou horničku na vrchní pásmo, podělil to někde kolem 6k a to by bylo smile

Re: Fullrange. Který?

Pokud chces sirokopasmo, uzavrenku, nebo horn, SP200X te nesklame, ale pokud chces i hodne prokreslene vysky, tak je dobre tomu dodat jeste nejaky vyskac.

Ale co ti mohu rici z praxe, SP200X a SP155X, pokud mas nejake PC, napriklad starsi dell latitude 630, nebo HP pavilion 9000, tak ty repraky, muzes pripojit doslova na primo, bez zesilovace na vystup sluchatek a nebudes verit, co dokaze 93dB reprak.

Problem je, ze pokud udelas nejaky kvazi horn, tak to bude hodne smerove, na poslech u PC hodne neprakticke, mas li pracovnu, nebo pracovni stul u zdi, nebo pod oknem.
Ale da se to zvladnout i tak.
Ja mam na chate v uzavrene bedne dva SP200 a je to sice obrovske, ale na opravdu maly zesilovac 2x 10W, to dokaze neskutecne veci.
Kdyz bych to mel mit doma, tak bych to udelal asi podle nejakeho takoveho navrhu..
http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm
pokud bych mel vic mista, tak neco podobneho..
http://dimakcho.snimka.bg/other/snimki- … 433877.big

nebo neco podobneho.
http://www.repromania.net/projekty-hifi … -ft17h.php

(upravil divnypocit 30. 12. 2016 11:09)

Re: Fullrange. Který?

Ahoj, díky za postřehy smile

tohle se mi zatím líbí nejvíce http://www.hifitest.de/test/selbstbaupr … k_269_8754  předpokládám, že díky parametrům bude ten sp-205/8 hrát nejvíc "basy" a nemá smysl místo něj cpát sp200x nebo bg20 ? Chci si postavit ideálně fakt něco jednoduchého o prachy až tak moc nejde ale asi nemá smysl stavět k pc budky kdy jen reprák bude stát 3000kč ... zrovna Della mám smile mám i stolní pc ale mám k tomu Sonku zesík a uvažuji, že k tomu pořídím nějaký digitál nebo něco menšího abych uspořil místo, ta Sonka je zbytečně velká.

Jestli bude potřeba nějaká výška tak tu tam mohu časem dobastlit, Přemýšlím jestli nedát do jedné bedny 2ks sp-205/8 a udělat tu bednu vyšší, myslíte, že to udělá bordel? Nejspíš koupím 2ks a ze starých desek udělám bednu pro 1 repro a poslechnu a pak udělám ještě jednu díru a dám druhé repro a uvidíme.


Jarous: a co tohle http://www.ozvucnice.cz/pro-kutily/102- … e-t10.html s bg20 to myslím, vypadá jako tvůj projekt co máš zde na stránkách, bude to hrát o moc lépe, než ten sp-205 ?

(upravil Jarous 30. 12. 2016 12:48)

Re: Fullrange. Který?

Ta SP-205/8 je o jednoduchosti a pouzij opravdu jen jednu a bednu dle toho odkazu, co jsem sem dal. Ta ozvucnice pro SP-205/8, neni vhodna pro jine zde jmenovane, maji totiz nizke Qts a nebude to fungovat, co se tyka basu dobre. Samozrejme muzes okopirovat muj projekt s Visaton bg20, hralo to velmi pekne a to i od spodu, ale nebylo to tak citlive, jako je ten Monacor.

(upravil divnypocit 30. 12. 2016 14:50)

Re: Fullrange. Který?

Aha jasně dík smile zkusím ten sp-205 během 14 dní to budu mít hotové tak pak poreferuji smile i s nařezanýma deskama to výjde tak 1500kč max smile myslím, že to bude super. toho Qts jsem si už všiml, že ho má dost vysoký.

repro objednáno smile 650kč i s poštou smile

Re: Fullrange. Který?

Jasne o tom to je, ta cena je totiz paradni, kde kdo by si o ten reprak neoprel ani kolo, ale jde o to ho umet pouzit, uslysis ze to neni vubec spatny, vitej do klubu Open Baffle smile

Re: Fullrange. Který?

Tak jsem ty sp-205/8 objednal taky smile nějak jsem neodolal jak jsem to tak tady četl, vždycky jsem chtěl vyzkoušet nějaký širokopásmo a tenhle monacor je fakt za hubičku.

Web

Re: Fullrange. Který?

Ja uz dva dny zahravam ty Alphardy postovany vys...zatim je mam v cca 12l bedynkach s bassreflexem...vypada to slibne...nebyly uplne levny...az bude chvilka postavim ty horny podle Deckerta a uslysime jestli to prehraje moje soucasny OB...

Re: Fullrange. Který?

ondra Ch: tak pak poreferuj smile já je našel, za lepší cenu ale dodací termín nakonec 1 měsíc :-/ ale stejně teď v lednu mám v práci toho hodně tak se nezblázním a nebudu to objednávat jinde. Desky jsem si donesl z práce tak udělám provizorní budky a uvidíme smile a pak případně objednám hezkou MDFku a udělám budky a stříknu to něčím smile

Re: Fullrange. Který?

Prosim vas, kde ste vycetli katalogoe udaje SP205/8 jako je CMS, Mms, Qes,QMs, Qts, pripadne Vas?
Zajima me to, protoze ste me nainfikovali myslenkou, ktera ve mne hloda, jako mole ve svetru.
Dik.

Re: Fullrange. Který?

To je boom. Popis tady je hódně odvážný, měření tak ale nevypadá, zkresluje to s rezonancemi, takže nechat tomu přehrát pozvolný sinus nebo poslouchat složitější vokály asi nebude zrovna high-end. Jak by k tomu potom přišel Fostex? big_smile

Re: Fullrange. Který?

Antonio, ty si jako DTT, nebo Lindan, na ty mole v mym svetru..
Uz je ta myslenka temer umrtvena..
Ja sem nasel toto a moc se mi to nelibilo.. http://www.spectrumaudio.de/breit/monac … P2058.html

Re: Fullrange. Který?

Tak za ty prachy .. smile Tam jde o tu jednoduchost a cenu. Myslím, že kdyby to hrálo blbě tak to nikdo nestaví ale zas hájend to opravdu být nemůže.

Re: Fullrange. Který?

Zcela jiste, to bude hrat asi lepe, jak nejake miniaturni plastove repraky ku PC.
Ja tuze premyslim, nad temi SP205/8 jak by to asi tak hralo v malem kombu.
Mam jednu prazdnou bedynku, je to potazene, reprak je mrtvy, tech 10W v peaku, by to mohlo unest, dokonce to mam komu darovat, aniz by me to pak mrzelo za ty penize. Z malou upravou lochu na ten reprak, by to melo byt pouzitelne. Pred tim bych ale ten monacor vyzvrtal na testy, ale nejak se mi do toho nechce.

Re: Fullrange. Který?

Tak o tom, ze to repro zkresluje neni pochyb, ale o to tady preci nejde smile Ja myslim, ze to nebude vubec spatny...

Re: Fullrange. Který?

SP205/8 mam jiz na dilne.
Pridelal sem je na jednu desku pro rozehrani a mereni a musim rict, ze hraji.
Hraji jako sirokopasma a sou citlive, ze bych to ani necekal. Neni to sice SP200x, ale take stoji jen 1/4 ceny.
Mam v planu maly experiment v duchu Baffles compensés RJ or Carlsson RJ Enclosures.
http://i.imgur.com/yyje5SG.jpg

Proto me to zaujalo, ze to muze byt tak nejak retrozajimave... http://www.diyaudio.com/forums/full-ran … -room.html
http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?topic=2431.0
Na takove ptakoviny je SP200x a pod. skoda.

Re: Fullrange. Který?

Ahoj, tu budku pro Supravox jsem delal pro Supravox a hralo to velmi dobre, neco mezi otevrenou a uzavrenou uzvucnici, tedy pro repro s velkym Q to jiste bude zajimave a je to jen par desek, zadna divocina smile Zpet k tomu Monacoru, myslim si, ze ma i prijemny zvuk.

Re: Fullrange. Který?

Kombo se stalo kombem.
Tam to bude hrat, jako otevrena ozvucnice, ani to neni pro mne.
Myslim ze sem ten SP205/8, opravdu je to low cost celkem dobre sirokopasmo.

Mne zaujalo, to pritizeni soustavy pomoci mince.

Ale zajimalo by mne, jak si tu konstrukci delal, zdali ta deska z menicem byla uvnitr, jako v patentu, nebo pred vytlumenou bednou
Mne se vic libi system z deskou pred tlumenou bednou.
Take by mne zajimalo, jaky mimimalni objem, by to zvladlo. Kdybych to pocital jako uzavrenou bednu, tak objem vychazi na 30-40l. Na to ale ten menic neni vhodny.
Teoreticky by objem mel stacit i 20l.
V podstate se da cvicit ze vzdalenosti te sterbiny od uplneho uduseni, po vzdalenost, kdy ta vytlumena bedna, se neucastni prace menice.
Je to takove vtipne cosi, co sem neskousel, nevidel, neslysel a neosahal.
Je to takova hra z menicem za 7eur, pokosovou pilou, pendlpilou a podlozkami.

(upravil Jarous 14. 1. 2017 22:53)

Re: Fullrange. Který?

Tohle bude můj další projekt, co si dám domů smile Vzpomněl jsem si jak to bylo jednoduché a vkusné, jak to hrálo moc pěkně. A k tvému dotazu, dle plánů Supravoxu, protože to byl Supravox, tedy s deskou vepředu. Ty bedny jsou a hrají v ČR, majitel je spokojený a živí to 8W lampou v Áčku bez zpětné vazby. Jinak tím, že ta čelní deska se dá odmontovat to nabízí nepřeberné množství reproduktorů, které tam můžeš vyzkoušet, jenom našroubuješ desku s reproduktorem podle nálady smile Jak jsem psal, je to něco mezi uzavřenou a open baffle ozvučnicí.
https://c2.staticflickr.com/2/1704/25709393922_1ddc3ed0af_c.jpg